Sverigedemokraterna fick ett väljarstöd på strax över tolv procent i en mätning av Sentio nyligen. Samtidigt har partiet fått runt åtta procent i andra färska mätningar. Och de är inte det enda partiet som har ojämna resultat. Vänsterpartiet fick till exempel runt sju procent i en mätning och 4,7 procent månaden efter.
– En opinionsundersökning är ett stickprov och de kommer alltid att träffa lite olika, säger Jenny Madestam, statsvetare.
Mindre partier känsliga
För mindre partier tror hon att det kan vara en fråga om hur mycket man syns i medierna just den månaden eller veckorna som undersökningen görs.
– Är riksmedia upptaget med något annat så är mindre partiet extra känsliga för det.
Hon är kritisk till så kallade självrekryterande opinionsundersökningar.
– Vi kan inte vara säkra på att det här representerar svenska folket.
I Yougov och United Minds, som har undersökningar där man får registrera sig själv och svara på frågor via webben har Sverigedemokraterna fått något högre stöd än i andra undersökningar.
– Det kan vara så att det är en ökad mobilisering bland SD:s sympatisörer för att man gärna vill pumpa upp siffrorna. Men det är en spekulation.
”Ärligare på webben”
På Yougov slår man tillbaka mot kritiken. I ett mejl till Flamman påpekar Lars Björkman, från Yougov att de tre opinionsinstitut som träffade mest rätt i USA-valet var just webbaserade. Att SD generellt ligger högre hos Yougov tror han inte beror på ett felaktigt urval. I stället pekar han på forskning som visar att människor generellt svarar ärligare på webbundersökningar än telefonintervjuer.
Ska man alls bry sig om opinionsundersökningar då?
– Både och skulle jag nog vilja säga, säger Jenny Madestam.
Hon menar att den samlade bilden av opinionsundersökningar ger en ganska bra fingervisning för partierna.
– Men partierna är väldigt upptagna av opinonsundersökningar. Det är bra att man ser till vad folket vill ha. Men det finns en risk att man stirrar sig blind på dem. Väljare vill också ha partier med en tydlig profil, säger Jenny Madestam.