Kultur 05 mars, 2009

Kontaktlöshet med mångtydig upplösning

Redan vid de första replikerna får jag en déjà vu-upplevelse. Ett kalt men prydligt hotellrum, en man och en kvinna i ett segt, kontaktlöst samtal. Pauser, luften sprängfylld med förväntningar, både på scenen och bland publiken. Visst har jag sett det förr. Såväl Pinter som Beckett lurar bakom hörnet. Och de är ju inga dåliga inspiratörer.
Gunilla Röör och Johan Rheborg gestaltar det omaka paret, som efter flera års äktenskap fortfarande är främlingar för varandra. De har åkt till London för att koppla av. Hon vill bara sitta på hotellrummet och slippa möta nya människor. Han vill ha omväxling och lite kul.

Egentligen har de mycket att säga varandra. Där spökar en misshandel i det förflutna och en knappt uttryckt önskan från mannen att bli piskad, ”en liten dask bara”. Men de når aldrig fram med sina otydliga anspelningar. Bara när de får för sig att det pågår ett samlag i rummet intill blir båda två lika kontrollerat upphetsade. Men de hämtar sig raskt och återgår till pratets rundgång.

När det knackar på dörren har de långa diskussioner om de ska öppna eller inte. Till slut träder han in till dem, kvinnans våta dröm, en ung framfusig kille. Han går lugnt omkring och stjäl allt vad de har, levererar vanvördiga sanningar om livet, samtidigt som paret förstummat och förstelnat låter honom hållas. Den figuren kan tolkas på många olika sätt. Den nya fräcka generationen som talar ut och tar för sig. Den terapeutiska önskedrömmen: Tänk om vi slapp vara så fega och hämmade? Eller helt enkelt en nödlösning för att få slut på eländet. För huvudpersonerna lär aldrig lyckas med det på egen hand.

Röör och Rheborg är suveräna i sina fastlåsta roller, där deras enda gemenskap är att de är ihopvuxna med varandra. Pauseringar, gester och blickar är så talande att man skrattar av bara den orsaken. Och man hinner skratta många gånger i denna enaktare.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Nyheter 09 december, 2023

”Kriget har öppnat en avgrund av oförsonlighet”

Cecilia Uddén har varit Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent i totalt 22 år. Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT.

Hon är Sveriges mest rutinerade Mellanösternkorrespondent med över 20 års erfarenhet av Israel-Palestina-konflikten. Men något liknande det pågående Gaza-kriget har Cecilia Uddén aldrig tidigare upplevt.

Hon har bevakat Mellanöstern i totalt 22 år, med bas först i Amman och numera i Kairo. Redan från början har hon följt situationen i Israel och Palestina, från Oslo-avtalet till den andra intifadan och de otaliga krigen på 2000-talet mellan Israel och Hamas. Men för Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är det pågående kriget i Gaza något helt nytt: till skillnad från tidigare finns i dag ingen på någon sida som faktiskt vill ha fred, menar hon.

– Det här är en helt ny situation där allt är uppkastat i luften. Jag var med på 1990-talet då Hamas och Islamiska Jihad utförde många självmordsattentat i Israel. Då förstärkte attentaten alltid viljan till fred. Även om det alltid fanns en grupp som skanderade att ”det bevisar att de inte vill ha fred”, så fanns det också en som tyckte att det bevisade att freden var nödvändig.

– I dag finns inte det längre. Folk överger sina tidigare övertygelser och blir oförsonliga. Det öppnar en avgrund av oförsonlighet, avsky och total avsaknad av empati, säger hon till Flamman.

De tre första veckorna efter Hamas massaker den 7 oktober tillbringade Cecilia Uddén i Israel. Där märkte hon att människor som tidigare kunde sympatisera med palestiniernas lidande, blev avtrubbade för det och helt fokuserade på det egna lidandet.

– Jag har pratat med israeler som sagt att de är tacksamma över att de slipper se lidandet i Gaza för att de har för mycket lidande själva att bry sig om. Israeler får se mycket mindre av de bilderna än vi andra.

Inbäddad. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker soldater under markoffensiven i Gaza.
Foto: Avi Ohayon/AP.

