Den 1 maj avslutas Sveriges kristna råds påskupprop om flyktingamnesti. Uppropet har samlat organisationer och privatpersoner som brukar tillhöra vitt skilda läger. Hittills har knappt 30 000 namnunderskrifter från privatpersoner rapporterats in till Sveriges kristna råd, SKR. Ett 50-tal organisationer står bakom uppropet.
– Vi är inte nöjda med det antalet underskrifter, men räknar med att det kommer in en stor mängd namn nu under de sista dagarna. Vi vet att det finns en massa listor som inte skickats in än, säger SKR:s samordnare Lennart Molin, som tror att det kan bli omkring 50 000 namn.
Sveriges kristna råd, en sammanslutning av kyrkor från olika kristna traditioner, startade uppropet den 13 mars, efter vittnesmål om asylsökandes svåra situation.
– Vi har fått rapporter från församlingarna om att det är väldigt svårt för dem som drabbas av asylpolitiken. De som försöker hjälpa till ute i församlingarna går på knäna, berättar Molin.
Namnet Påskuppropet kommer av att 1 maj är den ortodoxa kristna kyrkans påskdag. I uppropet uppmanas den svenska regeringen att ge amnesti ”åt alla dem som vägrats asyl i vårt land”. Dessutom krävs i mer allmänna ordalag att ”rätten till asyl återupprättas och utvidgas på ett sätt som är värdigt ett humant rättssamhälle”.
– Vårt krav på amnesti är bredare än det förslag som kom upp i riksdagen. Vi vill att samtliga flyktingar ska få amnesti, inte bara de apatiska barnen, säger Molin.
Bland riksdagspartierna har vänsterpartiet, kristdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet anslutit sig till uppropet. Fp i Kronobergs län har också ställt sig bakom.