Utrikes 02 mars, 2023

Ljudet av motstånd

Från pop och rock till rap, metal och elektroniskt: populärmusiken i Ukraina har blivit en del av det nationella uppvaknandet sedan 2014. Nu attackeras återigen den ukrainska musikkulturen från Ryssland. Men musiken tystnar inte, utan bidrar på flera sätt till försvarsinsatsen.

Den 22 februari 2022 är Mariupols teater fullsatt. Andriy Khlyvnyuk står på scenen med sitt band Boombox. Med en karriär som spänner över två decennier har bandet musik för varje tillfälle – för att bli kär eller göra slut, skratta eller gråta, stå på en arena eller vid frontlinjen.

Men denna kväll är atmosfären inte festlig. Om drygt 24 timmar kommer Ryssland att invadera Ukraina. Ingen vet det förstås, men rädslan hänger ändå tung. Människor samlas på stadens torg framför teatern, insvepta i ukrainska flaggor och sjunger ukrainska sånger. Khlyvnyuk ropar ut till dem: ”Tack för att du är du. För din integritet. För att du inte är rädd. Det här är vårt hem, och ingen kan jaga bort oss. Låt dem försöka. Ärat vare Ukraina!”

Kvällen därpå höjer Boombox stämningen på en spelning i staden Melitopol. Sent samma kväll, på väg till nästa stad på turnén, nås bandet av nyheten att Ryssland är attackerat. Khlyvnyuk beger sig till Kiev, för sin familj i säkerhet och byter ut mikrofonen mot ett automatgevär. Han ansluter sig frivilligt till en brandstödsenhet vid polisen i Kiev som nu försvarar staden.

Under krigets första dagar tänkte ingen på musik. Sådant som människor hade lyssnat på dagen innan blev till toner från ett annat liv. Låtar som kunde uttrycka detta nya liv var ännu otänkba. Luftanfallssirener, explosioner, skottlossning – detta var krigets enda soundtrack.

Tre veckor senare bombade ryska plan Mariupols teater, där hundratals civila hade sökt skydd. Tio dagar senare hamnade Andriy Khlyvnyuk under granateld nära Kiev och sårades i ansiktet av splitter.

Det här är inte första gången som Ryssland försöker utradera den ukrainska kulturen. Ukrainas historia är full av kvävda begynnelser och våldsamt avbrutna återfödslar.

Under 1900-talet blev ukrainska kompositörer, artister, forskare och lärare antingen förföljda och mördade, eller inkorporerade i Moskvas imperiesystem, och fick snart stå som urtypen för en nationell minoritet. Den ukrainska musikens många förgreningar reducerades till en enda lantlig stereotyp. Repressionen mot den ukrainska musiken nådde sin höjdpunkt under de stalinistiska utrensningarna under 1930-talet, men påbörjades ännu tidigare. Den viktiga kompositören, pianisten och folkmusiksamlaren Mykola Leontovych sköts exempelvis ihjäl av en agent för den hemliga polisen Tjeka 1921.

Förstörelsen av kobza- och banduraspelarnas kultur var ett särskilt hårt slag mot ukrainska musiktraditioner. I århundraden hade kobzarer, ofta blinda äldre män, rest från by till by med sina stränginstrument som påminner om lutor. De var skapare och förmedlare av den episka sångtraditionen duma, samt av religiösa sånger och sagor. Förföljelsen av kobzarerna började med det tsaristiska förtrycket av allt ukrainskt under slutet av 1800-talet. Men det var först på 1930-talet som denna musikkultur utplånades helt. Under Stalin blev kobza- och banduraspelare arresterade, deporterade och mördade.

Folkmusikens olika traditioner som spreds muntligt från en generation till en annan över den landmassa som nu är Ukraina förstördes till största del. I deras ställe införde de sovjetiska kulturmyndigheterna en enda ”ukrainsk” kliché: ”folklig körsång”. I nästan alla städer och byar i den Ukrainska sovjetrepubliken fick denna klyscha ersätta de autentiska traditionerna. I den traditionella folksången hade ensemblens alla medlemmar sjungit med sin distinkta röst, men i folkkörerna skulle rösterna bli ett. Resultatet behövde vara monolitiskt och ingen enskild röst fick sticka ut. På de stora folkmusikfestivalerna som arrangerades för att skylta med den multietniska staten Sovjetunionen lät alla körer nästan identiskt.
Under det sena 1960-talet genomgick den ukrainska musiken en renässans. Bekymrad över att västerländska rockband blev allt mer attraktiva för den sovjetiska ungdomen, beordrade Politbyrån i Moskva att ”vokal-instrumentala ensembler” – Sovjetunionens namn på popband – skulle bildas i alla republiker. I Ukraina gick planen i baklås. I stället för att främja lojalitet med unionen uppstod en modern och originell musikscen. Band som Vodohray, Kobza, Vizerunky Shlyakhiv, Smerichka, Arnika och dussintals andra lånade nya rytmer och harmonier från musiken som smugglats in från väst. Avgörande var att de också integrerade motiv och instrument från ukrainsk folkmusik.

I sin dokumentär Mustache Funk (2020) visar Vitali Bardetski hur de ukrainska banden under dessa år var en del av ett globalt fenomen: den ukrainska versionen av brasiliansk bossanova-funk, eller av västafrikansk afrobeat. Men under sovjetiska förhållanden hade Mustache Funk inget hopp om att hitta en stor publik, varken innanför eller utanför landsgränsen, föll under perestrojkan i stort sett i glömska.

