Utrikes 27 september, 2018

Morales mot en fjärde mandatperiod

Medan den nyliberala kontrarevolutionen sveper över grannländerna står Bolivia kvar till vänster. Trots högerframgångar i opinionen är presidenten Evo Morales återigen favorit inför nästa års val. För att nå sin fjärde mandatperiod krävs dock att han lyckas ena sitt splittrade parti.

Landskapet blir allt kargare i takt med bussens stigning mot den 4 800 meter höga bergstoppen. Det enda livstecknet är en fotbollsplan med en lerstensbyggd klubbstuga, vars vägg är prydd med ett utslitet budskap i grön målarfärg: ”Vota SÍ!” (Rösta JA!). Parollen kommer från 2016 års folkomröstning, som skulle klarlägga om presidenten Evo Morales skulle tillåtas kandidera i presidentvalet för fjärde gången i följd.

Till parollmålarens förtret vann nej-sidan med 51 procent av rösterna. De flesta trodde då att vänsterledarens tid vid makten skulle vara över efter nuvarande mandatperiod. Men i november 2017 slog konstitutionsdomstolen fast att Morales trots allt får kandidera i nästa års val. Domstolen hänvisar till ett påskrivet avtal om mänskliga rättigheter, ”San José-pakten”, som bedöms ha företräde framför grundlagen och som tillåter folket att välja samma kandidat ett obegränsat antal gånger. Domen har mött stark kritik och oppositionen talar om politiskt styrda domstolar.

 

vy
Sucre är traditionellt en konservativ stad, men med hjälp av stadens fattigare områden har MAS blivit framgångsrika även här. På väggmålningen längst ner i bild står det: Con Evo tenemos futuro – ”med Evo har vi en framtid”. Foto: Pontus Olsson.

Likafullt är Morales den starkaste kandidaten i opinionsundersökningarna. Det beror dels på den kultstatus han åtnjuter i egenskap av landets första uramerikanska president, från Aymarafolket. Men framförallt har Bolivia under Morales och vänsterrörelsen Movimiento Al Socialismos (MAS) ledning gjort stora sociala och ekonomiska framsteg: kontinuerlig tillväxt, drastisk reducering av extrem fattigdom, nationalisering av naturresurser och hundratusentals nya bostäder. Minimilönen är en av regionens högsta, motsvarande 2 626 kronor i månaden, trots att landet är Sydamerikas fattigaste. Man har också infört en progressiv grundlag som definierar staten som ”plurinationell” och ursprungsbefolkningens flagga ”Wiphala” hissas numera sida vid sida med den traditionella röd-gul-gröna fanan. Konstitutionen är även banbrytande när det kommer till hållbar utveckling då den ger juridiska rättigheter åt ”Moder Jord”.

Heliga kokablad

Bredvid mig i bussen sitter Juana Zabala och som så många andra från ursprungsbefolkningen identifierar hon sig med Morales:
– Evo är en av oss. Det var helt otänkbart att en ”aymara” skulle kunna bli president. Evo ändrade på det. Han styr för de svaga och utsatta, säger hon.
Luften som blåser in från det halvöppna fönstret i passagerarsätet framför mig är både kall och tunn. På de här höjderna innehåller luften en tredjedel mindre syre än på havsnivå. En yrsel infinner sig och Juana berättar att det beror på ”soroche”, höjdsjuka. Hon förklarar att det bästa botemedlet är kokablad. Förmodligen är det därför som många av passagerarna tuggar på de välgörande bladen, som har haft helig status i regionen i tusentals år. Alla är dock inte övertygade om deras helighet.

Evo är en av oss. Det var helt otänkbart att en ”aymara” skulle kunna bli president. Evo ändrade på det. Han styr för de svaga och utsatta

Kokabladen är fortfarande med på FN:s lista över förbjudna substanser och USA propagerar för total eliminering av plantan. Evo Morales var själv tidigare kokabonde och facklig ledare för en organisation av kokaproducenter som allierade sig med MAS inför valet 1997. Han blev det året invald i parlamentet och som partiets presidentkandidat slutade han därefter på andra plats i valet 2002. Men det var tre år senare som det verkligen skulle ta fart. Med 54 procent av rösterna blev han 2005 Bolivias första uramerikanska president. För ursprungsbefolkningen, som utgör runt hälften av landets invånare, innebar det en svårgreppbar glädje och kokaböndernas framtid var säkrad. USA:s ambassadör gick i taket och basunerade ut att Bolivia nu skulle bli ett kokainparadis och hotade med slopat bistånd. Den nya regeringen lät sig dock inte skrämmas – kokaplantan fick särskild kulturell status i grundlagen samtidigt som produktionen har fördubblats sedan Morales tillträde. Presidenten har också tuggat kokablad på FN-toppmöten, där han har framhållit växtens väsensskillnad från kokain.

