BANGKOK. I förra veckan meddelade Abbott att man inte kommer att marknadsföra nya mediciner i landet i protest mot att den thailändska regeringen beslutat att bryta Abbots patent på aids-medicinen Kaletra.
Den thailändske hälsovårdsministern Mongkol na Songkhla har tidigare bekräftat att landet utnyttjat den internationella handelsorganisationen WTOs regler som gör det möjligt att utfärda så kallade tvångslicenser, och därmed bryta Abbots patent.
Men Abbots besked har förorsakat stort missnöje i Thailand. Nu planerar ett stort antal icke-statliga organisationer att inleda en bojkott mot företaget.
– Abbott bryr sig inte om det thailändska folket. Vi uppmanar därför alla thailändare att bojkotta samtliga Abbotts produkter, säger Saree Aongsomwang, ordförande för Stiftelsen för konsumenter.
”Småaktigt!”
Bakom den uppmaningen ställer sig också Rosana Tositrakul, medlem av Thailands holistiska hälsoförbund.
– Thailändska konsumenter måste gå samman och bojkotta Abbott. Denna aktion kommer att bli ett uppvaknande för folket, säger hon.
Läkemedelsbolagets besked att inga nya produkter kommer att registreras på den thailändska marknaden rättfärdigas med argumentet att om inte patenträtten respekteras så kommer läkemedelsbolagen inte längre att vilja investera i forskning för att ta fram nya mediciner.
Men enligt Läkare utan gränser, MSF, riskerar nu företaget istället hela sitt anseende.
– Detta är första gången som ett läkemedelsbolag går så här långt. Jag begriper inte vad de försöker uppnå med dessa hot, säger Paul Cawthorn, vid MSFs avdelning i Bangkok.
– Det de har gjort är småaktigt och motbjudande. Det kommer att skada de multinationella företagens anseende, säger han till IPS.
Cawthorn menar att Abbotts agerande har intensifierat den pågående striden om priser på läkemedel i utvecklingsländerna.
Livsnödvändiga mediciner
– Vi talar om nödvändiga, livsviktiga läkemedel. Man kommer inte undan denna fråga eftersom behovet av mediciner är akut. Abbotts agerande har inte följts upp av de två andra läkemedelsjättar som också kommit att drabbas av patentintrång på grund av den thailändska regeringens beslut om tvångslicenser. Vare sig bolaget Sanofi-Aventis eller Merck har valt att agera på samma sätt som Abbott.
De thailändska aktivister som planerar bojkotten mot Abbott anser att regeringen hade goda skäl att bryta patenten på de dyra aids-medicinerna. Detta eftersom landets hälsovårdsbudget i dagsläget bara gör det möjligt att köpa bromsmediciner till 82.000 av landets 500.000 hiv-smittade människor.
– Hälsodepartementet måste stå fast vid sitt beslut, säger Nimitr Tien-udom, ordförande för AIDS Access, en organisation som arbetar för att öka tillgången av mediciner till hiv-smittade.