Okategoriserade 17 oktober, 2007

Journalister övervakas, förföljs – och mördas

Men internet ökar insatserna för de journalister som befinner sig vid frontlinjen. Flammans Dick Emanuelsson upplevde själv effekterna av den colombianska statens övervakning. Ändå hade han tur – flera av kollegorna blev mördade.

På 15 rader avfärdade Colombias president Alvaro Uribe uppgifterna i en ny bok, som pekar ut honom som en person med nära kontakter till Medellínkartellen och dess ledare Pablo Escobar. Uribe lyfte blicken från kommunikén, när han intervjuades i de två största radiostationerna och avslutade med att peka ut journalisten Gonzalo Guillén för att vara hjärnan bakom boken. Under de tre kommande dagarna mottog Guillén 24 mordhot.
– Uribes mördare tvingade mig att lämna landet, sa Guillén i en kommentar i den latinamerikanska tv-kanalen Telesur, en kommentar som spreds över hela kontinenten[1].
Virginia Vallejo var skönhetsmissen och tv-hallåan, som blev ännu mer kändis efter att hon förra året avslöjade att hon hade varit älskarinna till den fruktade Pablo Escobar. I förra veckan släpptes hennes bok ”Amando a Pablo, odiando a Escobar” – Älska Pablo men hata Escobar – som bekräftade vad till och med USA:s försvarsdepartement skrev i en hemlig promemoria[2] i mars 1991: Alvaro Uribe är en politiker och en person intimt lierad med Medellínkartellen och Pablo Escobar. I rapporten, som offentliggjordes av Newsweek 2001, kom Uribe som nummer 82 på en lista av 103 personer som utpekades för att arbeta för världens då största och mest våldsamma knarkkartell.

Human Rights Watch ansvarige för Latinamerika och Karibien, José Miguel Vivanco, bekräftade att Guillén mordhotats av en para-polisiär grupp döpt till Metrobog och fördömde Uribes öppna hot inför miljoner radiolyssnare mot reportern, som är korrespondent för dagstidningen El Nuevo Herald i Miami, USA.
– Den här Guillén är en person som ihärdigt har försökt att misskreditera mig. Och när han inte har haft framgång i landet så åker han utomlands för att göra det där, sa Uribe till radiostationerna Caracol och RCN.
Såväl Guillén som Vallejo dementerar bestämt presidentens obevisade påståenden att Guillén skulle ha skrivit boken.
Den colombianske journalisten, som hittills har rapporterat för USA-tidningen med fyra beväpnade livvakter i ryggen, sa att situationen tre dagar efter Uribes anklagelser till slut blev outhärdlig.
Åtta mordhot per dag blev för mycket. Efter 32 års arbete som reporter lämnade han sitt land, åtminstone med livet i behåll men offentligt bannbullad av landets president. Denne har aldrig tidigare krävt något genmäle eller gått till domstol med Guilléns reportage, vars källor ofta har varit dubbla. Då är de mer effektivt att tysta en reporter med Pablo Escobars maffiametoder.