Splittrat regeringparti

Såväl gruvöppningarna som de kokabladstuggande arbetarna blir talrikare när bussen slutligen rullar över krönet till den historiska gruvstaden Potosí. Den lutande staden är byggd i sluttningen till Cerro Rico, ”Det rika berget”. Motsvarande 500 miljarder kronor beräknas ha skeppats iväg till den iberiska halvön från silvergruvan som spanjorerna öppnade här på 1500-talet. Åtta miljoner slavar omkom under processen. När indianerna tog slut importerades afrikanska trälar.
Numera finns inte så värst mycket silver, men väl tenn, zink och bly. Gruvnäringen är alltjämt en av landets största inkomstkällor och gruvarbetarna har från början stöttat Morales. Relationen har dock börjat gnissla.

Gruvarbetarna är uppdelade i två läger, statsanställda och ”kooperativister”, som ofta hamnar i våldsamma och ibland dödliga konflikter. Kooperativisterna, en betydande kraft med 120 000 medlemmar, har under MAS styre, i utbyte mot politiskt stöd, fått en särställning då vanliga arbetsmarknadslagar inte gäller dem. Kooperativen har kritiserats för att vara toppstyrda med privilegierade grupper som utnyttjar andra. Exempelvis har det rapporterats om arbetsdagar på 16 timmar. När regeringen i augusti 2016 föreslog fri fackanslutning inom kooperativen utbröt därför våldsamheter med flera dödsfall och som så många gånger förr blockerades motorvägen mellan La Paz och gruvstaden Oruro. Vice inrikesministern Rodolfo Illanes försök till medling slutade med att han torterades till döds av ”kooperativister”.

Juana, som har släktingar inom gruvbranschen, blir rörd när vi pratar om mordet och berättar att hon är negativt inställd till kooperativen:
– De är som privata företag som vill berika sig själva och villkoren är usla, säger hon.
Morales utlyste landssorg efter dådet och lagar för att minska kooperativens inflytande har stiftats. Samtidigt är det osäkert om de kommer att stödja MAS i nästa års val och risken för framtida våldsamheter är överhängande.

Kritik mot maktfullkomlighet

Konflikten illustrerar MAS komplexitet. Partiet bildades som en sammanslutning av olika sociala rörelser med disparata intressen. Inom MAS företräder man i första hand sin egen organisation och därefter partiet. Konsekvensen är otaliga interna slitningar. Ett annat exempel på det är motorvägsprojektet i indianreservatet TIPNIS i Amazonas. Det mötte stora protester bland den lokala ursprungsbefolkningen, inte bara av miljömässiga skäl utan även på grund av oro över att kokabönderna skulle breda ut sin produktion i området. 2011 genomfördes av den anledningen en protestmarsch mot La Paz som slogs ned våldsamt av myndigheterna. Det politiska nederlaget för Morales, som Aymara-indian, var enormt. Att få de här grupperna att samsas inom samma parti är en utmaning, men också en förutsättning för att vinna valet.

Efter ett par timmars nedstigning når vi resans slutdestination: Sucre. Den vackra staden var centralort under kolonialtiden och länge Bolivias huvudstad, ett uppdrag som i dag delas med La Paz. Vi passerar en dörr med budskapet ”Vota NO”. Motståndet mot regeringen är som störst här och i miljonstaden Santa Cruz, längre österut. Många pratar om hur småföretagen kvävs, om politisk förföljelse och att Morales använder makten för att berika sig själv. Hans kandidatur, trots förlusten i folkomröstningen 2016, ses av många som ett tecken på maktfullkomlighet. Domstolen som dömde till Morales fördel ligger här i Sucre och har beskyllts för att vara politiskt beroende. En jurist som arbetar där och som vill vara anonym ger visst stöd för den bilden:
– Det finns tveksamheter kring rättsväsendets oberoende i Bolivia. Man måste hålla sig på god fot med rätt personer och inte säga fel saker (mot regeringen) för att få jobb, säger personen.

