Utrikes 27 september, 2018

Morales mot en fjärde mandatperiod

Medan den nyliberala kontrarevolutionen sveper över grannländerna står Bolivia kvar till vänster. Trots högerframgångar i opinionen är presidenten Evo Morales återigen favorit inför nästa års val. För att nå sin fjärde mandatperiod krävs dock att han lyckas ena sitt splittrade parti.

Landskapet blir allt kargare i takt med bussens stigning mot den 4 800 meter höga bergstoppen. Det enda livstecknet är en fotbollsplan med en lerstensbyggd klubbstuga, vars vägg är prydd med ett utslitet budskap i grön målarfärg: ”Vota SÍ!” (Rösta JA!). Parollen kommer från 2016 års folkomröstning, som skulle klarlägga om presidenten Evo Morales skulle tillåtas kandidera i presidentvalet för fjärde gången i följd.

Till parollmålarens förtret vann nej-sidan med 51 procent av rösterna. De flesta trodde då att vänsterledarens tid vid makten skulle vara över efter nuvarande mandatperiod. Men i november 2017 slog konstitutionsdomstolen fast att Morales trots allt får kandidera i nästa års val. Domstolen hänvisar till ett påskrivet avtal om mänskliga rättigheter, ”San José-pakten”, som bedöms ha företräde framför grundlagen och som tillåter folket att välja samma kandidat ett obegränsat antal gånger. Domen har mött stark kritik och oppositionen talar om politiskt styrda domstolar.

 

vy
Sucre är traditionellt en konservativ stad, men med hjälp av stadens fattigare områden har MAS blivit framgångsrika även här. På väggmålningen längst ner i bild står det: Con Evo tenemos futuro – ”med Evo har vi en framtid”. Foto: Pontus Olsson.

Likafullt är Morales den starkaste kandidaten i opinionsundersökningarna. Det beror dels på den kultstatus han åtnjuter i egenskap av landets första uramerikanska president, från Aymarafolket. Men framförallt har Bolivia under Morales och vänsterrörelsen Movimiento Al Socialismos (MAS) ledning gjort stora sociala och ekonomiska framsteg: kontinuerlig tillväxt, drastisk reducering av extrem fattigdom, nationalisering av naturresurser och hundratusentals nya bostäder. Minimilönen är en av regionens högsta, motsvarande 2 626 kronor i månaden, trots att landet är Sydamerikas fattigaste. Man har också infört en progressiv grundlag som definierar staten som ”plurinationell” och ursprungsbefolkningens flagga ”Wiphala” hissas numera sida vid sida med den traditionella röd-gul-gröna fanan. Konstitutionen är även banbrytande när det kommer till hållbar utveckling då den ger juridiska rättigheter åt ”Moder Jord”.

Heliga kokablad

Bredvid mig i bussen sitter Juana Zabala och som så många andra från ursprungsbefolkningen identifierar hon sig med Morales:
– Evo är en av oss. Det var helt otänkbart att en ”aymara” skulle kunna bli president. Evo ändrade på det. Han styr för de svaga och utsatta, säger hon.
Luften som blåser in från det halvöppna fönstret i passagerarsätet framför mig är både kall och tunn. På de här höjderna innehåller luften en tredjedel mindre syre än på havsnivå. En yrsel infinner sig och Juana berättar att det beror på ”soroche”, höjdsjuka. Hon förklarar att det bästa botemedlet är kokablad. Förmodligen är det därför som många av passagerarna tuggar på de välgörande bladen, som har haft helig status i regionen i tusentals år. Alla är dock inte övertygade om deras helighet.

Evo är en av oss. Det var helt otänkbart att en ”aymara” skulle kunna bli president. Evo ändrade på det. Han styr för de svaga och utsatta

Kokabladen är fortfarande med på FN:s lista över förbjudna substanser och USA propagerar för total eliminering av plantan. Evo Morales var själv tidigare kokabonde och facklig ledare för en organisation av kokaproducenter som allierade sig med MAS inför valet 1997. Han blev det året invald i parlamentet och som partiets presidentkandidat slutade han därefter på andra plats i valet 2002. Men det var tre år senare som det verkligen skulle ta fart. Med 54 procent av rösterna blev han 2005 Bolivias första uramerikanska president. För ursprungsbefolkningen, som utgör runt hälften av landets invånare, innebar det en svårgreppbar glädje och kokaböndernas framtid var säkrad. USA:s ambassadör gick i taket och basunerade ut att Bolivia nu skulle bli ett kokainparadis och hotade med slopat bistånd. Den nya regeringen lät sig dock inte skrämmas – kokaplantan fick särskild kulturell status i grundlagen samtidigt som produktionen har fördubblats sedan Morales tillträde. Presidenten har också tuggat kokablad på FN-toppmöten, där han har framhållit växtens väsensskillnad från kokain.

