Vems livspussel är det som uppmärksammas? Den som behöver göra avdrag för ett nytt kök och någon som arbetar i köket, eller den som behöver barnomsorg på obekväm arbetstid och måste försörja sig på två anställningar.
Arbetarrörelsens tankesmedja har nyligen släppt rapporten Det andra Stockholm, som berör de runt 350.000 personer anställda i LO-yrken i Stockholmsregionen.
Det är delvis en ganska deprimerande bild som kommer fram i rapporten. De intervjuade berättar om en allt hårdare arbetsmarknad.
”Det finns arbetsgivare som säger att du gärna får jobb här, men du får inte vara med i facket. Vi har till och med sett anställningsbevis som ser ut så”, säger en företrädare för Hotell restaurangfacket som intervjuats.
– Stockholmsregionens stora, och rörliga, arbetsmarknad ger också mycket större spelrum för oseriösa arbetsgivare, och för ren ekonomisk brottslighet, säger Johan Rydstedt, författare till Det andra Stockholm, under det seminarium som hölls när rapporten släpptes.
Det bekräftades även av Maria Bosdotter, från LO-distriktet i Stockholm, som berättade att det finns arbetsplatser dit fackliga ombudsmän inte vågar gå ensamma.
Obekväm arbetstid vanligt
Den typiske LO-arbetaren i Stockholm är en ung kvinna som arbetar i något serviceyrke, ofta deltid eller som timanställd. Rapporten tar upp flera frågor som är viktiga för många LO-anställda i regionen, men som ofta kommer i skymundan. Barnomsorg på obekväm arbetstid är ett exempel. En storstad med dygnet runt-öppna butiker, krogar och kaféer innebär också många som arbetar kvällar och nätter. Bland LO-kvinnorna i Stockholm är det bara 35 procent som regelmässigt arbetar dagtid.
Inte bara medelklass
Otrygga anställningar där bemanningsföretag blir allt vanligare är också något som diskuterades. Där har facken svårt att agera, kanske på grund av att fackligt förtroendevalda ofta inte själva har någon erfarenhet av bemanningsföretag.
Det finns en bild av Stockholm som en stad av medelklassväljare, som även delar av socialdemokratin har tagit till sig. Något som fick svidande kritik under seminariet. Det varnades för vilka konsekvenser det kan få om en så pass stor grupp väljare som LO-arbetare i huvudstaden utgör ignoreras.
– Om jag har lärt mig något av att läsa råd i tidningarnas relationsspalter så är det aldrig bra om någon känner sig osedd och inte förstådd i en relation, det är första steget till otrohet och separation, säger Helen Hellmark Knutsson, från det socialdemokratiska partidistriktet i Stockholm.
Flera påpekade också att det som i medier brukar beskrivas som ”medelklassen i Stockholm” inte är representativ för flertalet anställda i tjänstemannayrken. Tvärtom vittnar ofta företrädare för TCO-förbund om liknande problem som för LO-anslutna.
– De som arbetar i mina barns skola till exempel är ju också människor som sliter och försöker att få det att gå ihop, säger Helen Hellmark Knutsson.