Bussen når slutligen fram till stationen och innan vi går av frågar jag Juana vem hon tror vinner valet:
– Evo, såklart, slår hon övertygat fast.
Det mesta talar för att hon får rätt. I opinionsundersökningarna leder han, även om den konservative kandidaten Carlos Mesa närmar sig. Högern bedöms dock vara alltför splittrad för att på allvar kunna utmana Morales. Det största hotet mot en fjärde mandatperiod finns inom det egna svårstyrda partiet.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Nyheter/Utrikes 19 april, 2024

Efter inreseförbudet: Jannis Varoufakis tänker inte hålla käften

Jannis Varoufakis talar i Atenförorten Nikea inför det grekiska valet 2019. Foto: Petros Giannakouris/AP.

Efter att Berlinpolisen upplöste den palestinska kongressen förbjöds den grekiska politikern Jannis Varoufakis att arbeta. Nu förklarar han varför de vill tysta honom.

Den tre dagar långa palestinska kongressen i Berlin förra helgen var tänkt att sända en signal om solidaritet med folket i Gaza. Under mottot ”Vi anklagar” ville palestinska, judiska, tyska och andra internationella aktivister samlas för att tala om den fruktansvärda situationen i Gaza och sätta press på den tyska regeringen att kräva en vapenvila. Men bara två timmar efter att den inleddes fredagen den 12 april tog sig polisen in i byggnaden, stängde av strömmen och tvingade hundratals deltagare att lämna evenemanget. Därefter upplöstes konferensen.

En av de planerade talarna var Greklands förre finansminister Jannis Varoufakis. Polisen ställde inte bara in hans tal – han meddelade också att han hade belagts med ett allmänt förbud mot att verka i Tyskland och att han inte ens fick tala via videoöverföring. Tysk media rapporterar nu att detta straff nu har reducerats till ett inreseförbud.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Loren Balhorn
Chefredaktör för Jacobin i Tyskland.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Bosättare fördrev palestinier med hjälp av Israels armé

En israelisk soldat iförd kostym vid ett högtidsfirande organiserat av bosättare på Västbanken. Foto: AP Photo/Leo Correa.

Israelisk militär och bosättare kritiseras av Human Rights Watch för sin behandling av palestinier på Västbanken. Organisationen rapporterar att palestinier har fördrivits från sina hem, och många vågar inte återvända.

– Bosättare och soldater har fördrivit hela palestinska samhällen. De har förstört varje hem, med uppenbart stöd från styrande israeliska myndigheter, säger Bill Van Esveld, biträdande barnrättschef på Human Rights Watch (HRW), i ett uttalande på organisationens hemsida. Han fortsätter: 

– Medan världen fokuserar på Gaza så ökar övergreppen på Västbanken, underblåst av årtionden av straffrihet och likgiltighet bland Israels allierade.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Inrikes 18 april, 2024

Borta med vinden

Vattenfall har investerat miljarder i tre stora vindkraftparker runt Fredrika. Produktionen täcker ungefär en procent av hela landets elbehov, men intäkterna för byn och för Åsele kommun är små. Foto: Robert Henriksson / DN / SCANPIX.

Vind- och vattenkraften i trakterna kring Fredrika producerar en procent av Sveriges el. Samtidigt stängs bibliotek och äldreboenden i närområdet. Med de regler som finns i Sverige stannar vinsterna sällan kvar i bygden.

Skylten som visar vägen mot biblioteket sitter kvar i Fredrikas centrum, men i början av februari slog det igen dörrarna för gott.

Bibliotekarien Britt-Marie Arvidsson har kört de två milen in till Fredrika för att visa oss biblioteket. Det ryms i ett enda, lite större rum i den låga röda skolbyggnaden. Trots det begränsade utrymmet finns allt som man kan vänta sig: skönlitteratur, deckare, fakta, och en avdelning om bygden och landets norra delar. Barnen har ett eget hörn med en kåta där man kan krypa in för att läsa i lugn och ro.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Arne Müller
Journalist i Umeå, som har skrivit boken "Norrsken: Drömmen om den gröna industrin", som granskar industriprojekten i norra Sverige.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Google-arbetare avskedas efter protest: ”AI-drivet folkmord”

Teknikarbetare protesterar utanför Googles huvudkontor i San Francisco i december 2023. Foto: Santiago Mejia/San Francisco Chronicle/AP.

28 anställda sägs upp efter att ha kritiserat teknikbolagets samarbete med israelisk militär.

Minst nio anställda på teknikjätten Google greps i tisdags under en tio timmar lång sittprotest inne på företagets kontor i New York City och Sunnyvale. Under onsdagen meddelade Google i ett internt meddelande att 28 anställda har avskedats för medverkan i protesterna, rapporterar The Verge.