Att beskriva och berätta saker som ovanstående i Colombia, har alltid haft ett pris. Under de senaste 20 åren har över 150 journalister mördats. Manuel Cepeda var chefredaktör för kommunistpartiets tidning Voz och en skoningslös kritiker av de korrumperade politikerna och de väpnade styrkorna som han beskrev som blodbesudlade arbetarmördare.
Till valet 1992 satte partiet upp Cepeda på sin lista till senaten som han också blev invald i. I två år använde han senaten som en tribun för att föra fram både anklagelser och förslag för sina väljare, men på väg till senaten den 9 augusti 1994 sköts Cepeda ihjäl i ett bakhåll. Bakom mordet stod en general från militära underrättelsetjänsten i allians med paramilitärer.
Men inte bara vänsterns mediefolk faller offer för makten i Colombia. Jaime Garzón var radioreportern och en skoningslös satiriker som arbetade på den lilla radiostationen RadioNet och som mördades 1997. William Parra, en ”uppkäftig” reporter för Reuters, överfölls år 2005 i sällskap med sin fru av tre maskerade män som knivhögg honom svårt. Parra hade tur och överlevde.
Gemensamt för de tre var att de hade bevakat den väpnade konflikten. I Colombia ses inte detta med blida ögon.
Det fick jag själv erfara år 2005, fem år efter att jag anlänt till Colombia. Jag visste att det var en stor risk jag tog att bosätta mig i det landet, som jag hade bevakat sedan 1980 och där jag hade gjort ett par stora reportage på gerillakontrollerade områden. Att dessutom publicera reportagen i spanskspråkiga medier förstärker riskfaktorn. Och när teknologin utvecklas och blir billig, så att de alternativa medierna kan ladda ner både text, ljud som video och publicera reportagen från vilket hörn i världen som helst, då finns risken att bli betraktad som ett ”militärt mål”.
Under 2005 gjorde jag ett stort reportage på gerillakontrollerade områden. Det publicerades både i radiostationer och i videofilmer på olika latinamerikanska nätsidor. Telefonsamtalen och mordhoten på nätterna tär på nerverna. Man börjar bli försiktig och drar sig för att gå ut efter mörkrets inbrott eller att resa ut i landets regioner.
I Bogotá bodde jag i ett inhägnat område med beväpnade vakter. Stora delar av 2005 arbetade jag därför i Argentina, Chile, Bolivia, i Centralamerika eller semestervickade på Flammanredaktionen i juli för att under större delen av 2005 slippa mordhoten via telefonen. Men varje gång jag landade på flygplatsen i Bogotá, och passpolisen från den hemliga politiska polisen DAS knappade in mitt pass- och ID-nummer, fick jag ett telefonsamtal till min lägenhet några timmar senare. När jag dessutom videofilmades en grådisig morgon på min dagliga joggingrunda, sa de colombianska kollegorna att ”det där är förmodligen sista varningen. DRA NU!”
Och det gjorde jag, till ett annat latinamerikanskt land där jag slog mig ner och började leva ett lugnare liv än krigets Colombia, även om jag fortsatte att bevaka det.
Jag deltar också med några ”reflektioner” i den nätbaserade radiostationen Café Stereo som sänder från Stockholm sedan tio år, med föreningen Jaime Pardo Leal som huvudman. Från Colombia skickade jag inspelade reportage till stationen, som för varje år fick en allt större publik men samtidigt blev en allt större källa till irritation hos den colombianska regimen.

I Colombia finns det tre ägargrupper som kontrollerar ALLT i massmedia, tv, radio och den enda dagstidningen med nationell täckning.
Denna medieoligarki är samtidigt den grupp som tillsätter och avsätter presidenter, som colombianen på gatan säger. Om den statliga terrorismen har likviderat journalister fysiskt som ifrågasätter eller gräver i maktens spår, så är det mycket mer komplicerat att tysta utländska journalister eller medier som sänder mot Colombia från utlandet, även om försök inte saknas.
Den 27 september skrev[3] Ernesto Yamhure, diplomat och underrättelseansvarig på den colombianska ambassadens i Stockholm under 2005, följande, i en krönika i den colombianska tidningen El Espectador:
”Vid sidan av den nämnda nyhetsbyrån för gerillan (Nyhetsbyrån Anncol) och föreningen Jaime Pardo Leal, organisationer som leds av den svenske journalisten Dick Emanuelsson, en oerhört ljusskygg person som rör sig med total frihet mellan gerillalägren, Bogotá och Stockholm, existerar det också något som kallas för ’Colombianätverket’. Detta har som uppgift att sprida gerillabudskapet på universiteten där de ständigt med total straffrihet underkänner den colombianska statens kamp mot Farc:s knarkterrorism”.

