Nyheter/Utrikes 05 juni, 2021

Så red landsbygdsläraren Pedro Castillo in i ledningen i Perus presidentval

Inför presidentvalet i Peru leder oväntat den beridne magistern Pedro Castillo mot höger­kandidaten Keiko Fujimori. Hans kombination av vänster­radikal ekonomisk politik och konservativ social­politik har gett honom ett stort för­språng. Men rädslan för allt som är vänster i Peru kan ändå fälla honom.

Den 31 mars. Lima, Peru. Den sista debatten inför presidentvalets första omgång har precis avslutats. Experterna är överens: val­segern står mellan sex kandidater. Vänsterns hopp Verónika Mendoza konkurrerar mot fem höger­aspiranter. Men i valupptaktens radioskugga – i Peru publiceras inga opinionsundersökningar den sista veckan – börjar det viskas om ett annat namn. Långt bortom mediehusens radar, på det andinska höglandet och i regnskogen, ryktas stora massor stödja magistern Pedro Castillos vänsterradikala kampanj Perú Libre. Den 11 april visar det sig vara sant. Med knappt 19 procent av rösterna står Pedro Castillo som klar segrare i första omgången. Bara någon vecka tidigare antogs han få runt 4 procent.

– Pedro Castillo förkroppsligade bäst det stora missnöjet med hanteringen av pandemin, förklarar Anahí Durand, statsvetare och kampanjchef för Castillos rival Verónika Mendoza.

Peru har drabbats extremt hårt av covid-19. Landets i decennier gravt underfinansierade sjukvård kollapsade tidigt, vilket lett till ett av världens högsta dödstal per capita. Dessutom har ekonomin krympt med 11 procent medan fattigdomen nu uppgår till 30 procent. De hårdast drabbade är de fattiga på landsbygden, där runt hälften nu inte kan tillgodose sina grundläggande behov på grund av pandemirestriktioner. Klyftan mellan stad och land är avgrundsdjup. I detta missnöje har Pedro Castillos kampanj vuxit sig stark, enligt Anahí Durand.

– Han har bland annat trotsat restriktionerna genom att anordna massmöten som han leder från hästryggen, förklarar hon.

Det senare har kommit att bli en hörnsten i mytbildningen kring Pedro Castillo. Med traditionell klädsel och enorm sombrero har han till häst intagit torgen på den peruanska landsbygden. Hans trovärdighet i landets rurala delar är hög då han är uppvuxen i en fattig jordbrukarfamilj. Utöver sitt lärarvärv kör han fortfarande oxarna när jorden ska plöjas på hemgården. Bakgrunden till sin ideologiska övertygelse förklarade han nyligen i en intervju med The Guardian:

– När du ser att dina barn har på sig samma kläder, sover i samma kläder, vaknar upp och går till skolan i samma kläder – då förstår du att den politiska klassen har utnyttjat dig.

Många landsbygdsbor känner starkt med Pedro Castillo. En av dem är Víctor López, miljöingenjör verksam i kaffeplantagerna på Amazonasregionen San Martín.

–Jag identifierar mig med honom. Han är lärare och bor själv på landsbygden. Till skillnad från andra politiker känner han till hur folks verklighet ser ut här, säger han.

Den lantliga bakgrunden gör att paralleller ofta dras mellan Castillo och grannlandet Bolivias tidigare ledare Evo Morales. Den kopplingen har även Víctor López gjort.

– Jag har läst om framstegen som gjorts i Bolivia under Evo Morales. Hur fattigdomen minskat, hur arbetslösheten minskat samtidigt som ekonomin har gått bra. Jag hoppas att Castillo kan införa något liknande här, säger Víctor.

Pedro Castillo föddes 1969 i den mytomspunna Cajamarcaregionen i Anderna, där conquistadoren Francisco Pizarro 1532 tillfånga­tog och förrådde inkaprinsen Atahuallpa. Den senare betalade en enorm lösensumma i guld som Pizarro accepterade – bara för att där­efter likafullt döma Atahuallpa till döden genom strypning. Symboliken i detta är stark än i dag och används för att illustrera konflikten mellan stad och land. Medan Pizarro och det spanska förknippas med makten i Lima kopplas det rurala höglandet ihop med Inkariket och ursprungsbefolkningen.

