Okategoriserade 29 juni, 2005

– Om FN åker hem bryter kriget ut

Långsamt återvänder människorna till Bosnien. Emina Merdzanic, har bott större delen av sitt liv i Sverige. Nu är hennes uppdrag att organisera människor som stått på olika sidor i kriget.

Det är inte som förr. Inget är som förr. Emina Merdzanic, troende muslim och socialdemokrat, fick en chock själv när hon återvände till Sarajevo januari 2004. Det var inte bara ruinerna, de nya gränserna och ekonomin som var i spillror. Något hade slagits sönder i människorna också.
– Jag undrade vart den socialistiska tanken tagit vägen. När jag kom tillbaka hittade jag bara en massa konservativa människor. Det är var och en för sig som gäller. Människor tycker att man skall betala sin sjukförsäkring själv. Det är som om Jugoslavien aldrig funnits.
Det är inte bara bland de yngre som Jugoslavien är utraderat.
– Många äldre säger: ”jag har arbetat i Jugoslavien hela mitt liv – vad har jag nu?”.
Parallellt med bitterheten finns en nostalgi, liksom i många östeuropeiska länder. Jugoslavien och Tito har en positiv klang för många människor.
– Många romantiserar det: de upplever det nuvarande som en mardröm, Jugoslavien som en dröm. Det var väldigt stabilt för människor. Livet tillsammans med andra fungerade ganska väl: den etniska frågan löstes väldigt väl. Men, det var en diktatur trots allt.
Ofta har Jugoslaviens sammanbrott förklarats med vad man kallar tryckkokarteorin: Tito tvingade folk med olika etnicitet att leva ihop tills det en dag sprack på sin orimlighet. I förlängningen är integration mellan folkgrupper omöjligt enligt denna teori. Men fram till 1970-talet var tendensen tydlig i den motsatta riktningen: blandäktenskapen ökade och allt fler valde att i folkbokföringen beskriva sitt etniska ursprung med ordet ”jugoslav” istället för ”serb”, ”bosnier” eller något annat. Det var samtidigt med den ekonomiska krisen i slutet av 1970-talet som vände trenden tillbaka till den gamla etniska segregationen. Många förstod inte ens att det höll på att hända. Emina bodde i Sverige när den Jugoslavien-tanken började ifrågasättas offentligt.
– I Sverige skedde det innan det hände i Jugoslavien. Min hemspråksklass var till exempel delad redan när jag kom 1986. De sa att det inte fanns något språk som hette serbokroatiska.
Krigsutbrottet var en chock för Emina.
– Jag var på besök i Sarajevo två månader före kriget. Det var ändå efter att striderna mellan kroater och serber hade börjat. Men ingen pratade om kriget. Man hade känslan av att folk inte ville veta.
De etniska sprickorna var inte nya. Även om etniciteten inte spelade någon större roll på arbetsmarknaden i Jugoslavien och den federala apparaten med armé och byråkrati strävade mot integration, fanns hela tiden gränserna kvar. Även om man umgicks ville föräldrarna helst att man gifte sig inom sin etniska grupp. Och islam tolererades, men sågs inte med uppskattning i det titoistiska Jugoslavien, menar Emina. I den etniska konflikten i Bosnien fanns också andra sociala mönster.
– Grovt kan man säga att många av serberna bodde på landet och var lågutbildade, medan muslimerna i Bosnien var en urban befolkning.
I kriget fanns drag av revansch likväl som tvånget att försvara sin etnicitet gentemot de andra, menar Emina.
– Politikerna manipulerade folket på alla sidor med skrämselpolitik. Och inte minst använde man landsbygdsbefolkningen eftersom etnicitet och religion är det som gäller på landet. De nationalistiska partierna har gett dem positioner.

Kriget är slut. Alla förlorade. Eller rättare sagt, alla utom ett mycket litet fåtal förlorade ekonomiskt, förlorade rättigheter, tryggheten och sina vänner. Men vem vann av dessa serber, kroater och bosnier. Alla vann! Om de var bosniska, kroatiska eller serbiska nationalister, vill säga. För det är nationalisterna som har makten i Kroatien, Serbien-Montenegro och Bosnien-Herzegovina. Dessa partier är mycket lika varandra ideologiskt. Och när de hotas av vänsterkrafter, samarbetar de och skyddar varandra. Men de hänger ihop på ett enklare sätt: ju mer hotfulla de andra etniska partierna är, desto bättre skäl har de själva att existera för sin etnicitet.
Okej, de vann.

