– Vi har pedagogisk verksamhet fram till fem på eftermiddagen. Sedan blir det kvällsmat för dem som ska sova kvar. Nattpersonalen kommer och det blir Bolibompa och läxläsning, omsorgsbiten tar vid. Det handlar om att läsa saga eller spela spel. På helgen är andra aktiviteter planerade. Bio eller museum eller, om det är fint väder, gå ut i skogen.
Det berättar Siri Modig, biträdande rektor på förskolan Nattviolen i Borlänge.
Varannan kommun
Bara varannan kommun erbjuder barnomsorg på andra tider än kontorstid. Bland de kommuner som inte erbjuder alternativ, menar cirka 40 procent att det inte finns någon efterfrågan. Det visar svaren i en enkät som TCO låtit göra tillsammans med Sveriges yrkesmusikerförbund och Teaterförbundet.
– Garantin om barnomsorg måste gälla alla barnfamiljer, inte bara dem som jobbar nio till fem, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Ulla Nordenstam är undervisningsråd vid Skolverket. Hon menar att det egentligen finns större efterfrågan än tillgång.
– Jag skulle tro att det finns större efterfrågan, om tillgängligheten skulle öka. Många kommuner har försökt lösa detta individuellt.
– Men visst fanns det en brist. Kommunerna gör bara det som de är absolut skyldiga till, det andra skalar de bort.
– Det behöver inte bara vara förskolor, säger Ulla Nordenstam. Någon kan också komma hem till barnet eller det kan vara familjedaghem.
Dygnet runt
I Borlänge finns förskolan Nattviolen, som startade redan 1987. Den har öppet dygnet runt, alla dagar på året .
– Borlänge är en kommun med mycket industrier, säger Ulla Nordenstam på Skolverket. När den här verksamheten kom igång, hade det visat sig att barn satt i bilen på parkeringsplatsen och sov tills föräldrarna bytte av varandra.
Siri Modig är biträdande rektor på Nattviolen, som tar emot barn upp till tolv år och ibland även 13-åringar.
– Vi har personal som jobbar nätter och helger så det rullar på som ett vanligt schema. Sedan får vi in scheman från föräldrarna. De som jobbar på SSAB eller pappersbruket kan lämnar in schema för flera veckor framåt. Om det blir några ändringar så kan det hanteras, det finns rutiner för det hela, berättar Siri Modig.
Hinner träffas
Men de som jobbar natt och själva behöver sova på dagarna – hinner de alls träffa sina barn?
– Ja, om de jobbar skift har de lediga dagar. Det är flexibel hämtning och lämning – det är inte så att barnen är på Nattviolen i tre dygn och inte träffar sina föräldrar.
Avgiften för Nattviolen är densamma som barnomsorgen i kommunen i övrigt.
– Det är mera personalkrävande men kommunen har ju tagit beslut på det, säger Siri Modig.
Hur fungerar den pedagogiska verksamheten när barnen går oregelbundna tider?
– Det är ett arbete som vi ständigt utvecklar, säger Siri Modig. Man följer varje barns utveckling, och även utvecklingen i gruppen. Det är annorlunda än på en traditionell förskola, eftersom ett barn kan vara där under två dagar och sedan ledig i två veckor. Det blir oregelbundet, men vi försöker se till att det arbete som är påbörjat fortsätter när barnet kommer tillbaka.
Det måste väl vara slitsamt för personalen att jobba skift. Är det hög personalomsättning?
– Nej, det har inte varit några andra som slutat än de som gått i pension och två andra som bytt jobb. Det är låg omsättning på personalen.
Förra året kom en dom i regeringsrätten som sade att kommunerna inte är skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.