Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR finns det runt 1,6 miljoner registrerade afghaner i Pakistan. En del av dem kom nyligen, andra har bott i landet i flera decennier. Samtidigt lever uppskattningsvis minst lika många som papperslösa i landet, främst i de stamområden som gränsar till Afghanistan. Dessa riskerar nu att drabbas av åtgärder med målsättningen att få bort ”de illegala” flyktingarna. Många afghaner anlände redan i samband med den sovjetiska invasionen år 1979. USA:s invasion av Afghanistan 2001 ledde till en ny stor våg av flyktingar från grannlandet.
Anklagas för extremism
Med tiden har tonläget mot flyktingarna blivit allt hårdare. De anklagas för att vara orsaken till den ökande kriminaliteten, stigande arbetslösheten och den militanta extremism som plågar regionen.
– Afghaner ligger bakom närmare 80 procent av de brott som begås i Khyber Pakhtunkhwa. Därför kräver vi att de registrerade flyktingarna håller sig i sina läger, och att de som saknar papper skickas hem, säger regionens informationsminister Mushtaq Ghani till IPS.
I Khyber Pakhtunkhwa finns det uppskattningsvis en miljon afghanska flyktingar. Polischefen Khalid Khan säger att man griper upp till 100 papperslösa afghaner varje dag.
Afghanerna anklagas inte bara för terrorism och kriminalitet – företrädare för näringslivet i Khyber Pakhtunkhwa menar dessutom att flyktingarnas illegala butiker slår ut de lokala handlarna. Ghulam Nabi, vice ordförande för Khyber Pakhtunkhwas handelskammare, säger att hälften av de 20 000 butikerna i Peshawar drivs av papperslösa afghaner som slipper betala skatt.
Konkurrerar med internflyktingar
Vid sidan av det stora antalet afghanska flyktingar så har mängder av internflyktingar på senare år tagit sin tillflykt till Khyber Pakhtunkhwa, på grund av arméns pågående offensiv mot militanta grupper i bland annat Norra Waziristan. Enligt Abdullah Khan, professor vid Peshawars universitet, finns det nu också två miljoner pakistanska internflyktingar i provinsen, de flesta i enkla tältstäder.
Liksom många andra menar Abdullah Khan att Pakistan inte längre kan vara värdland för så många utländska flyktingar – i synnerhet med tanke på de stora interna problem som finns i landet.
Gul Jamal är en äldre afghansk man som säger att familjen gärna skulle återvända – om inte situationen i hemregionen var så osäker.
– Det finns inga skolor eller vårdcentraler, ingen el, säger han, och påpekar att det dessutom råder stor brist på arbetstillfällen i Afghanistan.
– Om vi blir tvångsavvisade kommer vi att utsättas för stora problem, säger Gul Jamal.
Abdul Qadir Baloch, Pakistans regeringsminister med ansvar för landets gränsregioner, säger till IPS att alla registrerade afghanska flyktingar kommer att få stanna i landet fram till utgången av 2015.
– Regeringen kommer att skydda legala afghanska flyktingar mot tvångsavvisningar, säger han.