Detta var inte den enda musikaliska blomstringen i Ukraina som fick ett abrupt slut under dessa år. Den obestridda stjärnan i ukrainsk ”estrada” (popchanson) på 1970-talet var kompositören, poeten och sångaren Volodymyr Ivasyuk, som skrev dussintals hits om kärleken och hemlandet som än i dag är kända i hela landet. Mest känd är ”Chervona ruta” (”Röd alpros”), som nådde en miljonpublik genom versionen som sjungs av Sofiya Rotaru 1991. 1979, vid 30 års ålder, hittades Ivasyuk hängd i en skog. Myndigheterna förklarade att han hade begått självmord, men tvivel kvarstod. Många trodde att han hade blivit mördad av underrättelsetjänsten. Ivasyuks begravning i Lviv förvandlades till en massprotest mot den sovjetiska regeringen.

Nästa renässans började med ”Chervona Ruta”-festivalen i Tjernivtsi 1989, med syfte att inspirera unga människor att sjunga och tala på sitt modersmål. Några veckor före festivaldagen förbjöds den. Men efter ett upprop till Leonid Kravchuk, som då var chef för den ideologiska avdelningen i centralkommittén för Ukrainas kommunistiska parti (och senare den första presidenten i det oberoende Ukraina) tilläts den fortsätta, även om myndigheterna gjorde allt för att försvåra för den. Folk kom från hela Ukraina. I slutet av festivalen reste sig publiken på stadion och sjöng ”Ukraina har ännu inte upphört”, en dikt av Pavlo Chubynskyi tonsatt av Michailo Verbitski på 1860-talet, som 1991 blev landets nationalsång.

Ukrainas självständighet 1991 verkade öppna för oändliga möjligheter. ”Allt är annorlunda nu” (”A teper use inakshe”), sjöng eurodance-duon Aqua Vita 1997 i en av de största hitsen från den tiden. Musikfestivaler dök upp över hela landet, och lokal-tv sände program med ny ukrainsk musik i alla stilar från popballader till hiphop och hårdrock till reggae.

Men de ukrainska konstnärernas storhetstid var kortvarig. I slutet av 1990-talet kontrollerades den ukrainska musikindustrin till stor del av de ryska skivbolagens, radio- och TV-stationernas större budgetar, som lätt penetrerade marknaden genom dotterbolag och utlöpare. Den globala musikindustrins konsert- och skivbolag öppnade filialer i Moskva och erövrade den ukrainska marknaden därifrån.

Musiker från Ukraina stod inför ett val: antingen hanka sig fram i hemlandet eller åka till Ryssland där de kunde försörja sig. Allt fler ukrainska popstjärnor valde det senare och övergick till att sjunga på ryska, bo mellan två länder och vinna priser i Ryssland som ryska musiker. Ett hoppfullt tecken för ukrainsk musik kom 2004, när Ruslana vann Eurovision Song Contest med ”Dyki tantsi” (”Vilda danser”), en medryckande mix av pop och karpatisk folklore. Segern var ett förebud om politisk förändring och ett halvt år senare bröt den orangea revolutionen ut.

Men verkligt tektoniska förändringar började först efter Euromajdan, Rysslands annektering av Krim och invasionen av Donetsk och Luhansk 2013–14. Allt fler ukrainare insåg att Rysslands inflytande var ett hot. De började intressera sig mer för Ukrainas historia och kultur och började använda det ukrainska språket igen. Det nationella självmedvetandet fick ett enormt uppsving. Detta ledde också till ett nytt intresse för inhemsk musik.

Staten ägnade ökad uppmärksamhet åt att främja det ukrainska. Ändringar i språklagen fastställde kvoter för tv och radio: först 25 procent, sedan 30 procent och slutligen 35 procent av all musik som sändes behövde sjungas på ukrainska. Till en början ledde detta till att stationer spelade mycket mediokert material. Men på grund av kvoterna, eller trots dem, trängde ukrainska sånger gradvis undan de ryska från topplistorna. Låten ”Plakala” (”Hon grät”) av gruppen Kazka, som släpptes i maj 2018, låg till exempel högt på de ukrainska listorna i månader. I oktober nådde den till och med nummer nio i den globala rankingen i musikappen Shazam. Videon har nu 420 miljoner visningar på YouTube.

Konsertmarknaden genomgick också en radikal förändring under andra hälften av 2010-talet. Vissa västerländska artister var rädda för att uppträda i Ukraina på grund av kriget, medan många band från Ryssland nekades inträde eftersom de stödde annekteringen av Krim. Detta skapade nya möjligheter för ukrainska musiker. Unga band kunde uppträda på mycket större scener, och några spelade snart på utsålda arenor. När Atlas Weekend-festivalen hölls för första gången i Kiev sommaren 2015 kom 20 000 fans för att lyssna på lokal rock, hiphop, indie och elektronisk musik. År 2021 hade antalet vuxit till över 600 000. Uppställningen var nu internationell: artister som The Prodigy, Kasabian och Liam Gallagher uppträdde tillsammans med ukrainska huvudakter som Boombox, Okean Elzy, The Hardkiss och Dakhabrakha.

Många ukrainska musiker fortsätter att väva in lokala element. Onuka kombinerar till exempel elektropop med traditionella instrument. På vissa konserter ackompanjeras de av en hel orkester med folkinstrument inför utsålda salar. Bandet Ragapop spelade in en EP med låtar baserade på dikter av den galiciska 1800-talsförfattaren Ivan Franko, vilket ledde till att dessa klassiska verser sjöngs i en mäktig kör på gruppens konserter.

Vissa skivbolag har specialiserat sig på att gräva upp musik från glömskan och återupptäcka artister som kunde ha blivit internationella stjärnor om förutsättningarna varit annorlunda. En sådan pärla är Kobzareva Duma, en inspelning av en konsert av Shapoval Sextet från 1976, som sammanväver psykedelisk jazz med traditionella ukrainska motiv. En annan är Valentina Goncharova, som experimenterade med elfiol och bandspelare på 1980- och 1990-talen.

