Vitalii Dudin, ordförande för den ukrainska vänsterorganisationen Sociala rörelsen i Ukraina, var hemma hos sig i Kiev när han såg protestvideor dyka upp i sociala medier. Beskedet att det ukrainska parlamentet röstat för att försvaga landets korruptionsmyndigheter fick människor att redan samma dag arrangera uppslutningen mot lagändringen.
Trots att klockan var sent och det råder utegångsförbud var Vitalii Dudin inte orolig för sina vänner. I stället kunde han inte somna för han var så exalterad.
– De nästan trillade in på protesten. Det var som ett enda stort firande. Det fanns en lycka i att samlas alla tillsammans, annars är vi så ensamma. Folket är hungriga på riktig politik, säger han till Flamman.
Ukraina har två statliga antikorruptionsmyndigheter, Ukrainas antikorruptionsbyrå (Nabu) och särskilda åklagarkammaren mot korruption (Sapo). De uppstod i kölvattnet av 2014 års revolution och har sedan dess arbetat oberoende mot korruptionen som landet länge har brottats med.
Vitalii Dudin tror inte att lagförslaget kommer leda till en katastrof, eftersom han tvivlar på deras tidigare effektivitet. I stället är problemet att lagändringen ruckar på organens status. Det är den demokratiska principen om att de är oberoende från regeringen som ändras, berättar han.
– Folk tror på demokrati, de tror på europeiska utsikter för Ukraina och de är mycket entusiastiska över vad EU rekommenderar oss. Nabu och Sapo betraktades som en del av det systemet.
Kritiker menar dock att tisdagens besked innebär att antikorruptionsmyndigheterna underställs riksåklagaren – som är tillsatt av presidenten. Därmed riskerar de att i praktiken stå under regeringen.
Lagförslaget hade kunnat stoppats av president Volodymyr Zelenskyj med sitt veto, men han undertecknade förslaget.
– Zelenskyj är på många sätt en symbol för Ukrainas motstånd, han har betytt mycket för att stärka stödet till Ukraina internationellt. När han vidtar den här typen av åtgärd skadar det Ukrainas anseende, säger Jan Czajkowski från det svenska nätverket Ukraina-Solidaritet till Flamman.
– Jag hoppas att regeringen kommer att ändra sig och drar tillbaka det här förslaget.
Godkännandet har upprört många ukrainare. I Kiev demonstrerade mellan 2 000 och 3 000 människor, men även i städer som Lviv och Dnipro gick folket ut på gatan och visade sitt missnöje. Många unga deltar med plakat som ”veto mot lagen” och ”korruptionen applåderar”. Medan protesterna pågick intill natten trädde den nya lagen i kraft.
Andreas Bågenholm är forskare och programchef för Quality of government-institutet, som bedriver korruptionsforskning vid Göteborgs universitet. Han ser att lagändringen påverkar Ukrainas relation till EU negativt och att det skapar splittring i en tid när man vill ena folket.
– Det påverkar negativt på hemmafronten och splittrar uppslutningen bakom presidenten och regeringen. Det kommer naturligtvis inte att landa väl inom EU, utan riskerar att svärta ned Ukrainas rykte ganska rejält. Och det i ett läge där de verkligen är i behov av allt stöd och sympati.
Han fortsätter:
– Avskaffandet är en tydlig signal att man inte vill ha en effektiv antikorruptionsbekämpande myndighet och att man vill ha kontroll över dem. Effekten blir rimligtvis att personer nära Zelenskyj – medarbetare, regeringen och inom försvarsmakten – kan känna sig ganska säkra på att inte bli utredda för korruption med den här nya ordningen.
Utanför Europa, som i USA och Ryssland, gynnar lagändringen inte heller Ukraina.
– I min värld får det i princip bara negativa konsekvenser för landet. Det kan till exempel påverka hur USA ser på Ukraina, och vi vet att Trump är väldigt ombytlig vad gäller Zelenskyj och Ukraina. Ryssland kommer självklart utnyttja detta och säga att det är en korrupt och antidemokratisk regim som sitter i Kiev.
Presidenten själv menar dock att lagändringen kommer att hindra rysk påverkan.
”Antikorruptionsarbetet kommer att fungera, men utan ryska influenser. Allt behöver städas ut. Och det måste bli större rättvisa”, skrev han på sociala medier under natten.
Bakgrunden till lagändringen är bland annat att anställda på korruptionsbyrån Nabu står anklagade för ryskt spioneri. Under måndagen utförde säkerhetstjänsten SBU räder mot ett 70-tal anställda på byrån och enligt AP arresterades två anställda för spioneri för Rysslands räkning. Men ”säkerhetstjänstens utspel är en politisk teater som syftar till att misskreditera myndigheten”, menar Kalle Kniivilä i en analys i Sydsvenskan.
Andreas Bågenholm menar dock att presidentens val att skriva under lagändringen snarare kan handla om att visa lojalitet mot de andra som sitter vid makten.
– Han visar lojalitet men för en ganska snäv krets. Min misstanke är att de flesta toppolitikerna i Ukraina har någonting på sig och har varit inblandade i affärer. Börjar man peta i de här affärerna finns det risk att det går längre än vad man skulle vilja.
– När det gäller oligarkerna kan deras stöd vara viktigt också vad gäller finansiellt, men också att Zelenskyj inte utmanas just nu politiskt kan vara en viktig faktor, säger Andreas Bågenholm till Flamman.
Vitalii tror att det som kommer hända är att myndigheterna försöker sätta dit varann.
– Den troligaste utvecklingen är att organen kommer att bekämpa varann. Nabu kommer att försöka delegitimera säkerhetstjänsten SBU och hitta några personer som är kopplade till Ryssland. SBU kommer att fortsätta anklaga Nabu-detektiver för olaglig berikning och ryska kopplingar. Inget av detta kommer att ligga i ukrainarnas intresse.
Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, säger till Flamman att de är starkt kritiska till lagändringen. Nu väljer partiet att ställa sig bakom beslut om indragna bidrag till Ukrainas regering, för att visa att man inte tolererar den här typen av politik.
– EU bör hålla in visst stöd så länge lagstiftningen inte upphävs. Men det militära stödet bör fortgå. Det kan behövas hårt mot hårt, säger Svenneling.
Vitalii är alltid för att Ukraina ska få stöd men tycker inte att det är orimligt att dra in bidrag för att få bort lagstiftningen.
– Jag tycker att det är 100 procent legitimt att avbryta en del finansiering, innan Ukraina kan bevisa att de pengarna kommer att spenderas på ett bra sätt i samråd med det ukrainska samhället och enligt vanliga ukrainares förväntningar.
Vitalii säger mot slutet av intervjun att han i dag ska följa med sina vänner på protesterna som väntas i staden.
– Ukraina är en demokrati, vårt folk kommer inte att tolerera korruption, avslutar han samtalet.
– Oavsett om vi har krig eller inte är vi ett demokratiskt land, och vi kommer att förbli så.