I flera veckor har 1.500 familjer tillhörande de jordlösas rörelse MST ockuperat en eukalyptusplantage tillhörande svenskfinska Stora Enso i Eunapolis i nordöstra Brasilien.
Familjerna har nu börjat plantera bönor och andra jordbruksprodukter på den mark där det bara växte planterad eukalyptus. Veracel, som delägs av Stora Enso, har köpt upp mycket stora arealer i området för sina eukalyptusplantager i området. Enligt miljöorganisationer och småbrukare skapar dessa plantager till stora sociala och ekologiska problem. Plantagerna bedrivs som enorma monokulturer som hotar den biologiska mångfalden. De väldiga plantagerna av importerad eukalyptus tillåter varken djur eller växtliv under sina grenar och på lång sikt hotas marken att bli oanvändbar. Både tillgången till och kvalitén på vatten i området har försämrats. Familjejordbruken konkurreras ut och familjerna tvingas till städernas slum. Produktionen av livsmedel minskar kraftigt, livsmedelssäkerheten hotas på lång sikt.
Nord mot Syd
MST:s viktigaste skäl för ockupationen är att jordreformen kraftigt hotas i området. Företaget köper upp mycket mark, dessutom driver det upp markpriserna vilket försvårar för både jordreform och familjejordbruk. Den mark som familjerna ockuperat är enligt lokala åklagare devoluta, utan dokumenterad ägare. Detta betyder att den är statens och enligt lag skall användas för jordreformen. Därför menar MST att man har lagen på sin sida. I ett större perspektiv handlar detta om landgrabing, den process när stater och företag från Nord lägger beslag på jordbruksmark i Syd för framtida markbehov. I takt med detta kommer kontrollen över jordbruksmark att bli en strategisk politisk fråga.