Ledsagat av massprotester genomfördes i söndags val i 13 av 17 spanska regioner och i landets kommuner. Valdagen blev som väntat en katastrof för socialdemokratiska PSOE.
Sämsta resultat sedan 1978
Regeringspartiet straffades hårt för sin krishantering och fick sitt sämsta valresultat sedan återinförandet av demokratin i Spanien år 1978. Högerpartiet PP fick knappt 38 procent av rösterna, medan PSOE hamnade till slut på omkring 28 procent. PSOE lär dessutom förlora makten i några av sina traditionella fästen, som Barcelona och Sevilla.
Regeringschefen José Luis Rodriguez Zapatero skyllde det dåliga valresultatet på den ekonomiska krisen som har Spanien i ett hårt grep. Men det är förstås en alltför enkel förklaring. Zapateros regering har gett storbankerna miljarder i stöd för att rädda dem från konkurs i finanskrisens spår. Samtidigt har regeringen drivit genom hårda nedskärningspaket för att klara av det europeiska valutasamarbetets krav på en statsbudget i balans.
”Inga varor”
Resultatet är att krisen drabbar allt fler spanjorer, samtidigt som ekonomin stagnerar och arbetslösheten växer. Under första kvartalet i år låg arbetslösheten på hela 21 procent, ungdomsarbetslösheten låg på skrämmande 45 procent.
Missnöjet över arbetslösheten, nedskärningarna och en allmän känsla av att folket är maktlösa har gett upphov till en ny proteströrelse. Los indignados, De uppröda, är samlingsbeteckningen för den rörelse som sedan knappt två veckor tillbaka fick hundratusentals människor att delta i protestdemonstrationer mot regeringen i de flesta större städerna.
Den 15 maj organiserade den nya rörelsen demonstrationer i över 50 städer. Bara i Madrid deltog över 30 000 människor.
Proteströrelsen lånar sin inspiration från den arabiska upproren och kallar sig officiellt den nya demokratirörelsen. ”Vi är inte varor i politikernas och bankernas händer” heter det på rörelsens hemsida. Internetupprop och sociala media spelade visserligen en roll för att sprida budskapet, men precis som i Tunisien och Egypten bygger man protesterna på närvaro på gator och torg. Makthavarna ska kunna se att folk är upprörda. I sitt manifest kräver rörelsen en bättre levnadsstandard, jobb och ett slut på regeringens nedskärningspolitik. I manifestet står det också att det är vanliga människor som är ute och protestera nu, ”somliga av oss progressiva, andra konservativa”. Folk har helt enkelt fått nog av partipolitiken, verkar det som.
Och det visade rörelsen tydligt. När Spaniens valmyndighet i förra veckan slog fast att demonstrationer var och förblev förbjudna under helgen inför valet den 22 maj, beslöt man att ockupera Madrids Puerta del Sol och andra viktiga torg i städer som Barcelona och Sevilla.