Sedan årskiftet gäller nya beräkningsregler för a-kassan, regler som kan innebära en obehaglig överraskning för den som stannat hemma med sjuka barn. Bara några få dagars frånvara i månaden kan innebära flera tusen kronor i sänkt ersättning, skriver tidningen Dagens Arbete, och småbarnsföräldrar med låg inkomst tillhör de som kan drabbas mest. Tre frånvarodagar per månad för en person med en inkomst på 18.500 kronor, innebär att a-kassan blir nästan 2.000 kronor lägre.
– Många ringer och hävdar att något inte stämmer med deras ersättning, säger Anders Wickander på arbetslöshetskassornas samorganisation, till Dagens Arbete.
Många vet inte att obetald frånvaro från jobbet innebär sänkt ersättning den dagen då a-kassan behövs. De nya reglerna innebär nämligen att sådan frånvaro måste räknas ifrån den normalarbetstid som ligger till grund för ersättningen från a-kassan, skriver tidningen.
– Det är fullständigt orimligt. Det är ingen inkomsttrygghet över huvud taget, säger Åke Ljunggren, föreståndare för IF Metalls a-kassa, till Dagens Arbete. Det är de fattiga som drabbas värst.
Eftersom låginkomsttagares ersättning från a-kassan redan från början ligger under taket på 680 kronor per dag drabbas de hårdast. Den framtida ersättningen sänks av varenda timmes frånvaro från jobbet. Fredrik Östbom, politiskt sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet, säger till Dagens Arbete att de är medvetna om effekten av nya reglerna men att några förändringar av reglerna inte är att vänta.
– Grundtanken med arbetshetslösförsäkringen är att bara arbetad tid ska räknas. Men vi har blivit varse effekterna och får ha med det i åtanke när försäkringen utformas i framtiden, säger han till tidningen.