Säpo ska ha spionerat på Vänsterpartiet långt in på 2000-talet. Uppgifter om Lars Ohly, som då var partisekreterare, Jens Holm, numera riksdagsledamot och Flammans egen ledarskribent Jonas Wikström ska ha rapporterats in till Säkerhetspolisen av en man som infiltrerat partiet.
– Det känns kusligt, säger Jens Holm, till Flamman.
Infiltratören heter Hans-Erik Sjöholm. Han har för Aftonbladet presenterat en inspelning av ett telefonsamtal med en inspektör på Säpo. På inspelningen hörs den Säpoanställde kommentera att Sjöholm lämnat uppgifter om Lars Ohly.
Sjöholm flyttade till Uppsala 1988 och var sedan aktiv inom Vänsterpartiet och Vänsterns studentförbund åtminstone under delar av 90-talet. Enligt egna uppgifter lämnade han information om vänsterpartister till Säkerhetspolisen en bit in på 2000-talet.
Högerextrema kopplingar
Som om det inte vore uppseendeväckande nog finns mycket som tyder på att deras infiltratör har högerextrema kopplingar.
Hans-Erik Sjöholm figurerar bland annat på ett foto från 1980-talet i boken Sverigedemokraterna av Mikael Ekman och Stieg Larsson. På bilden syns Sjöholm iförd en tröja med texten Sverigepartiet (Sverigedemokraternas föregångare) delandes flygblad på Drottninggatan i Stockholm. I dag säger han till Aftonbladet att han var infiltratör i den högerextrema rörelsen under 1980-talet. Men samtidigt visar hans nuvarande facebooksida att han gillar flera sidor med högerextrem prägel.
– Det är inte första gången personer på extremhögerkanten kartlägger och spionerar på vänsteraktivister, men om Säpo håller en sån person under armarna är obehagligt. Det osar totalitär stat, säger Jens Holm.
Nu vill han att Säpo lägger alla korten på bordet.
– Det förefaller som att den här mannen har arbetat för Säpo på något sätt. Om de så bara har uppmuntrat honom är det nog illa. Är det en ensam galning utan samröre med Säpo så måste Säpo träda fram och säga det.
Jens Holm har själv kontaktat Säkerhetspolisen för att få ut den information som eventuellt finns om honom. Han tycker uppgifterna väcker större frågor.
– Vilka är det som arbetar på Säpo och vilken agenda har de?
”Verkade trevlig”
Jonas Wikström var vid tidpunkten då han träffade Hans-Erik Sjöholm aktiv i Vänsterpartiet i Uppsala. Han säger att det var känt redan då att Sjöholm hade en bakgrund i högerextrema kretsar.
– Det är väl därför man kommer ihåg honom. Men han märktes inte så mycket, gick på en del möten men sa inte så mycket. Han verkade trevlig, normal, inget konstigt.
Jonas Wikström är tveksam till Sjöholms uppgifter och bryr sig inte så mycket om dem. Men han tycker Säpo borde kunna dementera uppgifterna om de inte stämmer.
– Det är inte konstigt att Säpo tar emot samtal från folk som spionerar på egen hand. Det händer säkert hela tiden. Det enda som känns rimligt att kräva av Säpo är att den här typen av uppgifter inte är intressanta. Det vore också lätt för dom att säga, att om uppgifter från vad Ohly sagt på ett möte kommer in så åker det direkt i papperskorgen.
V kräver svar
Vänsterpartiet skriver i ett uttalande att Säpo borde ägna sig åt att skydda demokratin och inte åsiktsregistrera företrädare för demokratiska partier.
– Vi tycker det är mycket märkligt. Om Säpo hade velat veta något om Vänsterpartiet hade de kunnat lyfta på luren och ringa oss. Det hade kunnat bespara dem onödigt arbete, säger Aron Etzler, partisekreterare för V, till Flamman.
Tror du att Säpo kan bevaka Vänsterpartiet i dag?
– Det vet vi inte, vi tycker inte det finns något skäl till det.
Efter att uppgifterna blivit kända har Vänsterpartiet begärt ett möte med ledningen på Säpo.
– Vi vill att de ska förklara sig, säger Aron Etzler.
Fotnot: Flamman har sökt både Hans-Erik Sjöholm och Säpo för kommentarer. Till Aftonbladet säger Säpos pressansvarige att man sällan uttalar sig om specifika ärenden. Däremot förnekar han att Säpo skulle ägna sig åt åsiktsregistrering.
”Regeringen kan ha känt till det”
Antingen har regeringen känt till att Säpo infiltrerat Vänsterpartiet eller så är Säpo en egen stat i staten. Om uppgifterna stämmer finns inget tredje alternativ, menar Sten de Geer, advokat.
Är du förvånad över uppgifterna?
– Att Säpo var så här osofistikerade trodde jag inte. Utöver integritetskränkningen för de som blivit utsatta kan man ju också konstatera att det är jättestora skattebelopp som läggs på Säpo. Det finns kanske viktigare hot att utreda.
Han efterlyser mer transparens.
– Demokratisk insyn är A och O. Att ändra i lagstiftningen är ett slag i luften. Om det inte finns insyn bryr sig inte Säpo och regeringen om det.
Tror du själv att regeringen känt till det?
– Det är bara en gissning, men att infiltrera ett riksdagsparti och ha dess partisekreterare under observation är en så viktig sak att jag tycker att regeringen borde ha känt till det.
Om Sjöholms tidsuppgifter stämmer kan det vara så att infiltrationen skett under både socialdemokratiska och borgerliga regeringar. Justitieminister Beatrice Ask säger till Aftonbladet att hon inte känt till uppgifterna.