Inrikes 25 juli, 2013

Odlarglädje i kvarteret

– Vi måste utnyttja marken i stan bättre, för att få bättre hållbarhet och för att få stan roligare och mera tillgänglig för folk. Det är inte så hållbart att man köper allt man äter på ICA och Konsum. Man måste ha kunskapen om hur man sköter den försörjningen själv, även om man inte gör det, säger Viktoria Viklander, en av de drivande i projektet Stadsjord.

Efter bron över Göta älv breder ett stadslandskap med flerfiliga vägar och spårvagnsspår ut sig på Hisingen. De gamla arbetarkvarteren ligger centralt och börjar ersättas av bostadsrätter. Vid Vågmästareplatsen reser sig några byggkranar mot horisonten. Kvartersodlat – ett växande projekt, står det med stora bokstäver på en skylt som täcker tre containrar. Här har Stadsjord fått låna lite tomtmark i väntan på att nästa byggetapp.
Det växer frodigt i pallkragar, växthus, spannar och krukor. I dag småduggar det så Viktoria Viklander är nästan ensam i grönskan. Hon är en av tre anställda i Stadsjord och platschef. Tanken med just den här platsen är inte att den ska bli bestående. Till höger i anläggningen står ett 70-tal pallkragar utplacerade. Det är folk i grannskapet som fått köpa in sig för att pröva på att odla.
– Vi hoppas att den ska fungera som en språngbräda för andra att börja odla själva.
Det är också ett undersökande arbete där man ser hur man kan odla yteffektivt inne i staden. Det är inte några enorma kvantiteter som odlas här. I dag säljer man lite mangold, man brukar också sälja grönsaker till några restauranger inne i stan.

Det finns ett växande intresse för stadsodling inte bara i de centrala delarna av Göteborg. Stadsjord har varit med och drivit igång verksamhet i bland annat Högsbo, Tynnered och Redbergsparken. Stadsodling är viktigt tycker Viktoria.
– Vi måste utnyttja marken i stan bättre, för att få bättre hållbarhet och för att få stan roligare och mera tillgänglig för folk. Det är inte så hållbart att man köper allt man äter på ICA och Konsum. Man måste ha kunskapen om hur man sköter den försörjningen själv, även om man inte gör det.
Förutom några praktikanter dyker det också upp volontärer som vill hjälpa till med odlingarna. Anisa Falck håller upp en spann med klippt gräs hon samlat på en gräsmatta hemma, det är mycket bra näring för växterna.
 Jag kallar det gräsmattans guld. Men jag tyckte folk tittade lite undrande på mig när jag plockade.
Hon fördelar gräsklippet mellan några odlingsspannar och trivs med att vara här.
– Jag gillar själva tanken bakom det här, ekologi, gemenskap, hållbarhet, solidaritet och mötesplats.
Inne i växthuset doftar det härligt av syre och tomatplantor. Här sitter Niklas Vennberg, eldsjälen bakom Stadsjord. Trots att han är förkyld och kanske egentligen borde vila sig sprutar det av entusiasm från honom. Han har jobbat med miljöfrågor som expert, som politiker, som konsult och som politisk tjänsteman i 25-30 år.
– Jag har varit extremteoretiker. Jag har skrivit men inte gjort, 2007 gjorde jag en studie för Västra Götalandsregionen om självförsörjningsgrad och stadsjordbrukets roll. Vi ville komma i praktik snabbt.
Då fick han kontakt med biskopen i Göteborg och det interreligiösa rådet, där satt både en imam och Göteborgs rabbin. Då började det plötsligt hända saker. Nedanför kyrkan i Högsbo fanns det en stor grässlätt. Den fick de använda och då togs det spektakulära initiativet att placera linderödsgrisarna Måla, Sötnos och Vovven där som lantarbetare för att böka runt och förbereda för odling. Det blev en stor succé, inte nog med att man kom igång med odlingar av grönsaker.
– Det är de första slaktsvinen inne i Göteborg sedan andra världskriget.

