Vilken blir sista gången man festar skallen av sig, sista dagen på jobbet och sista gången man ligger med någon? Ann Ighe ser en varm dokumentär om när punkarna nått pensionsåldern.
Den hör inte till soundtracket i Micke Westerlunds lilla fina film Reträtt: Punk, pension och reflektion som nu finns på SVT. Ändå går jag omedelbart och sätter på Dr Zekes ”Jag ska aldrig dö” från sent 1970-tal när jag har tittat klart. Det tycker jag ni också ska göra. Texten går så här:
”Du har väl hört hur snacket går Man blir äldre år från år Det är ingenting att göra åt Det är bara att låta åren gå Sen så är det dags att kila runt hörnet För alla ska vi ju den vägen vandra Man blir så jävla förbannad Dom kan väl hålla sin skit för sig själva Det är ingenting för mig
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Butiken Matdax i Högdalen ägs inte av någon av Sveriges stora matkedjor. Foto: Liz Fällman.
En folkrörelse har bildats på sociala medier, med målet att inte handla hos livsmedelsjättarna under vecka 12. Men Niklas Zandén, professor i företagsekonomi, ifrågasätter om vi kan sänka de skenande matpriserna genom att rösta med plånboken.
– Jag har aldrig sett så mycket folk här förut, skrattar en förbipasserande kvinna in i sin handsfree.
”Här” är Matdax i Högdalens förortscentrum, vägg i vägg med Tropique (en kiosk med skylt-tillägget ”den exotiska butiken”) och mittemot närlivset Matgrossen, där småbarnsföräldrar står i vårsolen och klämmer på färska grönsaker från lådorna utanför.
Totalt har Matdax tre butiker i södra Stockholm, som ingår i samarbetet Den svenska matrebellen, tillsammans med ett 70-tal matbutiker som gått ihop för att ”utmana de stora blocken i handeln”.
50-åriga Rezan handlar ofta här, trots att hon bor i Huddinge. Hon känner till kampanjen mot livsmedelsjättarna, men kände sig ändå nödgad att svänga förbi Ica bredvid för att komplettera med vissa varor.
– Men jag märker att det är extra många här nu.
Studenterna Ester och Josefin, som drar en stor kundkorg tillsammans, deltar mer helhjärtat i den bojkott som pågår under vecka 12.
Rött. Chokladaskar på rea inne på Matdax i Högdalen. Foto: Liz Fällman.
– En av de första grejerna jag kommer ihåg blev sinnessjukt dyr var purjolök, berättar Josefin.
– Det är så gott, jag gör ofta en asiatisk kålsallad på det. Men det gick ju bara inte längre.
Initiativet började som ett Tiktok-klipp, som 47-åriga Annika Morina i Knivsta gjorde i affekt efter att hon märkte att priset på tomatpuré ökat med över 50 procent. I dag har originalvideon hundratusentals visningar, och uppmaningen har spridits till en rörelse över hela landet.
Ester nämner kaffe, paprika och choklad som sina stora prisuppvaknanden. I februari steg chokladpriset med över 9 procent, under den största ökningen av livsmedelspriser på två år, tillsammans med 3,8 procent på alla mejeriprodukter.
– Man slutade bo hemma och insåg verkligen direkt att allt var dyrt så fort mamma slutade handla, säger Ester, som flyttade hemifrån för drygt ett år sedan.
– Vi behöver sänka priserna, och det går, konstaterar Josefin.
– Man vet ju att de som jobbar i matbutikerna, alltså på de höga positionerna, tjänar mycket.
På ett flygblad som delas i en Facebookgrupp för vecka 12-rörelsen, med runt tvåtusen medlemmar, kastar en streckgubbe logotyper i en papperskorg – Ica, Coop, Lidl, Willys, Hemköp och City Gross. De tre sistnämnda ägs sedan 2024 av en och samma koncern – Axfood, matgrenen av den ännu större Axel Johnson-sfären. Tillsammans kontrollerar de fyra företagsblocken 95,8 procent av den svenska dagligvaruhandeln.
