Erfarenheter av sexuellt tvång leder till att kvinnor får sämre sexliv. Det visar Uppsalapsykologen Katarina Öbergs avhandling, baserad på 1 300 intervjuer med heterosexuella kvinnor mellan 18 och 74 år.
Av de intervjuade uppgav tolv procent att de någon gång utsatts för sexuellt tvång, skriver RFSU:s tidning Ottar. Dessa kvinnor hade svårare än genomsnittet att få orgasm och hade generellt ett svalare intresse för sex.
Inte särskilt förvånande, enligt Öberg.
– Jag tror att förmågan att få orgasm har att göra med tillit och intimitet, att våga släppa kontrollen. Om man har blivit utsatt för tvång kan det bli svårare att ge sig hän, säger hon till Ottar.
Anpassning till situationen
Öbergs forskning visar också att ointresse för sex kan vara ett slags försvar i relationer där sexuellt tvång ständigt finns i bakgrunden. Det blir en anpassning för att klara av situationen man lever i. Öberg framhåller att det är viktigt att personalen inom vården inte bara letar efter medicinska och psykiatriska orsaker när en kvinna söker hjälp för någon form av sexuell dysfunktion.
– Det gäller att våga fråga även om andra faktorer som sexuellt tvång, och att vara beredd att ta emot det. Sedan tror jag att man måste fundera i termer av det ”dysfunktionella paret” snarare än bara den ”dysfunktionella kvinnan”, säger hon till Ottar.
Avhandlingen visar att av dem som hade svårt att få orgasm var det bara hälften som såg det som ett problem. Drygt 60 procent av dem som upplevt smärta och torrhet vid samlag såg det som ett bekymmer.
61 procent av kvinnorna uppgav att de var nöjda eller mycket nöjda med sitt sexliv. Den positiva upplevelsen var nära knuten till förmågan att få orgasm.