När Flamman går i tryck är mycket fortfarande oklart om vad som egentligen hände när israelisk militär bordade skeppen med förnödenheter på väg mot Gaza. De flesta av uppgifterna kommer från israelisk militär. Israel har bekräftat åtminstone nio dödsoffer, men det har även cirkulerat uppgifter om betydligt fler, kanske upp emot 19 personer. I skrivande stund har det inte gått att få kontakt med någon av de svenska medborgare som fanns ombord på skeppen. Däremot har det bekräftats att alla lever.
– Den enda kontakten vi har haft är genom en israelisk advokat, säger Tigran Feiler, son till musikern och konstnären Dror Feiler, som befann sig på ett av skeppen.
Enligt vad de har hört från advokaten är det inte en helt ovanlig strategi.
– Det är ett medvetet val från israelisk militär. Nu har de haft tid att komma ut med deras version och det kommer att dröja några dagar innan vi kan höra aktivisternas.
Aktivisterna har ställts inför ultimatum om antingen omedelbar deportation eller att bli kvar i fängsligt förvar i väntan på rättsprocess.
– Men om man går med på deportation måste man samtidigt skriva på papper om att avsäga sig alla anspråk på juridiska rättigheter, därför har flera tyckt att det inte varit ett alternativ, säger Tigran Feiler.
Sköt slumpvis
Israelisk militär har gått ut med att aktivisterna på skeppet Mavi Marmara, där de flesta dödsoffren ska finnas, var mycket våldsamma och att soldaterna öppnade eld i självförsvar.
Det motsägs bland annat av turkiska fredsaktivister från ett av de andra skeppen som anlände hem natten till i tisdags och uttalade sig i tv. Enligt dem ska Mavi Marmaras kapten ha gjort ett anrop om att militärerna sköt slumpmässigt och att de hade börjat bryta upp fönstren på skeppet. Det var det sista de hörde från Mavi Marmara. Tigran Feiler säger att anklagelserna om våldsamt motstånd är ett sätt att ta fokus från Israels agerande.
– Frågan är vad de hade att göra på skeppen över huvud taget.
Han får stöd från Mark Taylor, folkrättsexpert verksam i Oslo.
– Det där är egentligen två separata frågor: Dels internationell lag på öppet hav och dels Israels agerande på båten.
Blockaden får inte glömmas
Mark Taylor säger till Flamman att han inte har kunnat hitta något som ger Israel rätt att borda skeppen på internationellt vatten.
– Grundprincipen är att alla fartyg får färdas på internationellt vatten. Det är själva poängen med begreppet.
– Det ser ut som att Israel helt missbedömt situationen och gjort ett stort misstag, konstaterar han.
Tigran Feiler hoppas att de tragiska händelserna kommer att följas upp.
– Det är lätt att man bara fokuserar på det nyhetsmässiga och på att det var svenskar på skeppen. Men man får inte glömma bort det viktigaste; blockaden av Gaza som fortfarande inte är bruten.
Han påpekar att det från flera olika håll har börjat komma fram kritiska röster även i israeliska medier mot statens agerande. Även personer till höger som är kritiska mot Ship to Gaza i sig har tagit avstånd från den militära insatsen.
– Även bland högerextremister inser man att det här är PR-mässigt självmord för Israel. Skulle man nu sätta tryck på genom att skicka fler skepp skulle det bli en enorm huvudvärk för den israeliska regeringen.