Riksdagen godkände i förra veckan regeringens förslag om ändringar i Las (lagen om anställningsskydd). Före valet började moderaterna kalla sig ”Sveriges nya arbetarparti” och sade sig inte vilja rucka på arbetsrätten. Trots det har regeringen ändrat om både i lagen om sjuklön och nu i las. Det som tidigare hette ”fri visstidsanställning” har nu omarbetats till ”allmän visstidsanställning. Ändringen innebär att arbetstagare arbetsgivare inte behöver erbjuda fast anställning förrän efter två år. Under den förra regeringen bestämdes att tidsgränsen skulle vara 14 månader.
”Marginella förändringar”
Mårten Wennberg, pressekreterare på arbetsmarknadsutskottet, anser inte att moderaterna frångått sin linje i arbetsrättsfrågan.
– Det här rör sig bara om marginella förändringar, säger Wennberg till Flamman.
Reformerna river även upp andra uppstramningar i Las som fastslogs under den tidigare regeringen. Förslaget om att uppsagda arbetare efter sex månaders anställning skulle ha företrädesrätt till återanställning har ändrats. Nu krävs istället tolv månader.
Anställda över 45 år har hittills kunnat tillgodoräkna sig dubbel anställningstid när turordning för uppsägning bestämts. Det har fungerat som en trygghet för äldre arbetare. Detta försvinner i och med lagändringarna.
– Den största otryggheten ju det utanförskap som finns och att bryta det är vår viktigaste utmaning, säger Wennberg.
För vikarier innebär reformerna en viss förbättring, då dessa får rätt till fast anställning efter två år istället för tre. Men till skillnad från de övriga ändringarna som träder i kraft den 1 juli i år, kommer ändringarna för vikarier att få vänta till den 1 januari 2008.