En av de första grejerna jag kommer ihåg blev sinnessjukt dyr var purjolök.
”Bojkott av ALLA matbutiker vecka 12 – Nu är det nog! Stå upp för folkets oberoende! Neka matoligarkerna deras profit!”, lyder texten.
”De två åren med skenande matpriser har lyft Axfoodägda Willys och Hemköps försäljningssiffror och resultat”, konstaterade TT redan för ett år sedan. Vd:n Klas Balkow hämtade 2023 hem en total årlig ersättning på nästan 24 miljoner kronor, medan Ica-chefen Nina Jönsson nöjde sig med 18,5 miljoner.
På Axfoods årsstämma den 19 mars, mitt under bojkottsveckan, planerar bolaget en aktieutdelning på närmare 1,9 miljarder kronor – något fackförbundet Handels räknat ut skulle räcka till nästan 140 000 kronor var per anställd inom koncernen. I höstas släppte facket en rapport som visade att var tredje butiksarbetare tjänar under fattigdomsgränsen.
– Vi börjar se en effekt där det blir ett större samtal om de här företagens roll i det svenska samhället, vinsterna de gör på bekostnad av konsumenternas matpriser, och fördelningen av resurser, säger Niklas Zandén (bilden).
Han är professor i företagsekonomi på Göteborgs universitet, och har forskat på bojkotter. Vecka 12-rörelsen ser han som ganska ovanlig i fältet.
– Man bojkottar en hel bransch, med varor du inte riktigt har något alternativ till. Tre aktörer kontrollerar 90 procent av marknaden, och du kan inte heller spela ut dem mot varandra speciellt bra eftersom de bara är tre, säger han, och lägger till:
– Ska du sluta äta mat, eller skeppa hem varor från Danmark?
Med bristen på andra val i åtanke tycker han också att matjättarnas och näringslivets uppvisade ”rädsla” inför kampanjen är märklig. Lokala Ica-chefer har kallat den ”missriktad” och att ”driva på en hets” som gör att handlarna ses som ”något katten släpat in”. Självaste Jacob Wallenberg, ”näringslivets starke man”, lyfte självmant sin upprördhet över ämnet i en orelaterad intervju på Svenskt Näringslivs Företagardagar, rapporterar DI.
Niklas Zandén kopplar det till att kampanjen just riktar sig mot ett helt system, snarare än en enskild aktör, och beskriver dagens matmarknad som en oligopolstruktur där övervinster är en naturlig konsekvens.
Kyligt. Frysdisken på Matdax i Högdalen. Foto: Liz Fällman.
– Att börja sätta fingret på det blir man mer nervös för, än om enskilda handlare förlorar lite i vinst. När frågan flyttas till det politiska samtalet är företagen inte längre osårbara, som gentemot konsumenterna.
Det är inte bara eldiga flygblad som jämfört matjättarna med oligarker. När myndigheten Konkurrensverket undersökte prisökningarna blev slutsatsen att ”dagligvaruaktörerna har, i varierande grad och på grund av marknadsmakt, kunnat öka vinstmarginalerna genom att tillämpa oligopolistiska prisstrategier mot konsumenterna”.
På många sätt är det här en marknadsliberal protest, att sätta press på företagen med konsumentmakt.
”Att lyssna till bojkotten är att bryta upp matjättarna”, menar Grön Ungdom i en debattartikel i Aftonbladet. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar är den enda riksdagspartiledare som meddelat att hon personligen bojkottar Ica under vecka 12, något Ica Sveriges vd Erik Lundberg tyckte var ”väldigt tråkigt”. Elisabeth Thand Ringqvist (C) är inte lika positiv till kampanjen när tidningen frågar – men vill ändå ge Konkurrensverket mer makt att granska bolagen.
– Konkurrens är ju en klassisk högerfråga, även om argumentet här även fungerar från en vänstersida som vill fördela resurser. På många sätt är det här en marknadsliberal protest, att sätta press på företagen med konsumentmakt, menar Niklas Zandén.
