Okategoriserade 23 mars, 2011

Motståndet går vidare i Honduras

Sedan militärkuppen i Honduras 2009 har motståndsfronten FNRP bekämpat den nya regimen. Flammans Dick Emanuelsson har besökt frontens första kongress.

När vi går in i den vackra parken i Honduras huvudstad Tegucigalpa känns det lite som att gå in på Ullevi eller Råsunda en solig söndagseftermiddag när det är derbymatch. Människor från motståndsfronten FNRP (Frente Nacional de Resistencia Popular – Folkets nationella motståndsfront) strömmar till i massor. FNRP ska hålla sin första riktiga kongress, nästan två år efter att fronten bildades som ett svar på militärkuppen i juni 2009, då Honduras folkvalde president Manuel Zelaya störtades. Zelaya är sedan juli 2010 frontens ordförande.
– Det är en historisk kongress. Vi hoppas att den kommer stärka vår enhet och ge ett politiskt alternativ till Honduras folk, säger FNRP:s vice ordförande Juan Barahona till Flamman.
– Här, säger Barahona och gör en svepande gest över salen, finns folkets svar.
Delegaterna representerar frontens basorganisationer i 298 kommuner. Ombuden har själva bekostat sina resor och inhyses i fackföreningarnas lokaler i Tegucigalpa.
Pedro Fuentes, som är brasiliansk gäst på kongressen, säger till Flamman att fronten är unik eftersom den har lyckats samla hela oppositionen, från liberaler till kommunister.
Inom fronten ryms 300 olika organisationer. Bland annat ingår tre fackliga landsorganisationer, representanter för sju indianfolk och det svarta garifunafolket, samt hbt-rörelsen som ser motståndsfronten som ett skydd mot de förföljelser och lönnmord som drabbat homosexuella efter kuppen, och som stödjer arbetet för en ny grundlag som ska ge alla i Honduras samma rättigheter oavsett sexuell läggning.

Fronten samlade under fyra månader in 1,4 miljoner namnunderskrifter med krav på att utlysa val till en församling som ska utarbeta en ny författning. Det var en gigantisk uppgift i ett land som har 4,6 miljoner röstberättigade och där militär och polis bedriver statlig terrorism.
Juan Barahona säger att den mångfald som finns inom FNRP gör att alla samhällssektorer dras in i utarbetandet av ett förslag till ny grundlag.
– Det här ska inte avgöras av jurister bakom ryggen på vanligt folk. Det ska bli en grundlag för hela folket. Regimen som valdes under militärens beskydd den 29 november 2009 har stiftat lagar som slår sönder alla det honduranska folkets sociala och ekonomiska erövringar.
– Men mot regimen står läkare som bidrar till att formulera ett helt nytt sjukvårdssystem. Sextio tusen lärare som just nu strejkar för att förhindra en privatisering av utbildningen skriver sitt kapitel om en allmän och gratis skola för alla. En samlad fackföreningsrörelse arbetar fram ett alternativ till de nyliberala arbetsmarknadslagarna. Över hela fältet finns kunskap och kapacitet från hundratusentals aktiva i motståndsfronten som ska bidra till att skapa denna nya grundlag, säger Barahona och kisar mot solljuset under sin Che Guevara-keps.

Men staten och de krafter som utlöste militärkuppen står inte med armarna i kors. För att slå ned motståndet har Honduras ”colombianiserats”, menar Juan Barahona.
– Nu kan de avlyssna telefoner helt lagligt. En terroristlag har antagits som kriminaliserar de sociala och folkliga protesterna. Nitton fackliga ledare greps nyligen och ställdes inför rätta med hand- och fotbojor som om de vore Guantánamo-fångar. Inte bara USA-militär ockuperar honduranskt territorium. Även Colombias armé och polis finns här och opererar helt självständigt. Det är resultatet av skytteltrafiken mellan Tegucigalpa och Colombias huvudstad Bogotá efter statskuppen och efter att regimen undertecknade ett militärt och polisiärt samarbetsprogram med Colombia i juni 2010, berättar Barahona.
Under de 20 månader som motståndsfronten existerat har den aldrig misshandlat en enda polis eller soldat. Men den har tvingats begrava närmare 200 av sina medlemmar.
När de stora affischerna på martyrerna vandrar ner från läktaren och upp på scenen svär 1 500 män och kvinnor med knutna nävar motståndsfrontens ed om att fortsätta kampen för att bygga det nya Honduras som martyrerna gav sina liv för.