– Allt fler är villiga att riskera sina jobb för att stå upp mot medverkan till folkmord, säger organisatören och Google-arbetaren Ray Westrick till Democracy Now!.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Peter Eriksson
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Utrikes 18 april, 2024

Putin trappar upp jakten på socialister: ”Värre än någonsin”

Georgier protesterar mot den ”ryska lagen” om utländska agenter den 9 april 2024, som har spridit sig i regionen. Foto: Shakh Aivazov/AP.

Ryska socialistiska rörelsen är senast i raden att klassas som utländska agenter och förbjudas att verka i landet. ”Jag räknar inte med att överleva kriget”, säger den svartlistade statsvetaren Greg Judin till Flamman.

Varje fredag håller Rysslands oppositionella andan. Då presenterar nämligen det ryska justitiedepartementet de senaste tillskotten till sin lista med ”utländska agenter”, där både individer, organisationer och medier kan hamna.

Fredagen den 5 april utökades listan med ett nytt namn: Ryska socialistiska rörelsen (RSR), en vänstergrupp med rötter i trotskismen. Flamman ringer upp Ilya Budraitskis (bilden), en av organisationens medgrundare, som sedan krigets början befinner sig i exil i USA.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 18 april, 2024

”Smärtpunkten” hyllar den hårda vården

Tony Olsson, spelad av Martin Nick Alexandersson och Riksteaterns producent Isa Stenberg (Maria Sid). David Dencik spelar Lars Norén. Foto: Nicklas Elmrin /SVT.

SVT:s serie om dubbelmordet i Malexander gestaltar en kriminalpolitik i förändring, men är okritisk till dagens trender. Kriminologen Hanna Tenenbaum har sett ”Smärtpunkten”.

Den 28 maj 1999 sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander av tre nynazister. Händelsen skakade Sverige. Själv var jag bara tre år, och berättelser om de sår som dåden lämnade fick jag ta del av långt senare.

SVT:s Smärtpunkten tar avstamp några månader tidigare, och gestaltar arbetet med Noréns pjäs 7:3, med tre fångar varav två nynazister i rollerna. Pjäsen spelades på scener utanför anstalter och efter den sista föreställningen rymde skådespelarna. Jakten på dem slutade med morden i Malexander.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Hanna Tenenbaum
Kriminolog.
Veckobrev 17 april, 2024

Jag älskar Sverige mer än Ivar Arpi

Till Sveriges försvar mot nationalisterna! Foto: Privat.

Jag skriver detta på väg hem från en föreläsning om Sveriges psykedeliska historia i Skövde, som jag måste säga är en fantastisk plats. Det första man möts av vid stationen är nämligen ett jättelikt kulturhus. Att det ser ut som en tegelborg från Super Mario Bros gör inte saken sämre.

Kulturhuset byggdes 1964 efter en ritning av Hans-Erland Heineman och sägs vara Sveriges första. Innanför tegelväggarna finns konsthall, biograf, danssalonger, restaurang, konferensrum, en teater med 500 stolar, samt ett bibliotek som pryds av ett praktfullt betongverk av Siri Derkert, ”Senapsträdet och himlens fåglar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter/Utrikes 17 april, 2024

Högerextrema norrmän återskapar Hamsuns röst med AI: ”Groteskt”

Författaren Knut Hamsuns signatur. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Författarens ättlingar är skeptiska till projektet – men det högernationalistiska förlaget har inga planer på att stoppa det.

Det norska högerextrema förlaget Legatum Publishing har planer på att använda AI för att återskapa den nazistiska nationalikonen Knut Hamsuns röst. Syftet är att den konstgjorda rösten ska läsa in Hamsuns bok ”Svält” på engelska. 

Då det gått mer än 70 år efter författarens död så tappar förlaget Gyldendal rättigheterna till verket, som därmed får användas av vem som helst. Frågan om upphovsrätten även gäller någons röst är dock inget lagen har beslutat om än.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Kultur 17 april, 2024

Bilden av den mörke titanen saknar distans

Hur mycket Lars Norén tål Sverige? Författaren porträtteras nu i en dokumentär på SVT av Sindra Grahn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Lite genikult skadar inte, men dokumentären om dramatikerns konstnärskap hade mått bra av att våga gräva vidare kring gränslinjen mellan etik och estetik.