Om mer konkurrens faktiskt nödvändigtvis leder till lägre priser tycker han är svårt att säga.
– Men jag har oavsett svårt att se att man vill åt det hållet, om man sitter i ledningen på Axfood, Ica eller Coop. På det sättet är det ett bra hot att vifta med, då företagen kan tycka det är värt att justera sina priser och minska lönsamheten lite för att skydda sitt förtroende, säger Niklas Zandén och fortsätter:
Granne. Mittemot Matdax ligger Matgrossen, som inte heller ingår i någon av Sveriges stora matkedjor. Foto: Liz Fällman.
– Man visar att det finns ett ordentligt, folkligt mobiliserat stöd för att agera i frågan. En politisk samsyn gör hotet mer reellt, även om man väl kommer hitta nåt jävla sätt att göra det till en höger-vänster-fråga ändå.
Den motkampanj Ica lanserat under vecka 12, där man profilerar sig som drygt tusen ”fristående, lokala butiker” snarare än en ”matjätte”, menar Niklas Zandén lika gärna kan få motsatt effekt.
– Vissa kanske vet och har förståelse för att den lokala butiken inte går mycket mer än runt, men många Ica-handlare har tjänat väldigt mycket pengar. När du vet precis vilket stort, fint hus din lokala butiksägare bor i blir inte orättvisan lika abstrakt, jämfört med vad styrelsen tjänar, säger han, och fortsätter:
– Det blir svårt att argumentera för att det bara är ekonomin och omvärlden när man köpt ny bil de senaste åren. Det går inte ihop för vanliga människor.
På Ica Bandhagen, en tubstation bort från Högdalens Matdax, fördubblades både årsresultatet och vinstmarginalen mellan 2019 och 2020.
Den 62-åriga ägaren bor inte i närheten av Bandhagen, utan intill Strandvägen på Östermalm, med utsikt mot Djurgården. Hans Porsche är en cabriolet, senaste årsmodellen 911 GTS, inköpt hösten 2024. Ett stenkast bort mot Stureplan bor ägaren för en annan Ica-butik i Söderort. Han kör också Porsche 911, men en från 80-talet.
En anställd berättar att butikschefen är borta under dagen, och Flammans reporter förtydligar frågan: om han vet var det går att nå själva handlaren, vd:n för butikens ägarbolag.
– Nä, det har jag faktiskt ingen aning om. Han är typ aldrig här.
Flamman har sökt Matdax, Axfood och Ica Bandhagen.
2023 flyttades alla cykelbud i moderbolaget Foodora AB till underbolaget Foodora Logistics - och då följde Transports kollektivavtal med. Foto: Mickan Mörk/TT.
För fyra år sedan tog matleverans-appen Foodora ett ”banbrytande steg” genom att bli det första gigbolaget att teckna kollektivavtal med Transport. Nu kan Flamman avslöja att endast en liten minoritet av dem som levererar bud genom appen omfattas av avtalet.
I februari 2021 blev Foodora AB det första gigbolaget att teckna kollektivavtal, något som kallades ”ett banbrytande steg för hela gigekonomin” av förbundets ordförande Tommy Wreeth.
Senare samma år kunde SVT avslöja att stora delar av företagets personal inte omfattades av avtalet, som exkluderade såväl bilbud som lagerarbetare. Bara ett halvår efter att avtalet tecknats omfattade det mindre än hälften av de 4 500 buden inom koncernen.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Flamman träffar opinionsvärldens mest omaka par för att se om kärleken verkligen kan övervinna allt.
Kvällen innan första dejten hör Max Jerneck nervöst av sig till sin syster. Hon har pluggat i Uppsala med hans Tinderflirt Linda, och kanske kan ge ett tips i sista minuten.
– Det blev hundra ”hahaha” i chatten, berättar Max.
Systern svarade: ”Hon är extremt smart, extremt snygg, men helt besatt av Nato.”