Den 25 juli 2005 stod Ernesto Yamhure på det colombianska skolfartyget Glorias däck efter att detta hade angjort Stockholms hamn. Just när Yamhure lyfte kameran för att fotografera sina landsmän i exil, när dessa stod på kajen och protesterade mot den statliga terrorismen i sitt land, knäppte jag bilden av honom när han togs på bar gärning.
Bilden publicerades både i Flamman[4] och Aftonbladet och bekräftade det spionage som den colombianska ambassaden utför mot sina landsmän i Sverige och andra delar av världen.
Ett av de första besluten som Alvaro Uribe tog, när han intog presidentpalatset i augusti 2002, var att skapa ett nätverk med en miljon ”informatörer” med militären som huvudman. Men även för utlandet hade Uribe planer och fattade beslutet om att skapa ett nätverk av ”100.000 vänner till Colombia i utlandet”. Respektive ambassad har ansvaret att ”insamla uppgifter om den colombianska statens fiender”. I Stockholm var Yamhure spindeln i detta nätverk.
Colombias president och hans inrikes-, utrikes- och försvarsministrar, har flera gånger intervjuats i colombianska medier, där de indignerat påstått att den colombianska oppositionen i Sverige står i gerillans tjänst. Efter händelsen med fartyget Gloria, som följdes upp i ett program i Sveriges Radio där Yamhure erkände att han hade fotograferat sina landsmän och att han hade anmälts till den svenska utlänningspolisen av föreningen Jaime Pardo Leal, har attackerna från regimen i Colombia blivit allt fränare mot colombianerna i exil, vilket krönikan från Ernesto Yamhure visar. En diplomat, idag ambassadör i Nederländerna, som öppet anklagar namngivna personer för att vara gerillaredaktörer, utfärdar i praktiken en dödsdom mot den personen, när denne reser in i Colombia för att göra sitt jobb.

Men dessa attacker är också en spegelbild av den allt större desperationen från Uribe. Trettionio (39) kongressmän, Uribes politiska stöd i kongressen, har fängslats eller är föremål för Högsta domstolens underökningar. En efter en fängslas Uribes politiska stöd i kongressen anklagade som paramilitärens ”arbetsgivare”. Uribesläktens eget parti, Colombia Democrática, upphörde att existera i kongressen i början av oktober efter att kusinen och senatorn Mario Uribe gripits, avslöjad av paramilitärerna själva för att ha samarbetat med dessa blodbesudlade mördare, för att med motorsågar och skjutvapen ta över hundratals hektar mark från småbönder.
En gång var det den chilenska militärdiktaturen som skickade ut sina agenter runt om i världen, där de från ambassaderna samlade in uppgifter om det antifascistiska motståndet bland chilenare i exil. Stockholmsambassaden var inget undantag.
Idag är det den colombianska ambassaden som registrerar och dokumenterar sina landsmän, som en gång flydde sitt land för att rädda sina liv men som nu konstaterar att det smutsiga krigets aktörer fortsätter sin krigföring.

Inrikes 27 september, 2023

”Idéer från vänster kan bli mainstream”

Elinor Odeberg och Philippa Sigl-Glöckner samtalar med Silvia Kakembo på Södra teaterns scen. Foto: Jacob Lundberg.

Stämningen var hoppfull när internationella vänsterekonomer samlades på Södra teatern i Stockholm för att diskutera hur ekonomin kan underställas demokratiskt inflytande.

Glöm snacket om löneprisspiraler och omättliga arbetare som driver på inflationen genom orimliga lönekrav. Mitt under polykrisens perfekta storm av krig och pandemi dök den upp: vinstpristornadon. Vad som ursprungligen avfärdades som en absurd idé är i dag en allmänt accepterad sanning om ekonomin. Och den har kraften att vända hela den ekonomiska spelplanen över ända.

Ingen vet det bättre än Isabella Weber (bilden).

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Utrikes 27 september, 2023

Etnisk rensning framför omvärldens ögon

Anhöriga till soldater som dog förra veckan begraver sina söner innan de lämnar. Foto: Marut Vanyan.

Efter månaders blockad av enklaven Nagorno-Karabach gav Armenien i förra veckan till slut upp: svält, sjukdomar och bombardemang har fått en stadig ström armenier att lämna området. Forskare talar nu om folkmord.