Några dagar efter invasionen spelade Andriy Khlyvnyuk in en kort video på det öde Sofiatorget i centrala Kiev. Han var på patrull med sin enhet, klädd i kamouflage. I videon sjunger Khlyvnyuk den första versen av låten ”Oy u luzi Chervona kalyna” (”Ett rött olvon vid ängen”). Låten skrevs i sin nuvarande version 1914 och var populär i Sich-infanteriet, en arméenhet i den Ukrainska folkrepubliken under första världskriget. Det är en patriotisk marsch i stil med en folksång:

Åh, på ängen har ett skogsolvon böjt sig ned
Vårt stora Ukraina är i sorg
Vi kommer att plocka den röda bärklasen och bära den högt
Vi kommer att ta vårt stora Ukraina och hej hej, muntra upp det

Khlyvnyuks video blev viral. Inom några veckor fanns sången överallt: gatumusikanter sjöng den, likaså barn på lekplatserna och soldater vid fronten, remixer spelades på radio och som mobilringsignaler. Den sydafrikanska musikern The Kiffness säkrade internationell distribution med en remix som det ukrainska skridskoparet Oleksandra Nazarova och Maksym Nikitin använde för sin friåkning vid världsmästerskapen i Montpellier i mars 2022. När Khlyvnyuk låg på sjukhuset efter sin skada kontaktades han av ingen mindre än Pink Floyds gitarrist David Gilmour, som bad om tillåtelse att använda videon. Resultatet blev ”Hey hey, rise up”, den första Pink Floyd-låten på 28 år. Sedan december 2022 har singeln samlat in mer än 6 miljoner kronor till humanitära insatser i Ukraina.

Efter att ha tillfrisknat i april återvände Andriy Khlyvnyuk till tjänsten. Med sin enhet åkte han till de nyligen befriade städerna nära Kiev, distribuerade hjälpsändningar och hjälpte till att ta bort kroppar från civila som mördats av ryska soldater från gatorna. Sedan dess har Andriy samlat in pengar till bepansrade ambulanser och stridsdrönare, och fick tid för en rad välgörenhetsgalor i Europa med Boombox. Efteråt återvände han till fronten igen.

Många andra musiker har tagit värvning för att ställa sig vid fronten med vapen i hand eller hjälpa till med transporter. De inkluderar Yevhen Halych, frontman i rockbandet O. Torvald som har varit huvudakt på de största festivalerna i landet, countrysångaren Sasha Boole, samt Nechytailo från duon Zapaska, poet och forskare på regionen Podilias antikviteter. Eller Stasik, en avantgardesångerska och skådespelare som nu tjänstgör som sjukvårdare, eller Sashko Polozhynskiy, ledaren för rap-rockbandet Tartak, vars låt ”Jag vill inte bli en ukrainsk hjälte, mitt land uppskattar inte hjältar” blev en hymn för den Orangea revolutionen 2004.

Andra musiker bidrar till försvaret genom att med hjälp av sin berömmelse samla in donationer och främja internationell solidaritet. 2022 turnerade Dakhabrakha igen i USA två gånger och gav dussintals konserter i Europa, inklusive ett framträdande på Glastonburyfestivalens huvudscen. Vid varje spelning berättar musikerna om kriget och kräver att tunga vapen ska ges till Ukraina, och varje gång går en betydande del av bandets avgift till välgörenhetsorganisationer i landet. Popsångerskan Jamala, som vann Eurovision Song Contest för Ukraina 2016 med låten ”1944” – året för Sovjetunionens deportering av cirka 200 000 krimtatarer – samlade in 90 miljoner euro i donationer till Ukraina och dess väpnade styrkor vid stödkonserter under krigets två första månader. Detta placerar henne i nivå med landets största välgörenhetsstiftelser.

Rapgruppen Kalush vann Eurovision Song Contest 2022 med ”Stefania”. Låten, som är tillägnad frontmannens mamma, blandar rap och sångsång med traditionella folkinstrument. Under uppträdandet i finalen den 14 maj 2022 uppmanade bandledaren Oleh Psyuk världen att rädda de soldater och civila som är fångade i stålverket Azovstal i Mariupol, där de var under belägring från den ryska armén.

Under tävlingen följde Kalush reglerna och avstod från uttryckliga referenser till kriget. Men dagen efter finalen släppte bandet en video till låten, som visar bombade gator och kvinnliga soldater som räddar barn från förstörda hus i Bucha, Irpin, Borodjanka och Hostomel, alla i utkanten av Kiev. Efter att ha tagit barnen till sina mammor i flyktingboenden går de ombord på tåget till fronten. Videon avslutas med bilder av en brinnande rysk stridsvagn och en ung flicka som håller i en molotovcocktail. Två veckor efter finalen auktionerade Kalush ut pokalen och samlade in 9 miljoner kronor som de donerade till den ukrainska armén.

Men det är inte bara kända band som bidrar till krigsinsatsen. Många musiker som inte själva tjänstgör i armén hjälper den genom att samla in pengar och köpa bilar, radioapparater, första hjälpen-väskor och uniformer. De vet att inte bara deras egen, utan även den ukrainska musikens överlevnad står på spel.

Efter den första chocken kände många ukrainska musiker inspiration att skapa. En av de första var Anton Slepakov, medgrundare av bandet Vagonovazhatye (VGNVZ), en poet och legend inom alternativscenen. Tillsammans med Andriy Sokolov släppte han i mars ett album med titeln Warnyakannya (”Krigssamtal”), som kombinerar talat ord med elektronisk musik. Texterna frammanar små men meningsfulla ögonblicksbilder av krig: en stad utan barn, tejp på järnvägsstationens fönster, två uppsättningar nycklar från lägenheter i Donetsk och Mariupol, en hund uppkallad efter staden Irpin, en flaska vin sparad för segerdagen. Slepakov följdes av dussintals artister som bearbetar aktuella händelser i nya släpp varje vecka och förvandlar känslor till ord och musik. De rasar, förbannar fienden, sörjer, inspirerar till kamp, till och med skämtar. Det vill säga, de lever sig genom kriget på samma sätt som varje ukrainare.