– Detsamma gäller den andra sidan. Många palestinier fokuserar på fångutbytet och talar om hur väl den israeliska gisslan behandlats. De kan inte föreställa sig att palestinier är kapabla att göra det Hamas gjorde.

Som ett exempel på hur extremt klimatet har blivit i Israel, och hur långt åt höger det politiska landskapet har förflyttats, tar Cecilia Uddén ett uttalande av Israels president Isaac Herzog. Han tillhör det socialdemokratiska Arbetarpartiet – ett parti som länge stod för fred och tron på en tvåstatslösning.

– Herzog menar att alla i Gaza stödjer Hamas, för annars hade de kunnat störta dem. Men det vet hela världen att de inte kan, lika lite som iranierna kan störta sin regim.

Folk överger sina tidigare övertygelser och blir oförsonliga. Det öppnar en avgrund av oförsonlighet, avsky och total avsaknad av empati.

Även om Uddén har märkt hur utvecklingen sakta men säkert har rört sig från 90-talets hoppfulla tal om fred mot dagens läge, menar hon att bilden av det nuvarande kriget är helt annorlunda beroende på vem man talar med. Dåden den 7 oktober kom som en total chock för de flesta i Israel, medan palestinier ofta tänker med helt andra tidsramar.

– Enligt Israel började kriget den 7 oktober. Men för palestinierna går konflikten mycket längre tillbaka. Som FN:s generalsekreterare António Guterres säger skedde det här inte i ett vakuum.

– Jämfört med 90-talet har det funnits en oförsonlighet i konflikten, men inte tidigare på den här nivån. Många har inte tidigare sett Hamas som ett existentiellt hot mot Israel. Chocken över att fler judar dödades på en dag än någonsin sedan Förintelsen har gjort det svårt för många israeler att föreställa sig hur man skulle kunna gå tillbaka till något slags fredsprocess. Många har sett Israel som löftet för judiskt liv, och nu har det brustit. Nu vill man återupprätta den bilden, och då sker det på bekostnad av civilbefolkningen i Gaza. Det är många israeler beredda att tolerera.

Att fredsprocessen i praktiken varit död länge är allmänt känt, även om många aktörer pliktskyldigt nämner behovet av att parterna sätter sig vid förhandlingsbordet igen. Även där ser Cecilia Uddén hur den nya oförsonligheten har gjort det nästan omöjligt för någon att föreställa sig en reell fredsförhandling igen.

– Båda sidor använder slagordet ”från floden till havet”. Det står i det israeliska regeringspartiet Likuds stadgar, och nämns även i Bibeln: när Gud talar till Abraham och säger att ”ert land ska sträcka sig från floden till havet”. Detta är fortsatt den stora tvistefrågan. Vem har rätt till landet? Båda sidor anser att de har det, säger hon och fortsätter:

– Många israeler ser det som att de var godhjärtade när de erbjöd palestinierna en stat, att de var givmilda snarare än att palestinierna hade rätt till det. Medan palestinierna säger att de ”har gått med på att bygga sin stat på 24 procent av det historiska Palestina, och ändå vill de ta det ifrån oss”. Och båda har på sätt och vis rätt i att den andra sidan blockerar fredsprocessen: när Israel bygger nya bosättningar och när Gaza beskjuter Israel med raketer.

För att illustrera hur omöjligt palestinierna anser att det är att förhandla med Israel berättar Uddén om vad en palestinsk politiker en gång sade till henne: ”Det är som att sitta vid ett bord och förhandla om en ost, och medan förhandlingarna pågår äter den israeliske förhandlaren upp osten.”

Förtvivlan. Släktingar och vänner till gisslan som hålls av Hamas i Gazaremsan vädjar om deras frigivning. Foto: Ariel Schalit/AP.

Den figur som har haft störst inflytande över den israeliska politiken mot Palestina sedan 90-talet är Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu. Det är allmänt känt att han försökt blockera etableringen av en palestinsk stat, bland annat genom att bidra till uppbyggnaden av Hamas på Fatahs bekostnad. Även enligt Cecilia Uddén är dagens situation till stor del ett oönskat resultat av hans politiska projekt.

