Klockan är halv fem på eftermiddagen, och trots att det är höstens kanske hittills kallaste dag har en större grupp människor samlats utanför stadshuset i Stockholm. Parallellt med budgetfullmäktiges sammanträde demonstrerar Stockholm stads tio hyresgästföreningar. Under ett partytält hålls tal och däremellan får rytmerna från västafrikanska trummor de täckjacksklädda åskådarna att svänga på höfterna.
Hyresgästerna vill att den rödgröna majoriteten ska visa att de menar allvar när de säger sig värna om att ”Stockholm ska vara en stad där vanliga människor kan bo” som finansborgarrådet Karin Wanngård (S) formulerar det i budgetförslaget inför 2024.
– Vi har lusläst budgeten och skapat ett program med förslag på hur man kan satsa på bostadspolitiken, säger Ylva Fernvall, som är förtroendevald i Hyresgästföreningen Östermalm.
I programmet föreslår man bland annat att Stockholm stad ska satsa på allmännyttan och låna pengar för att bygga nya hyresrätter i stället för att låta hyresgästerna betala. Hyresgästföreningen vill också se rotavdrag för hyresgäster och hyresvärdar.
– Det privatägda boendet gynnas både via rot-avdrag och ränteavdrag. De som bygger hyresrätter får inga rotavdrag, det är ett skattemässigt ogynnat boende. Hyresgästerna får bära kostnaden, säger Ylva Fernvall till Flamman.
Just nu pågår förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgästföreningen inför 2024. De privata hyresvärdarna har krävt en tolvprocentig höjning av hyran, medan Stockholms tre stora kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder yrkat på en hyreshöjning på 7,8 procent, skriver Hem och hyra. Tillsammans förvaltar de tre bostadsbolagen cirka 75 000 lägenheter.
– Det kokar, folk är arga och förbannade, säger Ylva Fernvall.
Förra året höjdes hyrorna med 4,45 procent – den högsta höjningen på över 30 år. Hyrorna har sedan millennieskiftet gått upp dubbelt så mycket som konsumentprisindex, uppger Hyresgästföreningen. En ensamstående mamma betalar uppåt 70 procent av sin inkomst i hyra.
– Staden måste använda sitt inflytande och se till att det inte blir sådana här höjningar, annars håller de inte sitt löfte, säger Ylva Fernvall.
De allmännyttiga bostadsbolagen gjorde år 2022 en vinst på 1,8 miljarder. I bolagsstyrelserna sitter folkvalda politiker. Ordförande i både Svenska Bostäder och Familjebostäder är vänsterpartisten Clara Lindblom.
Hyresfrågan har varit en profilfråga för Vänsterpartiet på både nationell och lokal nivå.
I Malmö motionerade partiet år 2020 för att hyrorna i stadens kommunala bostadsbolag skulle frysas. Även Clara Lindblom var med och krävde fryst hyra i samband med pandemin.
Till Flamman säger Clara Lindblom (bilden) att hon är bekymrad över hur hyresförhandlingarna kommer att landa i år med tanke på hyresgästernas pressade ekonomi, men att hyresförhandlingarna är en fråga för parterna.
– Det är enklare att trycka på i opposition. När det gällde covid så uppmanade vi framför allt bolagen till återhållsamhet. Men det är inte politiker i bolagsstyrelserna som ska sätta hyran, det vill varken Hyresgästföreningen eller vi som vänsterpartister. Det skulle vara en väldigt farlig utveckling: nu har ni en vänsterpartist som ansvarigt borgarråd, men nästa gång kan det vara en moderat eller en sverigedemokrat.
Vad är poängen med att sitta som ordförande i de här bolagen om du inte kan påverka hyreshöjningarna?
– Jag har sänkt överskottskraven för allmännyttan med omkring en halv miljard. Jag kan också påverka den övergripande inriktningen för bolagen genom att till exempel förstärka det bostadssociala ansvaret och klimat- och livscykelperspektivet vid upprustning.
Clara Lindblom att i princip allt överskott återinvesteras i allmännyttan i Stockholm.
– Det behövs ett överskott för att bostadsbolagen ska kunna göra större investeringar som takomläggningar och fasadskötsel. Utan överskott skulle fastigheterna förfalla till slut.
Finns det inte en risk att man underminerar Vänsterpartiets förtroende i frågan om låga hyror, när ni är med och genomför en politik som står i konflikt med partiets linje, när det trots allt trycks på för höga hyror?
– Alternativet är ju att Vänsterpartiet inte ska ta ansvar alls för bostadsfrågor, och över huvud taget inte vara med och styra kommuner under ekonomiskt tuffa tider. Bostadsbolagen har extrema kostnadsökningar på grund av inflationen.
Parallellt med situationen i Stockholm kom beskedet i förra veckan att Malmös kommunala bostadsbolag väljer att avbryta förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Bostadsbolagets bud är 8,25 procent, medan Hyresgästföreningen lagt ett motbud på 2,4 procent.
– Vi kommer inte acceptera en sådan höjning, det vore katastrofalt för oss hyresgäster, säger Joel Nordström (bilden), sammankallande i Malmös förhandlingsdelegation.
MKB tycker att Hyresgästföreningens bud var allt för lågt. I ett sms till Flamman skriver MKB:s kommunikationschef Margareta Söderström: ”Vi har avbrutit förhandlingarna då vi stod alltför långt ifrån varandra. Med Hyresgästföreningens bud hade MKB gått med en kvarts miljard i förlust. Tidigare vinster har framför allt använts till nyproduktion av hyresrätter.”
– Om man ska ha ett ansvarstagande och fungerande bolag behöver man ha pengar i ladorna för att klara tuffare tider, de har flyttat pengar ut ur bolaget så nu borde kommunen kunna skjuta in, säger Joel Nordström.
Mellan 2014 och 2022 har Malmö stad plockat ut 482 miljoner från MKB. Pengarna ska vara öronmärkta för ”bostadssociala insatser” men det finns inga lagkrav på att redovisa i detalj var pengarna hamnat. Till Hem och hyra (10/11-22) säger Karin Stjernfelt Jammeh, ordförande i Malmös kommunstyrelse, att pengarna har använts för att motverka hemlösheten i Malmö.
MKB uppger att deras kostnader kommer öka med 12 procent och att de även med ett yrkande på 8,25 procent i hyreshöjning står för en ”ansenlig del av kostnadsökningarna”.
Vi kommer inte acceptera en sådan höjning, det vore katastrofalt för oss hyresgäster.
– MKB fick en högre höjning än rikssnittet förra året, alltså har de haft en stor marginal jämfört med resten av hyres-Sverige, säger han och påpekar att bolaget gått med vinst i flera år.
Joel Nordström anser att partierna behöver ta ansvar eftersom det är de som äger och bestämmer över bolaget i fråga.
– De kan ge direktiv till ledningen och säga att det inte fungerar att bete sig mer aggressivt än de värsta privatvärdarna, utan att de behöver ta sansade beslut som allmännyttan historiskt sett tagit.
Han tycker att det är felaktigt att som Clara Lindblom säga att hyressättningen är en fråga för parterna. Även om det inte är bolagsstyrelsen som sitter i förhandlingarna är politikerna fastighetsägarpart, säger Joel Nordström.
– I det här fallet förhandlar vi med ett bolag som politikerna bestämmer över. De är chefer över fastighetsägarparten och kan inte skjuta över ansvaret på sina tjänstemän.
Att förhandlingen avbryts innebär att den partssammansatta Hyresmarknadskommittén kommer att avgöra hyresnivån för nästa år. Men Joel Nordström hoppas ändå på att förhandlingarna ska tas upp på nytt.
– Förhoppningen nu är att MKB:s politiska styre säger till ledningen att de måste tillbaka till förhandlingsbordet och ta ansvar.