– Hade du ditt Natohalsband på dejten också? frågar han och tittar mot kvinnan som numera är hans fru.
– Nej, men på min Twitterbild. Det var en orange ubåt, och så stod det ”Nato, fuck yeah.”
Jag är hembjuden på middag hos opinionvärldens mest omtalat omaka par. Som tillförordnad politisk chefredaktör på Expressen skriver Linda Jerneck ledartexter som ”I vänstern gör man tumme upp åt hatet” (24/9). Hennes make Max Jerneck är hållbarhetsforskare och utredare på fackliga tankesmedjan Katalys, som skrivit att ”Folkhemmet byggdes med lånade pengar, Magdalena Andersson” (Aftonbladet, 17/12).
Om jag hade brunnit för det finanspolitiska ramverket så hade vårt äktenskap varit svajigt.
Barnen, fyra och ett, är hos barnvakter och föräldrarna har lagt sin sällsynta ensamkväll på det mest romantiska man kan tänka sig: att prata om kärleken med Flamman.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Peter Karlsson: Historien går igen när Orbán vill rensa ut ”ohyran”
Parlamentsledamöter i Ungerns nationalförsamling protesterar med rökfacklor mot förbudet mot Pride. Foto: Boglarka Bodnar/MTI via AP.
I den ungerska ledarens aggressiva tal ekar de mörkaste kapitlen i landets historia. Med det nya förbudet mot Pride har den konservativa regeringen tagit det definitiva steget bort från demokratin.
En solig februarilördag i centrala Budapest bevittnade jag en ovanlig manifestation. De aktivister med banderoller och slagkraftiga ramsor som man vanligen ser vid demonstrationerna lyste denna dag med sin frånvaro.
I stället var det ett par tusen propert klädda medborgare som tågade från det gamla Justitiepalatset (talande nog under helrenovering) till justitieministeriet för att höra domare och domstolsanställda uttrycka sin oro över hoten mot domstolarnas oberoende, mot rättssäkerheten, mot själva demokratin
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Svenska staten, Sametinget och Tornedalingarnas riksförbund står åtalade i Anders Sunnas iscensatta rättegång på Luleå konsthall. Foto: Eva Åström.
Konsthallen i Luleå är omgjord till rättegångssal med staten på den anklagades bänk. Men att Anders Sunnas utställning skulle polisanmälas för hets mot folkgrupp av Tornedalingars riksförbund såg han inte komma.
Han började sälja teckningar när han var sex år gammal. Hans första konstutställning visades i Pajalas Folkets hus. Då var han 13 år gammal. Nu, fyllda 40 år, har hans verk visats på flera prestigefyllda museer, gallerier och biennaler med ett stort internationellt genombrott på Venedigbiennalen 2022.
Anders Sunna är aktuell med en separatutställning på Luleå konsthall och det är också där jag fångar honom, sittandes lugnt med en kaffekopp några dagar före vernissaget, sneglande under lugg med ett snabbt hej: ”Länge sedan sist”.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
För många av de äldre deltagarna i demonstrationen väcks minnen från sjuttio- och åttiotalets militärjunta. Foto: Juan Valeiro/ lavaca.org
Ett hundratal demonstrerande pensionärer i Buenos Aires möttes av långt fler kravallutrustade poliser. Nu har rörelsen växt till en massprotest. För de gamla väcker våldet från polisen minnen från militärdiktaturen. ”Det är som en film man redan sett”, säger den pensionerade barnläkaren Miguel Merlo.
Den äldre mannen fattar tag i min arm och hejdar mig när jag passerar i trängseln. Samtidigt håller han om sin egen arm och visar. Kroppen skakar i chock.
– Det ena polisledet började attackera, de knuffade mig, jag snubblade och föll. Jag täckte mitt huvud med armen, men de fortsatte att knuffa. Sedan slog de mina kamrater, berättar han.
Miguel Merlo är pensionerad barnläkare, en gång chef för neonatalavdelningen på sjukhuset Vicente López y Planes.