Khrystyna Soloviy, känd för sina ömma kärleksballader, sjunger i ”Ukrains’ka ljut” (”Ukrainsk vrede”) till tonerna av de italienska partisanernas kampsång ”Bella ciao”: ”Och de förbannade bödlarna / vi bränner dem skoningslöst”. Palindrome ropar: ”Vi är mer tillsammans nu än någonsin! Vänd hem, dina rostiga ryska bojor faller sönder.” I en låt av Oi Fusk, med titeln ”Klockan klämtar för dig” (”Po komu podzvin”), rappar artisten: ”Mitt hus har inga fler väggar, och jag är inte ensam om denna översvämning, floderna färgas återigen av blod”. Låten skrevs dagen efter att hans hus förstörts av en rysk missil. Otoy, en stigande stjärna inom ukrainsk rap, tog även värvning och lyckades däremellan spela in nya EP:n ”Okolofront” (”Nära fronten”). I den förklarar han: ”Detta är min nya vardag, min nya vardag är krig. Antingen i marken här eller redo att spotta kulor varje dag.”

Den ukrainska musikindustrin kommer att behöva byggas upp från ruinerna. Men detta är artisternas minsta problem just nu. För att återfödelsen ska vara möjlig måste de först överleva.

Texten är tidigare publicerad i Le Monde diplomatique.

Översättning: Leonidas Aretakis.

Kultur 24 maj, 2025

Med petrofeminismen mot avgrunden

I Norge möttes den grävande journalisten Lisa Röstlund av en vägg av klimatförnekelse. Foto: Lisa Mattisson.

”Norgeparadoxen” är journalisten Lisa Röstlunds uppgörelse med en av världens värsta klimatnationer.

Den som slöbläddrade i Expressen en dag förra sommaren kunde läsa en notis med rubriken ”Miljöaktivister på flygplats”. En grupp unga människor hade tagit sig in på Oslos flygplats och blockerat en landningsbana. Om det orsakade några försenade eller inställda flyg framgår inte, men notisen citerar en av aktivisterna: ”Regeringen behöver en knuff från människor som vi. Norge måste stödja icke-spridning av all olja, gas och kol. Allt hänger på det.”

Personen som säger det heter Vebjørn Bjelland. I Norge är han känd som den Extinction rebellion-kopplade kusinen till landets miljöminister Andreas Bjelland Eriksen. Andreas intar regeringens och de flesta norrmäns inställning: fortsätt borra! Kusinerna är Utøya-överlevare, ett trauma som gav dem deras riktning i livet. En ser en annalkande katastrof för mänskligheten, en annan ser den norska oljan som en möjlighet att göra gott. De står på varsin sida om Norgeparadoxen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 24 maj, 2025

”Den mest fruktansvärt perversa bok som finns”

Stephen Frears filmatisering 1988 av Laclos bok blev en stjärnspäckad succé med bl a Glenn Close, John Malkovich och Michelle Pfeiffer. Foto: Warner bros.

Nästan 250 år har gått sedan ”Farlig förbindelse” utlöste moralpanik. Rasmus Landström ser samtida paralleller med en döende aristokrati, ovetande om en annalkande revolution.

Pierre Choderlos de Laclos (1741–1803) var armégeneral, ballistikforskare, känd under sin tid som en trogen äkta man och lite trist. Föga vet vi om hans liv, mer än att han dog på sin post under Napoleons fälttåg i Italien. Desto mer vet vi om hans inre liv genom den enda – men maffiga – roman som han publicerade: Farliga förbindelser (1782). Den skildrar två libertiner – markisinnan Merteuil och vicomten Valmont – som ägnar sina dagar åt att grooma och förföra unga kvinnor.

Boken gjorde skandal under sin tid, men har beundrats av senare generationer. Baudelaire älskade dess ”onda energi” och Proust kallade den förtjust ”den mest fruktansvärt perversa bok som finns”. Även på senare år har den fått beundrade: 1989 gjorde Milos Forman en briljant filmatisering och 2013 skapades en twitterversion. En uppenbar anledning är den feministiska läsningen som uppmärksammat hotet om sexuellt våld, som vilar latent på varenda sida.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Rörelsen 23 maj, 2025

50 år av krig är över – vad händer nu?

Människor samlas för att ta del av PKK-ledaren Abdullah Öcalans tv-meddelande i turkiska Diyarbakir den 27 februari. Foto: Metin Yoksu/AP/TT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

På en provisorisk scen i en förort till Istanbul, omgiven av polis och journalister, vecklade en allierad till Abdullah Öcalan upp ett papper. ”Jag bär det historiska ansvaret”, läste han högt. Det var den 27 februari 2025, och brevet – med Öcalans stämpel från fängelseön Imrali – innehöll det mest omvälvande beskedet på decennier: PKK skulle upplösas.

Den 9 maj kom beskedet officiellt. Under sin tolfte kongress beslutade PKK – en av Mellanösterns mest långlivade gerillarörelser – att avsluta sin existens efter 52 år. Organisationen, ofta kallad för ”det 29:e och sista stora kurdiska upproret”, meddelade att alla aktiviteter under PKK:s namn upphör.

Nu riktas blickarna mot den turkiska staten och regeringens nästa steg, eftersom PKK uttryckligen kopplade genomförandet av beslutet till ömsesidiga åtaganden från statens sida.