– Han har från början varit väldigt nöjd med splittringen bland palestinier. Hamas har styrt i Gaza och den Palestinska myndigheten (PA) på Västbanken. Det är ingen hemlighet att Netanyahu lyckats underminera PA och sett till att Hamas ska fortsätta ha makten i Gaza, med målet att undvika en fredsprocess. Men nu har det exploderat i ansiktet på honom.

– Israels övertygelse var att Hamas främsta intresse var att sitta kvar vid makten i Gaza. Därför försökte de göra Palestinafrågan till en humanitär sådan i stället för politisk – till exempel genom att ge fler Gazabor jobb i Israel – för då trodde man att de skulle undvika den militära kampen mot Israel.

Cecilia Uddén tror inte att Netanyahu kommer att kunna sitta kvar vid makten efter kriget. Hans popularitet var rekordlåg redan före den 7 oktober och har sedan dess sjunkit än mer.

– Mätningarna visar att han har förbrukat sitt förtroende. Men man avsätter inte en premiärminister under pågående krig. Däremot är det möjligt att saken förändras om Israel lyckas få ut hela gisslan och krossa Hamas. Allmänheten är oförsonlig och är inte beredd att förlåta honom. Regeringens kritiker har sagt att de kommer att återuppta demonstrationerna mot Netanyahu när kriget är över och han kommer inte att klara det.

Kan inte det bli ett argument för Netanyahu att dra ut på kriget så länge som möjligt?

– Försvarsministern har redan sagt att han ser framför sig en ”kulmen” på kriget i februari. Så jag tror att Israel kommer att försöka förlänga detta länge. Det är möjligt att omvärlden kommer att försöka tvinga Israel till ett eldupphör, men om Israel ser det som en existentiell fråga så kan det bli svårt. USA är den makt som skulle kunna göra det, och jag tror att de och andra länder kommer att försöka förlänga vapenvilan dag för dag så länge det går. Men att den skulle bli permanent har jag svårt att se framför mig.

Israels bombningar som återupptogs förra torsdagen efter en tids eldupphör och fångutväxling tyder på att även det kan bli allt annat än enkelt. Samtidigt är det också svårt att se Hamas sätta sig ned och förhandla om fred. Samma dag som bombningarna återupptogs sade Yahya Sinwar, ledare för Hamas i Gaza, att den 7 oktober bara var ”en generalrepetition”. Ett uttalande som inte direkt genomsyrades av någon vilja till varaktig fred. Men vad är i så fall Hamas långsiktiga mål?

Jag tror att många i västvärlden i dag är mer okunniga om konflikten än tidigare generationer och därför köper ganska enkla förklaringar av den.

– Jag tror att Hamas har ett mycket längre tidsperspektiv. De tänker snarare 100 år framåt än i morgon, och att vissa uppoffringar måste göras för det. Det finns en tanke om att skapa en islamisk stat från floden till havet. Men Hamas har också en gång sagt ja till en palestinsk stat enligt 1967 års gränser.

– Med attacken tror jag att de dels ville föra upp Palestina-frågan på agendan igen. Israel hade lyckats göra frågan till en humanitär fråga i stället för politisk, och det ville man förändra. Sedan ville Hamas sätta käppar i hjulet för den normaliseringsprocess som pågår mellan Israel och gulfstaterna. Men det handlar också om al-Aqsamoskén i Jerusalem. Israel kommer allt närmare att ta över tempelplatsen där al-Aqsa står, och då kan man röra upp starka känslor i den muslimska världen.

Vissa har hävdat att attacken den 7 oktober egentligen inte gick enligt Hamas planer, och att de värsta dåden utfördes av en ”mobb” Gazabor som inte tillhörde Hamas. Sådana teorier ger Cecilia Uddén dock inte mycket för.

– Jag tror inte som vissa att Hamas hade feltolkat situationen och missbedömt hur Israel skulle reagera. Att de inte hade planerat att utföra de här dåden mot civila och att de inte hade tänkt ta kvinnor och barn som gisslan. Många israeliska politiker har sagt att man har hittat Hamasprogapanda som bevisar att det var deras plan. Det bör man också ta med en nypa salt. Men det finns videor på Hamas-milismän som stolt talar om hur många judar de har dödat.