– Men ingen är nöjd egentligen. Man kan inte ens komma överrens om någonting. Att bygga en motorväg över gränserna är omöjligt. Alla klagar, ingen gör någonting och alla röstar envist på dessa partier.
Bosnien styrs av de nationalistiska partierna. Men över hela den bosniska statsapparaten står det organ som skall implementera fredsavtalet, OHR, The Office of the High Representative, som samtidigt är EU:s representant. Paddy Ashdown, som innehar detta ämbete har rätt att styra med dekret och att avsätta politiker. Den märkliga lösningen förhindrar krig, menar Emina, men har hittills varit oförmögen att bygga fred.
– Mycket pengar har pumpats in, men OHR har inte kunnat använda sin makt väl. Det finns mycket okunnighet om landet och man har inte lyckats bryta den etniska uppdelningen. I grunden har de inte klart för sig vilket samhälle som skall byggas upp.
Kriget tog slut i november 1995. Nu återvänder flyktingarna långsamt, några från Sverige, men det flesta från Tyskland. 1 miljon har återvänt, men många har svårt att anpassa sig till livet i Bosnien. Nu ser hon andra komma tillbaka.
– De som återvänder nu klagar mycket. De uppför sig som turister. Det är rörigt, det är skräpigt, säger de. De undviker myndigheter, men det är inte konstigt. Bara att få ett personbevis är en enorm procedur.

Korruptionen florerar, läget blir bara värre socialt, ekonomiskt och politiskt. Det är i detta klimat Emina Merdzanic har till uppgift att organisera fackligt och driva jämställdhetsprojekt.
– Ibland vill jag bara fly!
Det fackliga arbetet går trögt. Arbetslösheten, som ligger runt 50 procent gör att arbetsgivare kan strunta i att betala löner: de vet att deras anställda inte har något val. Många serber och bosnier vill inte vara med i samma fack, trots att splittringen gör det lättare att pressa ned lönerna. Men Emina behandlas inte illa öppet. Möte efter möte i serbiska och bosniska delar ger visst resultat.
– Nuförtiden kan folk festa tillsammans, det skulle vara omöjligt för fem år sedan. Problemet är att man aldrig kan veta vad folk egentligen tycker. Människor i Bosnien kan bära ett ansikte som döljer vad de egentligen tycker.
Jämställdhetsarbetet är ännu mer trögt. 28 procent av kvinnorna förvärvsarbetar, många inom den informella sektorn, helt utan skydd. Inom den offentliga sektorn är löneskillnaderna betydligt mindre än inom den privata, men yrkessegregeringen är mycket stark.
– För facket är jämställdhet något helt abstrakt. Fackföreningsinternationalen har beslutat att det skall finnas kvinnosektioner inom facket och de blir till helt egna organisationer, frånkopplade från ledningen.
Den strategi för jämställdhet som finns bygger på stöd utifrån.
– Jämställdhet är en importvara i Bosnien. Många kvinnocentra har finansierats av EU. Men dessa centra påverkar lagstiftningen och blir en maktfaktor för politiker som vill vinna röster.
Bosnien är, speciellt på landsbygden, mycket traditionellt: kvinnan ifrånsäger sig allt arv vid giftermål och blir därför fattig vid skilsmässa.
Unga tjejer på landsbygden skickas av ekonomiska skäl ibland inte till skolan överhuvudtaget. De blir fast i det gamla samhället. Som om det inte räckte har kriget, med den intensiva krigföringen mot civilbefolkningen, lämnat efter sig många invalider. Så många som 10-12 procent av befolkningen är handikappade enligt Världsbanken. En kvinna som är handikappad är omöjlig att gifta bort.
– Men bosniska kvinnor önskar sig samma sak som alla kvinnor. Lika möjligheter till jobb. Lika lön. Delat ansvar för hus och hem. Arbetsplatser utan sexuella trakasserier. Därför återfinns många kvinnor bland fackets medlemmar: hälften är kvinnor. Kvinnorna stannar kvar som medlemmar även när de får ett bättre jobb. De fackliga kvinnorna är starka och drivande, men de hålls tillbaka av informella mekanismer.