En potentiell överenskommelse med kurderna skulle inte bara förbättra Turkiets relationer med Irak och Syrien, utan även kraftigt reducera spänningarna med USA och EU.

Den senaste fredsprocessen, som inleddes 2013 men kollapsade 2015, följdes av ett blodigt och intensivt konfliktläge, särskilt i kurdiska städer. Fredsprocessen kriminaliserades, och till och med Sırrı Süreyya Önder – en av huvudförhandlarna i den nu pågående fredsprocessen – fängslades 2018 för sin roll i de tidigare förhandlingarna.

Den nuvarande processen skiljer sig genom sin hemlighetsfullhet. Den har förts bakom stängda dörrar på högsta politiska nivå, och först när avgörande steg tagits har offentligheten informerats. Den styrande koalitionen, försvagad av ekonomisk kris, har navigerat frågan om PKK ytterst kontrollerat och paketerat det hela i ett narrativ om ett ”terrorfritt Turkiet”. Retoriken har betonat att inga eftergifter gjorts, för att hålla opinionen lugn.

Även den kurdiska sidan har valt sina ord med stor försiktighet. Trots att man uttryckt sitt stöd för demokratin, bland annat i samband med det rättsvidriga fängslandet av Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu, har protester uteblivit i kurdiska områden. Kurderna håller fortsatt distans till oppositionspartier som sanktionerat attacker mot kurdiska politiker. Men de fortsätter att driva frågor om ekologi, jämställdhet och demokratiska rättigheter – en förhandlande men motståndskraftig position.

Varför just nu?

Många faktorer har banat väg för detta skifte. Efter den 7 oktober 2023 förändrades maktbalansen i Mellanöstern kraftigt. Israel har, trots omfattande krigsförbrytelser, jämnat Gaza med marken och undergrävt internationella rättsliga normer. Samtidigt har Assad-regimens försvagning skapat ett betydande maktvakuum i regionen.

Kurderna, som under Assad-eran förvägrats till och med en officiell identitet, blev en avgörande aktör i kriget mot IS. Genom att utgöra ryggraden i den USA-ledda koalitionen vann de både militär och politisk legitimitet. Turkiet har däremot inte fått det stöd man hoppats på från USA och västvärlden för sina militära operationer, och de attacker som genomförts via proxystyrkor har varit resultatlösa.

Om fredsprocessen i Turkiet når ett avslut, skulle Iran förbli det enda landet där den kurdiska frågan ännu inte har fått en politisk lösning.

Det finns tydliga tecken på att Turkiet för samtal med tredje part i frågan. Abdullah Öcalans första uttalande mottogs positivt av både USA och EU, vilket tyder på diplomatiska förhandlingar bakom kulisserna. Turkiet är angeläget om att fylla det politiska tomrum som uppstått i regionen och har redan utvecklat djupa relationer med den regionala kurdiska regeringen i norra Irak (KRG). Det är även känt att Ankara hade en indirekt roll i Hayat Tahrir al-Shams (Colani-gruppens) framgångar i Syrien.

Trots att Turkiet inte har samma ekonomiska muskler som Gulfstaterna, har landet ett betydande geopolitiskt övertag. Med Assad-regimen och Hizbollah försvagade ser Ankara sin chans att fylla det tomrum som Shia-motståndsaxeln (den så kallade ”Shiahalvmånen”) lämnat efter sig, utan att detta utrymme tas över av Israel. Dessutom är Turkiet medvetet om att Israels försök att knyta närmare band med druser och kurder på sikt kan bli ett strategiskt hot.

En potentiell överenskommelse med kurderna skulle inte bara förbättra Turkiets relationer med Irak och Syrien, utan även kraftigt reducera spänningarna med USA och EU. Ett tillbakadragande av turkiska trupper från Irak skulle exempelvis underlätta samarbetet kring den så kallade ”Stora utvecklingsvägen”).

Det går att tala om ett nytt skede för väpnade icke-statliga aktörer i regionen. Abdullah Öcalan har också varnat för att den kurdiska rörelsen måste agera nu för att behålla sin roll som politisk aktör i den storm som är på väg.

En annan avgörande faktor är Iran. I Rojhelat (Iranska Kurdistan) har PJAK (Kurdistans parti för fria liv) fört en väpnad kamp mot den iranska regimen sedan 2004. Det rapporteras att PJAK har intensifierat sin verksamhet på senare tid. Om fredsprocessen i Turkiet når ett avslut, skulle Iran förbli det enda landet där den kurdiska frågan ännu inte har fått en politisk lösning.

Med Shia-motståndsaxeln i förfall står Irans mullaregim inför stora utmaningar. Allianserna med Assad, Hizbollah och de shiitiska miliserna i Irak har länge varit en av Irans viktigaste strategiska tillgångar, både för att bryta sanktioner och för att stärka den egna inrikespolitiken. Nu är denna regionala struktur på väg att falla samman.

Det förväntas att olika konstitutionella och lagstiftningsmässiga reformer kommer att tas upp i det turkiska parlamentet. PKK:s ledare har under lång tid betonat att en upplösning endast kan ske under vissa garantier, och detta var en förutsättning för beslutet som nu tagits.

Ett omfattande konstitutionsförslag diskuteras, vilket skulle kunna bana väg för att president Recep Tayyip Erdoğan kan ställa upp i ytterligare ett val. Erdoğan är känd för att ta varje möjlighet att konsolidera sin makt, och detta är inget undantag.

AKP-regeringens historia vad gäller demokratisering inger föga hopp. Men blotta hoppet om fred har redan förändrat det politiska klimatet i landet.

Det största oppositionspartiet, Republikanska folkpartiet (CHP), har denna gång uttryckt ett tydligt stöd för fredsprocessen, vilket skapar folkligt tryck och motverkar att processen enbart används för Erdoğans personliga maktspel.