Under två dagar pågår kongressen med en frenesi och med en periodvis kaotisk desperation över att inte få tillfälle att yttra sig.
– Det är första gången på 519 år som folket har samlats för att bygga sin egen framtid, säger Alexis Vallecillos som är koordinatör för lärarfacket Copemh:s politiska skola.
Medan folket upplever den värsta humanitära och ekonomiska krisen i modern tid, skär den honduranska eliten guld med täljkniv. Det kan alla Flamman talat med intyga.
Jimmy Dacarett är ordförande för den högerextrema organisationen UCD som stödde militärkuppen 2009. Dacarett äger brödbolaget Bambino som efter statskuppen befriades från att betala skatt. Under 2010 ”sparade” han 660 000 dollar i skatt. Sammanlagt har 453 företag befriats från att betala skatt. Bland dem holdingbolaget Intur som driver franchiseföretag som Pizza Hut och Burger King och som ägs av Rafael Ferrari. Ferrari äger och kontrollerar de fem största tv-kanalerna samt 19 av de största radiostationerna i Honduras. Dessa medier fungerar som megafoner för kuppregimen.

Företaget Textiles Rio Lindo ägs av Adolfo Facussé, ordföranden för ANDI, Honduras industriföretagsorganisation. Han drog av sjukvårdsavgiften från arbetarnas löner men behöll pengarna, 220 000 dollar. Detsamma gjorde 3 427 andra företag. Staten och de privata företagarna är skyldiga mer än 400 miljoner dollar till socialförsäkringssystemet, som nu fullständigt havererat.
– Statskuppen ska ses som en fördjupning av den nyliberala modellen. Det är precis som i Chile 1973. Floderna och naturresurserna privatiseras av kuppmakarnas parlament samtidigt som de organiserade bönderna mördas, säger Gilberto Rios, generalsekreterare för Honduras-avdelningen av den internationella organisationen Foodfirst Information and Action Network och expert på den brännande frågan om en jordreform.
Den politiska tvistefrågan på kongressen blev om FNRP ska ställa upp i val. Med bred majoritet beslöt man att inte göra det. Men Margarita Murillo från FNRP:s avdelning i landets näst största stad San Pedro Sula, tycker annorlunda.
– Jag är nöjd med kongressen så till vida att den har bekräftat att hela den honduranska folkrörelsen finns representerad inom fronten. Men jag skulle vilja ha haft mer tid för politiska diskussioner och mindre om organisation. Honduras folk har rätt att få ett politiskt alternativ. Elva av tolv kommuner i länet Cortes var för att FNRP borde förbereda sig för att delta i valen 2013 under vissa villkor.
Margarita Murillo anser också att fronten befinner sig i ett politiskt vakuum eftersom den inte kan ge ett riktigt svar på hur det politiska maktövertagandet ska gå till.
FNRP har hittills, på Manuel Zelayas uppmaning, förespråkat fredliga aktioner men trots det konfronterats med ett ”smutsigt krig” som skördat ett par hundra offer. Om FNRP inte organiserar den väpnade kampen hur ska man då gripa makten? Det är frågan som många har ställt sig.