Segregationen idag är absurd, säger Emina. Skolorna är uppdelade i etniskt rena klassen och serber och bosnier klarar inte av att åka skidor i samma backe på vintern. De åker istället till olika backar och bygger på så sätt osynliga gränser för var man kan röra sig och inte.
– Om man är bosnier åker man inte till vissa ställen. Det kan vara farligt. Du vet inte hur polisen kommer att behandlar dig, eller om läkare inte tar emot dig för att du har ett muslimskt namn. Jag har vänner som frågar mig: varför skall du åka dit eller dit? Men det är ju mitt land! Och om jag inte åker över gränserna blir de verklighet.
Emina berättar att hon träffat en serb som var historielärare i Banja Luka.
Serbnationalist som han var fick han medge att hans historieundervisning bara fungerade inom en omkrets på fem mil. På andra sidan gränsen var det den bosniska historien som gällde…
Samma historielärare kunde diskutera kriget, och till och med etnisk rensning men det fanns klara gränser för vad Emina fick fråga om. Republica Srpska, den serbiska entiteten i Bosnien, ett av resultaten från Daytonavtalet, kunde inte ifrågasättas.
– Han sa ”jag har inte varit med i kriget förgäves”. Han hade samma inställning som många serber jag har träffat.
– Jag har träffat ytterst få helserber som förhåller sig kritiskt till den serbiska nationalismen. Men nu efter att tv sänt bilder på serbiska soldaters övergrepp börjar det så smått hända saker.

Det politiska läget är låst av de etniska motsättningarna.
– Alla politiska frågor som diskuteras ses som angrepp på den egna etniciteten och kyrkan. I alla länder av det forna Jugoslavien är religion idag detsamma som nationalistisk ideologi. Även i Bosnien.
Det är inte lätt för Emina att se sin egen religion förvandlad till ett verktyg i händerna på människor hon inte drar sig för att kalla fascister. Enda räddningen för landet i längden är socialdemokratin, säger hon, trots att alla mer eller mindre är påverkade av nationalismen. De är små. I det senaste valet fick de tolv procent. Men i de områden de styr fungerar det bättre, försäkrar hon. Och de är mycket bättre på att arbeta oavsett etnicitet. Det finns till exempel serbiska kommunalråd som sitter för socialdemokraterna och det är inget problem när majoriteten i partiet är bosnier. Men finns det inga andra politiska krafter: vad hände med högern och liberalerna?
– Många blev nationalister. Och de andra vek sig för nationalisterna.
De som inte vill sätta etniciteten i centrum – i allmänhet vänstern – avfärdas.
– Till dem säger man: Jugoslavien spökar igen.

Porträttet

Namn: Emina Merdzanic.

Yrke: Projektkoordinator för jämställdhet och facklig utbildning på uppdrag av LO-TCO:s biståndsnämnd.

Ålder: 33 år.

Bor: i Sarajevo, Bosnien.

Kuriosa: Sommarpratar den 6 juli i P1.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Inrikes 18 april, 2024

Borta med vinden

Vattenfall har investerat miljarder i tre stora vindkraftparker runt Fredrika. Produktionen täcker ungefär en procent av hela landets elbehov, men intäkterna för byn och för Åsele kommun är små. Foto: Robert Henriksson / DN / SCANPIX.

Vind- och vattenkraften i trakterna kring Fredrika producerar en procent av Sveriges el. Samtidigt stängs bibliotek och äldreboenden i närområdet. Med de regler som finns i Sverige stannar vinsterna sällan kvar i bygden.

Skylten som visar vägen mot biblioteket sitter kvar i Fredrikas centrum, men i början av februari slog det igen dörrarna för gott.

Bibliotekarien Britt-Marie Arvidsson har kört de två milen in till Fredrika för att visa oss biblioteket. Det ryms i ett enda, lite större rum i den låga röda skolbyggnaden. Trots det begränsade utrymmet finns allt som man kan vänta sig: skönlitteratur, deckare, fakta, och en avdelning om bygden och landets norra delar. Barnen har ett eget hörn med en kåta där man kan krypa in för att läsa i lugn och ro.

– Skolan och förskolan är alltid här när biblioteket är öppet. Småbarnsföräldrarna har för det mesta inte tid att läsa själva, men de kommer hit med sina barn när de ska låna något. Annars är det mest medelålders och äldre som lånar böcker här.

– Det brukade komma in folk och sätta sig i fåtöljerna som vi hade vid ingången till biblioteket för att läsa tidningar och prata. Biblioteket har verkligen varit en mötesplats för samhället, berättar Britt-Marie.

För somliga Fredrikabor har biblioteket haft en särskilt stor betydelse.

– Den äldsta besökaren är 89 år. Hon var gråtfärdig när hon kom till biblioteket under hösten. Läsningen är hennes stora intresse och hon hade nog också tänkt att det skulle vara möjligt att flytta in på äldreboendet någon gång.

Mötesplats. – Biblioteket har verkligen varit en mötesplats för samhället, berättar Britt-Marie. Nu har biblioteket hållit öppet för sista gången i kommunal regi, men det finns planer på en fortsatt utlåning av böcker i lokal regi. Foto: Erland Segerstedt.

Stängningen av biblioteket är en del av det nedskärningspaket som Åsele kommun beslutat om, efter att kommunens ekonomiska läge har försämrats under det gångna året. I det förslag som presenterades i höstas ingick också att äldreboendet Duvan skulle slå igen dörrarna, att hemtjänsten skulle centraliseras till Åsele och att skoleleverna redan från årskurs tre skulle få åka skolbuss till centralorten fem mil bort. Hittills har eleverna fått gå de sex första årskurserna på hemorten.

Avstånden är korta i Fredrika. Hundra meter från biblioteket ligger äldreboendet Duvan. Alla äldreboenden jag tidigare besökt har haft en tydlig karaktär av vårdinstitution. Intrycket av Duvan är ett annat.

I entréhallen möts besökaren av bekväma öronlappsfåtöljer och rikligt med tavlor på väggarna. Uppe i hörn står några uppstoppade fåglar. Inte heller längs korridorerna är väggarna så kala som på många andra äldreboenden. Bland annat finns en samling av äldre tiders verktyg upphängda på en vägg. Troligen väcker de minnen hos de som bor här. I ett rum finns vävstolar och utrymme för annat hantverk, medan ett mindre rum har gjorts till frisersalong. Lägenheterna är rymligare än i många andra äldreboenden, med fullt fungerande kök och små balkonger.

Camilla Lindgren har jobbat i nästan 40 år på Duvan. Hon är djupt upprörd över beslutet att lägga ned äldreboendet.

Upprörd. – Jag blir så irriterad när kommunalrådet säger att äldreomsorgen centraliseras även i Åsele. Men i Åsele handlar det om avstånd på några 100 meter. Här i Fredrika handlar det om 6 mil, säger Camilla Lindgren som jobbat i nästa 40 år vid äldreboendet Duvan. Foto: Erland Segerstedt.

– Jag blir så irriterad när kommunalrådet säger att äldreomsorgen centraliseras även i Åsele. Där handlar det om avstånd på några hundra meter. Här i Fredrika handlar det om sex mil, säger hon.

– Mina föräldrar är pigga i dag, men de har räknat med att om de behöver flytta in på ett äldreboende så finns det här i samhället.

Verksamheten vid Duvan har dragits ned steg för steg. I dag utnyttjas bara en mindre del av lägenheterna. Länge fanns det tolv boendeplatser, men i dag får bara fem personer bo där. Detta är något som personalen och byns intresseförening är skarpt kritisk till.

– Vårt förslag var att i stället för att stänga Duvan så skulle man utnyttja lokalerna bättre. Det finns 19 lägenheter i byggnaden men bara fem platser på särskilt boende. Det finns fina lägenheter med fullt fungerande kök som skulle kunna göras till trygghetsboende. På mötet med kommunen var det 23 personer som räckte upp handen när vi frågade om de ville flytta in, säger Erik Karlsson, ordförande för föreningen Fredrikas framtid.

Till ingen nytta. Erik Karlsson, ordförande i föreningen Fredrikas framtid, visar badrummet i en av de nyrenorverade lägenheterna i äldreboendet Duvan. I augusti ska äldreboendet stängas. Foto: Erland Segerstedt/TT.

– Inom äldreomsorgen i Fredrika har man inte någon särskild personal för hemtjänsten, utan man hjälps åt och tar larm utifrån vem som har tid. Det är ett väldigt framgångsrikt sätt att jobba, konstaterar han.

Under hösten rasade debatten kring nedskärningsplanerna. Fredrikaborna protesterade högljutt ända fram till att det avgörande beslutet skulle tas i kommunfullmäktige strax före jul. Ändå blev beslutet att biblioteket och äldreboendet Duvan ska läggas ned. I augusti ska de boende flytta in till äldreboendet i centralorten Åsele. Däremot drogs förslaget om att dra ned på skolverksamheten tillbaka. Eleverna får fortsätta att gå de första sex årskurserna på hemmaplan.

Besluten har skapat bitterhet hos många Fredrikabor.

– Jag har varit lojal och handlat lokalt i Åsele under alla år. Men nu vill jag inte lämna en krona där längre, säger Camilla Lindgren.

Kommunhuset i Åsele ligger vid ena änden av torget. Tegelbyggnaden i två våningar ser anspråkslös ut i jämförelse med sina motsvarigheter i de flesta andra kommuner. Men så bor det också numera mindre än 3 000 människor i kommunen. Längst in i korridoren på bottenvåningen ligger socialdemokratiska kommunalrådet Andreas Froms arbetsrum. Vi slår oss ned vid det välstädade skrivbordet. Åren som kommunalråd har till stor del handlat om att hantera en svår ekonomisk situation.