Hur mycket Lars Norén tål Sverige? Bara det senaste året har två fackböcker givits ut, hans sista oavslutade dagbok har publicerats, ett teatermanus har blivit serieroman, ett antal pjäser har satts upp och i dagarna sänds en dokumentär och en dramaserie om hans liv och verk.

Det hela hade inte varit så problematiskt om det inte kombinerats med en förgudning av honom. En ny ton har infunnit sig i samtalet: Norén beskrivs som en dyster titan, en mobbad olympier.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Landström
Författare, litteraturredaktör och medlem i Flammans styrelse.
Inrikes 17 april, 2024

Greta Thunberg har äntligen blivit farlig

Klimatungdomens växande radikalism tyder på mognad. Foto: Pascal Bastien/Avaaz/AP.

Den klimatrörelse som Alex Schulman drömmer om skulle snabbt bli irrelevant.

Jorden har feber. Mars blev den tionde månaden i rad som det globala värmerekordet slogs. Medeltemperaturen de senaste tolv månaderna är 1,56 grader högre än under förindustriell tid. Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader vid slutet av århundradet framstår som alltmer omöjligt att uppnå. Samtidigt fortsätter utsläppen att öka. Alla förhoppningar om kraftfulla åtgärder mot klimatförändringen har grusats, alla vackra löften från världens makthavare dragits i smutsen.

Min generation har helt enkelt misslyckats fullständigt, och vet om det. I en desperat jakt på syndabockar riktar somliga in sig på klimatrörelsen, och inte minst dess ikoniska ledargestalt Greta Thunberg – som nu blivit för radikal och obekväm. ”Hon hade chansen att förändra världen och kastade bort den”, skriver Alex Schulman i en bitter krönika i DN.

Hans besvikelse visar att han svalt myten om Greta Thunberg med hull och hår: berättelsen om det oskyldiga barnet som säger sanningen till makten, bjuds in till parlament och FN för att hålla tal, och äntligen förmår världens makthavare att ta sitt förnuft till fånga. Men den berättelsen har naturligtvis alltid varit falsk. Inte för att den överdriver Thunbergs betydelse eller genomslagskraft, utan för att den förtiger att den verkliga makten vare sig vilar i FN:s generalförsamling eller i några nationella parlament.

Att mänskligheten i dag befinner sig i en existentiell kris beror i grunden på ett kapitalistiskt ekonomiskt system baserat på hänsynslös exploatering av människor och natur. Ett system som sätter majoriteten av världens tillgångar – och därmed makten över de mest avgörande ekonomiska besluten – i händerna på en liten minoritet.

Läs mer

Miljardärer och kapitalförvaltare utövar alltså lika mycket makt över vår gemensamma framtid som folkvalda politiker. För den som inte vill se detta är det bekvämt att göra Greta Thunberg till syndabock.

Men det somliga vill se som urartning är snarare ett tecken på mognad. Det är både förutsägbart och logiskt att klimatrörelsen blir mer konfrontativ i takt med att tiden rinner ut och den politiska utvecklingen går åt fel håll. Att rörelsen blir mer systemkritisk och knyter an till andra frågor – som motståndet mot Israels blodiga krig i Gaza – är nödvändigt.

Att rörelsen blir mer systemkritisk och knyter an till andra frågor – som motståndet mot Israels blodiga krig i Gaza – är nödvändigt.

En tänkande politisk rörelse måste klara att peka på samband. Mellan militarisering och miljöförstöring. Mellan Israels brott mot palestinierna och fossilindustrins brott mot hela mänskligheten. Mellan den nationalistiska högerns förakt för svaghet och kapitalets behov att söndra och härska. Mellan växande ojämlikhet och urvattnad demokrati. Mellan åtstramad välfärd och utarmning av naturresurser.

Klimatkatastrofen är mänsklighetens allvarligaste kris hittills, men långtifrån den första. Förstörelsen av ekosystem, lokalsamhällen och människoliv har accelererat sedan kapitalismens födelse. Långt innan temperaturkurvorna började peka uppåt existerade överflöd sida vid sida med svält och misär, maktfullkomlighet intill maktlöshet. Mänskligheten lägger mer kraft och resurser på att utveckla och köpa nya högteknologiska vapen än klimatomställning.

Att de unga klimataktivisterna förstår detta bättre än Alex Schulman är inte så konstigt. De har ju redan testat det han föreslår – att snällt sitta utanför parlamenten och be politiker att ”lyssna på vetenskapen”. Tack vare dem finns det nu verkligt hopp. Inte om frälsning genom modiga beslut av världens makthavare, utan om en demokratisk folkrörelse som formar framtiden underifrån.