Med conquistadorer som Francisco Pizarro och Hernán Cortés inleddes den i Latin­amerika månghundraåriga traditionen av caudillismo, ett auktoritärt styre av en stark, manlig anförare med militär bakgrund. Detta fenomen har också använts som förklaringsmodell till den populistiske Castillos oväntade valresultat. Anahí Durand förstår liknelsen men håller inte helt med:

– Det finns absolut inslag av caudillismo i hans framgång då det är stort fokus på hans person medan hans parti är mycket svagt. Samtidigt brukar den typen av ledare vara mer auktoritära och ha en bakgrund inom det militära, som exempelvis Ollanta Humala (president 2011–2016). Castillo har med sin lärarbakgrund en annan, mer pedagogisk framtoning, menar hon.

Sin lärarexamen tog Castillo 1995 och han blev med tiden en viktig ledare i fackföreningsrörelsen. Efter en blygsam politisk karriär i mittenvänsterpartiet Perú Posible slog han igenom på riksplanet i samband med den nationella lärarstrejken 2017. Strejken blev så pass omfattande att den dåvarande presidenten Pedro Kuczinsky bjöd in parterna till medling i presidentpalatset, som i folkmun kallas Casa de Pizarro, då den tidigare nämnde conquistadoren lät bygga huset.

Castillo, då ledare för ett vänsterradikalt lärarförbund, var dock inte en av de inbjudna då han av inrikesminister Basombrío Iglesias hade anklagats för att ha samröre med den ökända rörelsen MOVADEF, som förknippas med den brutala maoist-gerillan Sendero Luminoso. Detta avfärdades kraftfullt av Castillo som påvisade att han under sin ungdom var en del av ”la ronda campesina”, en jordbrukarrörelse som skyddade landsbygdsbefolkningen från gerillan under 80-talets krig i vilket 70 000 människor dödades.

Sedan denna konflikt finns en utbredd vänsterskräck bland befolkningen, vilket resulterat i tre decennier av marknadsfundamentalistism och en minimal offentlig sektor. Peru har ett av Latinamerikas lägsta skatte­tryck, 16,4 procent av BNP (att jämföra med Sveriges 42,6 procent). Möjligen är Pedro Castillo början på en ny epok, något Víctor López, miljöingenjören från Amazonas, hoppas på.

– Tidigare har folk röstat höger här, men nu är det många som bytt sida. Det är dags att ge vänstern en chans i Peru! Jordbrukarna är trötta och får det inte att gå runt. Staten når inte hit. Jag hoppas att hela det ekonomiska systemet förändras, säger han.
Castillos politiska program svarar på många sätt mot denna önskan. Den ideologiska inriktningen beskrivs som ”socialistisk, marxistisk, leninistisk och mariateguistisk” (efter den peruanske socialisten José María Mariátegui). I konkret politik föreslår programmet: en ny konstitution, ökad beskattning av höginkomsttagare, förstatligande av naturresurser, ökning av utbildningsbudgeten från 3,5 procent av BNP till 10 procent, ökning av det statliga stödet till jordbrukssektorn och ett ökat fokus på hållbar utveckling. Dessutom utlovas ett nytt pensionssystem till förmån för låginkomsttagare och en nationell arbetarbank, bland mycket annat.

Förslagen är slående lika den andra vänsterkandidaten Verónika Mendozas och hennes kampanj Juntos por el Perú, som fick knappt 8 procent av rösterna i första omgången. Därför har hon nu uppmanat sina väljare att rösta på Castillo.

– Vi beslutade att alliera oss med Perú Libre då vi är överens om huvuddragen i politiken: det ekonomiska och konstitutionsreformen. Däremot har vi stora åsiktsskillnader när det kommer till sociala frågor som kvinnors rättig­heter, berättar Anahí Durand som själv var högst ansvarig för Mendozas kampanj.

Om Pedro Castillos ekonomiska program är vänsterradikalt är hans socialpolitik radikalt konservativ: mot abort, mot samkönat äktenskap, mot genusundervisning i skolan. Traditionellt katolska familjevärderingar. Detta tycks dock inte varit till hans nackdel i opinionen. Pedro Castillo är likt stora delar av Perus befolkning troende katolik.