Besparingar. Det blir billigare att lägga ned äldreboendet i Fredrika och samla verksamheten på centralorten, menar socialdemokratiska kommunalrådet Andreas From. Foto: Erland Segerstedt.

– 2018 hade kommunen ett stort ekonomiskt underskott. Kostnaderna skenade. Vi inledde ett arbete för att återställa underskotten och det klarade vi. Sedan kom pandemin. Då fick vi en del extrapengar till kommunen. Det var bra, men samtidigt hade vi förstås också de extra kostnaderna. När vi återställt underskotten och klarat pandemin hamnade vi på nytt i ett svårt ekonomiskt läge när inflationen tog fart och räntorna ökade. Åren som kommunstyrelsens ordförande har inte varit som att glida fram på en räkmacka, konstaterar From.

Enligt kommunalrådet är kostnaderna för äldreomsorgen i Åsele 20 procent högre än i jämförbara kommuner. Det är där möjligheterna att minska kostnaderna finns.

– Åseborg kommer att bli centrum för hela äldreomsorgen i kommunen. Vi kommer även att ha ett LSS-boende där och hemtjänsten kommer att utgå därifrån. Det blir synergieffekter när vi samlar platserna i särskilt boende på en plats. Sedan har vi också minskat antalet platser, säger Andreas From

Vad kommer ni att göra med lokalerna där Duvan finns?

– Jag vet inte. Det måste bli en diskussion framöver. Det är något som vi måste hantera.

Hade ni tagit de här besluten om ni hade fått full kompensation för prisökningarna från staten?

– Då kanske beslutet hade blivit ett annat. Sedan är det svårt att sia om hur det hade blivit framöver. Vi har ändå ett ansvar för att jobba kostnadseffektivt. Att inte göra det är inget vinnande koncept.

– Att få balans i budgeten är ett stort och tungt projekt för alla politiker. Det finns inte så många lågt hängande frukter kvar när det gäller att minska kostnaderna. Vi har inte längre råd med några heliga kor.

Så här långt är detta ett av många exempel på hur urholkade anslag till kommuner och regioner får kommunledningar att genomföra nedskärningar som slår hårt mot invånarna, inte minst i de glesaste glesbygderna. Men utvecklingen i Fredrika och Åsele visar på en paradox.

Runt Fredrika har Vattenfall under senare år byggt tre vindkraftparker, med sammanlagt 124 vindkraftverk. Bolaget vill inte lämna någon uppgift på hur stor investering det handlar om, men utifrån de genomsnittliga investeringskostnader som forskningsinstitutet Energiforsk tagit fram bör summan ligga på närmare fem miljarder. Tillsammans producerar de tre parkerna ungefär en procent av den el som används i hela landet. Det rör sig alltså om jätteinvesteringar och en stor produktion som är viktig för samhället. Trots det stannar mycket lite av vinsterna i närområdet.

– De två nya vindkraftparkerna ger en bygdepeng på ungefär 400 000 kronor till närområdet, av det går 70 000 till Fredrika. Resten går till mindre byar baserat på invånarantal och avståndet till parkerna, berättar Erik Karlsson.

Om Fredrika hade legat i Finland hade läget varit ett helt annat. Den finska fastighetsskatten hade gett nära 24 miljoner kronor årligen till Åsele kommun.

– Det är ungefär en tiondel av kommunens budget. Med de pengarna hade kommunen inte behövt göra som man gör nu, där man bara sätter plåster på såren.

Det är ungefär 15 personer som jobbar med drift och underhåll av vindkraftparkerna. Det är ett ansenligt antal i ett område med ungefär 300 invånare. Men den kommunala servicen är viktig för att människor ska vilja bli bofasta.

– När kommunen gör en så stor besparing så tar man samtidigt bort förutsättningarna för att en industrisatsning som denna gör nytta för orten. När servicen rustas ned så kan fler välja att pendla till jobben, säger Erik Karlsson.

Även vattenkraften präglar området kring Fredrika. Någon kilometer utanför byn ligger Skinnmuddselet, vattenmagasin för kraftverken i Gideälven. Det 22 kvadratkilometer stora magasinet är ingen vacker syn när vattenståndet är som lägst under försommaren. Men inte heller det ger någon utdelning för närområdet eller kommunen. Skulle vattenkraftverken i Åsele kommun ligga i Norge skulle kommunen få intäkter på ytterligare drygt 15 miljoner kronor årligen, genom ett system som fördelar betydande ersättning till berörda kommuner. De åtstramningar som ska genomföras i Åsele kommun ska minska utgifterna med 11 miljoner kronor, av detta ska 3,5 miljoner sparas i Fredrika.