Kongressens beslut blev att uppmana till att i egen regi utlysa val till en grundlagsstiftande församling på tvåårsdagen av statskuppen. Murillo anser att fronten inte har kraft eller kapacitet att gå i hamn med detta.
Vi går tillbaka in i den jättelika kongressalen där de 1 500 ombuden är på väg att avsluta kongressen.
– Vi kan inte acceptera att ställa upp till val för att legitimera en regim som är en fortsättning på statskuppen samtidigt som våra medlemmar mördas, fängslas, torteras och misshandlas. De institutioner som styr valprocessen är helt i händerna på kuppmakarna. Om vi vinner i valurnorna förlorar vi ändå i röstsammanräkningen, kommenterar Juan Barahona som valts om till vice ordförande i FNRP.
– Vi fortsätter därför kampen för att stärka alliansen mellan bönder, lärare och arbetare som konfronteras med makten på våra gator och torg. Vägen är lång och komplicerad, men vi är säkra på att Honduras kommer att resa sig mot tyranniet, summerar en trött men nöjd Juan Barahona efter två dagars kongress.

Militärkuppen i Honduras

Honduras folkvalde president Manuel Zelaya tillhörde Honduras liberala parti men gick under sin presidentperiod åt vänster och kallar sig i dag socialist. Han störtades i en militärledd statskupp den 28 juni 2009. Kuppen fördömdes av såväl FN som av de amerikanska staternas samorganisation OAS.
I november 2009 arrangerade kuppregimen ett presidentval där högerpartiets Porfirio Lobo valdes till president. Valet genomfördes under undantagstillstånd och bojkottades av motståndsrörelsen. Valet hade endast cirka 35–40 procents deltagande och erkändes bara av USA, Israel, Panama och Colombia.
Cirka 200 aktiva i motståndsfronten har mördats sedan militärkuppen. 72 advokater och ett 20-tal fackligt aktiva lärare har mördats. Under 2010 mördades tio journalister.

Utrikes 29 september, 2023

Den långa (åter)marschen

Shenzhen är en av många städer i Guangdong som växt raketartat under de senaste decennier. Foto: Ng Han Guan/AP.

Ungdomsarbetslösheten har exploderat i Kina, medan strejkerna har fördubblats på ett år. För att främja social harmoni och säkra tillväxten ska högutbildade arbetslösa ungdomar nu skickas ut från städerna för att få landsbygden att blomstra.

I maj saknade var femte kinesisk ungdom mellan 16 och 24 år ett jobb. Sedan dess har närmare 11,6 miljoner universitetsstudenter tagit examen som även de letar en sysselsättning. Det är framför allt i städerna som de unga har svårt att hitta ett arbete, och i augusti upphörde staten att publicera siffror på sysselsättningsgraden.

Ungdomsarbetslösheten är, tillsammans med det ökande antalet äldre, statsrådets största inrikespolitiska utmaning. 2022 hade Kina två personer i arbetsför ålder per pensionär, och 2042 beräknas bara en vara kvar. Detta oroar inte endast statsrådet utan även dagens unga, särskilt med anledning av att majoriteten av dem är enda barn och att det allmänna pensionssystemet är undermåligt. Dessutom är den offentligt finansierade vården så underfinansierad att barn- och mödradödligheten återigen ökar, och i flera provinser har man lika många patienter liggande i vårdsalar som i korridorerna.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 28 september, 2023

Riksbanken måste underställas folkviljan igen

Riksbankschef Erik Thedéen föreläser på Ekonomiska museet i Stockholm – där hans typ av institution hör hemma. Foto: Anders Wiklund/TT.

Sveriges ekonomiska politik hålls gisslan av en odemokratisk centralbank som bara har ett verktyg i lådan – räntehammaren. Det är dags att återta kontrollen.

Häromveckan var det dags igen, Riksbanken höjde räntan med 0,25 procentenheter till 4 procent och flaggade för att fler höjningar var på gång. Sveriges många hushåll med stora lån känner hur snaran börjar dras åt. Kritiken lät inte vänta på sig. Det är som måndag hela veckan vid varje ny räntehöjning.

