En rad krav presenterades under Seko:s kongress i förra veckan. Ett rör avregleringen av svensk industri. I sitt inledningstal sade Seko:s förbundsordförande Janne Rudén att avregleringen skadat svensk industri. Seko:s förbundsmöte uppmanar därför regeringen att all fortsatt avreglering stoppas till dess att systemskiftet inom samhällsservicen och infrastrukturen utvärderats av regeringen. Effekterna vad avser service, tillgänglighet, kvalité och kostnader bör ingå i granskningen, menar man.
Från förbundets sida anser man att avregleringen skadat svensk industri. Utvärderingen anser man bör starta omedelbart.
– Det är med anledning av alla dessa avregleringar, nedskärningar och försämringar som vi har valt att kalla den här kongressen. Detta får oss att se rött, säger Rudén till Flamman. Dessutom är vi röda, tillägger han.
– Ett förbisett problem när det gäller avregleringen är att den skadat svensk industri. Det finns inte längre några stora kompetenta inköpare som är beredda att ta risker i kvartalskapitalismens land. Då blir det inte heller några efterföljare till AXE-växlarna, RC-loken eller X 2000-tågen. Svensk industri blir istället underleverantörer och legotillverkare till multisar. I några fall får konkurrensdyrkan helt fantastiska effekter. Ta till exempel fyrdubblingen av telemasterna i 3G nätet. Att bygga flera parallella master känns ungefär likadant som att det skulle finnas fyra broar mellan Malmö och Köpenhamn, eller fyra parallella motorvägar mellan Malmö och Stockholm, för att öka konkurrensen. Var ligger egentligen samhällsnyttan i detta, frågar man sig, sade Janne Rudén, i en artikel från Seko.
EMU-frågan var inte central under Seko:s kongress, säger Janne Rudén. Han konstaterade resultatet i sitt inledningstal och påpekade att det ska respekteras.
– Att det blev nej till EMU påverkar inte oss i vårt fortsatta arbete. Vi kommer att arbeta på som vanligt, säger han. Det kommer inte att ske några dramatiska förändringar.
Rudén och Hans Tilly, Byggnads förbundsordförande sade båda att det har fullt förtroende för näringsminister Leif Pagrotsky och menar att det vore helt fel om han inte fick sitta kvar i regeringen.
De båda påpekar även att det är mycket viktigt att respektera det resultat som EMU-omröstningen gav.