Sedan dess har det dykt upp andra spektakulära projekt. Det har funnits flytande trädgårdar och förra året hade man en trevåningsodling inne i centrala Göteborg, där det också fanns betande getter. Men vad är grundtanken med allt detta?
– Vi har en prekär situation vad det gäller global livsmedelsförsörjning. När vi blir av med vår fossila hjälpenergi måste vi bygga nya modeller med närskalig livsmedelsproduktion och mindre input av fossil energi i alla led.
En knippe morötter här och kålhuvuden där, kan de verkligen få en reell betydelse?
– Det har gjorts beräkningar som visar ett enbart de svenska villaträdgårdarna skulle kunna stå för halva matproduktionen i Sverige, om den är vegetarisk.
I flera decennier har det talats om att oljan kommer att ta slut, att vi överutnyttjar våra naturresurser, peakoil. Ändå har det inte hänt så mycket för att förhindra en katastrof.
– Det känns som om grisskitsfaktisk och tomatfaktisk pedagogik är den billigaste och mest verksamma pedagogiken för att få någonting att hända och för att få människor att respektera jorden och vissa grundläggande spelregler.
Odlar du tomater som kommer att bli mat till dig själv eller dina barn så kommer du inte att fimpa eller hälla hormoslyr i den jorden. Det finns numera ett intresse för miljömärkning, men det är ofta perspektivlöst.
– När jag var politiker på 90-talet satte vi som mål att 10 procent av all mat skulle vara ekologisk. Vad hände? Jo man ökade andelen ekologisk mat genom att köpa importerade bananer och kaffe. Vad skapade det för arbetstillfällen här hemma, vilken fysisk förändring i vårt odlingslandskap? Ingen.

Klimatförändringarna skapar ett helt nytt perspektiv på de här frågorna. Det är inte bara Afrika som kommer att drabbas.
– Vi måste fundera över vad som händer när Medelhavets livsmedelsekonomi och struktur kollapsar, vilket de håller på att göra. Den enda dimensionen av kollapsen i Grekland, Spanien och Italien vi talar om är att finansiella institutioner och banker har det problematiskt. Men det underliggande som antagligen är mycket värre, att man har alldeles för torrt och varmt klimat som kommer att bli ännu svårare, det talar man inte om.
Alla de här länderna har kriskommissioner kopplade till livsmedelsförsörjningen, men vi talar bara om börskurserna. Enligt kvalificerade forskare kommer också de afrikanska länderna att få problem att försörja sina befolkningar.
– Vi diskuterar det inte ens. Vi bör i framtiden vara 20-30 miljoner i Sverige om vi tar hänsyn till omvärldens problematik. Vi har förutsättningar för det och många hävdar att det enbart är bra. Det kommer att bli större underlag för service på landsbygden och fler som kan bära utvecklingen.
Det är många invandrare som dyker upp här på Kvartersodlat, ofta har de en bred erfarenhet av odling med sig.
– När de kom till Sverige validerades deras kunskaper och fick noll i protokollet trots att de arbetat med får och getter, eller kan göra ost. Men vilka kunskaper är det som kommer att krävas i ett omställningssamhälle?
Finkrogar i Göteborg som Vasa allé och Stearin köper grönsaker från Stadsjord. Men det ju inte där som människor äter utan det är på pizzeriorna. Trollhättan är Sveriges pizzatätaste kommun.
– Vi tänkte ut ett projekt vi kallar Pizzarevolution nu. Pizzeriorna och kebabställena är mycket mat men noll promille lokala råvaror. Detta trots att ägarna kommer från länder där ägaren aldrig i helvete skulle köpa annat än lokala råvaror, inte ens från grannbyn. Nu kommer de till ett land där de tror att ingen bryr sig.

