I ”Aktivitetsplan för Södermalms sdf” kan man läsa:
”De upphandlingar som framgår av aktivitetsplanen innebär att ett för förvaltningen mycket stort antal arbetsuppgifter som idag utförs av medarbetare i kommunalt driven verksamhet kommer att utföras på entreprenad.”
Äldrevården, omsorgen för funktionshindrade, verksamheter för drogberoende, samt förskolan är kommunala verksamheter som kommer att privatiseras.
– Jag tror att de försöker göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. De vet att det här inte är populärt, de vet att protesterna så småningom kommer att lägga sig. De vill bli färdiga med det här så fort som möjligt och hoppas att det är glömt fram tills nästa val, säger Lars Ohly (v) till Flamman.
Enligt stadsdelsnämndens beslut startar upphandlingarna nästa år.
Desinformerade medborgare
Innan beslutet togs bjöd stadsdelsnämnden in medborgare till öppen frågestund. En namnlista med 585 underskrifter mot utförsäljningarna överlämnades till de styrande politikerna. Ella Bohlin (kd) var glad att se så många deltagare, men menade att deras missnöje var obefogat.
– En del av den oro många här verkar ha kan bero på desinformation, sade Ella Bohlin.
Politikerna försvarade sin aktivitetsplan med argumentet att konkurrens leder till ökad mångfald och valfrihet.
– Ni vill ju sälja ut allt! Innebär inte mångfald både kommunala och privata inslag?, frågade Agneta Emmervall (s).
– Det viktiga är att mångfald ska gälla i hela stan. Men det kommer säkert även att finnas kvar inslag av kommunal verksamhet, svarade stadsdelsnämndens ordförande Margareta Björk (m).
En deltagare undrade hur det skulle gå till, när aktivitetsplanen förbjuder kommuner att delta i upphandlingen.
Ella Bohlin svarade att det inte rör sig om något direkt förbud, och betonade ännu en gång sin tro på att konkurrensutsättning ökar mångfalden.
– Vi vill att alla ska få välja i vilken regi de vill att välfärden ska drivas, sade Ella Bohlin, som hade svårt att förstå misstänksamheten mot privata entreprenörer.
– Det handlar inte om en oidentifierbar kapitalism utan om människor av kött och blod som vill sköta verksamheterna med god kvalité, sade Bohlin.
– Vad ska aktieägarna tjäna pengar på när det gäller äldrevården?, frågade en av deltagarna. 85 procent av kostnaderna går till personal. 15 procent går till exempelvis mat för de äldre. När de privata företagen sparar in blir det på de äldres bekostnad. Jag börjar tänka på vad Astrid Lindgren skrev om kommandoran i Katthult, fortsatte han.
Flera deltagare menade att insynen försämras då verksamheter privatiseras. Att yttrandefrihet och meddelarskydd inte gäller för anställda inom privat sektor. Som svar på det betonade Emma Bohlin vikten av att anställda är med i facket.
”Sälj inte ut Söder!”
Före mötet i stadsdelsnämnden hade ett hundratal stockholmare samlats på medborgarplatsen under parollen ”Sälj inte ut Söder”. Bosse Ringholm (s) inledde manifestationen med ett tal där han menade att den borgerliga alliansen vann valet på tvivelaktiga grunder.
– Hade de sagt att all kommunal verksamhet skulle flyttas över till den privata sektorn hade vi nog fått ett annat valresultat, sade Ringholm.
Enligt Ringholm underminerar de borgerliga partierna medborgarbegreppet.
– Borgarna vill göra oss alla till enbart konsumenter. Det är inte säkert att allt det här går att återställa. Därför är det viktigt att vi bildar opinion mot de här utförsäljningarna, sade Ringholm.
Lars Ohly, som också deltog, håller inte med Ringholm om allt.
– Visst kan allt återställas. Kommunala verksamheter kan strategiskt återtas. Bosse höll ett bra tal, men jag vet inte hur socialdemokraterna kommer att agera om de vinner nästa gång, säger Lars Ohly till Flamman.
”Mångfald blir till enfald”
– Jag får ofta höra frågan: ”Vad är det ni i vänstern vill återställa? Hur ska det gå till?” Det är ju i själva verket borgarna som är i färd med att återställa Sverige till den tid då var och en fick klara sig själv!, sade Ohly i sitt tal.
Ann-Margarethe Livh (v), oppositionsborgarråd i stadshuset nämnde en utredning som gjordes på uppdrag av det borgerliga styret inför förra mandatperioden.
– Utredning visade att de verksamheter som sköttes av privata entreprenörer fungerade sämre än de kommunala. Privatiseringar ger inte bättre service. När elmarknaden avreglerades ledde det till högre elpriser för stockholmarna, samtidigt som Fortums direktörer höjde sina löner. När ni träffar de borgerliga politikerna, fråga dem hur i herrans namn de kan föra en politik som de själva har bevisat inte fungerar!, uppmanade Livh.
Ingen valfrihet
– När verksamheter övergår i privat regi underordnas kvaliteten vinsterna. Mångfald blir enfald, och det blir ingen valfrihet, sade Andreas Mattsson från nätverket Gemensam välfärd. Mattsson framhöll Norge som bevis på att privatiseringar inte är nödvändiga.
– Där utvecklar man istället den offentliga sektorn tillsammans med de anställda. Det har lett till lägre sjukfrånvaro och bättre trivsel, sade Mattson.
Ulf Bjerregaard från fackförbundet Kommunal och anställd inom hemtjänsten talade utifrån egna erfarenheter om anställdas situation i privatiserade verksamheter.
– Våra erfarenheter säger oss att privata arbetsgivare ofta saknar kollektivavtal. Och att de ofta anställer svart arbetskraft. Vi i kommunal ser detta som ännu ett steg i Alliansens strategi för att skapa en låglönemarknad, sade Bjerregaard.