Skepsis är befogad. AKP-regeringens historia vad gäller demokratisering inger föga hopp. Men blotta hoppet om fred har redan förändrat det politiska klimatet i landet.

Samtidigt sitter fortfarande journalister och aktivister fängslade. Anklagelserna mot dem handlar främst om ”medlemskap i en terrororganisation”. Situationen för de kommuner där tvångsförvaltare (kayyum) har utsetts och för politiska fångar är fortsatt oviss.

Med den politiska förföljelsen av İmamoğlu, den intensifierade hetsjakten på hbtq-personer och de repressiva lagarna mot oppositionella grupper, är det tydligt att vägen mot verklig demokratisering fortfarande är lång.

Läs mer

Men fred är inte slutet på en kamp – det är en ny politisk arena som öppnar sig. Att beröva staten och Erdoğan-regimen deras viktigaste ideologiska vapen – ”terrorhotet” – kan bana väg för nya horisonter i kampen.

Det som avgör är den gemensamma kampen hos Turkiets fattiga, kvinnor, hbtq-personer och alla förtryckta grupper – både i parlamentet och på gatorna.

Utgången av detta ser vi mycket snart.

Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Utrikes 22 maj, 2025

Slavoj Žižek: PKK-ledaren Öcalan är vår tids Mandela

Den 27 februari samlades en folkmassa i turkiska Diyarbakir, en stad med en stor kurdisk befolkning, för att ta del av ett tv-sänt uttalande från Abdullah Öcalan. Foto: Metin Yoksu/AP/TT.

I en värld där vapnen skramlar högst, sticker den kurdiska upprorsmakaren Abdullah Öcalan ut som vår tids viktigaste röst för fred.

Vi lever i en tid där språket sviker oss. De stora medierna beskriver världens fasor med en retorik som förvanskar verkligheten. När USA nyligen tog emot 59 boer från Sydafrika hette det att de flydde ett pågående ”folkmord” – samtidigt som det verkliga folkmordet i Gaza kallas ”självförsvar”. I denna mörka tid är varje tecken på hopp ovärderligt.

Ett sådant tecken är det kurdiska arbetarpartiet PKK:s beslut den 12 maj att upplösa sig självt. Beslutet kom efter ett öppet brev från den fängslade ledaren Abdullah Öcalan, som i över två decennier suttit isolerad i turkiskt fängelse. PKK grundades 1978 som en väpnad befrielserörelse i de kurdiska områdena i Turkiet, Syrien, Irak och Iran. Men under 1990-talet övergav man målet om en självständig kurdisk stat till förmån för krav på politiska och kulturella rättigheter inom Turkiets gränser.

I fängelset har Öcalan fördjupat sig i filosofiska och politiska studier, och tagit avstånd från väpnad kamp, och under 2000-talet utvecklades PKK till en modern vänsterrörelse med fokus på feminism, ekologi och direktdemokrati. 

Denna politiska omorientering har fått bredare återverkningar. I Iran 2022 utlöstes en historisk protestvåg efter att Mahsa Amini, en 22-årig kurdisk kvinna, dödades av moralpolisen för att ha burit en ”olämplig” hijab. Protesterna förenade kampen mot könsförtryck, religiöst tvång och statlig terror under parollen Jin, jiyan, azadi – Kvinna, liv, frihet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Rörelsen 22 maj, 2025

Under socialismen skulle jag gymma hela tiden

Enligt debattören skulle träning och odling av rekordstora grönsaker frodas i ett socialistiskt samhälle. Foto: Pavel Bednyakov/AP.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Vi har diskuterats i tidningar och i sociala medieflöden. Röda biffar. Vänsterpersoner som går till gymmet och lyfter vikter.

Det säger förstås sig självt att en andel av dem som går till gymmet – en av vår tids största kulturyttringar – också är socialister. Vi i vänstern har dock en fallenhet att övertänka saker. För det mesta är det positivt: vi vill förstå våra egna och andras handlingar i relation till strukturer. Vi kan inte bara gå till gymmet och träna preacher curls. Vi måste också förstå oss själva i relation till alla andra som tränar preacher curls (och dem som inte gör det).

När sociologen Roland Paulsen går in i diskussionen fokuserar han förvånande nog på träningens hälsofördelar, både fysiskt och mentalt. Alla andra drivkrafter till att gå till gymmet framstår som individualistiska eller rent av reaktionära, i hans syn, medan den egna hälsan har ett egenvärde.

Själv gymmar jag dock regelbundet på ett sätt där hälsofördelarna helt åsidosätts. Visst, jag mår troligen bättre än någon som inte tränar alls, men definitivt sämre än någon som tränar mer sällan och mer varierat. Inom kroppsbygge och styrkelyft är det inte bara vanligt med regelbundna skador och slitningar – det är något som i praktiken ingår.

Så varför gör jag det? Svaret är att det helt enkelt är det roligaste jag vet.

Visst förstår jag, som dygdig vänsterperson, att det delvis beror på att samhället lärt mig det. Men jag vet också att jag har en möjlighet att omforma dessa strukturer efter min egen vilja.

Som Karl Marx skriver i Louis Bonapartes 18:e Brumaire: ”Människorna gör själva sin historia, men de gör den inte efter eget gottfinnande, inte under omständigheter som de själva valt utan under omständigheter, som är omedelbart för handen givna och redan existerande.”

Samma sekund som jag befrias från lönearbetets ok, så kommer jag att rusa till gymmet.

Paulsen svarar med att det finns ett kategoriskt ”kapitalistiskt” sätt att träna på. Men kapitalismen är inte en samling enskilda aktiviteter, utan de sociala relationer dessa aktiviteter förmedlas genom. Det är när dessa mänskliga aktiviteter sker inom ramen för kapitalistiska sociala relationer som det får sin individualistiska och ofta manschauvinistiska karaktär.