Pizzan har extrem lokalpotential, det är vetemjöl, tomater, ost, vitlök, oregano, det är vitkål till salladen. Allt det där kunde komma från Sverige, från kvarteret, nästan men inget gör det.
– Pizzarevolution nu innebär att 2015 skall vi komma upp till 10 procent av vissa utvalda pizzaråvaror, få in lokalmaten i bulksegmentet.
Invandrarna som driver bulkställena finns ofta i nationella religiösa nätverk. Pizzaställena i Trollhättan, Ale, Surte, Nol och Vänersborg kunde bli utvecklingsnoder som inte bara odlar rättika utan också förädlar den på platsen som syrar den, som strimlar den, som burkar den, som paketerar den, så att man inte bara producerar råvaran. Pizzaekonomin sku
lle kunna bli en drivande kraft på landsbygden med urbana invandrare som valt att flytta ut.
– Det skulle vara en revolution. Vi bygger en hembygd och maten blir en väsentlig del. Matstolthet kan vara lika viktig som fotbollsstolthet för en stad.

Närodling får inte bli en medelklassgrej

Erik Berg står på Kvartersodlat och smular lerklumpar genom ett finmaskigt nät. Vad har detta med stadsodling att göra? Erik berättar att nästa vecka ska de genomföra en byggbrigad här. Frivilliga ska skapa samlingsplatser på två torg i grannskapet. Med hjälp av murar byggda av lera skall det ges utrymmen för pallkragar som sedan skall användas för odling.
Byggbrigaden uppstod först inom Ung vänster. Det kändes som ett behov att göra saker praktiskt, inte bara diskutera.
– Idéen var att arbeta gratis, återupptäcka det fria och glada arbetet. Att arbeta för någon annan fråntar arbetet det innehållet. Vi vill bygga vad vi kallar infrastruktur för demokratin, platser som kan användas för föreningsaktviteter eller för att träffas i det offentliga rummet.
Erik menar att arbetarrörelsen och vänstern har tappat förmågan att göra saker, inse inte att vi kan göra saker själva. Det skulle kunna gå att på ett kooperativt sätt bygga bostäder på egen hand.
– Vi måste återfå förmågan att skapa socialismen här och nu genom att ta saken i egna händer, inte prata om hur det borde fungera utan visa hur det kan fungera.
Erik Berg talar om ett slags inhägnadernas tragedi, ett samhälle som kännetecknas av enskilt ägande. Människor litar inte på att om jag inte äger saker själv så finns de inte där när jag behöver dem. Det är också en ideologi, om man inte äger är man fattig.
– Vi hägnar in en massa resurser och gör dem otillgängliga för dem som skulle behöva dem. Vi vill bryta mot det genom att skapa fler allmänna resurser. Det är en form av socialism.

Det finns en aspekt av årets projekt som Erik Berg känner en viss tveksamhet inför. Det pågår en gentrifiering av den här gamla arbetarstadsdelen. När man anlägger odlingsytor kan det vara ett sätt att skapa en ny image för området. I Chicago protesterade invånarna mot att man skulle bygga en cykelled för man såg det som del av förändringen av området. Cykling förknippas med urban medelklass, underlättar man för den kommer det att förändra lägenhetspriserna.
– Det är jättetragiskt när i grunden sympatiska företeelser blir funktioner som skuffar ut mindre betalningsstarka grupper.
Trots detta håller Erik Berg fast vid att stadsodling är viktigt.
– Det handlar ju om medvetenheten om de biologiska processer vi är beroende för vår överlevnad och som vi har skuffat väldigt långt bort från vårt vardagsrum.

