I juni slog Arbetsdomstolen fast att Veolia, tidigare Connex, gjorde rätt när de avskedade Sekos klubbordförande Per Johansson. Han har bestämt sig för att driva frågan vidare till Europadomstolen men har små förhoppningar om att få hjälp från Seko, skriver tidningen Dagens Arbete.
Det var hösten 2005 som Per Johansson blev avskedad från dåvarande Connex. Arbetsgivaren menar att han uppträtt kränkande och hotfullt medan facket ansåg att det handlade om yttrandefrihet. Per Johansson säger till Dagens Arbete att yttrandefriheten för fackliga företrädare och arbetare står på spel.
– Jag vill pröva om vi får yttra oss i privata företag. AD tar inte ställning till det.
Den nuvarande ordföranden på Sekoklubben på Veolia, Pierre Sandberg, som också är ombud för Per Johansson, säger att de har begärt rättshjälp från Seko centralt. Men han upplever att intresset är svalt.
– Efter domen i AD är det lite som att Seko centralt har somnat. Jag har ställt frågan upprepade gånger, men får bara luddiga svar, säger Pierre Sandberg till Dagens Arbete.
Han berättar för tidningen att om inte Seko ställer upp så får Per Johansson troligen stöd ekonomiskt från Veolias förtagsråd, med fackklubbsdelegater från 21 länder, genom någon form av insamlingsaktion. Sekos avtalsekreterare Sven-Olof Hellman säger att förbundet nu ser över domen från Arbetsdomstolen.
– Vi måste se vilka utsikter vi har att vinna i Europadomstolen. Det är våra medlemmars pengar det handlar om, säger han till Dagens Arbete.
Under september månad räknar Pierre Sandberg och Per Johanns med att klagomålet lämnas in till Europadomstolen, med svenska staten som motpart.