BOGOTÀ Detta förklarade såväl den bolivianska landsorganisationen COB:s utvidgade möte i söndags som de främsta oppositionsledarna Felipe Quispe och Evo Morales, den sistnämnde ledare för organisationen MAS, Movimiento al socialismo.
– Vi har kämpat mot de transnationella företagen, världshegemonin och dess representanter här, men även mot Alca, ett ekonomiskt instrument för att dominera oss att tvinga oss in i en rekolonialisering, förklarade Evo Morales. Men vi har också stridit mot militaristiska projekt som Plan Colombia. Därför ville de skrämma oss med massakrer och repression.
Evo Morales, som berövades presidentposten efter förra årets val, uppmanar nu Bolivias folk att förbereda sig på det nya kriget ”som inte bara kommer att handla om naturresurserna som olja, gas och vatten, utan också marknaden”.
– Vi har sagt att vi måste ta den striden så att marknaden ställs under folkens kontroll och inte de transnationella bolagens. Bolivia har tagit ett steg, med mycket smärta och uppoffringar.
MAS-ledaren underströk också att de åtta miljoner invånarna, varav majoriteten är quechua-, aymara- och guaraniindianer, måste fortsätta den inledda kampen för att förändra den politiska modellen.
– Vi har sett att det är möjligt att bygga en alternativ politisk rörelse mot den nyliberala politiken som medfört ett allvarligt mot folkens existens. Därför har de rest sig.
Bolivias nye president, Carlos Mesa, är sedan länge en politisk lärjunge till den störtade Lozada. I måndags utsågs den nya regeringen som innehåller 15 medlemmar, varav bara två har förflutet från de partier som ingick i Lozadas regering. I måndags eftermiddag, på ett massmöte på Plaza San Francisco i centrala La Paz, fick Mesa respit av den rörelse som under fyra veckor har skakat om den ekonomiska och politiska makten i Bolivia.
– I all min ödmjukhet ber jag er om tid och att ni skapar ett utrymme för att kunna arbeta. Att världen ska se, att aymará (indianfolket på högplatån, reds anm.) är heroisk i striden men generös när en verklig öppning skapas för demokrati, sa Mesa i ett försök att vinna förtroende hos massorna i Bolivia.