Utrikes 10 november, 2022

Klimattoppmöte – då vill diktatorn företräda de utsatta

När världsledare samlas till klimatkonferesen COP27 i semesterenklaven Sharm el-Sheikh så är miljökrisen redan akut för egyptierna. Detta försöker diktatorn Abdelfattah al-Sisi utnyttja för att framstå som de fattigas förkämpe.

Knappt ett decennium efter att fältmarskalk Abdelfattah al-Sisi tog makten genom en militärkupp – och därmed definitivt satte stopp för den demokratiska öppning som uppstod i och med upproret 2011 – är fri- och rättigheterna i Egypten mer begränsade än någonsin i modern tid. Mer än 65 000 politiska fångar fyller landets fängelser, vilket gör Egypten till det land i världen som har flest politiska fångar per capita.

För president Sisi kommer alltså COP27-konferensen som en möjlighet: att framställa sig som en global ledare av rang. Spegelvänt har kritiken mot att landet tillåts hålla konferensen inte låtit vänta på sig.

– Situationen är så allvarlig att vi inte kan tillåta dem att klara sig ur den genom politiskt spinn. Det krävs konkret handling, för att rädda liv, säger en representant för Amnesty under en presskonferens i centrala Kairo på dagen för konferensens början.

Bland de krav man ställer tillsammans med andra människorättsorganisationer finns frigivande av alla politiska fångar; lyfta reseförbud och hävda begränsningar av internet samt förbättrade villkor i landets fängelser.

Ovanpå den politiska situationen vilar en ekonomi som är i sämre skick än på länge. Priset på bröd – kraftigt subventionerat för två tredjedelar av befolkningen – och andra matvaror går upp mot nivåer som kan bli farliga för regimen. Bröduppror är återkommande i det moderna Egypten.

För att alls klara av att betala för matinköp har den fria importen av varor stoppats, i ett försök att rädda växelkursen för det egyptiska pundet mot dollarn. Flera års närmanden till Saudiarabien och deras allierade i Gulfregionen tycktes under en tid vara en väg framåt, såväl ekonomiskt som politiskt, men pandemi och krig har åter kastat Egypten tillbaka in i en generaliserad kris.

I bakgrunden spökar förstås revolutionen 2011. Sisi tog makten i den militärkupp som 2013 avslutade det Muslimska brödraskapets styre, som installerats knappt ett år tidigare. Trots förhoppningar om att kuppen skulle innebära en ”andra revolution” visade den sig i stället bli återkomsten för det militäretablissemang som styrt landet under decennier. Inga demokratiska val har hållits sedan dess.

I det symboliska centrum för kritiken har aktivisten och författaren Alaa Abdelfattahs öde hamnat. Han är den kanske mest högprofilerade av alla politiska fångar i Egypten, och har i princip suttit fängslad oavbrutet sedan kuppen 2013.

I ett panelsamtal strax innan klimatmötets öppning säger Omar Robert Hamilton, egyptisk-brittisk aktivist och Alaas kusin:

– Han har blivit den symboliska fången – en som regimen har bestämt sig för att fortsätta hålla fängslad, för att skicka ett meddelande till den revolutionära ungdomen från 2011, som han var en del av. En symbol för att revolutionens hopp och demokratiska drömmar aldrig kommer att förverkligas.

I det här läget kunde man tänka sig att oppositionen skulle ha uppmanat till en bojkott mot COP27, men så är inte fallet:

– Uppmaningen är att inte bojkotta, utan att använda COP27 som en möjlighet att få uppmärksamhet. Detta har definitivt varit ett medvetet beslut från det egyptiska civilsamhället självt, säger Omar Robert Hamilton.

Under månaderna innan konferensen har det också synts tecken på att regeringen velat att lätta på trycket. Till stor och allmän förvåning annonserade Sisi, under ett tal i samband med Ramadan den 26 april i år att det var tid att inleda en ”Nationell dialog”. Han skakade hand med flera tidigare oppositionspolitiker, särskilt inbjudna, och uppmande till fria diskussioner för att ”lösa de utmaningar det egyptiska samhällets står inför”.

Reaktionerna på denna inbjudan har varit minst sagt blandade. Även de som valt att delta i någon mån – bland dem Hamdeen Sabahi, tidigare presidentkandidat med vänsterprägel som fängslats upprepade gånger under de senaste åren – har varit försiktiga i sina omdömen om huruvida detta öppnar upp för möjligheter till verklig förändring.

Men det finns åtminstone tecknen på att utvecklingen kan röra sig i den riktningen. Omkring 700 politiska fångar har släppts sedan i våras. Både Hamdeen Sabahi och andra ledande, sekulära oppositionspolitiker har tillåtits framträda på TV för första gången på åratal. Muslimska brödraskapet – som än i dag, trots nästan tio år av stenhård repression, troligen är den starkaste oppositionella kraften – förblir däremot kriminaliserat och terrorstämplat.