Splittrat regeringparti

Såväl gruvöppningarna som de kokabladstuggande arbetarna blir talrikare när bussen slutligen rullar över krönet till den historiska gruvstaden Potosí. Den lutande staden är byggd i sluttningen till Cerro Rico, ”Det rika berget”. Motsvarande 500 miljarder kronor beräknas ha skeppats iväg till den iberiska halvön från silvergruvan som spanjorerna öppnade här på 1500-talet. Åtta miljoner slavar omkom under processen. När indianerna tog slut importerades afrikanska trälar.
Numera finns inte så värst mycket silver, men väl tenn, zink och bly. Gruvnäringen är alltjämt en av landets största inkomstkällor och gruvarbetarna har från början stöttat Morales. Relationen har dock börjat gnissla.

Gruvarbetarna är uppdelade i två läger, statsanställda och ”kooperativister”, som ofta hamnar i våldsamma och ibland dödliga konflikter. Kooperativisterna, en betydande kraft med 120 000 medlemmar, har under MAS styre, i utbyte mot politiskt stöd, fått en särställning då vanliga arbetsmarknadslagar inte gäller dem. Kooperativen har kritiserats för att vara toppstyrda med privilegierade grupper som utnyttjar andra. Exempelvis har det rapporterats om arbetsdagar på 16 timmar. När regeringen i augusti 2016 föreslog fri fackanslutning inom kooperativen utbröt därför våldsamheter med flera dödsfall och som så många gånger förr blockerades motorvägen mellan La Paz och gruvstaden Oruro. Vice inrikesministern Rodolfo Illanes försök till medling slutade med att han torterades till döds av ”kooperativister”.

Juana, som har släktingar inom gruvbranschen, blir rörd när vi pratar om mordet och berättar att hon är negativt inställd till kooperativen:
– De är som privata företag som vill berika sig själva och villkoren är usla, säger hon.
Morales utlyste landssorg efter dådet och lagar för att minska kooperativens inflytande har stiftats. Samtidigt är det osäkert om de kommer att stödja MAS i nästa års val och risken för framtida våldsamheter är överhängande.

Kritik mot maktfullkomlighet

Konflikten illustrerar MAS komplexitet. Partiet bildades som en sammanslutning av olika sociala rörelser med disparata intressen. Inom MAS företräder man i första hand sin egen organisation och därefter partiet. Konsekvensen är otaliga interna slitningar. Ett annat exempel på det är motorvägsprojektet i indianreservatet TIPNIS i Amazonas. Det mötte stora protester bland den lokala ursprungsbefolkningen, inte bara av miljömässiga skäl utan även på grund av oro över att kokabönderna skulle breda ut sin produktion i området. 2011 genomfördes av den anledningen en protestmarsch mot La Paz som slogs ned våldsamt av myndigheterna. Det politiska nederlaget för Morales, som Aymara-indian, var enormt. Att få de här grupperna att samsas inom samma parti är en utmaning, men också en förutsättning för att vinna valet.

Efter ett par timmars nedstigning når vi resans slutdestination: Sucre. Den vackra staden var centralort under kolonialtiden och länge Bolivias huvudstad, ett uppdrag som i dag delas med La Paz. Vi passerar en dörr med budskapet ”Vota NO”. Motståndet mot regeringen är som störst här och i miljonstaden Santa Cruz, längre österut. Många pratar om hur småföretagen kvävs, om politisk förföljelse och att Morales använder makten för att berika sig själv. Hans kandidatur, trots förlusten i folkomröstningen 2016, ses av många som ett tecken på maktfullkomlighet. Domstolen som dömde till Morales fördel ligger här i Sucre och har beskyllts för att vara politiskt beroende. En jurist som arbetar där och som vill vara anonym ger visst stöd för den bilden:
– Det finns tveksamheter kring rättsväsendets oberoende i Bolivia. Man måste hålla sig på god fot med rätt personer och inte säga fel saker (mot regeringen) för att få jobb, säger personen.