Näringslivstoppar vars branscher drabbas hårt är som vanligt ute och klagar. LO-ekonomer tycker att Riksbanken bör utnyttja utrymmet att föra en självständig räntepolitik som är anpassad till den svenska ekonomins och arbetsmarknadens förhållanden, och inte bara blint följa andra stora centralbankers räntehöjningar.

Det hörs till och med kritik från bankekonomer som tycker att det är fel att penningpolitiken styr medan finanspolitiken är förvisad till baksätet, det vill säga att förändringar i styrräntan premieras medan skattepolitik och investeringar hålls tillbaka. Hedrande med tanke på de gigantiska vinster som bankerna gör i detta läge. Men de oroar sig väl för att fastighetsbranschen kan kollapsa om räntan fortsätter uppåt.

Argast av alla är Andreas Cervenka som i Aftonbladet (21/9) förklarade att i princip allt Riksbanken gjort det senaste decenniet har varit fel. Misstag efter misstag har gett oss 15 förlorande år, argumenterar han. ”Med sådana vänner behöver svensk ekonomi inga fiender.”

Men tänk om människorna på Riksbanken inte är dumma i huvudet? Tänk om institutionen bara är riggad på fel sätt. Det formella beslutet om centralbankens självständighet trädde i kraft 1999, delvis eftersom det var ett kriterium för EU-inträdet. Det är ingen naturlag att den måste vara självständig.

Tyvärr har centralbankernas oberoende blivit ett sätt för politikerna att svära sig fria från ansvar, menar Monnet.

Den bakomliggande idén är att det skulle vara farligt att låta folket och de folkvalda ha direkt inflytande över penningpolitiken. I stället överlåter man ansvaret på en teknokratisk ekonomisk elit. Med detta oberoende skapades också en striktare separation mellan finanspolitiken och penningpolitiken, två politikområden som egentligen hänger tätt samman.

Trots penningpolitikens komplexitet så har Riksbanken bara fått ett övergripande mål, att hålla inflationen på två procent per år, och ett trubbigt verktyg för att nå målet, att höja och sänka räntan. Något motsvarande mål om att hålla arbetslösheten låg finns inte. Det behöver kanske inte påpekas att man för det mesta också misslyckas att nå inflationsmålet.

Men nu börjar den här nyliberala uppdelningen äntligen att ifrågasättas. Nyligen var den franska ekonomiprofessorn Eric Monnet i Stockholm och talade vid Arena Idés konferens New economic order om behovet av att demokratisera penningpolitiken.

Monnet menar att de senaste 15 åren har retoriken inte visat sig stämma med verkligheten. Centralbanker har fokuserat mer på att stabilisera finansmarknader än på att nå inflationsmål. Man har också använt sig av många fler verktyg än räntan, som exempelvis stödköp av värdepapper (så kallade kvantitativa lättnader), valutaswapar och riktade lån.

Dessutom har den förda penningpolitiken lett till en stigande ojämlikhet, skyhöga bankvinster och en dysfunktionell bostadsmarknad. Områden som borde ligga på de folkvaldas bord. Tyvärr har centralbankernas oberoende blivit ett sätt för politikerna att svära sig fria från ansvar, menar Monnet.

I Sverige ifrågasatte nyligen professor Bo Rothstein Riksbankens självständighet i DN-Debatt (4/9). Han möttes av tystnad, inte en enda replik. Här är frågan belagd med tabu – det är hög tid att det krossas.

Enna Gerin
är biträdande chef på den fackliga tankesmedjan Katalys.
Inrikes 27 september, 2023

”Idéer från vänster kan bli mainstream”

Elinor Odeberg och Philippa Sigl-Glöckner samtalar med Silvia Kakembo på Södra teaterns scen. Foto: Jacob Lundberg.

Stämningen var hoppfull när internationella vänsterekonomer samlades på Södra teatern i Stockholm för att diskutera hur ekonomin kan underställas demokratiskt inflytande.