För två veckor sedan stod jag vid blockaden av enklaven Nagorno-Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan. Ingen humanitär hjälp hade kommit in på flera månader och människor som jag talade med inne i den armeniska regionen i Azerbajdzjan berättade om hunger, sjukdomar och desperation. Detta trots att Internationella domstolen i Haag vid två tillfällen beordrat landet att öppna den.

Blockaden framför var stillsam. Ett par azerbajdzjanska lastbilar körde fram och tillbaka med byggmateriel nedanför kullen där landets flagga hängde högt. Bakom låg den ryska militärbasen där de fredsbevarande styrkorna skulle finnas.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Canbäck
Frilansjournalist och författare med fokus på den postsovjetiska världen.[email protected]
Nyheter 26 september, 2023

Veckan som gått

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Per Gahrton (bilden) avlider vid 80 års ålder.

Gahrton började som riksdagsledamot för Folkpartiet, där han företrädde partiets vänsterfalang och bland annat förespråkade vapenleveranser till Nordvietnam. 1969 utsågs han av Veckojournalen till ”årets argaste unga man”.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 26 september, 2023

Stefanos Kasselakis vill förvandla Syriza till de amerikanska Demokraterna. Foto: Yorgos Karahalis/AP.

Efter att ha öppnat partiledarvalet har Greklands största vänsterparti tagits över av en okänd affärsmagnat som vill förvandla partiet till de amerikanska Demokraterna. Vänsterpopulismens flaggskepp ser därmed ut att förlisa på egen hand.

I söndags kväll kom den kalldusch som medlemmarna i det grekiska vänsterpartiet Syriza anat skulle välla över dem.

I andra omgången av partiets ledarval vann den unge affärsmannen Stefanos Kasselakis mot den tidigare arbetsmarknadsministern Effie Achtsioglou med över 56 procent av rösterna.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Inrikes 24 september, 2023

Liberalerna förstår inte pacifismens kärna

På årsdagen av den ryska invasionen medverkade Greta Thunberg i en demonstration arrangerad av pacifistiska organisationer som Svenska freds. Foto: Fredrik Persson/TT.

Ledarskribenter förlöjligar utan att begripa dess kärna – som är att ifrågasätta militarismen, en ideologi som ständigt har dragit in världen i krig.

Under sommaren har Jesper Ahlin Marceta på DN Ledare skrivit en del om pacifismen, ofta på tidningens sedvanliga mästrande sätt. Jag tror att det är svårt att förstå vad det innebär att vara pacifist utan att först förstå att pacifismen, likt antifascism och antikommunism, främst är en reaktiv ideologi. Pacifismen är antimilitaristisk. För att förstå den bör vi därför förstå den ideologi som den motsätter sig.

Den klassiska militarismen, som var mainstream bland eliten under början av 1900-talet, ser krig som är en naturlig och viktig del av den mänskliga tillvaron: nationer som inte befinner sig i krig riskerar att förlora sina dygder och bli dekadenta. Den klassiska militarismen är i stort sett död som ideologi i Sverige och västvärlden.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Karim Jebari
Filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Kultur 24 september, 2023

Hur Naomi blev den andra Naomi

Trots att ”Doppelgänger”, Naomi Kleins sjätte bok, är hennes mest personliga, är hon fortfarande lika vass och relevant. Foto: Dan Hansson/SvD/TT.

Konspirationsteoretiker, säger Klein, ”har fel om fakta, men prickar rätt på känslorna”. Myra Åhbäck Öhrman har läst Naomi Kleins nya ”Doppelgänger”.

”Till mitt försvar var det aldrig min avsikt att skriva den här boken”.

Så inleder Naomi Klein Doppelganger: A trip into the mirror world, och jag är benägen att tro henne. I jämförelse med hennes tidigare verk, som No logo (1999), en kritik av varumärkefieringen hos okontrollerad global kapitalism och The Shock doctrine (2007), om hur nationella kriser utnyttjas för att minska motståndet mot kontroversiella politiska förändringar, känns premissen okaraktäristiskt privat. Klein tar nämligen avstamp i något så vardagligt som irritationen över att ständigt förväxlas med ”Den andra Naomi” – Naomi Wolf.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 23 september, 2023

Att komma fram till Samarkand

Positionen i gränslandet mellan de historiska civilisationerna har gjort Samarkand till en unik plats. Foto: Jonas Sjöstedt.

