När personalen på Norsborgs gruppboende i Botkyrka fick mer inflytande över sin arbetsplats, sjönk sjukfrånvaron till hälften. Idag arbetar de i en ekonomiskt stabil verksamhet, som ingen vill lämna.
Gruppboende består av sex olika enheter, med sammanlagt 47 anställda, som arbetar med vuxna förståndshandikappade.
Fram till år 2001 arbetade de enligt ett taditionellt arbetsschema, med fasta tider och fasta helgpass. Idag arbetar de efter ett så kallat ”tvättstugeschema”.
Under gemensamma diskussioner, ”bokar” personalen arbetstider. Det var enhetschefen Päivi Kabran som, när hon tillträdde 2001, bestämde sig för att förändra verksamheten. Flamman träffar henne och tre anställda i Norsborg för att prata om arbetsmiljö och inflytande.
– Schemat är beroende av hur situationen ser ut. Det varierar i förhållande till de boendes behov, förklarar Päivi Kabran.
Nadia Solav arbetar heltid och har erfarenhet från åren innan omläggningarna. Allt har blivit bättre, menar hon.
– Jag föredrar till exempel att arbeta på morgonen. Andra fördrar kvällspassen. Tvättstugeschemat ger oss utrymme att planera vår fritid och alla mår bättre, säger Solav.
– Enligt ett traditionellt schema ska ett visst antal personer arbeta på vissa tider. Idag kan färre eller fler arbeta olika tider, beroende på de boendes behov, säger Päivi Kabran.
Möjligheterna till förändring kom när Botkyrka kommun betämde sig för att arbeta med kvalitetssäkrning i sina verksamheter. Norsborgs gruppboende bröt ner dessa mål till verksamhetsnivå, och nappade på alla projekt som kommunen presenterade.
– När man arbetar med kvalitetssäkring blir sambandet mellan kommunens övergripande mål och vårt arbete tydligt, säger Kabran. Personalen har för första gången kunnat se på vilket sätt vårt dagliga arbete bidrar till de ”stora” målen kommmunen satt upp.
De sökte pengar och fick stöd för att förbättra sin arbetsmiljö. Idag går personalen på diverse kuser och alla har en individuell hälsoplan.
År 2002 låg kostnaderna för sjukfrånvaron på drygt 100 000 kronor. 2003 hade kostnaderna sjunkit med 54 procent, till 47 000 kronor. Fyllnads- och övertidskostnaderna har sjunkit med hela 87 procent jämfört med år 2002. Även de låg på över 100 000 kronor, idag ligger de på omkring 14 000. Från år 2001 har budgeten gått från minus 400 000 till raka motsatsen, plus 400 000 kronor.
– Nu kan vi säga att ekonomin är stabil, skrattar Solav.
Matz Gustavsson både arbetar och studerar heltid. Vid behov har han möjlighet att minimera sina arbetstillfällen, så att han kan ägna mer tid åt studierna, och tvärtom.
– Friheten gör mycket. Personalen tar mycket eget ansvar för arbetsplatsen. Man känner sig inte utbytbar, utan som en viktig kugge. Här finns alltid utrymme för goda idéer, säger han.
Ann Persson håller med.
– Man känner sig inte låst. Vi har även fått bättre sammanhållning mellan de olika enheterna. Vi samlas alla en gång i månaden, utbyter erfarenheter, och diskuterar utveckling.
Förra året fick Norsborgs gruppboende ta emot hela tre priser. Ett för jämställdhet, ett för arbetsmiljö och ett för kvalitetssäkring. Personalen består av 60 procent kvinnor, jämfört med hela Botkyrkas vård- och omsorg, där andelen kvinnor är 90 procent. Mångfalden bland de anställda är cirka 50/50.
– Vi har stora kunskaper i språk och olika kulturer. Det är viktigt, eftersom flera av våra boende kommer från andra länder, säger Kabran.
Kommunen har ett delmål gällande trivsel. För andra året i rad, kan Norsborgs gruppboende konstatera att 97 procent av personelen trivs på sin arbetsplats. Kommunens målsättning är 86 procent fram till 2005. Som pricken över i på denna solskenshistora ska hela enheten åka till Spanien på en inspirationsresa. Sammanlagt fick de 137 000 kronor i vinstpengar, vilka ska användas till resan. Alla fast anställda och de med långtidsvikariat ska följa med.
– Vårt sätt att arbeta går att applicera på andra arbetsplatser. Det finns nog ingen som vill att vi ska gå tillbaka till våra gamla arbetsformer, konstaterar enhetscefen Päivi Kabran.