Bussen når slutligen fram till stationen och innan vi går av frågar jag Juana vem hon tror vinner valet:
– Evo, såklart, slår hon övertygat fast.
Det mesta talar för att hon får rätt. I opinionsundersökningarna leder han, även om den konservative kandidaten Carlos Mesa närmar sig. Högern bedöms dock vara alltför splittrad för att på allvar kunna utmana Morales. Det största hotet mot en fjärde mandatperiod finns inom det egna svårstyrda partiet.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

Kommentar/Kultur 21 mars, 2025

Steve Bannons arm i luften. Stillbild från februari i år under Conservative Political Action Conference i USA. Foto: American Conservative Union/Reuters.

Vad händer när hundvisslor ersätts av mer öppen extremism? Journalistiken behöver presentera alternativa förklaringar till orättvisor som stärker demokratin i stället för att hota den, menar Jesper Olsson.

Och så var det dags igen. Vi hann knappt smälta att Elon Musk höll ett tal som kulminerade i två hitlerhälsningar förrän Steve Bannon upprepade gesten. Sedan dess har kontroverserna hopat sig. När övertrampen i det offentliga rummet blir allt grövre och vanligare, blir det svårare att stoppa fascismens framtåg.

Kan vi fortfarande vända utvecklingen, eller har vi redan nått en punkt där desinformation och fascistiska tendenser inte längre kan bemötas effektivt?

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 20 mars, 2025

Bojkott väcker motstånd mot matoligarkerna

Butiken Matdax i Högdalen ägs inte av någon av Sveriges stora matkedjor. Foto: Liz Fällman.

En folkrörelse har bildats på sociala medier, med målet att inte handla hos livsmedelsjättarna under vecka 12. Men Niklas Zandén, professor i företagsekonomi, ifrågasätter om vi kan sänka de skenande matpriserna genom att rösta med plånboken.

– Jag har aldrig sett så mycket folk här förut, skrattar en förbipasserande kvinna in i sin handsfree.

”Här” är Matdax i Högdalens förortscentrum, vägg i vägg med Tropique (en kiosk med skylt-tillägget ”den exotiska butiken”) och mittemot närlivset Matgrossen, där småbarnsföräldrar står i vårsolen och klämmer på färska grönsaker från lådorna utanför.

Totalt har Matdax tre butiker i södra Stockholm, som ingår i samarbetet Den svenska matrebellen, tillsammans med ett 70-tal matbutiker som gått ihop för att ”utmana de stora blocken i handeln”.

50-åriga Rezan handlar ofta här, trots att hon bor i Huddinge. Hon känner till kampanjen mot livsmedelsjättarna, men kände sig ändå nödgad att svänga förbi Ica bredvid för att komplettera med vissa varor. 

– Men jag märker att det är extra många här nu.

Studenterna Ester och Josefin, som drar en stor kundkorg tillsammans, deltar mer helhjärtat i den bojkott som pågår under vecka 12.

Rött. Chokladaskar på rea inne på Matdax i Högdalen. Foto: Liz Fällman.

– En av de första grejerna jag kommer ihåg blev sinnessjukt dyr var purjolök, berättar Josefin.

– Det är så gott, jag gör ofta en asiatisk kålsallad på det. Men det gick ju bara inte längre.

Initiativet började som ett Tiktok-klipp, som 47-åriga Annika Morina i Knivsta gjorde i affekt efter att hon märkte att priset på tomatpuré ökat med över 50 procent. I dag har originalvideon hundratusentals visningar, och uppmaningen har spridits till en rörelse över hela landet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 20 mars, 2025

Få av Foodoras bud omfattas av kollektivavtal

2023 flyttades alla cykelbud i moderbolaget Foodora AB till underbolaget Foodora Logistics - och då följde Transports kollektivavtal med. Foto: Mickan Mörk/TT.

För fyra år sedan tog matleverans-appen Foodora ett ”banbrytande steg” genom att bli det första gigbolaget att teckna kollektivavtal med Transport. Nu kan Flamman avslöja att endast en liten minoritet av dem som levererar bud genom appen omfattas av avtalet.

I februari 2021 blev Foodora AB det första gigbolaget att teckna kollektivavtal, något som kallades ”ett banbrytande steg för hela gigekonomin” av förbundets ordförande Tommy Wreeth.

Senare samma år kunde SVT avslöja att stora delar av företagets personal inte omfattades av avtalet, som exkluderade såväl bilbud som lagerarbetare. Bara ett halvår efter att avtalet tecknats omfattade det mindre än hälften av de 4 500 buden inom koncernen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Reportage 20 mars, 2025

Tills politiken skiljer oss åt

Foto: Lisa Mattisson.