Läs mer

Men någon fördel borde det väl ge att ha ett stort överskott på förnyelsebar el i kommunen? I ganska många kommuner i norr har närheten till vind- och vattenkraft bäddat för etablering av elintensiv industri som har en koppling till klimatomställningen. Men trots överflödet av el finns det i dag ingen möjlighet att ansluta sådana verksamheter till elnätet i Fredrika. För att det ska vara möjligt krävs ett nytt ställverk, och något sådant finns inte med i nätbolagets planering under överskådlig tid.

– Det är bisarrt och provocerande att det inte går att plocka ut el från nätet om det finns företag som vill etablera sig. Det har funnits skarpa förfrågningar som vill etablera sig här. Vi har motorvägar för elen härifrån, men det finns inga avfarter i kommunen, säger Andreas From.

När vi lämnar äldreboendet Duvan har några av de äldre just avslutat ett träningspass i äldreboendets gym. Nu dukas lunchen fram. Det doftar hemlagat. Men striden om äldreboendet är förlorad. Ett överklagande till förvaltningsrätten har avslagits. I augusti ska det avvecklas.

Däremot ser biblioteket ut att leva vidare i någon form. Kommunen har skänkt böcker och inventarier till föreningen Fredrikas framtid.

– Vi har ännu ingen konkret plan, men på något sätt ska vi göra biblioteket tillgängligt för allmänheten, säger Erik Karlsson.

Arne Müller
Journalist i Umeå, som har skrivit boken "Norrsken: Drömmen om den gröna industrin", som granskar industriprojekten i norra Sverige.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Google-arbetare avskedas efter protest: ”AI-drivet folkmord”

Teknikarbetare protesterar utanför Googles huvudkontor i San Francisco i december 2023. Foto: Santiago Mejia/San Francisco Chronicle/AP.

28 anställda sägs upp efter att ha kritiserat teknikbolagets samarbete med israelisk militär.

Minst nio anställda på teknikjätten Google greps i tisdags under en tio timmar lång sittprotest inne på företagets kontor i New York City och Sunnyvale. Under onsdagen meddelade Google i ett internt meddelande att 28 anställda har avskedats för medverkan i protesterna, rapporterar The Verge.

– Allt fler är villiga att riskera sina jobb för att stå upp mot medverkan till folkmord, säger organisatören och Google-arbetaren Ray Westrick till Democracy Now!.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Peter Eriksson
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Utrikes 18 april, 2024

Putin trappar upp jakten på socialister: ”Värre än någonsin”

Georgier protesterar mot den ”ryska lagen” om utländska agenter den 9 april 2024, som har spridit sig i regionen. Foto: Shakh Aivazov/AP.

Ryska socialistiska rörelsen är senast i raden att klassas som utländska agenter och förbjudas att verka i landet. ”Jag räknar inte med att överleva kriget”, säger den svartlistade statsvetaren Greg Judin till Flamman.

Varje fredag håller Rysslands oppositionella andan. Då presenterar nämligen det ryska justitiedepartementet de senaste tillskotten till sin lista med ”utländska agenter”, där både individer, organisationer och medier kan hamna.

Fredagen den 5 april utökades listan med ett nytt namn: Ryska socialistiska rörelsen (RSR), en vänstergrupp med rötter i trotskismen. Flamman ringer upp Ilya Budraitskis (bilden), en av organisationens medgrundare, som sedan krigets början befinner sig i exil i USA.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 18 april, 2024

”Smärtpunkten” hyllar den hårda vården

Tony Olsson, spelad av Martin Nick Alexandersson och Riksteaterns producent Isa Stenberg (Maria Sid). David Dencik spelar Lars Norén. Foto: Nicklas Elmrin /SVT.

SVT:s serie om dubbelmordet i Malexander gestaltar en kriminalpolitik i förändring, men är okritisk till dagens trender. Kriminologen Hanna Tenenbaum har sett ”Smärtpunkten”.

Den 28 maj 1999 sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander av tre nynazister. Händelsen skakade Sverige. Själv var jag bara tre år, och berättelser om de sår som dåden lämnade fick jag ta del av långt senare.

SVT:s Smärtpunkten tar avstamp några månader tidigare, och gestaltar arbetet med Noréns pjäs 7:3, med tre fångar varav två nynazister i rollerna. Pjäsen spelades på scener utanför anstalter och efter den sista föreställningen rymde skådespelarna. Jakten på dem slutade med morden i Malexander.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Hanna Tenenbaum
Kriminolog.
Veckobrev 17 april, 2024

Jag älskar Sverige mer än Ivar Arpi

Till Sveriges försvar mot nationalisterna! Foto: Privat.