Enligt opinionsundersökningarna verkar blandningen av ekonomisk vänsterradikalism och social konservatism kunna skänka honom valsegern. Betyder det att vi är veckor ifrån den största politiska förändringen i Peru på ett halvt sekel?  Nej. I det brokiga parlamentet där tio partier delar på 130 mandat, finns en tydlig högermajoritet.  Det innebär att de flesta av Castillos löften kommer att avfärdas på idéstadiet. Anahí Durand ser dock hopp i medborgarinitiativ till folkomröstningar.

– Det är onekligen en fragmenterad parlamentarisk situation där högern kommer att vara i majoritet. Det kommer bli att hårt jobb med att hitta överenskommelser, men vi måste också inkludera medborgarna i processen, som med ett visst antal underskrifter kan utlysa folkomröstningar, säger Anahí Durand och hänvisar framför allt till den så efterfrågade reformen av den nyliberala konstitutionen från 1993.
Den nämnda grundlagen sjösattes efter en statskupp av den mest kontroversiella ledaren i Perus moderna historia: Alberto Fujimori. För tillfället avtjänar han ett 25 år långt straff för grova brott mot de mänskliga rättigheterna som begicks under hans styre på 90-talet. Bland annat ska han ha beordrat dödspatruller att kidnappa och avrätta medlemmar av Sendero Luminoso. Trots detta är han i delar av den peruanska befolkningen djupt älskad då han ses som personen som avslutade konflikten med gerillan Sendero Luminoso och fick ordning på ekonomin. Många av hans lojala anhängare kommer utan tvivel att rösta på valets andra kandidat: dottern Keiko.

Det är tredje gången gillt för Keiko Fujimori. 2011 förlorade hon mot mittenvänsterkandidaten Ollanta och 2016 mot den liberale Kuczinsky. Politiskt ser hon sig som pappans arvtagare och talar med beundran om hans styre.
Hon är minst sagt kontroversiell då hon satt frihetsberövad fram till i maj 2020, misstänkt för organiserad brottslighet, penningtvätt och falskt vittnesmål. Den brasilianska byggjätten Odebrecht ska under hennes tid som parlamentsledamot ha gett henne mutor och finansierat hennes presidentvalskampanjer. Domen har ännu inte fallit, men så sent som i mars yrkade åklagaren på 30 års fängelse. Själv menar Keiko Fujimori att både hon själv och pappa är utsatta för politisk förföljelse. Många frågar sig nu vad som kommer att hända om hon fälls samtidigt som hon är regerande president.

Motståndet mot ”fujimorismen” är stort. På Twitter har hashtagen #PorKeikoNiCagando (fritt översatt, ”Keiko aldrig i helvete”) fått stor spridning. Anahí Durand kallar familjen Fujimori för ”maffian” och Víctor López beskriver sig som ”djupt anti-Keiko”:

– Hon är en person som aldrig gjort någonting, aldrig arbetat. Hon vill bara ge sig själv privilegier och ge mer till dem som redan har, säger han.

”Anti-fujimorismen” har avspeglat sig i opinionen där Castillo länge ledde med omkring tio procentenheter. Fram till nyligen. Den 23 maj kröp en demon från det förgångna fram när Sendero Luminoso, numera sporadiskt existerande i rurala områden, genomförde ett attentat i centrala Peru och dödade 16 personer, varav två minderåriga. Den påstådda kopplingen mellan Sendero Luminoso och Castillo har de senaste dagarna utnyttjats hårt av Keiko-kampanjen och hon är nu nästan jämsides med Castillo i mätningarna.
En hård kamp mellan två ytterligheter kommer att avgöras av peruanerna den 6 juni.

Inrikes 01 maj, 2025

Röda biffar

Kalle Söderberg är en av det hundratal medlemmar som tränar på Collective Efforts gym i Rosengård i Malmö. Foto: Jacob Lundberg.

Gymmen har tagits över av högern – men vissa jobbar för att stoppa det. I Malmö har de startat en egen idrottsförening. Flamman möter den vältränade vänstern – som med hjälp av proteinpulver, gemenskap och tunga lyft växer sig större varje dag.

– Jag hatar den där affischen.

Kalle Söderberg, 30, pekar på en plansch med texten ”en fascist gymmade i dag – gjorde du det?”, innan han greppar den blanka metallstången ovanför huvudet och drar sig själv uppåt.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 30 april, 2025

Kritik när sexualundervisning minskas: ”Trumpfasoner”

I Sverige har sexualundervisningen varit obligatorisk sedan mitten av 1950-talet. Foto: Viktoria Bank/TT.

Undervisning om samtycke och relationer ska i högre grad vila på enskilda lärare, föreslår en ny utredning. Första tecknet på en nedmontering av svensk sexualundervisning, menar Lina Fridén, ordförande för RFSU.

– Vi har haft obligatorisk sexualundervisning sedan 1955 i Sverige, och varje årtionde sedan dess har den stärkts och förbättrats. Det här är första gången vi ser att man börjar ta ett steg tillbaka, säger Lina Fridén, ordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Den drygt 900 sidor långa läroplansutredningen vid namn ”Kunskap för alla” kom tidigare i månaden, och pryds av ett gyllene äpple. Ett av utredningens många förslag är ”att vissa områden utgår eller tonas ned” i den övergripande läroplanen för hela skolan, däribland sexualitet, samtycke och relationer, som man anser lika gärna ”kan framgå i kursplanerna i bland annat biologi, samhällskunskap samt hem- och konsumentkunskap”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 30 april, 2025

Influerare kan få böta efter smygreklam: ”Konsekvent nonchalanta”

Bianca Ingrosso är en av ett 50-tal influerare som granskas av Konsumentverket. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Konsumentverket sätter ned foten mot dolda och otydliga reklamsamarbeten i sociala medier, och slår till mot ett 50-tal influerares bolag. Jämfört med traditionell marknadsföring är dagens nätreklam ofta ”en viskning snarare än en megafon”, enligt forskaren David Cardell.

”Update på veckans kyl”, skriver Bianca Ingrosso på Snapchat, och lägger upp en bild på sitt kylskåp. Där syns energidrycker, ägg, enorma jordgubbar på en tallrik, och ostar från kändissyskonens matföretag Mino Market – ”av och för personer som kanske tar italienska råvaror på lite för stort allvar”.

Hon är ett av de 50 fall som nu granskas av Konsumentverket och rör kändisar med egna företag, som sömlöst visar upp produkter från dem på sina personliga konton.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
TV 30 april, 2025

Grillen #4: Vem är Sveriges Elon Musk?

I veckans Grillen: Vem vill ta rollen som Sveriges svar på Elon Musk, finns ungdomens källa i Venedig och vilka svenskar hejar på Turkiet nu när Joakim Medin riskerar 27 år i turkiskt fängelse.

Grillen gästas av Roland Paulsen, sociolog och hängiven träningsfantast, för att prata om gym är höger och hur vi skulle kunna träna under socialismen.

Avsnittet går även att se på Youtube.

Om avsnittet

Medverkande:
Leonidas Aretakis
Paulina Sokolow
Jacob Lundberg

Gäst:
Roland Paulsen

Vinjett:
Kornél Kovács

Kamera:
Javier Cordova

Klippning:
Petter Evertsen

Inrikes 30 april, 2025

Kommunister och socialdemokrater firar 1 maj – med ”samma” affisch

De två affischerna, beskurna. Bild: Skärmdump.

Två snarlika, 70-talsdoftande affischer skapar förvirring bland Stockholms 1 maj-firare. Den ena kommer från Kommunistiska partiet – och den andra från Socialdemokraterna. ”Kommunister brukar inte gilla att festa med sossar”, säger Andrea Törnestam (S).

Röda fanor. Människor samlade i gemensam protest, i festliga men stiliserade grundfärger. Och ett ballt typsnitt, som hämtat från en svunnen era av utsvängda jeans och fräsiga muskelbilar.

Den ena affischen berättar om Kommunistiska partiets demonstration under parollen Röd front. Den andra om den efterfest på Slaktkyrkan i Stockholm som anordnas samma kväll av Socialdemokraterna i Stockholm.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 30 april, 2025

Intervju i SD-nära kanal kan fälla Boråsmannen

Riks logotyp samt den åtalade 68-åringen. Foto: Skärmdump / Privat.