Plantor stärker gemenskapen

När spårvagnen stannar vid Opaltorget har den just passerat de massiva husen vid Frölunda torg. Torget här i Tynnered är i lite mindre skala och jag upptäcker lätt Thomas Röstell som är ordförande i Odlarglädje. Han har visserligen precis flyttat men vill vara kvar i föreningen för han trivs så bra. Det är bara 150 meter bort till de två odlingsplättarna, en med mera vanliga land och den andra på kullen med de nu för stadsodling så typiska pallkragarna.
– Det är ingen här nu men Fehime som bor däruppe brukar alltid se när det är någon här och då kommer hon ner.
Mycket riktigt, snart ser vi Fehime Isik på sin balkong och hon kommer gärna ner och talar med oss. Hon flyttade hit i februari och såg att de höll på att odla här nere. Hon är assyriska från sydöstra Turkiet och hennes föräldrar var jordbrukare.
– Vi tillverkade allt och odlade allt till hushållet. Jag tycker om att själv kunna odla lite kryddor och sallad och vill gärna tänka ekologiskt.
Hon har redan skördat mycket, ruccolasallad som växt väldigt bra, persilja, sallad, rädisor, dill, lök och mynta till sallad eller för att koka te. Här finns också en växt hon bara kan det arabiska namnet på och som är god att woka till kött och portlak som är väldigt vanlig i Mellanöstern.
– Jag får världens godaste sallad, mer naturliga smaker än när man köper i affären.

Tynnered har lite dåligt rykte för att vara oroligt. Nu försöker kommunen och Familjebostäder ändra på det. Ett av initiativen förra året var att bjuda in Stadsjord för att få till stånd den här odlingen. Många sa att det kommer aldrig att gå. Det är så många besvärliga ungdomar. Någon kommer att köra med en motorcykel köra sönder alltihop. Men det har varit mycket lugnt.
– När vi träffas här på onsdagar är det jättetrevligt att kunna samtala, utbyta erfarenheter, alla hjälper varandra, ger bort frön och sallad, smaka på det här. Det bidrar till sammanhållningen, vi är tre famljer i samma portuppgång som lärt känna varandra.
Jalil Obed från Irak, som är en av de grannarna, har precis kommit ner och håller med.
– Det är bra för området också, man odlar och så blir det lugnare. Man respekterar oss och inget har förstörts.
Uppe på kullen håller Eva Persson på med att sätta upp spaljéer för sina bönor i sin pallkrage. Hon är med framförallt eftersom det är trevligt, för att lära känna grannarna. Hon kom med på ett bananskal, var bara nyfiken men kom igång direkt. I hennes låda finns det ärtor, persilja och rädisor.
– Rädisorna smakar bättre än dem man köper i affären, har en skapare smak tycker jag. Smaka en, säger hon och räcker fram en. Ta bara bort
jorden.
Jag skrapar bort jorden så gott det går och måste erkänna. Den smakar kraftigt och riktigt gott. Tomas rensar sitt land där morötter är ett av huvudnumren. Han gör en sista reflektion innan jag lämnar dem.
– Jag har odlat morötter hela våren och så får jag två tre måltider. Egentligen köper jag ett kilo varje vecka och då förstår jag hur mycket som skulle behövas, man får respekt för maten, hur den kommer till och odlas.

Ledare 28 september, 2023

Riksbanken måste underställas folkviljan igen

Riksbankschef Erik Thedéen föreläser på Ekonomiska museet i Stockholm – där hans typ av institution hör hemma. Foto: Anders Wiklund/TT.

Sveriges ekonomiska politik hålls gisslan av en odemokratisk centralbank som bara har ett verktyg i lådan – räntehammaren. Det är dags att återta kontrollen.

Häromveckan var det dags igen, Riksbanken höjde räntan med 0,25 procentenheter till 4 procent och flaggade för att fler höjningar var på gång. Sveriges många hushåll med stora lån känner hur snaran börjar dras åt. Kritiken lät inte vänta på sig. Det är som måndag hela veckan vid varje ny räntehöjning.

Näringslivstoppar vars branscher drabbas hårt är som vanligt ute och klagar. LO-ekonomer tycker att Riksbanken bör utnyttja utrymmet att föra en självständig räntepolitik som är anpassad till den svenska ekonomins och arbetsmarknadens förhållanden, och inte bara blint följa andra stora centralbankers räntehöjningar.