Jag skriver detta på väg hem från en föreläsning om Sveriges psykedeliska historia i Skövde, som jag måste säga är en fantastisk plats. Det första man möts av vid stationen är nämligen ett jättelikt kulturhus. Att det ser ut som en tegelborg från Super Mario Bros gör inte saken sämre.

Kulturhuset byggdes 1964 efter en ritning av Hans-Erland Heineman och sägs vara Sveriges första. Innanför tegelväggarna finns konsthall, biograf, danssalonger, restaurang, konferensrum, en teater med 500 stolar, samt ett bibliotek som pryds av ett praktfullt betongverk av Siri Derkert, ”Senapsträdet och himlens fåglar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter/Utrikes 17 april, 2024

Högerextrema norrmän återskapar Hamsuns röst med AI: ”Groteskt”

Författaren Knut Hamsuns signatur. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Författarens ättlingar är skeptiska till projektet – men det högernationalistiska förlaget har inga planer på att stoppa det.

Det norska högerextrema förlaget Legatum Publishing har planer på att använda AI för att återskapa den nazistiska nationalikonen Knut Hamsuns röst. Syftet är att den konstgjorda rösten ska läsa in Hamsuns bok ”Svält” på engelska. 

Då det gått mer än 70 år efter författarens död så tappar förlaget Gyldendal rättigheterna till verket, som därmed får användas av vem som helst. Frågan om upphovsrätten även gäller någons röst är dock inget lagen har beslutat om än.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Kultur 17 april, 2024

Bilden av den mörke titanen saknar distans

Hur mycket Lars Norén tål Sverige? Författaren porträtteras nu i en dokumentär på SVT av Sindra Grahn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Lite genikult skadar inte, men dokumentären om dramatikerns konstnärskap hade mått bra av att våga gräva vidare kring gränslinjen mellan etik och estetik.

Hur mycket Lars Norén tål Sverige? Bara det senaste året har två fackböcker givits ut, hans sista oavslutade dagbok har publicerats, ett teatermanus har blivit serieroman, ett antal pjäser har satts upp och i dagarna sänds en dokumentär och en dramaserie om hans liv och verk.

Det hela hade inte varit så problematiskt om det inte kombinerats med en förgudning av honom. En ny ton har infunnit sig i samtalet: Norén beskrivs som en dyster titan, en mobbad olympier.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Landström
Författare, litteraturredaktör och medlem i Flammans styrelse.
Inrikes 17 april, 2024

Greta Thunberg har äntligen blivit farlig

Klimatungdomens växande radikalism tyder på mognad. Foto: Pascal Bastien/Avaaz/AP.

Den klimatrörelse som Alex Schulman drömmer om skulle snabbt bli irrelevant.

Jorden har feber. Mars blev den tionde månaden i rad som det globala värmerekordet slogs. Medeltemperaturen de senaste tolv månaderna är 1,56 grader högre än under förindustriell tid. Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader vid slutet av århundradet framstår som alltmer omöjligt att uppnå. Samtidigt fortsätter utsläppen att öka. Alla förhoppningar om kraftfulla åtgärder mot klimatförändringen har grusats, alla vackra löften från världens makthavare dragits i smutsen.

Min generation har helt enkelt misslyckats fullständigt, och vet om det. I en desperat jakt på syndabockar riktar somliga in sig på klimatrörelsen, och inte minst dess ikoniska ledargestalt Greta Thunberg – som nu blivit för radikal och obekväm. ”Hon hade chansen att förändra världen och kastade bort den”, skriver Alex Schulman i en bitter krönika i DN.

Hans besvikelse visar att han svalt myten om Greta Thunberg med hull och hår: berättelsen om det oskyldiga barnet som säger sanningen till makten, bjuds in till parlament och FN för att hålla tal, och äntligen förmår världens makthavare att ta sitt förnuft till fånga. Men den berättelsen har naturligtvis alltid varit falsk. Inte för att den överdriver Thunbergs betydelse eller genomslagskraft, utan för att den förtiger att den verkliga makten vare sig vilar i FN:s generalförsamling eller i några nationella parlament.

Att mänskligheten i dag befinner sig i en existentiell kris beror i grunden på ett kapitalistiskt ekonomiskt system baserat på hänsynslös exploatering av människor och natur. Ett system som sätter majoriteten av världens tillgångar – och därmed makten över de mest avgörande ekonomiska besluten – i händerna på en liten minoritet.

Läs mer

Miljardärer och kapitalförvaltare utövar alltså lika mycket makt över vår gemensamma framtid som folkvalda politiker. För den som inte vill se detta är det bekvämt att göra Greta Thunberg till syndabock.

Men det somliga vill se som urartning är snarare ett tecken på mognad. Det är både förutsägbart och logiskt att klimatrörelsen blir mer konfrontativ i takt med att tiden rinner ut och den politiska utvecklingen går åt fel håll. Att rörelsen blir mer systemkritisk och knyter an till andra frågor – som motståndet mot Israels blodiga krig i Gaza – är nödvändigt.

Att rörelsen blir mer systemkritisk och knyter an till andra frågor – som motståndet mot Israels blodiga krig i Gaza – är nödvändigt.

En tänkande politisk rörelse måste klara att peka på samband. Mellan militarisering och miljöförstöring. Mellan Israels brott mot palestinierna och fossilindustrins brott mot hela mänskligheten. Mellan den nationalistiska högerns förakt för svaghet och kapitalets behov att söndra och härska. Mellan växande ojämlikhet och urvattnad demokrati. Mellan åtstramad välfärd och utarmning av naturresurser.

Klimatkatastrofen är mänsklighetens allvarligaste kris hittills, men långtifrån den första. Förstörelsen av ekosystem, lokalsamhällen och människoliv har accelererat sedan kapitalismens födelse. Långt innan temperaturkurvorna började peka uppåt existerade överflöd sida vid sida med svält och misär, maktfullkomlighet intill maktlöshet. Mänskligheten lägger mer kraft och resurser på att utveckla och köpa nya högteknologiska vapen än klimatomställning.

Att de unga klimataktivisterna förstår detta bättre än Alex Schulman är inte så konstigt. De har ju redan testat det han föreslår – att snällt sitta utanför parlamenten och be politiker att ”lyssna på vetenskapen”. Tack vare dem finns det nu verkligt hopp. Inte om frälsning genom modiga beslut av världens makthavare, utan om en demokratisk folkrörelse som formar framtiden underifrån.

Inrikes/Nyheter 16 april, 2024

L svänger i skolfrågan: ”Ny politik om två år”

Lotta Edholm, Johan Pehrson och Fredrik Malm vid presskonferensen. Foto: Samuel Steén / TT.

Liberalerna vill ta fram en ny skolpolitik inför valet 2026. Men enligt Åsa Plesner kan partiet börja driva en annan politik redan nu om viljan finns.

Under tisdag eftermiddag höll Liberalerna en presskonferens där de presenterade sin nya vision för den svenska skolan, som ska omsättas i en ny skolpolitik inför valet 2026. 

I centrum står återregleringen av skolan, där bland annat friskolereformen ska rullas tillbaka, tillsammans med målstyrningen och kommunaliseringen. Även en ”postmodern och konstruktivistisk kunskapssyn” nämns i partiets debattartikel i Svenska Dagbladet, publicerad samtidigt som presskonferensen. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Kultur 16 april, 2024

Konstnär stänger Israels paviljong på Venedigbiennalen

Israels paviljong 2024. Foto: Flamman
Israels paviljong på tisdagen den 16 april. Foto: Flamman.

”Inte förrän en överenskommelse om eldupphör och frisläppande av gisslan har uppnåtts”. Med det kravet sade konstnären Ruth Patir, som skulle representera Israel på konstbiennalen i Venedig, in sin medverkan.

De sista förberedelserna är just nu igång inför öppnandet av den 60:e upplagan av Venedigbiennalen. På grund av kriget i Gaza har frågan om Israel ska delta varit het och gett upphov till många protester, inte minst initiativat Art not Genocide Alliance, ANGA (Konst, inte folkmord) som krävt att landet ska uteslutas från biennalen samt plattformen Bidoun projects, som under pressvisningsdagarna 18 och 19 april anordnar poesiläsningar för att uppmärksamma Palestina.

På tisdagsmorgonen kunde förbipasserande utanför Israels paviljong läsa en uppklistrad lapp på glasväggen: ”Konstnären och curatorerna för israeliska paviljongen kommer att öppna utställningen när överenskommelse om eldupphör och frigivning av gisslan har uppnåtts.” Konstnären som satt upp detta ultimatum är den som förra september valdes ut att representera Israel, Ruth Patir.

I ett uttalande till New York Times säger Patir: ”Jag avskyr det, men jag tror att det är viktigt.” Curatorerna Tamar Margalit och Mira Lapidot, uppges inte ha informerat den israeliska regeringen, uppger samma tidning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr