Den 21 juni i år konstaterade Integritetsskyddsmyndigheten efter en granskning att de kroppskameror som använts av SL i Stockholms kollektivtrafik var olagliga. Myndigheten slog bland annat fast att SL brustit i att informera resenärerna om kamerabevakning och utfärdade en sanktionsavgift på 16 miljoner kronor. ”Ett beklagligt paragrafrytteri och en världsfrånvänd syn på modern teknik”, sade Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL till tidningen Mitti om beslutet från myndigheten.
Men sanktionsavgiften är bara en liten del av de stora omkostnader som kontrollverksamheten för SL kostar skattebetalarna. När Flamman begär ut siffror för de senaste åren ligger bara kostnaden för biljettkontroller 2019 på 80 miljoner kronor. Därutöver upphandlade drift- och underhållsavtal för spärrar på 20 miljoner kronor och ytterligare 153 miljoner kronor för ordningsvakter. Kostnader för väktare tillkommer också, tillsammans med kostnaden för kamerorna på sex miljoner och så sanktionsavgiften.
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!
Kostnader 2019
Kostnad för biljettkontrollavtal: 45 miljoner kronor.
Associerade kostnader (inkassokostnader, kundförluster, juridiska arvoden: 35 miljoner kronor.
Intäkter från tilläggsavgifter vid biljettkontroll.: 51,5 miljoner kronor.
Nettokostnad för biljettkontroller: 28,5 miljoner kronor.
Kostnad för underhåll av spärrar 2020: 20 miljoner kronor.
Kostnader för väktare 2020: 48 miljoner kronor.
Ordningsvakter 2020: 153 miljoner kronor.