– Det är också svårt att veta vem man ska tro på i propagandan om gisslan. Arabisk media hävdar att Hamas har behandlat gisslan väl, medan israelisk media hävdar att de tvingades vinka och le på videoklippen som har kablats ut. Samtidigt har jag hört att Israel klipper bort delar i videor på hur gisslan vinkar och tackar sina kidnappare.

Har inte Hamas spelat bort det potentiella politiska kapital som de ändå hade i egenskap av ledarna för den palestinska motståndsrörelsen?

– Jag är inte säker på att de hade haft så stort kapital även om de inte hade lyckats tränga igenom barriären eller enbart attackerat militära mål. Så många militära mål finns det inte i området, det är mest dessa kibbutzer. Detta är bara spekulation. Många palestinier menar ju att alla israeler är militära mål eftersom alla gör militärtjänst, och hänvisar till att Israel inte gör någon åtskillnad mellan militära och civila mål i Gaza. Och frågar man Hamas säger de att det är fejknyheter, att de inte dödade barn.

I förhållande till den övriga muslimska världen har dock Hamas inte nödvändigtvis uppnått sina strategiska mål, menar Cecilia Uddén. Länder som Turkiet och Qatar är fortfarande vänligt inställda till organisationen, medan Egyptens militärregering fortfarande fruktar dem som en gren av sin inhemska opposition i form av Muslimska brödraskapet.

– Det gäller även för Förenade arabemiraten, där den palestinske politikern Muhammad Dahlan bor. Han tillhörde tidigare Fatah och tvingades fly från Gaza när Hamas tog över 2006. Många ser nu honom som någon som skulle kunna ta över Gaza efter kriget.

Besviken. En man framför sitt sönder-bombade hem i Gaza stad. Många palestinier känner sig övergivna av omvärlden, inklusive Sverige som de menar har köpt Israels bild av konflikten.
Foto: Mohammed Hajjar/AP.

– I allmänhet har dock även de stater som avskyr Hamas tvingats fördöma Israel och kräva ett eldupphör. De kommer inte att lyckas få gulfstater att ta avstånd från sina fredsavtal med Israel. Men de kan fördröja närmandet mellan till exempel Saudiarabien och Israel. Det var en besvikelse för Hamas att Hizbollah tidigt sade nej till att ge sig in i kriget. Endast Houti-rebellerna som har slutit upp på Gazas sida, och de är mer av vildhjärnor. Även andra stater som är Israels fiender har inte velat ge sig in i konflikten. Många palestinier jag har talat med är också besvikna på att arabvärlden inte har fördömt Israel hårdare.

Även bilden av Sverige har förändrats i och med kriget, berättar Cecilia Uddén. Tidigare var israeler ofta skeptiskt inställda till svenskar, medan palestinier välkomnade dem som vänner. I och med den nuvarande regeringens agerande i bland annat FN:s generalförsamling, där man vägrade att rösta för en resolution om eldupphör i oktober, har det förhållandet ställts på ända.

– När jag var där uttryckte många israeler en tacksamhet över Sveriges förståelse för hur svårt de har det. De sade att ”Sverige har aldrig stått på vår sida men nu gör ni det. Det är fantastiskt.” Och i Ramallah sade palestinier till mig att ”ni i västerländsk media bidrar till att sprida falska nyheter om oss, ni har helt köpt israelisk propaganda”. Och detta är människor som tidigare skulle ha välkomnat mig som svensk.

Cecilia Uddén tror att de stora demonstrationerna till stöd för Palestina som har ägt rum runt om i världen visar på att unga främst solidariserar sig med palestinierna i dag. Men hon tror inte att det nödvändigtvis innebär att den åsikten är representativ för majoritetens syn i västerlandet.

– Jag tror att många i västvärlden i dag är mer okunniga om konflikten än tidigare generationer och därför köper ganska enkla förklaringar av den. De intar en position i frågan beroende på vilket politiskt parti de är med i eller röstar på. Det stämmer att de propalestinska demonstrationerna har varit större än de proisraeliska. Men jag vågar inte säga om det speglar det allmänna opinionsläget.

Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Utrikes 09 december, 2023

Utan imperialism, inga imperiemöbler

Casamance-regionens civilbefolkning drabbas hårt av konflikterna mellan regering och rebeller, kopplade till den olagliga smugglingen av rosenträ till grannlandet Gambia. Foto: Tilda Kämmlein.

Den bördiga Casamance-regionen i södra Senegal är hemvist åt en av Afrikas mest seglivade separatiströrelser. Striderna har på senare år intensifierats i takt med en snabbväxande träsmuggling till Kinas produktion av möbler i imperiestil.

Senegals politik har sedan självständigheten 1960 präglats av en sällsynt stabilitet. Landet beskrivs som en demokratisk oas – i kontrast med sina konfliktdrabbade grannar – och är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer.

I skuggan av framgångarna pågår dock ett lågintensivt inbördeskrig i regionen Casamance, i södra delen av landet i gränsområdet mot Gambia, mellan staten och rebellrörelsen MFDC (Mouvement des forces démocratiques de Casamance). Gruppen bildades 1982 och har sedan dess kämpat för regional autonomi. I augusti i fjol skrev båda parter under ett fredsavtal, men konflikten spås vara långt ifrån över.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Tilda Kämmlein
Frilansjournalist.
Rörelsen 08 december, 2023

Socialismen handlar om att bygga makt här och nu

Nooshi Dadgostar talar på Vänsterdagarna i Göteborg, 25 november 2023. Foto: Adam Ihse/TT.

Kjell Östberg skriver i Flamman om förslaget till partiprogram för Vänsterpartiet. Det är en läsning som ligger ganska långt från hur diskussionerna gått i programkommissionen – men som kanske kan leda till en bra diskussion, där det blir tydligare vad programförslaget innebär och inte. 

En av de saker vi landat i under arbetets gång har varit att vi vill se en socialistisk rörelse som står med båda benen i de klasskonflikter som pågår här och nu. Därför har strategiska frågor som hur vi bygger sammanhållning och makt vägt tungt för oss. 

Begreppet förhandlingsstyrka är en del av en serie resonemang i programförslaget om hur förändring blir möjligt. Vi har velat ge materialistiska svar på varför radikala förslag kan eka tomt i en politisk situation, för att sedan visa sig vara sprängstoff i en annan. 

Det är genom att vinna konkreta ekonomisk-politiska segrar i strategiska frågor som vi bygger makt och hopp

Östberg tar upp löntagarfonderna, som är ett bra exempel på just det. Skälen till att det förslaget kom så långt handlade om att en bred arbetande klass stod samlad organisatoriskt, att politiken drivit fram full sysselsättning och att människor levde i en ny ekonomisk och social trygghet. 

Decennier av framsteg för arbetarrörelsen hade byggt upp en förhandlingsstyrka som blev självförstärkande. Den användes i allt från vilda strejker till centrala avtal och politiska initiativ. 

Att vi lyft fram det beror på att vi ser det som avgörande för vad Vänsterpartiet kan göra idag för att skapa liknande situationer i framtiden. Det är genom att vinna konkreta ekonomisk-politiska segrar i strategiska frågor som vi bygger makt och hopp. 

Ofta kommer det handla om saker som människor upplever som enkla och självklara. Kan vi till exempel göra verklighet av det starka tryck som finns idag på att styra upp ägandet i skolan, så skulle den segern öppna dörren för en liknande diskussion kring exempelvis oansvariga banker. En seger öppnar för nästa. Det vi kallar socialism är den verkliga rörelse som gör upp med de unkna strukturer vi ser idag, för att parafrasera Marx. 

Vi är helt överens med Kjell Östberg om att det kapitalistiska samhället behöver läggas på historiens skräphög. Det är också en av de tydligaste röda trådarna i programförslaget. Trots att förslaget är kortare, argumenterar det långt mer uttryckligt kring varför ägandefrågorna spelar så stor roll. Förändringar där löser högst praktiska problem som samhället står inför idag, och kommer samtidigt åt grunden för kapitalets makt.  