Flamman träffar opinionsvärldens mest omaka par för att se om kärleken verkligen kan övervinna allt.

Kvällen innan första dejten hör Max Jerneck nervöst av sig till sin syster. Hon har pluggat i Uppsala med hans Tinderflirt Linda, och kanske kan ge ett tips i sista minuten.

– Det blev hundra ”hahaha” i chatten, berättar Max.

Systern svarade: ”Hon är extremt smart, extremt snygg, men helt besatt av Nato.”

– Hade du ditt Natohalsband på dejten också? frågar han och tittar mot kvinnan som numera är hans fru.

– Nej, men på min Twitterbild. Det var en orange ubåt, och så stod det ”Nato, fuck yeah.”

Jag är hembjuden på middag hos opinionvärldens mest omtalat omaka par. Som tillförordnad politisk chefredaktör på Expressen skriver Linda Jerneck ledartexter som ”I vänstern gör man tumme upp åt hatet” (24/9). Hennes make Max Jerneck är hållbarhetsforskare och utredare på fackliga tankesmedjan Katalys, som skrivit att ”Folkhemmet byggdes med lånade pengar, Magdalena Andersson” (Aftonbladet, 17/12).

Om jag hade brunnit för det finanspolitiska ramverket så hade vårt äktenskap varit svajigt.

Barnen, fyra och ett, är hos barnvakter och föräldrarna har lagt sin sällsynta ensamkväll på det mest romantiska man kan tänka sig: att prata om kärleken med Flamman.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika/Utrikes 19 mars, 2025

Parlamentsledamöter i Ungerns nationalförsamling protesterar med rökfacklor mot förbudet mot Pride. Foto: Boglarka Bodnar/MTI via AP.

I den ungerska ledarens aggressiva tal ekar de mörkaste kapitlen i landets historia. Med det nya förbudet mot Pride har den konservativa regeringen tagit det definitiva steget bort från demokratin.

En solig februarilördag i centrala Budapest bevittnade jag en ovanlig manifestation. De aktivister med banderoller och slagkraftiga ramsor som man vanligen ser vid demonstrationerna lyste denna dag med sin frånvaro.

I stället var det ett par tusen propert klädda medborgare som tågade från det gamla Justitiepalatset (talande nog under helrenovering) till justitieministeriet för att höra domare och domstolsanställda uttrycka sin oro över hoten mot domstolarnas oberoende, mot rättssäkerheten, mot själva demokratin

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 19 mars, 2025

”Jag är själv tornedaling!”

Svenska staten, Sametinget och Tornedalingarnas riksförbund står åtalade i Anders Sunnas iscensatta rättegång på Luleå konsthall. Foto: Eva Åström.

Konsthallen i Luleå är omgjord till rättegångssal med staten på den anklagades bänk. Men att Anders Sunnas utställning skulle polisanmälas för hets mot folkgrupp av Tornedalingars riksförbund såg han inte komma.

Han började sälja teckningar när han var sex år gammal. Hans första konstutställning visades i Pajalas Folkets hus. Då var han 13 år gammal. Nu, fyllda 40 år, har hans verk visats på flera prestigefyllda museer, gallerier och biennaler med ett stort internationellt genombrott på Venedigbiennalen 2022.

Anders Sunna är aktuell med en separatutställning på Luleå konsthall och det är också där jag fångar honom, sittandes lugnt med en kaffekopp några dagar före vernissaget, sneglande under lugg med ett snabbt hej: ”Länge sedan sist”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Reportage/Utrikes 19 mars, 2025

Farmödrar och fotbollsfans förenas mot Milei

För många av de äldre deltagarna i demonstrationen väcks minnen från sjuttio- och åttiotalets militärjunta. Foto: Juan Valeiro/ lavaca.org

Ett hundratal demonstrerande pensionärer i Buenos Aires möttes av långt fler kravallutrustade poliser. Nu har rörelsen växt till en massprotest. För de gamla väcker våldet från polisen minnen från militärdiktaturen. ”Det är som en film man redan sett”, säger den pensionerade barnläkaren Miguel Merlo.

Den äldre mannen fattar tag i min arm och hejdar mig när jag passerar i trängseln. Samtidigt håller han om sin egen arm och visar. Kroppen skakar i chock.

– Det ena polisledet började attackera, de knuffade mig, jag snubblade och föll. Jag täckte mitt huvud med armen, men de fortsatte att knuffa. Sedan slog de mina kamrater, berättar han.