Det hörs till och med kritik från bankekonomer som tycker att det är fel att penningpolitiken styr medan finanspolitiken är förvisad till baksätet, det vill säga att förändringar i styrräntan premieras medan skattepolitik och investeringar hålls tillbaka. Hedrande med tanke på de gigantiska vinster som bankerna gör i detta läge. Men de oroar sig väl för att fastighetsbranschen kan kollapsa om räntan fortsätter uppåt.

Argast av alla är Andreas Cervenka som i Aftonbladet (21/9) förklarade att i princip allt Riksbanken gjort det senaste decenniet har varit fel. Misstag efter misstag har gett oss 15 förlorande år, argumenterar han. ”Med sådana vänner behöver svensk ekonomi inga fiender.”

Men tänk om människorna på Riksbanken inte är dumma i huvudet? Tänk om institutionen bara är riggad på fel sätt. Det formella beslutet om centralbankens självständighet trädde i kraft 1999, delvis eftersom det var ett kriterium för EU-inträdet. Det är ingen naturlag att den måste vara självständig.

Tyvärr har centralbankernas oberoende blivit ett sätt för politikerna att svära sig fria från ansvar, menar Monnet.

Den bakomliggande idén är att det skulle vara farligt att låta folket och de folkvalda ha direkt inflytande över penningpolitiken. I stället överlåter man ansvaret på en teknokratisk ekonomisk elit. Med detta oberoende skapades också en striktare separation mellan finanspolitiken och penningpolitiken, två politikområden som egentligen hänger tätt samman.

Trots penningpolitikens komplexitet så har Riksbanken bara fått ett övergripande mål, att hålla inflationen på två procent per år, och ett trubbigt verktyg för att nå målet, att höja och sänka räntan. Något motsvarande mål om att hålla arbetslösheten låg finns inte. Det behöver kanske inte påpekas att man för det mesta också misslyckas att nå inflationsmålet.

Men nu börjar den här nyliberala uppdelningen äntligen att ifrågasättas. Nyligen var den franska ekonomiprofessorn Eric Monnet i Stockholm och talade vid Arena Idés konferens New economic order om behovet av att demokratisera penningpolitiken.

Monnet menar att de senaste 15 åren har retoriken inte visat sig stämma med verkligheten. Centralbanker har fokuserat mer på att stabilisera finansmarknader än på att nå inflationsmål. Man har också använt sig av många fler verktyg än räntan, som exempelvis stödköp av värdepapper (så kallade kvantitativa lättnader), valutaswapar och riktade lån.

Dessutom har den förda penningpolitiken lett till en stigande ojämlikhet, skyhöga bankvinster och en dysfunktionell bostadsmarknad. Områden som borde ligga på de folkvaldas bord. Tyvärr har centralbankernas oberoende blivit ett sätt för politikerna att svära sig fria från ansvar, menar Monnet.

I Sverige ifrågasatte nyligen professor Bo Rothstein Riksbankens självständighet i DN-Debatt (4/9). Han möttes av tystnad, inte en enda replik. Här är frågan belagd med tabu – det är hög tid att det krossas.

Enna Gerin
är biträdande chef på den fackliga tankesmedjan Katalys.
Inrikes 27 september, 2023

”Idéer från vänster kan bli mainstream”

Elinor Odeberg och Philippa Sigl-Glöckner samtalar med Silvia Kakembo på Södra teaterns scen. Foto: Jacob Lundberg.

Stämningen var hoppfull när internationella vänsterekonomer samlades på Södra teatern i Stockholm för att diskutera hur ekonomin kan underställas demokratiskt inflytande.

Glöm snacket om löneprisspiraler och omättliga arbetare som driver på inflationen genom orimliga lönekrav. Mitt under polykrisens perfekta storm av krig och pandemi dök den upp: vinstpristornadon. Vad som ursprungligen avfärdades som en absurd idé är i dag en allmänt accepterad sanning om ekonomin. Och den har kraften att vända hela den ekonomiska spelplanen över ända.

Ingen vet det bättre än Isabella Weber (bilden).

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Utrikes 27 september, 2023

Etnisk rensning framför omvärldens ögon

Anhöriga till soldater som dog förra veckan begraver sina söner innan de lämnar. Foto: Marut Vanyan.

Efter månaders blockad av enklaven Nagorno-Karabach gav Armenien i förra veckan till slut upp: svält, sjukdomar och bombardemang har fått en stadig ström armenier att lämna området. Forskare talar nu om folkmord.

För två veckor sedan stod jag vid blockaden av enklaven Nagorno-Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan. Ingen humanitär hjälp hade kommit in på flera månader och människor som jag talade med inne i den armeniska regionen i Azerbajdzjan berättade om hunger, sjukdomar och desperation. Detta trots att Internationella domstolen i Haag vid två tillfällen beordrat landet att öppna den.

Blockaden framför var stillsam. Ett par azerbajdzjanska lastbilar körde fram och tillbaka med byggmateriel nedanför kullen där landets flagga hängde högt. Bakom låg den ryska militärbasen där de fredsbevarande styrkorna skulle finnas.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Canbäck
Frilansjournalist och författare med fokus på den postsovjetiska världen.[email protected]
Nyheter 26 september, 2023

Veckan som gått

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Per Gahrton (bilden) avlider vid 80 års ålder.

Gahrton började som riksdagsledamot för Folkpartiet, där han företrädde partiets vänsterfalang och bland annat förespråkade vapenleveranser till Nordvietnam. 1969 utsågs han av Veckojournalen till ”årets argaste unga man”.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 26 september, 2023

Stefanos Kasselakis vill förvandla Syriza till de amerikanska Demokraterna. Foto: Yorgos Karahalis/AP.

Efter att ha öppnat partiledarvalet har Greklands största vänsterparti tagits över av en okänd affärsmagnat som vill förvandla partiet till de amerikanska Demokraterna. Vänsterpopulismens flaggskepp ser därmed ut att förlisa på egen hand.

I söndags kväll kom den kalldusch som medlemmarna i det grekiska vänsterpartiet Syriza anat skulle välla över dem.

I andra omgången av partiets ledarval vann den unge affärsmannen Stefanos Kasselakis mot den tidigare arbetsmarknadsministern Effie Achtsioglou med över 56 procent av rösterna.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Inrikes 24 september, 2023

Liberalerna förstår inte pacifismens kärna

På årsdagen av den ryska invasionen medverkade Greta Thunberg i en demonstration arrangerad av pacifistiska organisationer som Svenska freds. Foto: Fredrik Persson/TT.

Ledarskribenter förlöjligar utan att begripa dess kärna – som är att ifrågasätta militarismen, en ideologi som ständigt har dragit in världen i krig.

Under sommaren har Jesper Ahlin Marceta på DN Ledare skrivit en del om pacifismen, ofta på tidningens sedvanliga mästrande sätt. Jag tror att det är svårt att förstå vad det innebär att vara pacifist utan att först förstå att pacifismen, likt antifascism och antikommunism, främst är en reaktiv ideologi. Pacifismen är antimilitaristisk. För att förstå den bör vi därför förstå den ideologi som den motsätter sig.

Den klassiska militarismen, som var mainstream bland eliten under början av 1900-talet, ser krig som är en naturlig och viktig del av den mänskliga tillvaron: nationer som inte befinner sig i krig riskerar att förlora sina dygder och bli dekadenta. Den klassiska militarismen är i stort sett död som ideologi i Sverige och västvärlden.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Karim Jebari
Filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Kultur 24 september, 2023

Hur Naomi blev den andra Naomi

Trots att ”Doppelgänger”, Naomi Kleins sjätte bok, är hennes mest personliga, är hon fortfarande lika vass och relevant. Foto: Dan Hansson/SvD/TT.

Konspirationsteoretiker, säger Klein, ”har fel om fakta, men prickar rätt på känslorna”. Myra Åhbäck Öhrman har läst Naomi Kleins nya ”Doppelgänger”.