På resa mellan Uzbekistans mytomspunna städer upptäcker Jonas Sjöstedt ett land inklämt mellan två världsdelar och i skärningspunkten mellan storstadens modernitet och glesbygdens tradition – där arvet från Sovjet är lika närvarande som det från de islamiska och centralasiatiska civilisationerna.

Det är fantastiskt vackert, ändå är nästan inga turister på plats när jag och tonårsbarnen vandrar runt Registan, det gamla torget i Samarkand med byggnader som en gång i tiden var skolor. Här studerades filosofi, astrologi, matematik och teologi redan för 500 år sedan. Kanske beror frånvaron av människor på att det är så varmt, nästan 40 grader. Vi sätter oss på en bänk i skuggan under ett par träd på en innergård och bara tar in skönheten och atmosfären. Det är som att kliva in i en saga.

Samarkand, Bukhara och Khiva. Namnen på de uråldriga städerna längs Sidenvägen har något lockande och sagolikt över sig. Det är historiska städer med fantastiska gamla moskéer, uråldriga koranskolor, gränder och myllrande marknader där det säljs frukt, nötter och textilier. Det är vackra innergårdar där folk dricker te i skuggan under mullbärsträden. För äldre svenskar har säkert Thorstein Bergmans vemodiga visa ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”, som sjungits in av såväl Lena Andersson som Lill Lindfors, bidragit till denna längtan.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Sjöstedt
Frilansjournalist och tidigare partiledare för Vänsterpartiet.
Utrikes 23 september, 2023

Bland sanddyner och teknikpionjärer formas framtidens bosättare

Med modeord som ”uppstartsnation” kombineras territoriell nybyggaranda med högteknologiskt entreprenörskap. Så hoppas Israel skapa en sionism för nästa generation.

Dagens Israel är ett splittrat land. Mängder med människor har tagit till gatorna i Tel Aviv sedan regeringen i våras föreslog en kontroversiell lag som fråntar Högsta domstolen rätt att påverka regeringens beslut. Eftersom Israel saknar en grundlag har Högsta domstolen spelat en viktig roll för landets demokrati, och den har fungerat som en garant för sekulär politik i ett land som präglas av allt mer extrema värderingar.

Samtidigt är frågan om ockupationen frånvarande och den minoritet som vill blanda in Palestinafrågan anklagas för att riskera att skada den unika enigheten i demonstrationstågen. Protesterna handlar om Israels demokrati, och därmed även om något så existentiellt som landets identitet och fortlevnad.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.
Ledare 22 september, 2023

Det judiska är större än Israel

Israel blir allt smärtsammare att förhålla sig till för sekulära judar. Foto: Kristopher Radder/AP.

Öknens planterade träd ger inte längre skugga åt övergreppen.

I helgen har många judar firat in det nya året. Trots att jag är judinna har ingen i min familj iakttagit högtider, men för ett par år sedan blev jag bjuden till en trevlig rosh hashana-middag hos en vän. Vi åt gratinerad blomkål och challebröd, och vid bordet satt två familjer med barn i lågstadieåldern. Framåt slutet av måltiden plockades traditionens symboliska höjdpunkt fram, äpplet (året som runt och rikt) och honungen (förhoppningen om ett sött år). Jag noterade att det var ett rosigt, svenskt äpple som en gäst kanske plockat med sig från sin tomt och som nu låg uppskuret på min assiett. ”Åh, så här fina äpplen har de nog inte i Israel!”, utbrast jag, varpå en av de större pojkarna svarade: ”Det bor faktiskt judar över hela världen, inte bara i Israel!”

Jag blev mållös. Den brådmogne unge mannen hade redan dragit samma slutsats som jag själv gjort först sent i livet, nämligen att den judiska världen är större än Israel. Och att för att landa i min identitet och lära mig något av den judiska historien, så behöver jag frigöra mig från en självförståelse som är kopplad till Israel. Jag behöver varken reflexmässigt springa till landets försvar, eller ha mindervärdeskomplex för att ha tappat kontakten med sederna. Det judiska är så rikt att den lilla bit som intresserar mig räcker gott och väl – drivkraften att ifrågasätta, kollektivt analysera texter, göra uppror, hålla fast vid idén om en gränslös värld, som sammanfattas i en av de äldsta skrifternas vackraste sats: tiqqun olam, förpliktelsen att laga världen.

Ändå förstår jag precis vad Israel representerar när jag tänker tillbaka på 1945, när en värld reser sig ur en katastrof för att bygga något nytt. Då står spillran av ett folk och undrar vad som finns kvar att leva för efter att inget land, inte ens det egna, erbjudit skydd mot nazisternas skoningslösa jakt på judar. När ens mamma, pappa, make eller barn i bästa fall återfinns som ett av tusentals namn i en loggbok, med stämpeln Vernichtet (förintad) i maginalen. Då är drömmen om ett eget land lätt att identifiera sig med. Som den israeliske författaren Amos Oz har sagt: ”Den värsta tragedin jag kan tänka mig är kollisionen mellan det rätta och det rätta.” Det rätta att bereda judar en egen plätt jord efter det stora sveket, och det rätta i att inte mörda palestinier och jaga dem ur deras hem.

Rörelsen själv talar om ‘savannisering’, men själv skulle jag kalla det för ekologiskt förpackad apartheid.

Mina föräldrar var aldrig religiösa. Så även om de aldrig övervägde att emigrera till Israel, så tjusades de ändå av landet som byggts upp av raska socialistiska kibbutzniks i en Medelhavsversion av Unga örnar, med småsamhällen byggda kring kollektivjordbruk och jätteförskolor. Att donera pengar till Keren Kajemet, den israeliska markägande stiftelsen som planterar träd i Negev, blev den perfekta kompromissen. Vem älskar inte träd som växer i öknen? I veckans nummer visar Johanna Adolfsson hur något så oskuldsfullt tjänar som vapen för en ockupation. Rörelsen själv talar om ”savannisering”, men själv skulle jag kalla det för ekologiskt förpackad apartheid.

Hon visar också hur landet, genom att klä nybyggandet i företagslingo, hoppas nå ut till en ny generation. Hittills har de massiva demonstrationerna mot detroniseringen av landets högsta domstol engagerat teknikentreprenörerna, som sett affärerna äventyras när landet faller i internationell onåd. Men kanske går det ändå att fresta några Silicon valley-hipsters att bosätta sig i öknen och skapa lagligt muslimfria zoner. Blir det till slut visionen om nya kapitalflöden som lättar högerregeringens huvudvärk och splittrar protestvågen?

Om några dagar infaller Yom Kippur och efter det kommer en högtid av ett helt annat slag: Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. I år är det Judisk Kultur i Sverige som är hedersgäst och det blir gott om tid för samtal om vad det innebär att vara jude i dag. Några israeler är bjudna, men precis som den unge mannen vid bordet sade: Det bor faktiskt judar över världen, inte bara i Israel.

Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Krönika/Kultur 22 september, 2023

Bästa vapnet mot algoritmerna är dumhet. Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT.

Hur smart målgruppsanpassningen än blir kommer reklamen ändå att förbli lika blåst eftersom målgruppen är det. Och det älskar jag oss för.

För cirka ett år sedan, när jag precis kommit ut som transtjej, fick jag under en period otroligt mycket Youtube-reklam för testosterontillskott – uppenbart riktad till osäkra manosfär-killar som dagdrömmer om stenhårda magmuskler lite oftare än deras homofobi borde tillåta. I går försökte Instagram sälja en vaginalsalva till mig med den käcka sloganen ”Luktar bävern knas?” Jag tror det är detta som kallas maskininlärning.

Att vi numera är övervakade och spårade dygnet runt har tyvärr länge varit deppig allmänbildning snarare än kittlande konspirationsteori. Våra sociala liv utspelar sig på spelplaner styrda av Google och Meta, som säljer data om dig till andra som i sin tur vill sälja produkter till dig, i det charmigaste av system.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr