Roks ordförande Ireen von Wachenfeldt meddelade förra veckan att hon avgår. Detta efter den hårda kritik som drabbat henne efter SVT-dokumentären Könskriget.
– Fokuseringen på min person skadar organisationen. Min familj och jag förtjänar också att komma till ro med våra liv, skriver hon i ett pressmeddelande.
Den svenska feministiska världen ställer sig kluven till von Wachenfeldt och den kritik som riktats mot henne efter hennes uttalanden om män och våld i den omdiskuterade dokumentären. Gudrun Schyman anser att von Wachenfeldt behandlats orättvist.
– Jag har full förståelse för om hon känner att hon inte vill vara med om den här hets- och hatkampanjen som förts mot henne, säger Schyman till Gotlands Tidning.
De kvinnojourer som krävt Wachenfeldts avgång från Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige är inte lika blida i sin inställning.
– Varför klarade hon inte av att förklara vad hon sagt? Vi kunde acceptera att hon gjort fel, men inte att hon sedan skyllde ifrån sig på andra, säger Magela Pereira Jonasson, ordförande för kvinnojouren i Ronneby, till GT.
Bam Björling, Kvinnoforums ordförande, anser att von Wachenfeldts uttalanden skadat trovärdigheten för alla organisationer som jobbar seriöst med kvinnofrågor.
– Hon skulle gjort mer skada än nytta om hon stannat kvar. Jag tycker det är alldeles utmärkt att hon lämnar Roks.
Jämställdhetsminister Jens Orback tycker inte att von Wachenfeldt varit en belastning för kvinnorörelsen, men han är kritisk till Roks-styrelsens människosyn. Han uppger till TT att han tycker att det är ett problem att Roks beslutat att bara anställa kvinnor.