Filmen Ultras av Ragnhild Ekner handlar om fotbollens läktarkultur. En kulturform som för en utomstående kan framstå som obegriplig, och som bygger på en helt irrationell och gränslös kärlek till det egna laget.

Hon beskriver det i filmen som: ”En trots mot logiken. Att lägga sin energi på något som man inte måste spendera energi på. Det är något annat som driver på. Det är den berusande kraften.”

Detta är vad gymmet är för mig. Någonting jag lägger ofantliga mängder tid på och som bara ett fåtal kan förstå varför det ens är värt någonting. Hälsofördelarna är få, och eventuellt skryt om personbästa i knäböj och bicepsmått framstår som obegripligt för mina vänner. Men det är just att det inte är värt någonting för någon utomstående som gör det så roligt och befriande.

Jag tror inte att socialismen kommer resultera i att färre går till gymmet. Jag tror tvärtom att fler kommer finna glädjen i att göra något som är meningslöst. På samma sätt kommer vi se en explosion även inom andra, helt meningslösa kulturformer – som tävlingsinriktad odling där folk försöker odla rekordstora grönsaker.

När Roland Paulsen säger att vi under socialismen inte kommer träna på det sätt jag tränar så är det alltså inte sant. Åtminstone inte för mig. Samma sekund som jag befrias från lönearbetets ok, och befinner mig i ett samhälle där människans liv överordnats ett fåtals makt och vinst, så kommer jag att rusa till gymmet.

Replik

Kalle Söderberg har fel i att jag skulle betrakta fokus på den egna hälsan som undantagen en individualistisk ideologi. Hälsohetsen är i allra högsta grad del av individualismen. Därmed inte sagt att det är dåligt att ha en god hälsa.

I övrigt försvåras denna diskussion av att vi tycks leva i olika världar. Att bicepsmått och knäböj bara skulle vara viktigt i en subkultur är helt enkelt inte sant. Majoritetskulturen har aldrig varit så fixerad vid dessa ting som i dag.

Jag skulle ha svårt att förklara de senaste två decenniernas gymkultur utan referens till kapitalismen, men visst kan det hända att en och annan även efter kapitalismen skulle fortsätta lyfta vikter.

Roland Paulsen

Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 22 maj, 2025

Förlåt, världens sista korallrev, men jag är här nu

Korallrevet utanför Hurghada hotas av stigande vattentemperaturer och sjunkande järnankare. Foto: Magnus Bjerg Sturm.

Det egyptiska fiskeläget Hurghada har blivit ett nav för dykare från hela världen, som reser dit för att beundra vackra korallrev och exotiska fiskar. Flamman djupdyker i hur turismen förändrat staden och dess omgivning – och besöker vad som kan bli världens sista korallrev.

Luften smakar hav. Förmiddagssolen blänker till i dykguiden Mahmouds stora solglasögon. Orden flyter på medan han i ett rastlöst svep tar av dem, putsar dem mot sina shorts och fäster dem i kanten på sin grå pikétröja. Han lyfter kort blicken mot den klara himlen. Sedan möter han min.

– Vi brukade sitta på stranden i Hurghada och titta ut över horisonten. Vart vi än såg jagade tonfiskar ansjovisar. De små stackarna hoppade upp ur vattnet för att fly, och då flög fåglarna ned och fångade dem i stället.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 21 maj, 2025

Bad nynazister att ”brainstorma” motioner – kan uteslutas ur SD

Andra helgen i maj höll Ungsvenskarna kongress på Sundbyholms slott i Södermanland. Foto: Wikimedia Commons

Inför kongressen med SD:s ungdomsförbund bad ombudet om hjälp med motionerna – från en nynazistisk organisation. Nu kan han uteslutas ur partiet.

Förra helgen deltog två ombud från Ungsvenskarna SDU:s sektion i Södermanland vid förbundets kongress på slottet Stora Sundby – enligt förbundet själva ”ett historiskt konvent där alla ombud var direktvalda av sina medlemmar i distrikten”. 

Valet av ombuden skedde den 6 mars, i närvaro av förbundsordförande Denice Westerberg. Nu kan Flamman avslöja att ett av dem utreds av partiet, efter uppgifter om att han är dubbelorganiserad i den nynazistiska gruppen Det fria Sverige.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Nyheter 21 maj, 2025

Uppsala universitet i brev till regeringen: ”Förhindra folkmord i Gaza”

Anne Ramberg är ordförande för styrelsen på Uppsala universitet, och är tillsammans med rektor Anders Hagfeldt en av brevets undertecknare. Foto: Anders Wiklund / TT.

Ett brev till regeringen från Uppsala universitets rektor och styrelseordförande uppmanar regeringen att fördöma Israels krigsbrott i Gaza – och att verka för att förhindra ett folkmord. Detta mindre än en vecka efter att ett upprop samlat över tusen akademiker i protest mot invasionen av Gaza.

”Vad som sker i Gaza är en humanitär katastrof och innebär ett ofantligt mänskligt lidande. Detta måste stoppas.”

Så skriver Uppsala universitets styrelseordförande Anne Ramberg och rektor Anders Hagfeldt i ett brev till Sveriges regering.

I brevet uppmanar Ramberg och Hagfeldt regeringen att fördöma Israels agerande i Gaza, återuppta biståndet till Unrwa och ”vidta alla till buds stående åtgärder” – inklusive handelssanktioner – för att ”förhindra ett folkmord”. De beskriver också en situation där ”allvarliga och omfattande krigsbrott medvetet begås” och ”risken för folkmord är uppenbar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 21 maj, 2025

Transport nöjda – Hamnarbetarna strejkar: ”Vi kör”

Spegel-lockouten från Sveriges Hamnars sida ligger kvar mot Hamnarbetarförbundet. Foto: Johan Nilsson/TT.

