Världsnaturfonden, Jordens vänner, Oxfam och Greenpeace levererar liknande kritik: Resultatet från Bali innehåller inte de omfattande minskningar av utsläppen som vetenskapen kräver – mellan 25 och 40 procent till år 2020. Bush-administrationen lyckade reducera det till en fotnot, skriver Greenpeace.
Miljörörelsen är kritisk till att det saknas siffror som talar om hur mycket utsläppen måste minska.
Luddigt
Anders Ygeman, socialdemokratisk ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott, är upprörd över den borgerliga regeringens veka hållning i klimatfrågan. Anders Ygeman säger till Sveriges radio att USA borde ha pressats hårdare.
Men Sveriges miljöminister Andreas Carlgren (c) är mycket nöjd med resultatet och anser att det enbart finns vinnare. Carlgren understryker att slutdeklarationen går längre än Kyotomålsättningar och att det är ”historiskt att USA är med”. Han tycker inte att det är några problem att överenskommelsen inte säger någonting om hur mycket koldioxid USA får släppa ut, eftersom det kommer en ny president snart. Därför ville mötet inte binda upp sig vid konkreta mål.
– Det här betyder att USA är med i klimatförhandlingarna. USA har dessutom nu tydligt sagt att man vill halvera sina utsläpp till 2050, vilket var en mycket viktig markering, säger Andreas Carlgren till Sveriges radio.
– Det här är ett oerhört genombrott för klimatförhandlingarna.
Säger ingenting
– EU har krävt en halvering av de globala utsläppen fram till 2050, invänder Ygeman.
– Den borgerliga regeringen viker återigen ned sig för USA i klimatfrågan. Nu säger miljöminister Andreas Carlgren från Bali att ”siffror inte är viktiga” om man vill komma till rätta med klimatproblemen. Förutom att det går stick i stäv med linje som EU driver gemensamt, så skickar det också väldigt konstiga signaler till omvärlden.
Miljörörelsen besviken efter Bali
– Vi har sju år på oss innan utsläppen måste minska. Jag börjar tvivla på att FN-systemet kan leverera beslut på den nivå som krävs. Det säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson, om klimatmötet på Bali som avslutades i helgen