I programförslaget finns två stycken som handlar om Vänsterpartiets visioner om ett bättre samhälle. Det första sammanfattar de tidigare resonemangen om varför just ägandet är centralt. Det andra beskriver det friare liv vi skulle kunna leva om vi genomför det skiftet. 

Det finns inget att vinna på att försöka skriva recept för framtidens kök

Vi har velat ge visionerna rätt roll i rörelsen – de är en del av rörelsens hjärta. Hoppet om ett samhälle som präglas av värme, demokrati och omsorg för morgondagen tar oss ur normaliseringen av den hårda verklighet vi möter i vardagen. 

Skulle vi däremot försöka göra en ritning på hur allt en dag ska se ut, kommer den snart vara hopplöst förlegad. Det finns inget att vinna på att försöka skriva recept för framtidens kök. Vi kan visserligen arbeta här och nu för att ge förutsättningar för en ny strid i löntagarfondernas anda om tio eller trettio år. Designen av de förslagen lämnar vi dock med varm hand till den tidens rörelser. 

Programförslaget bygger på förtroende för att människor kommer använda den förhandlingsstyrka vi tillsammans bygger upp till kloka saker. Det bygger också på ett förtroende för andra vänsterpartister, och att vi är ett parti som genomsyras av socialistisk och feministisk övertygelse. Ett partiprogram som försöker ”förpliktiga” organisationen till olika sätt att agera långt i framtiden kommer bli fyrkantigt, och stå i vägen för det verkliga arbetet. Vi behöver tvärtom ha gott om utrymme att svara strategiskt på de politiska situationerna allt eftersom de uppkommer. 

Verkliga samhällen formas i historiska situationer. Därför är det ett medvetet val att socialismen i förslaget till partiprogram framför allt handlar om att bygga upp den makt och sammanhållning som öppnar för att faktiskt förändra samhället i grunden. 

Jens Börjesson
Sammankallande för Vänsterpartiets programkommission
Krönika 08 december, 2023

Snillen spekulerar. Foto: SVT.

När Utrikesbyrån ger sig på att förstå varför Greta Thunberg solidariserar sig med palestinierna blir nivån pinsamt låg. Panelen lyckas ta sig igenom ett helt program utan att ens nämna klimatrörelsens relation till antikoloniala kamper.

”Varför bryr sig Greta Thunberg om frågor som inte handlar om klimatet och skadar inte detta klimatrörelsen?” frågar sig programledaren Rebecca Randhava och hennes tre panelister. Greta gått igenom ”formativa år” och måste få ändra sina åsikter, poängterar kommunikationsforskaren Sol Agin, men ifrågasätter samtidigt  om klimatplattformen är rätt forum. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Tuija Roberntz
Reporter på Flamman.[email protected]
Utrikes 08 december, 2023

Gazakriget försenar svenskt Nato-inträde: ”Vi säger ja när Netanyahu är i Haag”

Erdogan på ett möte till stöd för Palestina den 28 oktober 2023. Foto: Emrah Gurel/AP.

Under kriget mot Gaza har Turkiets handel med USA och Israel fortsatt som vanligt. Samtidigt pressas han av folklig ilska till konfrontation med Väst. Nu kan nya krav från den turkiska högern försena Sveriges Natointräde ytterligare.

I dag ställer Devlet Bahçeli, ordförande för Erdogans högernationalistiska koalitionspartner MHP och skuggledare i regimen, nya krav för att acceptera ett svenskt medlemskap i Nato.

– Vi ställer oss givetvis kyliga till ett svenskt Natointräde. För oss är förolämpningar mot vår heliga skrift detsamma som att förtrycka muslimer. Om en permanent fred uppnås mellan Israel och Palestina, om den palestinska statens oberoende och territoriella integritet erkänns, med Östra Jerusalem som sin huvudstad och med 1967 års gränser, om Israel går med på att betala kompensation, och att en rättegång för Netanyahu förbereds i Haag, så kommer vi att säga ja till Sveriges Natomedlemskap.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Halil Karaveli
Halil Karaveli är senior forskare vid Institute for security and development policy (ISDP) i Stockholm, och författare till boken "Why Turkey is authoritarian" (2018).
Utrikes 08 december, 2023

En postsovjetisk krutdurk

Kazakstans president Qaym-Zjomart Toqayev och Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med diplomater i den kazakiska staden Astana. Foto: Pavel Bednyakov/AP.