Tre månader efter Sisis inbjudan till dialog kunde också sju egyptiska människorättsorganisationer visa att betydligt fler personer fängslats på politiska anklagelser än vad som släppts under tiden sedan den inleddes: antalet politiska fångar totalt sett har alltså fortsatt att öka.

Enligt Khaled Dawoud – journalist, liberal politiker och tidigare ledare för fredspristagaren Mohamed Baradeis tidigare parti Hizb al-Dostour (Konstitutionspartiet) – finns inga egentliga alternativ till Sisis regering:

– Efter åratal av arresteringar, reseförbud, frysta tillgångar och fullständig mörkläggning från lokala mediers sida så är Egyptens oppositionspartier oerhört försvagade, och representerar inget hot mot regimens säkerhet för tillfället.

Öppningen – om det alls ska kallas en sådan – beror alltså knappast på någon inhemsk politisk press. Troligare är att förklaringen finns i ett behovet av att visa upp en klädsam fasad inför omvärlden. Khaled Dawoud hävdar sig till exempel ha goda källor inom den amerikanska diplomatkåren, som berättat för honom att den ”nationella dialogen” är en direkt följd av krav från USA.

Hundra dagar innan COP27 skulle inledas krävde också ett stort antal debattörer och politiker från västländer – däribland Naomi Klein – just frisläppandet av politiska fångar som en förutsättning för att COP27 skulle kunna tas på alvar och respekteras. I stället, menade Klein ägnar sig ”den egyptiska regeringen frenetiskt åt att bygga en bubbla i Sharm el-Sheikh, där den försöker iscensätta något som liknar demokrati”.
Men om vi trots allt träder in i den bubbla som mötet utgör – vad skulle COP27 kunna innebära, för Egypten och världen?

Det räcker med att tillbringa några dagar i Egypten för att uppleva en akut miljökris som är svår att föreställa sig hemma i Sverige. I Kairo beräknas cirka 20 000 människor dö på grund av miljöförstöring och utsläpp varje år.
Några kilometer utanför stadskärnan finns bevattningskanaler så fyllda av avskräde att vattnet överhuvudtaget inte är synligt. Trots satsningar på parker i stadens utkanter beräknas ytan grönområden i staden till en fotsula per invånare.
Egyptens klimatutsläpp är globalt sett låga. Räknat per person är de bara en sjättedel av USA:s och en tredjedel av Kinas. Trots det är landet redan i dag drabbat hårt av klimatförändringarnas effekter – inte minst i termer av försämrad förmåga till matförsörjning.

Miljöfrågor hänger alltså samman med rättvisefrågor. Just frågan om hur fattiga länder, i desperat behov av ekonomisk utveckling, ska kompenseras globalt har också satts som en central fråga inför konferensen. Sverige är ett av de länder som sagt nej till ett förslag om att inrätta en fond för klimatskadestånd för fattiga länder. Denna politik gör det möjligt för Sisi att utmåla sig som motståndsman.

”Viktiga initiativ från Egyptiska presidenten inför COP27, främst bland dem, ett värdigt liv för Afrika”. Så presenterar den regeringsnära tidningen al-Jumhouryiyya (Republiken) på sin förstasida temat för konferensen, och vem som bör tackas för det. Även här tjänar COP27 ett inrikespolitiskt syfte: att framställa president Sisi som förkämpe för det fattiga folket och utsatta länder, snarare än envåldshärskare. Från att ha varit en fråga som snarast tystats ned, inte minst för att undvika att stöta sig med de oljeproducerande gulfstaterna, har klimatfrågan blivit en politisk tillgång för regimen.

Men även i Mada Masr – den i princip enda oberoende pressrösten som återstår, och följaktligen en av de många internetsidor som är blockerade i landet – lyfts konferensen som ett viktigt tillfälle att lyfta klimaträttvisa:

”Utvecklingsländerna måste kräva skadestånd, inte lån eller bidrag, för att bekosta klimatanpassning. Anpassningsprogram för att bemöta klimatförändringarna måste göras till en del av Afrikas utvecklingsplaner, med sikte på att förbättra livskvaliteten för dess folk. De borde inte vara fortsättningar på ojämn fördelning av bördorna, eller av finansiella och mijömässiga vinster.”

Så fortsätter alltså dragkampen kring vad COP27 egentligen betyder, och vem som ska dra nytta av den – materiellt, politiskt och retoriskt.

Under tiden har Alaa Abdelfattah, fortfarande fängslad, och på hungerstrejk sedan 200 dagar, bestämt sig för att höja insatserna:

”När de tänder lamporna söndag den sjätte november kommer jag att dricka mitt sista glas vatten. Vad som händer sedan är okänt. Jag har bestämt mig för att eskalera vid den tidpunkt som jag finner lämplig, i min kamp för min frihet och för frihet för alla fångar (…) för offren för en regim som är oförmögen att hantera sina kriser på något annat sätt än genom förtryck, oförmögen att reproducera sig själv utom genom fängslanden.”

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)