”Till mitt försvar var det aldrig min avsikt att skriva den här boken”.

Så inleder Naomi Klein Doppelganger: A trip into the mirror world, och jag är benägen att tro henne. I jämförelse med hennes tidigare verk, som No logo (1999), en kritik av varumärkefieringen hos okontrollerad global kapitalism och The Shock doctrine (2007), om hur nationella kriser utnyttjas för att minska motståndet mot kontroversiella politiska förändringar, känns premissen okaraktäristiskt privat. Klein tar nämligen avstamp i något så vardagligt som irritationen över att ständigt förväxlas med ”Den andra Naomi” – Naomi Wolf.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 23 september, 2023

Att komma fram till Samarkand

Positionen i gränslandet mellan de historiska civilisationerna har gjort Samarkand till en unik plats. Foto: Jonas Sjöstedt.

På resa mellan Uzbekistans mytomspunna städer upptäcker Jonas Sjöstedt ett land inklämt mellan två världsdelar och i skärningspunkten mellan storstadens modernitet och glesbygdens tradition – där arvet från Sovjet är lika närvarande som det från de islamiska och centralasiatiska civilisationerna.

Det är fantastiskt vackert, ändå är nästan inga turister på plats när jag och tonårsbarnen vandrar runt Registan, det gamla torget i Samarkand med byggnader som en gång i tiden var skolor. Här studerades filosofi, astrologi, matematik och teologi redan för 500 år sedan. Kanske beror frånvaron av människor på att det är så varmt, nästan 40 grader. Vi sätter oss på en bänk i skuggan under ett par träd på en innergård och bara tar in skönheten och atmosfären. Det är som att kliva in i en saga.

Samarkand, Bukhara och Khiva. Namnen på de uråldriga städerna längs Sidenvägen har något lockande och sagolikt över sig. Det är historiska städer med fantastiska gamla moskéer, uråldriga koranskolor, gränder och myllrande marknader där det säljs frukt, nötter och textilier. Det är vackra innergårdar där folk dricker te i skuggan under mullbärsträden. För äldre svenskar har säkert Thorstein Bergmans vemodiga visa ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”, som sjungits in av såväl Lena Andersson som Lill Lindfors, bidragit till denna längtan.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Sjöstedt
Frilansjournalist och tidigare partiledare för Vänsterpartiet.
Utrikes 23 september, 2023

Bland sanddyner och teknikpionjärer formas framtidens bosättare

Med modeord som ”uppstartsnation” kombineras territoriell nybyggaranda med högteknologiskt entreprenörskap. Så hoppas Israel skapa en sionism för nästa generation.

Dagens Israel är ett splittrat land. Mängder med människor har tagit till gatorna i Tel Aviv sedan regeringen i våras föreslog en kontroversiell lag som fråntar Högsta domstolen rätt att påverka regeringens beslut. Eftersom Israel saknar en grundlag har Högsta domstolen spelat en viktig roll för landets demokrati, och den har fungerat som en garant för sekulär politik i ett land som präglas av allt mer extrema värderingar.

Samtidigt är frågan om ockupationen frånvarande och den minoritet som vill blanda in Palestinafrågan anklagas för att riskera att skada den unika enigheten i demonstrationstågen. Protesterna handlar om Israels demokrati, och därmed även om något så existentiellt som landets identitet och fortlevnad.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.
Ledare 22 september, 2023

Det judiska är större än Israel

Israel blir allt smärtsammare att förhålla sig till för sekulära judar. Foto: Kristopher Radder/AP.

Öknens planterade träd ger inte längre skugga åt övergreppen.

