RAMADI Provinsen, som upptar en tredjedel av Irak, har varit orolig ända sedan ockupationen inleddes.
– Amerikanerna brukade tala om vår provins som deras största fiende, men plötsligt framställs vi istället som deras bästa vänner, säger Sa’doon Khalifa, som är lokalpolitiker i provinshuvudstaden Ramadi.
Enligt Khalifa är båda beskrivningarna felaktiga.
– Vi var aldrig några terrorister och vi är heller inte numera deras vänner, säger han till IPS.
Khalifa säger att många grupper som tidigare stred mot de amerikanska trupperna nu har upphört med sina attacker. Orsaken är att lokala ledare har fått pengar av den amerikanska militären, vilka använts till att betala personer att patrullera sina lokala områden – främst i syfte att hålla utländska rebeller borta. Dessa vakter, som får upp emot motsvarande 2 000 kronor i månaden för sitt arbete, kallas av militären för ”frivilliga”. Detta trots att det är allmänt känt att många av dem tidigare bekämpade ockupationstrupperna.
En 32-årig man från Ramadi, som inte vill bli citerad med namn, säger att amerikanerna hoppas kunna minska motståndet genom att splittra upp folket i olika grupper.
Sporadiska attacker
– Men kollaboratörerna lurar amerikanerna, och strategin kommer att slå tillbaka på dem, säger han.
Den amerikanska militären hävdar att det nu finns 77 000 irakier som ingår i dessa grupper, och man planerar att rekrytera ytterligare 10 000 personer. Över 80 procent av medlemmarna är sunniter.
Men trots dessa massrekryteringar så genomförs fortfarande sporadiska attacker mot amerikanska trupper i al-Anbar.
– Det finns fortfarande tusentals personer som inte kommer att sluta strida förrän ockupationen är över, säger Ali Khamees, som tidigare var major i den irakiska armén.
Khamees menar att det lugnare läget i provinsen också beror på att många av de stridande har lämnat al-Anbar för att istället fortsätta på andra platser.
Men att freden är bräcklig också i al-Anbar stod klart häromveckan då en bilbomb i Ramadi dödade minst sex personer och skadade minst 30 civila.
Trots att säkerhetssituationen i provinsen har förbättrats är många invånare oroade över utvecklingen. Människor kan gripas efter att andra anklagat dem för att tillhöra al-Qaida eller för att ha förbindelser med regimen i Irak.
Nyligen rapporterade Internationella röda korskommittén att man bedömde att 60 000 människor för närvarande sitter gripna i Irak.