Glöm snacket om löneprisspiraler och omättliga arbetare som driver på inflationen genom orimliga lönekrav. Mitt under polykrisens perfekta storm av krig och pandemi dök den upp: vinstpristornadon. Vad som ursprungligen avfärdades som en absurd idé är i dag en allmänt accepterad sanning om ekonomin. Och den har kraften att vända hela den ekonomiska spelplanen över ända.

Ingen vet det bättre än Isabella Weber (bilden).

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Utrikes 27 september, 2023

Etnisk rensning framför omvärldens ögon

Anhöriga till soldater som dog förra veckan begraver sina söner innan de lämnar. Foto: Marut Vanyan.

Efter månaders blockad av enklaven Nagorno-Karabach gav Armenien i förra veckan till slut upp: svält, sjukdomar och bombardemang har fått en stadig ström armenier att lämna området. Forskare talar nu om folkmord.

För två veckor sedan stod jag vid blockaden av enklaven Nagorno-Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan. Ingen humanitär hjälp hade kommit in på flera månader och människor som jag talade med inne i den armeniska regionen i Azerbajdzjan berättade om hunger, sjukdomar och desperation. Detta trots att Internationella domstolen i Haag vid två tillfällen beordrat landet att öppna den.

Blockaden framför var stillsam. Ett par azerbajdzjanska lastbilar körde fram och tillbaka med byggmateriel nedanför kullen där landets flagga hängde högt. Bakom låg den ryska militärbasen där de fredsbevarande styrkorna skulle finnas.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Canbäck
Frilansjournalist och författare med fokus på den postsovjetiska världen.[email protected]
Nyheter 26 september, 2023

Veckan som gått

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Per Gahrton (bilden) avlider vid 80 års ålder.

Gahrton började som riksdagsledamot för Folkpartiet, där han företrädde partiets vänsterfalang och bland annat förespråkade vapenleveranser till Nordvietnam. 1969 utsågs han av Veckojournalen till ”årets argaste unga man”.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 26 september, 2023

Stefanos Kasselakis vill förvandla Syriza till de amerikanska Demokraterna. Foto: Yorgos Karahalis/AP.

Efter att ha öppnat partiledarvalet har Greklands största vänsterparti tagits över av en okänd affärsmagnat som vill förvandla partiet till de amerikanska Demokraterna. Vänsterpopulismens flaggskepp ser därmed ut att förlisa på egen hand.

I söndags kväll kom den kalldusch som medlemmarna i det grekiska vänsterpartiet Syriza anat skulle välla över dem.

I andra omgången av partiets ledarval vann den unge affärsmannen Stefanos Kasselakis mot den tidigare arbetsmarknadsministern Effie Achtsioglou med över 56 procent av rösterna.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Inrikes 24 september, 2023

Liberalerna förstår inte pacifismens kärna

På årsdagen av den ryska invasionen medverkade Greta Thunberg i en demonstration arrangerad av pacifistiska organisationer som Svenska freds. Foto: Fredrik Persson/TT.

Ledarskribenter förlöjligar utan att begripa dess kärna – som är att ifrågasätta militarismen, en ideologi som ständigt har dragit in världen i krig.

Under sommaren har Jesper Ahlin Marceta på DN Ledare skrivit en del om pacifismen, ofta på tidningens sedvanliga mästrande sätt. Jag tror att det är svårt att förstå vad det innebär att vara pacifist utan att först förstå att pacifismen, likt antifascism och antikommunism, främst är en reaktiv ideologi. Pacifismen är antimilitaristisk. För att förstå den bör vi därför förstå den ideologi som den motsätter sig.