I helgen har många judar firat in det nya året. Trots att jag är judinna har ingen i min familj iakttagit högtider, men för ett par år sedan blev jag bjuden till en trevlig rosh hashana-middag hos en vän. Vi åt gratinerad blomkål och challebröd, och vid bordet satt två familjer med barn i lågstadieåldern. Framåt slutet av måltiden plockades traditionens symboliska höjdpunkt fram, äpplet (året som runt och rikt) och honungen (förhoppningen om ett sött år). Jag noterade att det var ett rosigt, svenskt äpple som en gäst kanske plockat med sig från sin tomt och som nu låg uppskuret på min assiett. ”Åh, så här fina äpplen har de nog inte i Israel!”, utbrast jag, varpå en av de större pojkarna svarade: ”Det bor faktiskt judar över hela världen, inte bara i Israel!”

Jag blev mållös. Den brådmogne unge mannen hade redan dragit samma slutsats som jag själv gjort först sent i livet, nämligen att den judiska världen är större än Israel. Och att för att landa i min identitet och lära mig något av den judiska historien, så behöver jag frigöra mig från en självförståelse som är kopplad till Israel. Jag behöver varken reflexmässigt springa till landets försvar, eller ha mindervärdeskomplex för att ha tappat kontakten med sederna. Det judiska är så rikt att den lilla bit som intresserar mig räcker gott och väl – drivkraften att ifrågasätta, kollektivt analysera texter, göra uppror, hålla fast vid idén om en gränslös värld, som sammanfattas i en av de äldsta skrifternas vackraste sats: tiqqun olam, förpliktelsen att laga världen.

Ändå förstår jag precis vad Israel representerar när jag tänker tillbaka på 1945, när en värld reser sig ur en katastrof för att bygga något nytt. Då står spillran av ett folk och undrar vad som finns kvar att leva för efter att inget land, inte ens det egna, erbjudit skydd mot nazisternas skoningslösa jakt på judar. När ens mamma, pappa, make eller barn i bästa fall återfinns som ett av tusentals namn i en loggbok, med stämpeln Vernichtet (förintad) i maginalen. Då är drömmen om ett eget land lätt att identifiera sig med. Som den israeliske författaren Amos Oz har sagt: ”Den värsta tragedin jag kan tänka mig är kollisionen mellan det rätta och det rätta.” Det rätta att bereda judar en egen plätt jord efter det stora sveket, och det rätta i att inte mörda palestinier och jaga dem ur deras hem.

Rörelsen själv talar om ‘savannisering’, men själv skulle jag kalla det för ekologiskt förpackad apartheid.

Mina föräldrar var aldrig religiösa. Så även om de aldrig övervägde att emigrera till Israel, så tjusades de ändå av landet som byggts upp av raska socialistiska kibbutzniks i en Medelhavsversion av Unga örnar, med småsamhällen byggda kring kollektivjordbruk och jätteförskolor. Att donera pengar till Keren Kajemet, den israeliska markägande stiftelsen som planterar träd i Negev, blev den perfekta kompromissen. Vem älskar inte träd som växer i öknen? I veckans nummer visar Johanna Adolfsson hur något så oskuldsfullt tjänar som vapen för en ockupation. Rörelsen själv talar om ”savannisering”, men själv skulle jag kalla det för ekologiskt förpackad apartheid.

Hon visar också hur landet, genom att klä nybyggandet i företagslingo, hoppas nå ut till en ny generation. Hittills har de massiva demonstrationerna mot detroniseringen av landets högsta domstol engagerat teknikentreprenörerna, som sett affärerna äventyras när landet faller i internationell onåd. Men kanske går det ändå att fresta några Silicon valley-hipsters att bosätta sig i öknen och skapa lagligt muslimfria zoner. Blir det till slut visionen om nya kapitalflöden som lättar högerregeringens huvudvärk och splittrar protestvågen?

Om några dagar infaller Yom Kippur och efter det kommer en högtid av ett helt annat slag: Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. I år är det Judisk Kultur i Sverige som är hedersgäst och det blir gott om tid för samtal om vad det innebär att vara jude i dag. Några israeler är bjudna, men precis som den unge mannen vid bordet sade: Det bor faktiskt judar över världen, inte bara i Israel.

Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]