Miguel Merlo är pensionerad barnläkare, en gång chef för neonatalavdelningen på sjukhuset Vicente López y Planes.

Han föddes i en arbetarfamilj och säger att han valde läkaryrket för att hjälpa andra, men han var också ung i ett land där en militärdiktatur nyligen tagit makten.

– Vi organiserade en studentstrejk på universitetet. Det var många studenter som hade försvunnit, berättar han om juntans tid vid makten på 1970-talet.

– Vi visste om det, men jag tror att vi inte hade en ordentlig uppfattning av vad som faktiskt skedde. I varje grannskap saknades någon. En gång blev jag och mina kamrater misshandlade av poliser utanför universitet.

Om man vill förstå det som händer i Argentina idag – det politiska motståndet på gator och torg och polisvåldet som nu blossat upp – är försvinnandet av 30 000 människor under diktaturen själva smärtpunkten, men också det trauma som format en snart 50 år gammal obruten uppvisning av trots, mod och hopp.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 18 mars, 2025

Sveriges dyraste mataffär har allt – utom en bojkott

Baronen i Vasastan rankas ofta som Sveriges dyraste matbutik. Foto: Magnus Bjerg Sturm.

På Ica Baronen i Vasastan kostar fryspizzan 150 spänn – och inflationen är något andra får syssla med.

Jag bor i ett parallellsamhälle i Stockholm. Här i området kan du gå veckor utan att någonsin träffa någon som inte har ungefär samma bakgrund, livssituation och ekonomiska förutsättningar som dig själv.

Första gången jag skulle kolla in min nya lokala mataffär efter att jag flyttat till Vasastan möttes jag av vad som bäst kan beskrivas som Dubai-versionen av Ica. Det är för övrigt också samma affär som Anna Kinberg Batra handlade oxfilé i för skattepengar.

Affären heter Ica Baronen och är Sveriges dyraste mataffär. Där handlar mina grannar fryspizza för 150 kronor. Det finns också olivolja för samma summa och en kyl med endast störkaviar. Själv hyr jag bil och månadshandlar på lågprisaffären Matdax i Hökarängen där olivolja fortfarande bara kostar en femtiolapp.

Nej, inte till Flamman. Jag vet ju er historia. Stalinism och taggtråd

Sedan jag upptäckte att Baronen rankats som Sveriges dyraste mataffär har jag försökt undvika att handla här. Men de få gånger jag behövt akuthandla något har det alltid varit proppfullt med folk. Vad är det för människor?

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 18 mars, 2025

Tyst minut avbröts med ljudkanon: ”Terrorism”

Hundratusentals människor samlades i Belgrad i lördags för att protestera mot regeringen. Foto: Darko Vojinovic/AP.

Efter månader av demonstrationer samlades hundratusentals människor i Belgrad under lördagen. Nu kräver en namninsamling att FN utreder om användandet av ljudvapen mot demonstranterna bröt mot mänskliga rättigheter.

Panik utbryter i Belgrad under lördagskvällen, när ett högt ljud sveper genom demonstrationståget i den serbiska huvudstaden. Demonstranterna, som samlats för att hålla 15 tysta minuter, springer snabbt mot trottoarerna. Vissa äldre deltagare faller omkull i tumultet.

– Det var en helt fredlig protest, säger Savo Manojlovic, aktivist och medlem av Belgrads kommunfullmäktige för organisationen Kreni-Promeni.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 18 mars, 2025

De ger nytt liv åt pannor och pinaler

Peter Foberg, 49, har ett vindsrum fullt av gamla verktyg till salu – och Bluetooth-anpassar gamla radioapparater. Foto: Idun Nilsson.

Är slit-och-släng-samhället på väg mot historiens soptipp? Flamman träffar två eldsjälar som ger allt från grytor till radioapparater förlängt liv – och tycker sig se ett allt större intresse för återbruk och hantverk.

– Det började mer som terapi. Att ge mig ut och leta stekpannor, organisera och ta hand om saker, tog mig ut ur hemmet. Att återställa dem blev symboliskt för restaureringen av mig själv, tillbaks till en funktionsduglig människa.

För Uppsalabon Joel Bergqvist, 37, är restaureringen av gjutjärn ett passionsprojekt, och han jobbar fortfarande som kock för att få ekonomin att gå runt. Men intresset började som en flykt från jobbet – och hans eget mående.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr