Föräldrar ska bara kunna ta ut föräldrapenning tills barnet fyller fyra år. Detta för att kvinnor ska ha lättare att komma ut på arbetsmarknaden. Men också för att hindra andra EU-medborgare från att utnyttja det det svenska försäkringssystemet. Det förelår regeringens utredare av föräldraförsäkringen, Karl-Petter Thorwaldsson.
Idag är det vanligt att kvinnor tar ut en del av föräldraförsäkringen långt efter barnets småbarnsperiod, och därmed stannar kvar på deltid. Det försämrar deras position på arbetsmarknaden.
– Som det är nu jobbar kvinnor deltid i långa perioder, kanske upp till tio år och detta är den främsta orsaken till att skillnaderna är så stora mellan mäns och kvinnors löner, säger Thorwaldsson till TT.
Han föreslår också att den nuvarande så kallade snabbhetspremien slopas. Den innebär att föräldrar kan jobba deltid, och ändå i framtiden få föräldrapenning baserad på heltidslönen – om modern blir gravid på nytt innan det första barnet är ett år och nio månader.
Inte uppmuntras föda tätt
– Kvinnor ska inte uppmuntras att få barn för tätt. Inom mödravården finns en oro för att de allt äldre mödrarna inte hinner återhämta sig mellan barnafödslarna, säger Thorwaldsson till DN.
En annan bakgrund till förslaget är utredarnas farhåga om att EG-domstolen ska slå fast att alla EU-medborgare har samma rätt att få svensk föräldrapenning. Idag måste man ha arbetat i Sverige för att få föräldrapenning. EU-lagstiftning pekar dock mot att det skulle räcka att ha arbetat 240 dagar i EU, för att få rätt till svensk föräldrapenning.
– Jag vill minska risken för att andra EU-medborgare drar alltför stor nytta av vår familjepolitik, säger Karl-Petter Thorwaldsson till DN.