Okategoriserade 17 maj, 2006

Hon målade livet i fängelset

– Det är klart att Irans regim försöker tillverka kärnvapen, det är klart. Det säger Soubadeh Ardavan, politiskt aktiv med ursprung i Iran. Men hon menar att det sämsta sättet att bemöta detta vore en attack från USA.

Gården innanför höghusen är oerhört idyllisk i den dåsiga eftermiddagsolen. Blomsterrabatter och trädgårdsmöbler gör ett gemytligt och prydligt intryck.
Soudabeh Ardavan bor på lagom avstånd från vatten och naturområde.
– Jag trivs här, det är fint och dessutom en bra blandning av invandrare och svenskar.
Hon bjuder på te och berättar att när hon sist gav en intervju, glömde både hon och journalisten att dricka teet.
Hela lägenheten är full av konstverk, färgglada sådana, hängande på väggarna och stående på hyllor och golv. Hon har gjort dem alla. Men av alla de tavlor hon gjorde i fängelset, hänger bara en på väggen, ett broderi föreställande kvinnor på en äng.
De andra har hon givit ut i en bok, över 200 konstverk. Många i svartvitt, gjorda med vanlig kulspets men ibland hjälpligt färglagda med te. De flesta inte större än ett svenskt id-kort. Hon gjorde miniatyrer för att kunna smuggla ut dem. De andra, som vakterna hittade, förstörde de. De som vakterna inte hittade förstörde hon själv, för att slippa bli bestraffad. Efter sex år började hon försöka smuggla ut konstverken, med hjälp av väninnorna i fängelset. Hon målade på små papperslappar och sydde ihop dem till små häften.
– Det hade inte varit möjligt för mig att måla och teckna utan hjälpen från mina väninnor. De ordnade papper och så småningom även färgpennor.
– En man som också suttit i iranskt fängelse, och som läst min bok, kom och hälsade på här hemma. Vi talade hela natten. Han var mycket ung när han satt fängslad, regimen tog ju även tonåringar. De unga pojkarna hade en egen avdelning och han var yngst. Precis som vi blev de tvungna att bevittna avrättningar av andra fångar. De blev dessutom tvungna att släpa liken till lastbilar. Vi gjorde det inte, vi vägrade, men vi var ju vuxna. De unga killarna vägrade inte, men de hjälpte honom så att han slapp.

Soudabeh Ardavan satt i fängelse under de stora massavrättningarna år 1988. När hennes mamma hörde talas om avrättningarna och fruktade att Soudabeh fallit offer, fick hon en hjärtattack och dog. Soudabeh släpptes efter åtta år. Hon kom till Sverige 1996.
– Det är en mycket bättre situation för exiliranier idag än förut. Tidigare var det många som var rädda för regimen dag och natt. Nu vill regimen visa att den accepterar demokrati, men det är bara för att behålla handelsavtal. Terrorn mot iranier i Tyskland, USA och Sverige är mindre. Men situationen i landet är mycket värre än förut.
Soudabeh Ardavan ser med oro på USA:s vapenskrammel. Hon anser att västvärlden spelar ett dubbelspel så länge den idkar handel med Iran.
– Handelsavtal håller ju kvar regimen vid makten. Det är mycket negativt.
– Om man ingår ekonomiska avtal, kan man också ställa krav. Att inga studenter eller journalister ska sitta i fängelse eller avrättningar ske.

Jag lyfter på locket till sockerskålen, tror jag, men finner russin. Den rätta sockerskålen står en bit bort på bordet och Soudabeh skjuter fram den skrattande.
– Jag äter gärna russin, det är en vana från fängelset. Där fanns inget socker men det fanns russin. Jag tycker fortfarande att det är gott.
Och hon fortsätter:
– Alla ekonomiska relationer är ju ett stöd till regimen. Den tjänar jättemycket pengar på att sälja olja och de används till vapen för att förtrycka folket. Det är klart att Irans regim försöker tillverka kärnvapen, det är klart. Men USA:s sätt att agera är helt fel. Om USA ville stödja oss, folket, eller motverka såna här dumheter, skulle de stödja oppositionen. Men det gör de inte, har aldrig gjort. Det borde inte vara flera miljoner iranier som flyttar ifrån vårt land.
Soudabeh Ardavan menar att motståndet mot förtrycket i Iran är betydligt mindre idag än tidigare.
– Regimen i Iran är som en maffia. Ingen vågar vara sig själv och alla försöker visa sig neutrala. Arbetarna som formade en rörelse de trycktes ner. Lärarna som hade en oppositionell rörelse.
– Om jag jämför med den tiden då vi satt i fängelse var kampen mot regimen mycket starkare. De lyckades kan man säga, de satte i fängelse och avrättade många. Idag har ingen några rättigheter, ingen får demonstrera på åttonde mars eller på första maj. Man får inte göra nånting. Idag är rörelsen mindre.
– Nu demonstrerar man också och blir fängslad, men skillnaden är att den tiden var precis efter revolutionen. Det var verkligen många som ägnade sig åt politik, men nu efter så många år av förtyck och avrättningar har folket bliv trött och splittrat.

– Det är 99 procent av befolkningen som är emot regimen. Problemet är att vi inte har någon som kan leda oppositionen, som folk skulle stödja. Om USA skulle attackera Iran och få bort regimen vet ingen vad som skulle hända.
Jag ber Soudabeh reflektera över landets moderna historia, från shah-tiden och framåt. Det är mycket om är annorlunda idag, säger hon.
– Vi har en lång historia av kamp. Först mot Storbritannien, som tog vår olja. Under den tiden uppstod många olika grupper med många olika sätt att kämpa. Under min tid var det främst USA:s intressen som vi motsatte oss.
– Regimen vill att folk ska leva som på medeltiden. Men det finns många, framför allt ungdomar, som vill leva ett modernt liv. Som man gör i väst.
– Under shah-tiden var det mycket förtryck men med Ayatollah Khomeini blev det ännu värre. För att man använde religionen som förtryck. Särskilt kvinnor drabbades av det. Det blev verkligen kaos.
Soudabeh Ardavan tillhörde en vänstergrupp och trodde på feminism och socialism. Hon engagerade sig starkt när revolutionen kom. Upproret mot shahen hälsade hon och andra med glädje, men efterhand insåg de att folket inte lyckats ta makten – den fundamentalistiska gruppen kring Ayatollah Khomeini tog över och förföljde oppositionella allt hårdare. Många demonstrerade och protesterade idogt mot Khomeini. Soudabeh var en av dem.
– Vi ägnade vårt liv åt att nå vårt mål. Ingen av oss hade något privatliv. Jag hade en stark tro på dessa idéer. Därför kunde vi härda ut och utstå en så lång tid under så hemska förhållanden som i fängelset.

Den cell som hon satt i var avsedd för tre, men ofta var de många fler kvinnor inträngda där, ibland så många som 40. Soudabeh visar en modell som hon gjort av fängelsecellen, och 40 lerskulpturer som trängs därinne.
Idag är oppositionen splittrad i många olika grupper, både i Iran och i exil i övriga världen. Också här i Sverige.
– Det är många olika grupper, en del mycket små.
Soudabe berättar att hon och några till försökte samla till en stödförening, för iranier som suttit fängslade. Det har inte gått, för motsättnignrna mellan olika grupperingar är så starka.
– Några tror på islam, andra är sekulära och bland dem finns också olika syn på hur man ska arbeta. En del vill ha dialog med regimen och andra vill det absolut inte. Alla har samma mål men vi är inte enade. En del är trötta på att organisera sig överhuvud taget.
– Situationen är mycket komplicerad. Oppositionen har inget alternativ. Regimen har mycket pengar som gör att den kan behålla makten.
– USA följer bara sina egna aggressiva ekonomiska mål. Det har inget att göra med folket. Det är inte rätt sätt att få demokrati. Se på Irak och Afghanistan. Där är det bara blod och kaos. Och kvinnornas situation har inte blivit bättre i Afghanistan.
– Demokrati kan man inte ta någonstans ifrån, det är en utveckling som man måste gå igenom. Vi måste själva göra det, i lugn och ro, och med utbildning. Vi vet inte vad som kommer att hända nu, men jag hoppas det inte blir som i Irak och Afghanistan.
Det är mycket få iranier i Sverige som skulle vilja se en attack på Iran, menar hon.
De finns men är en väldigt liten grupp. Varför har USA riktat sina blickar mot just Iran just nu? undrar jag.
– USA har alltid intresserat sig för Iran. Och i alla våra grannländer, Irak, Pakistan, Saudiarabien, Afghanistan, har USA tillgång till makten. Nu är det bara Iran kvar. Och Iran är lite speciallt, som samarbetar med Hizbollah, som hjälper islamistiska krafter. Enligt Irans regim ska alla muslimer i världen enas. USA har samarbetat med Irans regim men bara ekonomiskt, bara för olja. Nu är största problemet att Iran inspirerar och stödjer islam. Den tanken kom första gången från Khomeini, som sade att islam ska exporteras ut i världen.

Soudabeh Ardavan skulle gärna vilja återvända till sitt hemland om det vore möjligt.
– Ja jag vill gärna men det vore jättefarligt för mig. Om situationen ändrades vore jag den första att återvända! säger hon.
I Iran är dessutom de ekonomiska klyftorna stora och arbetslösheten mycket hög. Särskilt kvinnor har svårt att få jobb, trots att många har hög utbildning.
Soudabeh säger att hon, när hon kom till Sverige, hade typiska problem som invandrare får. Hon mådde oerhört dåligt efter tiden i fängelse. En del av Irans fångar klarar inte av att komma tillbaka som människor alls, säger hon.
Jag vet inte hur jag klarade mig, det var inte lätt. Bidrag är jättebra att få, men det är inte bra hela tiden. Det allra viktigaste är arbete. Om man får hjälp att få arbete kommer allt annat att lösa sig.
– Många såg det som en tillfällig flytt när de kom för att bo här i Sverige. För mig har det blivit som en dröm att återvända.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Kultur 10 december, 2023

Utan berättelser, ingen klimatkamp

Vägen framåt för klimatrörelsen är insikten om att katastrofen redan är här. Foto: Oliver Berg/AP.

Är du paradisiker, anarkokapitalist, miljökämpe eller vänster? Författarna till boken ”I apokalypsens skugga” vill förstå vad som krävs för att miljörörelsen äntligen ska bli en massrörelse.

På en fest för några veckor sedan träffade jag två miljöaktivister som identifierade sig som ”paradisiker” respektive ”anarkokapitalist”. Jag tvivlar på att de kommer vakna upp i morgon som övertygade antikapitalister. Men i en ny bok menar sociologerna och rörelseforskarna Carl Cassegård och Håkan Thörn att det är just ett sådant uppvaknande miljörörelsen måste genomgå. Åtminstone om den ska lyckas bli den motkraft som så desperat behövs för att bromsa klimatkrisen.

För kapitalism och klimatkamp går knappast hand i hand. I veckan pågår ett klimattoppmöte i Förenade Arabemiraten, lett av Ahmed al-Jaber – ordförande för landets statliga oljebolag. Oxfam presenterade nyligen en rapport som visade att den rikaste procenten av världens befolkning står för lika stor del av utsläppen som de fattigaste fem miljarderna. I höstas lade regeringen fram en budget som innebar en regelrätt slakt av miljö- och klimatpolitiken.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 09 december, 2023

”Kriget har öppnat en avgrund av oförsonlighet”

Cecilia Uddén har varit Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent i totalt 22 år. Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT.

Hon är Sveriges mest rutinerade Mellanösternkorrespondent med över 20 års erfarenhet av Israel-Palestina-konflikten. Men något liknande det pågående Gaza-kriget har Cecilia Uddén aldrig tidigare upplevt.

Hon har bevakat Mellanöstern i totalt 22 år, med bas först i Amman och numera i Kairo. Redan från början har hon följt situationen i Israel och Palestina, från Oslo-avtalet till den andra intifadan och de otaliga krigen på 2000-talet mellan Israel och Hamas. Men för Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är det pågående kriget i Gaza något helt nytt: till skillnad från tidigare finns i dag ingen på någon sida som faktiskt vill ha fred, menar hon.

– Det här är en helt ny situation där allt är uppkastat i luften. Jag var med på 1990-talet då Hamas och Islamiska Jihad utförde många självmordsattentat i Israel. Då förstärkte attentaten alltid viljan till fred. Även om det alltid fanns en grupp som skanderade att ”det bevisar att de inte vill ha fred”, så fanns det också en som tyckte att det bevisade att freden var nödvändig.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Utrikes 09 december, 2023

Utan imperialism, inga imperiemöbler

Casamance-regionens civilbefolkning drabbas hårt av konflikterna mellan regering och rebeller, kopplade till den olagliga smugglingen av rosenträ till grannlandet Gambia. Foto: Tilda Kämmlein.

Den bördiga Casamance-regionen i södra Senegal är hemvist åt en av Afrikas mest seglivade separatiströrelser. Striderna har på senare år intensifierats i takt med en snabbväxande träsmuggling till Kinas produktion av möbler i imperiestil.

Senegals politik har sedan självständigheten 1960 präglats av en sällsynt stabilitet. Landet beskrivs som en demokratisk oas – i kontrast med sina konfliktdrabbade grannar – och är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer.

I skuggan av framgångarna pågår dock ett lågintensivt inbördeskrig i regionen Casamance, i södra delen av landet i gränsområdet mot Gambia, mellan staten och rebellrörelsen MFDC (Mouvement des forces démocratiques de Casamance). Gruppen bildades 1982 och har sedan dess kämpat för regional autonomi. I augusti i fjol skrev båda parter under ett fredsavtal, men konflikten spås vara långt ifrån över.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Tilda Kämmlein
Frilansjournalist.
Rörelsen 08 december, 2023

Socialismen handlar om att bygga makt här och nu

Nooshi Dadgostar talar på Vänsterdagarna i Göteborg, 25 november 2023. Foto: Adam Ihse/TT.

Kjell Östberg skriver i Flamman om förslaget till partiprogram för Vänsterpartiet. Det är en läsning som ligger ganska långt från hur diskussionerna gått i programkommissionen – men som kanske kan leda till en bra diskussion, där det blir tydligare vad programförslaget innebär och inte. 

En av de saker vi landat i under arbetets gång har varit att vi vill se en socialistisk rörelse som står med båda benen i de klasskonflikter som pågår här och nu. Därför har strategiska frågor som hur vi bygger sammanhållning och makt vägt tungt för oss. 

Begreppet förhandlingsstyrka är en del av en serie resonemang i programförslaget om hur förändring blir möjligt. Vi har velat ge materialistiska svar på varför radikala förslag kan eka tomt i en politisk situation, för att sedan visa sig vara sprängstoff i en annan. 

Det är genom att vinna konkreta ekonomisk-politiska segrar i strategiska frågor som vi bygger makt och hopp

Östberg tar upp löntagarfonderna, som är ett bra exempel på just det. Skälen till att det förslaget kom så långt handlade om att en bred arbetande klass stod samlad organisatoriskt, att politiken drivit fram full sysselsättning och att människor levde i en ny ekonomisk och social trygghet. 

Decennier av framsteg för arbetarrörelsen hade byggt upp en förhandlingsstyrka som blev självförstärkande. Den användes i allt från vilda strejker till centrala avtal och politiska initiativ. 

Att vi lyft fram det beror på att vi ser det som avgörande för vad Vänsterpartiet kan göra idag för att skapa liknande situationer i framtiden. Det är genom att vinna konkreta ekonomisk-politiska segrar i strategiska frågor som vi bygger makt och hopp. 

Ofta kommer det handla om saker som människor upplever som enkla och självklara. Kan vi till exempel göra verklighet av det starka tryck som finns idag på att styra upp ägandet i skolan, så skulle den segern öppna dörren för en liknande diskussion kring exempelvis oansvariga banker. En seger öppnar för nästa. Det vi kallar socialism är den verkliga rörelse som gör upp med de unkna strukturer vi ser idag, för att parafrasera Marx. 

Vi är helt överens med Kjell Östberg om att det kapitalistiska samhället behöver läggas på historiens skräphög. Det är också en av de tydligaste röda trådarna i programförslaget. Trots att förslaget är kortare, argumenterar det långt mer uttryckligt kring varför ägandefrågorna spelar så stor roll. Förändringar där löser högst praktiska problem som samhället står inför idag, och kommer samtidigt åt grunden för kapitalets makt.  

I programförslaget finns två stycken som handlar om Vänsterpartiets visioner om ett bättre samhälle. Det första sammanfattar de tidigare resonemangen om varför just ägandet är centralt. Det andra beskriver det friare liv vi skulle kunna leva om vi genomför det skiftet. 

Det finns inget att vinna på att försöka skriva recept för framtidens kök

Vi har velat ge visionerna rätt roll i rörelsen – de är en del av rörelsens hjärta. Hoppet om ett samhälle som präglas av värme, demokrati och omsorg för morgondagen tar oss ur normaliseringen av den hårda verklighet vi möter i vardagen. 

Skulle vi däremot försöka göra en ritning på hur allt en dag ska se ut, kommer den snart vara hopplöst förlegad. Det finns inget att vinna på att försöka skriva recept för framtidens kök. Vi kan visserligen arbeta här och nu för att ge förutsättningar för en ny strid i löntagarfondernas anda om tio eller trettio år. Designen av de förslagen lämnar vi dock med varm hand till den tidens rörelser. 

Programförslaget bygger på förtroende för att människor kommer använda den förhandlingsstyrka vi tillsammans bygger upp till kloka saker. Det bygger också på ett förtroende för andra vänsterpartister, och att vi är ett parti som genomsyras av socialistisk och feministisk övertygelse. Ett partiprogram som försöker ”förpliktiga” organisationen till olika sätt att agera långt i framtiden kommer bli fyrkantigt, och stå i vägen för det verkliga arbetet. Vi behöver tvärtom ha gott om utrymme att svara strategiskt på de politiska situationerna allt eftersom de uppkommer. 

Verkliga samhällen formas i historiska situationer. Därför är det ett medvetet val att socialismen i förslaget till partiprogram framför allt handlar om att bygga upp den makt och sammanhållning som öppnar för att faktiskt förändra samhället i grunden. 

Jens Börjesson
Sammankallande för Vänsterpartiets programkommission
Krönika 08 december, 2023

Snillen spekulerar. Foto: SVT.

När Utrikesbyrån ger sig på att förstå varför Greta Thunberg solidariserar sig med palestinierna blir nivån pinsamt låg. Panelen lyckas ta sig igenom ett helt program utan att ens nämna klimatrörelsens relation till antikoloniala kamper.

”Varför bryr sig Greta Thunberg om frågor som inte handlar om klimatet och skadar inte detta klimatrörelsen?” frågar sig programledaren Rebecca Randhava och hennes tre panelister. Greta gått igenom ”formativa år” och måste få ändra sina åsikter, poängterar kommunikationsforskaren Sol Agin, men ifrågasätter samtidigt  om klimatplattformen är rätt forum. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Tuija Roberntz
Reporter på Flamman.[email protected]
Utrikes 08 december, 2023

Gazakriget försenar svenskt Nato-inträde: ”Vi säger ja när Netanyahu är i Haag”

Erdogan på ett möte till stöd för Palestina den 28 oktober 2023. Foto: Emrah Gurel/AP.

Under kriget mot Gaza har Turkiets handel med USA och Israel fortsatt som vanligt. Samtidigt pressas han av folklig ilska till konfrontation med Väst. Nu kan nya krav från den turkiska högern försena Sveriges Natointräde ytterligare.

I dag ställer Devlet Bahçeli, ordförande för Erdogans högernationalistiska koalitionspartner MHP och skuggledare i regimen, nya krav för att acceptera ett svenskt medlemskap i Nato.