Hamnarbetarförbundet och Transportarbetarnas hamnsektion utlyste dubbel, rikstäckande strejk onsdagen den 21 maj. Nu har Transport dragit tillbaka varslet, efter att deras avtal omförhandlats – men Hamnarbetarna tänker inte ge sig.

I går, dagen innan strejken, krokade de båda facken fortfarande arm över samma stridsfråga: arbetsvillkoren för inhyrd bemanningspersonal i hamnar. Facken lyder under två separata kollektivavtal – Hamn- och stuveriavtalet för Transport, samt Kajavtalet för Hamnarbetarna.

Under tisdagskvällen meddelade Transportarbetarförbundet att man dragit tillbaka sitt konfliktvarsel, då ett nytt hamn- och stuveriavtal tecknats ”som på ett bättre sätt reglerar bemanningsfrågan”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Ledare 21 maj, 2025

När propagandan kommer västerifrån

Den kristna orgsaniationen Faithful America har rest en 4,5 meter hög gyllene kalv framför Vita huset i protest mot Donald Trump. Foto: Kevin Wolf/AP/TT.

Trump är inte bara ett amerikanskt problem. Genom tankesmedjor som Heritage Foundation sprids hans idéer över världen – och svenska aktörer som Timbro, Oikos och Kristdemokraterna står redo att öppna dörren.

Kopf ab! (”huvudet av!”), vrålade Johann Patkul efter att ha fått båda benen brutna på hjulet och själv kravlat upp på stupstocken. Sedan krävdes flera svingar med yxan innan den förlösande halshuggningen var fullbordad.

Beskrivningen återfinns i en anonym pamflett 1707 och fungerade som rysk propaganda mot Karl XII – det var han som dömt den heroiska tyska generalen till döden, samtidigt som han förberedde sin stora offensiv mot Ryssland.

Vi är duktiga på att ana informationskrigföring från öst, kanske för att vi har övat i sekler. Så när Tobias Thybergs sexbilder läcker ut, spekulerar Patrik Oksanen genast om att det kan vara en rysk påverkansoperation. Nu vet ryssarna att svenskar reagerar i panik när vi ser vad Jonas Gardell beskriver som bögvärldens ”visitkort”.

Analysen är rimlig. Men hur bra är vi på att känna igen propaganda som kommer västerifrån?

Det undrar jag när Kristdemokraterna bjuder in en lobbyist för den israeliska bosättarrörelsen till riksdagen. Eugene Kontorovich är professor i juridik, arbetar för en extremnationalistisk israelisk tankesmedja, och forskar för den konservativa amerikanska tankesmedjan Heritage Foundation.

Den sistnämnda organisationen har haft en djupgående betydelse för Donald Trumps omstöpning av världspolitiken. Redan under hans första presidentskap skröt Heritage Foundation om att Trump implementerat 64 procent av rekommendationerna från stiftelsens policyguide Mandate for leadership. Över 70 personer från stiftelsen togs in i administrationen, inklusive ministrar som utbildningsministern Betsy DeVos.

Det är idéerna som är det centrala – inte vilken politiker eller vilket parti som driver dem.

Nu förverkligar Trump tankesmedjans ökända Projekt 2025 – en 920-sidig plan för att rensa ut i statsapparaten, koncentrera makten hos Vita huset, och riva upp klimatlagar, aborträtten, samt skydd för migranter och transpersoner.

Så vad har det med Sverige att göra?

En hel del. I september besökte Arvid Hallén från den sverigedemokratiska tankesmedjan Oikos en geopolitisk konferens i Budapest, som organiserades av Heritage Foundation, för att tona ned hotet från Ryssland. Tankesmedjan var också en självklar hållplats när Mattias Karlsson åkte på inspirationsresa till USA inför bildandet av Oikos.

Men banden är äldre än så. Janerik Larsson skriver i Svenska Dagbladet att han som chefredaktör för Svenska arbetsgivareföreningens veckotidning 1985 besökte USA för att lära av de amerikanska tankesmedjorna, och i synnerhet Heritage Foundation. Där träffade han Stuart Butler, tankesmedjans chef för inrikespolitiska studier, och fick med sig en rykande färsk kopia av Mandate for leadership – förlagan till Projekt 2025. Det viktigaste han lärde sig? ”Det är idéerna som är det centrala – inte vilken politiker eller vilket parti som driver dem.”

Heritage Foundation. var fram till 2020 en ledande aktör i det marknadsliberala Atlas Network, där även Timbro ingår. Och tankesmedjans Stureakademi åker till Washington DC för att träffa likasinnade är Heritage en självklar partner. Timbro hänvisar dessutom ständigt till amerikanernas mått på ”ekonomisk frihet” för att argumentera för deras motorsågspolitik mot välfärden – som när Fredrik Segerfeldt ”vederlägger myterna om den svenska samhällsmodellen” (6/9).

Timbro finansieras av Svenskt Näringsliv, det vill säga av dina och mina pengar. Alla svenska arbetsgivare – inklusive Flamman – som är med i Almega för att vara en del av den svenska partsmodellen, skänker alltså pengar till en organisation som i minst 40 år har samarbetat med den amerikanska demokratins dödgrävare.

Läs mer

Är det lämpligt?

Och hur passande är det att kristdemokraterna bjuder in forskare som understödjer etnisk rensning av palestinier? Inte särskilt.

Men när propagandan kommer från väst verkar mångas kritiska tänkande tystna. Frågan är bara hur många yxhugg demokratin klarar.

Diskutera på forumet (0 svar)