Han föddes i en arbetarfamilj och säger att han valde läkaryrket för att hjälpa andra, men han var också ung i ett land där en militärdiktatur nyligen tagit makten.
– Vi organiserade en studentstrejk på universitetet. Det var många studenter som hade försvunnit, berättar han om juntans tid vid makten på 1970-talet.
– Vi visste om det, men jag tror att vi inte hade en ordentlig uppfattning av vad som faktiskt skedde. I varje grannskap saknades någon. En gång blev jag och mina kamrater misshandlade av poliser utanför universitet.
Om man vill förstå det som händer i Argentina idag – det politiska motståndet på gator och torg och polisvåldet som nu blossat upp – är försvinnandet av 30 000 människor under diktaturen själva smärtpunkten, men också det trauma som format en snart 50 år gammal obruten uppvisning av trots, mod och hopp.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Baronen i Vasastan rankas ofta som Sveriges dyraste matbutik. Foto: Magnus Bjerg Sturm.
På Ica Baronen i Vasastan kostar fryspizzan 150 spänn – och inflationen är något andra får syssla med.
Jag bor i ett parallellsamhälle i Stockholm. Här i området kan du gå veckor utan att någonsin träffa någon som inte har ungefär samma bakgrund, livssituation och ekonomiska förutsättningar som dig själv.
Första gången jag skulle kolla in min nya lokala mataffär efter att jag flyttat till Vasastan möttes jag av vad som bäst kan beskrivas som Dubai-versionen av Ica. Det är för övrigt också samma affär som Anna Kinberg Batra handlade oxfilé i för skattepengar.
Affären heter Ica Baronen och är Sveriges dyraste mataffär. Där handlar mina grannar fryspizza för 150 kronor. Det finns också olivolja för samma summa och en kyl med endast störkaviar. Själv hyr jag bil och månadshandlar på lågprisaffären Matdax i Hökarängen där olivolja fortfarande bara kostar en femtiolapp.
Nej, inte till Flamman. Jag vet ju er historia. Stalinism och taggtråd
Sedan jag upptäckte att Baronen rankats som Sveriges dyraste mataffär har jag försökt undvika att handla här. Men de få gånger jag behövt akuthandla något har det alltid varit proppfullt med folk. Vad är det för människor?
Under vecka 12 bojkottar många precis som jag de svenska matjättarna. Ett gräsrotsuppror utan ledare eller krav. Det är måndag, klockan är halv sex och det snöar. Trots att det är bojkottvecka är det ungefär lika fullt vid kassorna som vanligt.
En kort äldre man med krulligt grått hår och guldfärgade glasögon kommer ut från affären. I handen har han en vit papperskasse där det står ”Ica Baronen” med kursiverade guldiga bokstäver. Som en av få Icabutiker har Baronen ersatt den grafiska profilens röda färg med guld och svart. Han vill inte svara på frågor.
– Nej, inte till Flamman. Jag vet ju er historia. Stalinism och taggtråd, säger han på bred östermalmska.
Det vill däremot Lena Ekengren. Hon är 80 år och har handlat köttfärs, spaghetti, lök och en ”tv-tidning” för 260 kronor.
Sparare. Lena Ekengren har en bonuscheck på 75 kronor med sig till Baronen. Foto: Magnus Bjerg Sturm.Fryspizza deluxe. Foto: Magnus Bjerg Sturm.
– Jag hade en bonuscheck på 75 kronor, berättar Lena.
Hon bor nära och brukar ofta handla på Ica Baronen. Men bryr sig inte om att det är Sveriges dyraste mataffär.
– Jag betalar det maten kostar. Jag kan förstå att man bojkottar mataffärerna, men vi pensionärer har inte så himla höga matkostnader ändå, så våra liv påverkas inte så mycket av inflationen.
Sedan kommer en man i 60-årsåldern med bakåtslickat grått hår ut ur affären med två tunga matkassar. Jag frågar vad han har handlat?