Den klassiska militarismen, som var mainstream bland eliten under början av 1900-talet, ser krig som är en naturlig och viktig del av den mänskliga tillvaron: nationer som inte befinner sig i krig riskerar att förlora sina dygder och bli dekadenta. Den klassiska militarismen är i stort sett död som ideologi i Sverige och västvärlden.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Karim Jebari
Filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Kultur 24 september, 2023

Hur Naomi blev den andra Naomi

Trots att ”Doppelgänger”, Naomi Kleins sjätte bok, är hennes mest personliga, är hon fortfarande lika vass och relevant. Foto: Dan Hansson/SvD/TT.

Konspirationsteoretiker, säger Klein, ”har fel om fakta, men prickar rätt på känslorna”. Myra Åhbäck Öhrman har läst Naomi Kleins nya ”Doppelgänger”.

”Till mitt försvar var det aldrig min avsikt att skriva den här boken”.

Så inleder Naomi Klein Doppelganger: A trip into the mirror world, och jag är benägen att tro henne. I jämförelse med hennes tidigare verk, som No logo (1999), en kritik av varumärkefieringen hos okontrollerad global kapitalism och The Shock doctrine (2007), om hur nationella kriser utnyttjas för att minska motståndet mot kontroversiella politiska förändringar, känns premissen okaraktäristiskt privat. Klein tar nämligen avstamp i något så vardagligt som irritationen över att ständigt förväxlas med ”Den andra Naomi” – Naomi Wolf.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 23 september, 2023

Att komma fram till Samarkand

Positionen i gränslandet mellan de historiska civilisationerna har gjort Samarkand till en unik plats. Foto: Jonas Sjöstedt.

På resa mellan Uzbekistans mytomspunna städer upptäcker Jonas Sjöstedt ett land inklämt mellan två världsdelar och i skärningspunkten mellan storstadens modernitet och glesbygdens tradition – där arvet från Sovjet är lika närvarande som det från de islamiska och centralasiatiska civilisationerna.

Det är fantastiskt vackert, ändå är nästan inga turister på plats när jag och tonårsbarnen vandrar runt Registan, det gamla torget i Samarkand med byggnader som en gång i tiden var skolor. Här studerades filosofi, astrologi, matematik och teologi redan för 500 år sedan. Kanske beror frånvaron av människor på att det är så varmt, nästan 40 grader. Vi sätter oss på en bänk i skuggan under ett par träd på en innergård och bara tar in skönheten och atmosfären. Det är som att kliva in i en saga.

Samarkand, Bukhara och Khiva. Namnen på de uråldriga städerna längs Sidenvägen har något lockande och sagolikt över sig. Det är historiska städer med fantastiska gamla moskéer, uråldriga koranskolor, gränder och myllrande marknader där det säljs frukt, nötter och textilier. Det är vackra innergårdar där folk dricker te i skuggan under mullbärsträden. För äldre svenskar har säkert Thorstein Bergmans vemodiga visa ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”, som sjungits in av såväl Lena Andersson som Lill Lindfors, bidragit till denna längtan.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Sjöstedt
Frilansjournalist och tidigare partiledare för Vänsterpartiet.
Utrikes 23 september, 2023

Bland sanddyner och teknikpionjärer formas framtidens bosättare

Med modeord som ”uppstartsnation” kombineras territoriell nybyggaranda med högteknologiskt entreprenörskap. Så hoppas Israel skapa en sionism för nästa generation.

Dagens Israel är ett splittrat land. Mängder med människor har tagit till gatorna i Tel Aviv sedan regeringen i våras föreslog en kontroversiell lag som fråntar Högsta domstolen rätt att påverka regeringens beslut. Eftersom Israel saknar en grundlag har Högsta domstolen spelat en viktig roll för landets demokrati, och den har fungerat som en garant för sekulär politik i ett land som präglas av allt mer extrema värderingar.

Samtidigt är frågan om ockupationen frånvarande och den minoritet som vill blanda in Palestinafrågan anklagas för att riskera att skada den unika enigheten i demonstrationstågen. Protesterna handlar om Israels demokrati, och därmed även om något så existentiellt som landets identitet och fortlevnad.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.