Centralasien har en lång historia av etniska konflikter. Med ett instabilt närområde och autokrater i presidentpalatsen riskerar regionen att explodera i nya krig.

För de flesta i väst är Centralasien en vit fläck på kartan. Hade de fem muslimskt präglade postsovjetiska republikerna i området varit ett enat land, så skulle dess ekonomi varit bland de 30 största, dess befolkning bland de 20 största och dess territorium det sjunde största i världen. I stället är det är en splittrad region som vanstyrs av autokrater, i den globala uppmärksamhetsekonomins periferi. Men i kölvattnet av den dramatiska geopolitiska utvecklingen runt Ukraina kan avkroken förvandlas till en brännpunkt för världspolitiken – i värsta fall.

För som Vladimir Putins erövringskrig mot Ukraina visar är den postsovjetiska ordningen långt ifrån självklar. Att föreställa sig Putins nyimperialism ta sikte på exempelvis Kazakstan kräver inte mycket fantasi. I landets norra delar finns en betydande rysk minoritet, som skulle kunna behöva ”befrias” så fort den ryska militärmakten har återhämtat sig från debaclet i Ukraina.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 07 december, 2023

En miljöaktivist i örnens näste

Protest i Arkhangelsk mot Moskvas planer på att dumpa sopor i ett dussintal fattiga glesbygdsstäder. Foto: Natalia Beshkareva/Pravda/AP.

När miljöaktivisten och journalisten Dmitrij Sjevtjenko tog sig in på byggarbetsplatsen för Putins nya privatresidens blev han stoppad och beordrad att radera bilderna. Men minneskortet fick han med sig i strumpan.

Ryssland är som de flesta länder: delat. Å ena sidan finns storstäder som Sankt Petersburg och Moskva, där det satsas på storslagna byggen, förbättrad infrastruktur och nöjen. Å andra sidan finns periferin, på ryska kända som regiony, regionerna. Det är eftersatta delrepubliker och områden med en betydligt lägre levnadsstandard, samtidigt som de utarmas på naturresurser, i högre grad drabbas av miljöförstöring, och där attraktiv mark inte sällan olagligt tas över av politiker och oligarker.

Regionerna drabbas också hårdare av miljöförstöring. För några år sedan, när Moskvas soptippar svämmade över, beslöts exempelvis att huvudstadens sopor i stället skulle dumpas i den arktiska orten Sjies. Lokala och tillresta miljöaktivister slog upp tältläger och gjorde allt för att förhindra planerna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Satir 07 december, 2023

Ellen Lagerson
Illustratör och formgivare.
Kultur 06 december, 2023

Folkhemmet som sunkigt mattorg

Iris Smeds, ”Det tusenåriga riket” (Scen 5 och 7), 2023.

”Det isolerade benet” sätter fingret på samhällets smärtpunkter, och får skriket ut i rymden att kännas meningsfullt.

Tittar du också på nyheterna och känner att du vill skrika rakt ut i rymden utan att något händer? Har du någonsin känslan av att befinna dig i en dröm, fastän allt som händer sker på riktigt utan att larmet går eller att folk gör det mest logiska och grips av panik?

Känslan av dissociation och förtvivlan, som många av oss någon gång delat, är utgångspunkten för en ny utställning med den makabra titeln Det isolerade benet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Nyheter 05 december, 2023

Veckan som gått

Foto: AP.

Låt Flamman sammanfatta veckans nyheter.

41 gruvarbetare räddas från en kollapsad tunnel i Himalaya, där de varit instängda sedan den 12 november. Efter att maskinerna som skulle assistera vid räddningen lagt av tvingades man använda den riskfyllda metoden råtthålsbrytning, där arbetarna manuellt fick gräva sig ut de sista rasmassorna genom ett kryptrångt hål.

Firoz Qureshi, en gruvarbetare med ansiktet fullt av vitt damm, säger till Reuters: ”Det var ett svårt uppdrag, men för oss är ingenting svårt.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr