Voteringen om Lex Laval i riksdagen blev ett bakslag för regeringen. En samlad opposition valde att rösta igenom en utredning om Lex Laval som ska vara klar till september nästa år.
Med detta vill oppositionen utreda de kontroversiella regler där kritiker har pekat på att utrymmet för stridsåtgärder för att få utländska företag i Sverige att teckna kollektivavtal har begränsats.
Reglerna är resultatet av en dom i Arbetsdomstolen som kom i efterspelet till Byggnads blockad mot det lettiska byggföretaget Laval 2004. Den utredning som riksdagen nu har beslutat om ska innehålla lagändringar som ska ”värna den svenska modellen i ett internationellt perspektiv”. Vid sidan av detta uppmanas regeringen också till att ta nya politiska initiativ på EU-nivå när det gäller utstationeringsdirektivets skyddsregler.
Verkliga avtal kan gömmas undan
Flamman har inte lyckats nå Byggnads ordförande Hans Tilly för en kommentar, men han har tidigare sagt att facken tvingas att acceptera utländska kollektiv- och anställningsavtal då reglerna idag gör att det räcker med att det utländska företaget säger att de anställda har lika bra villkor hemma som i Sverige. Problemet har varit att facken tvingas backa även om det finns misstankar om att de avtal som egentligen gäller är sämre än de som visas upp.
Vidare beslutade riksdagen att också godkänna ILO-konvention 94. Det innebär att det vid offentliga upphandlingar ska finnas möjligheter till att ställa krav rörande grundläggande arbetsvillkor i frågor om löner och arbetstid, samt antidiskrimineringsklausuler.
Chans att hindra lönedumpning
– Jag är glad att de luckor som regeringen öppnat för lönedumpning nu ska täppas till, har riksdagsledamoten Josefin Brink (V) tidigare kommenterat i tidningen Riksdag och Departement.
Även Ylva Johansson (S) som är vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet välkomnar omprövningen.
– Det är givetvis positivt att människor och företag numera kan röra sig över nationsgränserna. Men den fria rörligheten får aldrig användas för social dumpning. Det måste återigen bli tillåtet att svenska kollektivavtal kan tillämpas på allt arbete i Sverige. Utredningens viktigaste uppdrag är att föreslå åtgärder för att garantera att alla som arbetar i Sverige omfattas av samma villkor – oavsett ursprungsland, säger Johansson i ett pressmeddelande.
Flera av Alliansens politiker har tidigare argumenterat för att oppositionens utredningskrav på sikt kan leda till att den fria rörligheten påverkas.
– Vi riskerar att få nya, sämre villkor för den svenska modellen, och nya domar mot oss i EU-domstolen, säger Katarina Brännström (M) till Riksdag och Departement.