– Det är roligt att göra en film om ett lustfyllt ämne och som verkligen kommer att användas och göra nytta.
Pär Berg är regiproducent på Eksjö produktion som har gjort den hyllade filmen Sex på kartan tillsammans med UR och RFSU. Syftet är att filmen ska användas i sexualkunskapen i skolan.
Filmens utgångspunkt är några ungdomar som ska ha en extra mattelektion, men matteläraren dyker inte upp, istället kommer en annan pedagog. Sedan får tittaren följa några av ungdomarna.
Även om projektet var roligt var det inte alltid helt lätt att hitta rätt ton och lägga sig på en lagom nivå som filmmakare.
– Det får inte bli töntigt men inte heller för porrigt, säger Pär Berg.
De prövade sig fram och arbetade mycket med referensgrupper bestående av ungdomar för att hamna rätt. Slutresultatet tycker han blev bra.
– Sedan är filmen tecknad i flera olika stilar och vi var lite fundersamma först över hur det skulle bli, men det fungerar bra.
Dålig sexkunskap
Fyra av tio högstadieelever går idag ut skolan utan att ha haft någon sexualundervisning över huvud taget. Det trots att ämnet ingår i Läroplanen. Många lärare har inte fått utbildning i att undervisa i ämnet. Dessutom är mycket av det undervisningsmaterial som finns utdaterat. Tanken är att Sex på kartan ska fungera som en uppdatering och vara ett stöd för lärare.
Är det svårt att göra en sådan här film utan att fastna i normer kring sexualitet och kön?
– Jo, men där hade UR och RFSU en väldigt klar bild av hur det skulle vara.
En av riktlinjerna var att komma bort från heteronormen. Filmen skulle spegla exempelvis bi- och homosexualitet och visa att det inte är så stora skillnader mellan olika läggningar.
Till sist, vad har du själv för minne av sexualkunskapen i skolan?
– Jag minns inte så mycket av den. Jag tror vi hade det i högstadiet, men det var mer inriktat på biologi och reproduktion. De frågor man verkligen ville ha svar på fick man hitta på andra ställen.