Den 68-årige man som körde in i en Palestinademonstration hävdar att han är oskyldig. ”Ska jag göra ett terroristdåd så tar jag väl inte med mig damerna”, säger han i förhöret. Men en intervju med Youtubekanalen Riks talar till mannens nackdel, enligt åklagaren.

I dag väcktes åtal mot den 68-åring som körde in i en Palestinademonstration i Borås förra sommaren. Mannen åtalas för försök till grov misshandel samt hets mot folkgrupp.

– Min bedömning är att han har sett demonstrationståget och avsiktligen kört in i den på grund av att det varit till stöd för Palestina, säger åklagare Carolyn Westeröd till Flamman.

Hon menar att bevisningen mot mannen är god.

– Det är baserat på de uttalanden och inlägg han delat i sociala medier under juli och augusti. Det är både på X och på Facebook, där han delat meddelanden som vi bedömer vara av hatbrottskaraktär.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Essä 30 april, 2025

I omvårdnadens dans knyts kroppen till kapitalismen

Personlig assistans kräver ett nära fysiskt samarbete. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT.

När min brukare äntligen kan bada igen, efter månader av lyfthinder och kompromisser, blir den nya takliften både en seger och en sorg. I personlig assistans vävs kroppar, maskiner och känslor samman i ett arbete som både skapar och förbrukar oss.

Den nya takliften är på plats i badrummet. Äntligen kan han bada igen – det bästa han vet. Efter att min brukare brutit benet tvingades vi ta ett långt uppehåll, då det blev för svårt att få över honom i badkaret. I stället gick vi över till duschstol.

Att få en lift var inte enkelt. Det krävdes utredningar och överväganden. Var bad verkligen nödvändigt för hälsan? Behövde hans kropp det? Kunde inte vi assistenter göra liftens jobb med våra egna kroppar?

Liften är en liten seger. För honom – och för oss. Men också en förlust. Ett tecken på att hans kropp håller på att förfalla. Och att våra kroppar gör detsamma. Våra ryggar klarar inte längre att kompensera när hans smidighet sviktar. Den sänkbara sjukhussängen, badrumsliften, elrullstolen – alla de tekniska hjälpmedlen höjer hans livskvalitet och skonar våra kroppar. Men de förändrar också vårt arbete. Tidigare var det kropp mot kropp. Nu står en maskin emellan oss.

Våra ryggar klarar inte längre att kompensera när hans smidighet sviktar.

Jag började arbeta extra i hemtjänsten redan i gymnasiet. På helger och somrar gick jag hem till pensionärer i Hässelby Gård, städade, handlade och delade ut matlådor. När jag var 25 började jag arbeta nätter som personlig assistent åt min moster.

I sjutton år jobbade jag nätter – en påfrestning både fysiskt och mentalt. Att leva så nära en nära släktings dödsångest, nattliga panik och andningsnöd slet hårt. Omställningarna mellan nattarbete och dagliv blev allt svårare.

Sedan kom döden. Ett litet sår blev till blodförgiftning. Min mosters kropp gav upp, även om sinnet fanns kvar. Hon sjönk in i en allt djupare sömn. Jag fick ta beslutet på sjukhuset att stänga av hennes livsuppehållande maskiner och se henne ta sina sista andetag. Det knäckte mig.


I en text jag skrev efter hennes död försökte jag beskriva den ”moster-maskin” vi hade blivit under våra år tillsammans: hur vi assistenter, apparaterna och min moster kopplades samman i en noggrann koreografi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 29 april, 2025

Sami Suliman höll ett tal där han beklagade sig över ”de tre Arons” makt över Sverige. Skärmdump.

”De är alla sionister”, dundrar talaren från scenen. Det är demonstration för Palestina vid Odenplan den 12 april, och Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig framställs som mytologiskt mäktig. ”Han är livsfarlig och kan tysta en statsminister, och kan göra vad han vill i vårt land. Kom ihåg hans namn.”