– Kött, mejeriprodukter, grönsaker, vetemjöl, du ser själv. Det kostade 930 kronor, berättar mannen.
Vi beställer hem en låda med kött. Då får vi ned kostnaden
Han säger att bojkotten är larvig.
– Det är ett slag i luften. Sänk priserna i stället, tycker jag. Kedjorna ska inte tjäna så mycket. Om vi får slut på kriget i Ukraina och slutar kasta så mycket pengar på försvaret så kanske vi kan stabilisera läget lite, säger mannen.
Daniel är 47 år. Han håller två fulla kassar i ena handen, och sin lilla dotter i andra. Han har köpt riskakor och bröd, och ska laga makaronilåda.
– Det kostade 700. Hade jag inte haft barn så hade jag kanske också bojkottat. Inflationen är ju vansinnig, menar Daniel.
Han föreslår att man handlar grönsaker efter säsong för att spara pengar.
– Och köp mer närodlat. Vi beställer hem en låda med kött. Då får vi ned kostnaden, säger Daniel innan han skyndar hem till familjen.
På väg hem kommer jag på att jag har slut på mjölk. Jag överväger att springa in på Baronen igen. Ingen annan verkar ju bry sig. Men så länge vi fyller kundkorgarna hos Sveriges dyraste Ica lär inte priserna sjunka – och det börjar bli dags att lära mig dricka kaffet svart.
Hundratusentals människor samlades i Belgrad i lördags för att protestera mot regeringen. Foto: Darko Vojinovic/AP.
Efter månader av demonstrationer samlades hundratusentals människor i Belgrad under lördagen. Nu kräver en namninsamling att FN utreder om användandet av ljudvapen mot demonstranterna bröt mot mänskliga rättigheter.
Panik utbryter i Belgrad under lördagskvällen, när ett högt ljud sveper genom demonstrationståget i den serbiska huvudstaden. Demonstranterna, som samlats för att hålla 15 tysta minuter, springer snabbt mot trottoarerna. Vissa äldre deltagare faller omkull i tumultet.
– Det var en helt fredlig protest, säger Savo Manojlovic, aktivist och medlem av Belgrads kommunfullmäktige för organisationen Kreni-Promeni.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Peter Foberg, 49, har ett vindsrum fullt av gamla verktyg till salu – och Bluetooth-anpassar gamla radioapparater. Foto: Idun Nilsson.
Är slit-och-släng-samhället på väg mot historiens soptipp? Flamman träffar två eldsjälar som ger allt från grytor till radioapparater förlängt liv – och tycker sig se ett allt större intresse för återbruk och hantverk.
– Det började mer som terapi. Att ge mig ut och leta stekpannor, organisera och ta hand om saker, tog mig ut ur hemmet. Att återställa dem blev symboliskt för restaureringen av mig själv, tillbaks till en funktionsduglig människa.
För Uppsalabon Joel Bergqvist, 37, är restaureringen av gjutjärn ett passionsprojekt, och han jobbar fortfarande som kock för att få ekonomin att gå runt. Men intresset började som en flykt från jobbet – och hans eget mående.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
En städare lämnar ett X2000-tåg efter att ha rengjort en av personvagnarna. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Enligt en ny rapport från LO arbetar svenskarna mer än i de flesta jämförbara länder. Samtidigt tjänar svenska löntagare numera minst i Norden – och arbetslösheten är högre än tio procent. ”Att lönerna är låga är viktigt”, menar Timbros Fredrik Kopsch.
”Sverige arbetar mycket”, konstaterar fackförbundet LO i första delen av sin breda arbetsutredning, som släpptes förra veckan. Sveriges invånare jobbar mer per capita än i nästan alla andra europeiska länder man jämfört med – bland annat Finland, Norge, Tyskland, Italien och Nederländerna.
– Arbetstidens utveckling i Sverige har legat ganska stilla, medan jämförbara länder har gått ned, berättar LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö (bilden).
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.