Från och med valet i höstas har det regelbundet rapporterats om kvittningsfel i riksdagen. Oppositionen har haft majoritet i en fråga tillsammans med Sverigedemokraterna, men när det blivit dags för omröstning har regeringens förslag röstats igenom. I frågor som hur regeringen ska ställa sig till EU-kommissionens förslag om bland annat lönebildning, hur småviltsjakten ska hanteras, eller hur hög skatten på diesel ska vara, har en majoritet sjabblats bort och en minoritets förslag gått igenom i riksdagen. Frågan är hur kvittningssystemet fungerar och varför det blir fel så ofta.
– Det är den mänskliga faktorn som spökat, säger Kurt Kvarnström, en av Socialdemokraternas kvittningsmän.
I ett av fallen där Socialdemokraternas ledamöter misslyckats med kvittningen gällde det en ny ledamot som hade sjukanmält sig, men inte visste om att denne måste meddela det även till kvittningsmännen.
Kvittningssystemet har kommit till för att majoritetsförhållandena i riksdagen ska vara korrekta, även om någon ledamot är sjuk eller frånvarande av andra skäl under omröstningen. Den riksdagsledamot som inte ska närvara vid en omröstning meddelar kvittningsmännen i sitt parti och en riksdagsledamot från det andra blocket kvittas ut. Problemet uppstår när någon glömmer att meddela frånvaro, eller när någon meddelat frånvaro men av någon orsak ändå är närvarande och röstar. De flesta tycks vara ense om att systemet behövs, även om det bygger på en frivillig överenskommelse.
– Att 349 ledamöter alltid ska vara på plats vid omröstningar skulle inte gå, säger Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiets ena kvittningsman.
Fel tidigare också
Wiwi-Anne Johansson har själv missat en omröstning. Det var när riksdagen röstade om småviltsjakten, oppositionspartierna skulle tillsammans med Sverigedemokraterna ha haft majoritet i omröstningen. Men en kristdemokrat röstade trots att denne egentligen var utkvittad och en socialdemokrat hävdade senare att han röstade, men att hans röst inte registrerades.
– Varje vecka går vi igenom veckans ärenden. Vi vet vad vi säger okej till på gruppmötena, men för att underlätta vid omröstningen ska den ledamot som är ansvarig för just den frågan resa sig för att visa hur vi ska rösta, berättar Wiwi-Anne Johansson.
I fallet med småviltsjakten var det Jens Holm från Vänsterpartiet. Men Holm satt långt ifrån Wiwi-Anne Johansson och när det blev dags för omröstning misstog hon sig på honom och hans bänkgranne.
– Jag blev förvirrad och hann helt enkelt inte tillbaka med handen för att rösta.
Med bara tre rösters marginal från början blev det spiken i kistan för oppositionsförslaget.
Både Wiwi-Anne Johansson och Kurt Kvarnström är eniga om att det inte är något nytt att det slarvats med utkvittningar eller att ledamöter röstar fel.
– Det har inte blivit hundra procent rätt tidigare heller, men det har inte haft lika stor betydelse då det inte varit så jämnt, säger Kurt Kvarnström.
Kan du förstå att människor blir provocerade av att välavlönade personer med ett tungt förtroendeuppdrag trycker på fel knapp eller inte klarar av att sjukanmäla sig på ett korrekt sätt?
– Ja, jag förstår att det kan finnas synpunkter på det. Det är beklagligt, jag blev själv oerhört besviken när socialdemokratiska ledamöter var frånvarande utan att ha kvittat ut sig på rätt sätt.
Linde blir extraresurs
Sjabblet med kvittningen och felröster i viktiga omröstningar har lett till diskussioner inom partierna och man har försökt vidta åtgärder för att det inte ska hända fler gånger.
– Det är jätteallvarligt. Jag förstår att människor kan fråga sig om man ska ha sådana löner om man inte ens kan trycka på rätt knapp, säger Wiwi-Anne Johansson.
Inom Vänsterpartiet har riksdagsgruppens gruppledare Hans Linde tagit på sig att vara en extraresurs för partiets ledamöter.
– Han ska fungera som en sådan som man kan titta på hela tiden vid omröstningar för att veta hur man ska rösta.
I Vänsterpartiets fall har inte kvittningssystemet har varit orsaken till att ledamöter vid tre tillfällen missat omröstningar den här mandatperioden, utan det har andra typer av missar som toabesök eller julklappsinhandlande där ledamöter trott att de ska hinna i tid till omröstningen. Wiwi-Anne Johansson påpekar att partiet tidigare har haft bäst statistik vad gäller kvittningar.
– Men nu har vi inte råd med fler misstag.
Inom alla partier pågår just nu ett arbete för att ta slarviga ledamöter i örat. Inom Socialdemokraterna har man nu gått igenom reglerna ordentligt för hur man anmäler frånvaro på rätt sätt.
– Man ska också meddela sig via mejl och få svar från kvittningsmannen, det räcker inte att säga till muntligt som det har varit i en del partier tidigare, säger Wiwi-Anne Joahnsson.
En möjlig bidragande orsak till att kvittningssystemet har blivit mer komplicerat är Sverigedemokraterna som inte anser sig tillhöra något block och därför inte heller ingår i kvittningssystemet. Nu har det varit på tal om att partiet ska ingå i systemet på ena eller andra sättet.
– Jag vet inte riktigt hur man löser det här än, säger Wiwi-Ann Johansson.
På onsdag röstas det om datalagringsdirektivet i riksdagen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har lagt ett eget förslag och då ska man undvika kvittningar.
– Vi har lite rått sagt att enda giltiga frånvaron är egen begravning, säger Wiwi-Anne Johansson.
Fotnot: Omröstningen om EU-kommissionens förslag misslyckades för oppositionen på grund av att tre miljöpartister misslyckats med att kvitta ut sig korrekt. Ett beslut som gick oppositionens väg togs dock senare i EU-utskottet.