Nu är talaren, en av medarrangörerna av de sedan drygt två år veckovis återkommande Palestinademonstrationerna i Stockholm, varm i kläderna. Han ser ett mönster eftersom flera personer han ogillar heter Aron. De, framgår det underförstått, har ett särskilt samband med varandra. ”Aron ett, Aron två, Aron tre – ett kraftigt spindelnät i media och politik.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 28 april, 2025

Flamman firar historisk upplaga på Sturehof

Kulturredaktör Paulina Sokolow, nyhetsredaktör Jacob Lundberg, chefredaktör Leonidas Aretakis och reporter Liz Fällman.

Efter en rekordartad tillväxt firar Flamman en efterlängtad milstolpe på jämngamla Östermalmskrogen Sturehof. ”Vår främsta uppgift är att granska överklassen, så varför inte göra det på nära håll”, säger chefredaktör Leonidas Aretakis.

Den socialistiska veckotidningen Flamman växer som aldrig förr.

Från att i decennier ha skvalpat runt två till tre tusen prenumeranter har tidningen skapat kvartalsrapporter som skulle göra Elon Musk avundsjuk.

Sedan första numret 2023 har man växt från under 3 000 till över 5 000 prenumeranter.

– Det gläder mig att vår satsning på orädd, rolig och fritänkande journalistik betalar sig. Det här är en laginsats – vi har kul ihop på redaktionen, och det märks på resultatet, säger Leonidas Aretakis.

Flamman har vuxit till en publicistisk storspelare: citerad i riksmedier, närvarande i centrala debattpaneler och med eko långt utanför Sveriges gränser.

Satirtävlingen i januari 2023 uppmärksammades i bland annat Le Monde och Süddeutsche Zeitung, och utlöste attacker i Erdogans närstående tidning Sabah. Tävlingen ledde också till att Flammans chefredaktör tilldelades yttrandefrihetspriset till Lars Vilks minne.

– Folk kastar sig över allt från våra gräv till våra essäer. Vi har en blandning av material som vi är ensamma om, och dessutom en egen ton, säger nyhetsredaktör Jacob Lundberg.

Med den nya tv-satsningen Grillen, och profilerade poddar som Forum, Apans anatomi och Kalam suedi har man dessutom etablerat sig som ett bredare mediehus, som nu dessutom fylls på med Sveriges mest inflytelserika litteraturpodd Gästabudet.

Tidningens nyskapande omslag tas ofta fram i samarbete med samtida konstnärer.

– Det märks att folk verkligen vill skriva hos oss, och säg en annan svensk veckotidning som är så här snygg? säger kulturredaktör Paulina Sokolow.

Flamman har levt många liv sedan starten som socialdemokratisk rösträttstidning i Malmfälten 1904–1906: från VPK-tidning efter partisplittringen 1917, via hårdkommunistisk utbrytare med APK 1977, till dagens oberoende socialistiska röst sedan 1991.

I dag förenar tidningen en självständig utrikeslinje – med enhälligt stöd för Ukraina, skarp kritik mot Israels brutala krigföring och ett lika starkt motstånd mot antisemitism – med en konsekvent solidaritet med arbetande människor.

– Vi struntar helt i vem vi gör förbannad. Våra läsare förväntar sig självständiga ställningstaganden och oväntade ingångar, och vår enda lojalitet är med dem, säger Leonidas Aretakis.

Att spränga 5 000-vallen – en siffra Flamman inte sett sedan 1970-talet – är en historisk händelse. Den firas nu på klassiska Sturehof, grundat 1905, kvällen innan första maj.

– Vår främsta uppgift är att granska överklassen, så varför inte göra det på nära håll.

Krönika 26 april, 2025

Tiktok är en av de främsta nyhetskällorna för unga. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

För två veckor sedan skaffade jag Tiktok. I början hatade jag varje sekund av det. Min relation till selfiekameran har annars varit att rygga tillbaka i förskräckelse efter att ha råkat slå på den av misstag. Men jag vill inte vara aktiv på X längre och Bluesky är sin egen lilla filterbubbla – så nu är det selfievideo som gäller.

När högern vann det svenska valet 2022 pratade många efteråt om deras framgångar bland unga väljare. I skolvalet fick Sverigedemokraterna 20,8 procent, medan Moderaterna lockade mer än var fjärde ungdom.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr