Ett stenkast från Rosengårds centrum ligger Föreningssparbanken. Flamman ska träffa en av fyra medarbetare på banken. Klockan närmar sig tio på förmiddagen och utanför banken står en ensam man i övre sextioårsåldern. Han berättar att han trodde att banken öppnade redan klockan nio och att de måste ha ändrat tiderna.
När personalen låser upp dörrarna är det omkring tio personer som ska in i värmen för att göra sina ärenden.
Bassam Fares har arbetat på banken på Rosengård i Malmö i dryga tre år. I grunden utbildade han sig till försäkringstjänsteman i Tyskland. Ungefär i samband med att Fares började arbeta på Föreningssparbanken påbörjades ett integreringsprojekt. Det skulle se likadant ut på banken på Rosengård som på den i Rinkeby i Stockholm.
Tanken är att de människor som bor i området ska kunna besöka sin bank och få den hjälp de behöver. För att det ska kunna fungera krävs ofta att man förstår varandra.
– Kunderna är nöjda och det är vi också. Detta ger oss bättre intäkter, säger Bassam. De som arbetar på kontoret i Malmö är mångspråkiga och talar sammanlagt 14 olika språk. Det är allt från arabiska, turkiska, kurdiska, alla de forna jugoslaviska språken till ryska. Ett av kraven för att få anställning var att kunna flera språk, berättar Fares.
– Vi täcker de flesta språken som talas här i Rosengård.
Bassam Fares upplever att verksamheten uppskattas mycket av kunderna och framförallt är det många nyanlända invandrare som behöver extra hjälp med att komma igång och betala sina räkningar.
– Det är viktigt att kunna sköta sin vardagsekonomi på ett enkelt sätt. Vi har även rådgivning när det gäller sparande och lån och så vidare, säger han. Att skapa ett förtroende är bland det viktigaste.
Många av Fares kunder kommer från länder med ett korrupt bankväsen och han tror att kunderna litar mer på banken och inte längre sparar sina pengar hemma i samma utsträckning. Sparandet i fonder har ökat och det finns klara signaler att det går åt rätt riktning, säger Fares.
Tidigare fanns det ett kontor inne på Rosengårds centrum, men det fungerade inte så bra. Det uppstod ofta irritation mellan personal och kunder eftersom de inte förstod varandra, menar Fares. Framför allt tycker han det är viktigt att lyfta fram att alla kunder är välkomna till banken i Rosengård.
– Det är inte alla kontor som tar emot dig och säger ”hej, hur kan jag hjälpa dig”.
Han berättar att det kommer kunder från andra stadsdelar eftersom de kan få den hjälp de vill ha. Den här sortens integrerade banker finns förutom i Rinkeby och på Rosengård även i Örtagård i Göteborg.
– Det finns även flera lokala banker som tänker följa våra exempel och starta liknande projekt.
Fares tror att det är ett måste att befolkning avspeglas i företaget.
– Man får inte heller glömma att det handlar om intäkter. Vi gör bättre affärer om vi kan kommunicera med våra kunder.
Det enda negativa som Fares kan se är att kunderna är mindre benägna att lära sig svenska. Samtidigt vill han understryka att det inte är bankens uppgift att lära sina kunder språk.
– Men vi startar alltid ett kundsamtal på svenska, säger Fares. Märker vi att det blir för svårt att förstå varandra frågar vi kunden vilket modersmål han eller hon har.
– Vi vill att kunderna ska vara nöjda, det skapar långa kundrelationer för oss.