– Vi ställer oss givetvis kyliga till ett svenskt Natointräde. För oss är förolämpningar mot vår heliga skrift detsamma som att förtrycka muslimer. Om en permanent fred uppnås mellan Israel och Palestina, om den palestinska statens oberoende och territoriella integritet erkänns, med Östra Jerusalem som sin huvudstad och med 1967 års gränser, om Israel går med på att betala kompensation, och att en rättegång för Netanyahu förbereds i Haag, så kommer vi att säga ja till Sveriges Natomedlemskap.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Halil Karaveli
Halil Karaveli är senior forskare vid Institute for security and development policy (ISDP) i Stockholm, och författare till boken "Why Turkey is authoritarian" (2018).
Utrikes 08 december, 2023

En postsovjetisk krutdurk

Kazakstans president Qaym-Zjomart Toqayev och Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med diplomater i den kazakiska staden Astana. Foto: Pavel Bednyakov/AP.

Centralasien har en lång historia av etniska konflikter. Med ett instabilt närområde och autokrater i presidentpalatsen riskerar regionen att explodera i nya krig.

För de flesta i väst är Centralasien en vit fläck på kartan. Hade de fem muslimskt präglade postsovjetiska republikerna i området varit ett enat land, så skulle dess ekonomi varit bland de 30 största, dess befolkning bland de 20 största och dess territorium det sjunde största i världen. I stället är det är en splittrad region som vanstyrs av autokrater, i den globala uppmärksamhetsekonomins periferi. Men i kölvattnet av den dramatiska geopolitiska utvecklingen runt Ukraina kan avkroken förvandlas till en brännpunkt för världspolitiken – i värsta fall.

För som Vladimir Putins erövringskrig mot Ukraina visar är den postsovjetiska ordningen långt ifrån självklar. Att föreställa sig Putins nyimperialism ta sikte på exempelvis Kazakstan kräver inte mycket fantasi. I landets norra delar finns en betydande rysk minoritet, som skulle kunna behöva ”befrias” så fort den ryska militärmakten har återhämtat sig från debaclet i Ukraina.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 07 december, 2023

En miljöaktivist i örnens näste

Protest i Arkhangelsk mot Moskvas planer på att dumpa sopor i ett dussintal fattiga glesbygdsstäder. Foto: Natalia Beshkareva/Pravda/AP.

När miljöaktivisten och journalisten Dmitrij Sjevtjenko tog sig in på byggarbetsplatsen för Putins nya privatresidens blev han stoppad och beordrad att radera bilderna. Men minneskortet fick han med sig i strumpan.

Ryssland är som de flesta länder: delat. Å ena sidan finns storstäder som Sankt Petersburg och Moskva, där det satsas på storslagna byggen, förbättrad infrastruktur och nöjen. Å andra sidan finns periferin, på ryska kända som regiony, regionerna. Det är eftersatta delrepubliker och områden med en betydligt lägre levnadsstandard, samtidigt som de utarmas på naturresurser, i högre grad drabbas av miljöförstöring, och där attraktiv mark inte sällan olagligt tas över av politiker och oligarker.

Regionerna drabbas också hårdare av miljöförstöring. För några år sedan, när Moskvas soptippar svämmade över, beslöts exempelvis att huvudstadens sopor i stället skulle dumpas i den arktiska orten Sjies. Lokala och tillresta miljöaktivister slog upp tältläger och gjorde allt för att förhindra planerna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Satir 07 december, 2023

Ellen Lagerson
Illustratör och formgivare.
Kultur 06 december, 2023

Folkhemmet som sunkigt mattorg

Iris Smeds, ”Det tusenåriga riket” (Scen 5 och 7), 2023.

”Det isolerade benet” sätter fingret på samhällets smärtpunkter, och får skriket ut i rymden att kännas meningsfullt.

Tittar du också på nyheterna och känner att du vill skrika rakt ut i rymden utan att något händer? Har du någonsin känslan av att befinna dig i en dröm, fastän allt som händer sker på riktigt utan att larmet går eller att folk gör det mest logiska och grips av panik?

Känslan av dissociation och förtvivlan, som många av oss någon gång delat, är utgångspunkten för en ny utställning med den makabra titeln Det isolerade benet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]