Det är inte rimligt att föräldrar tvingas lämna sina barn för att resa till sitt hemland eller annat land för att ansöka om uppehållstillstånd. Det skriver Barnombudsmannen i en skrivelse till regeringen.
– Forskning visar att några veckor för ett spädbarn är en oändlig tid och den förälder som barnet inte träffar under en tid kan nästan försvinna ur barnets medvetande, säger Lena Nyberg.
Enligt dagens regler måste föräldrar resa ut och ansöka om uppehållstillstånd från sitt hemland, även om de är ska få stanna i Sverige eftersom de har fått barn här.
”Horribelt”
Ulla Hoffmann är ordförande för vänsterpartiets fristadsfond. Hon håller med barnombudsmannen.
– Det är fullständigt horribelt att begära att någon ska åka tillbaka. Jag tycker de reglerna ska ändras.
Problemet är störst för de föräldrar som har fått ett avvisningsbeslut som ska verkställas och efter det fått barn med någon som har uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap, menar Barnombudsmannen.
Även Migrationsverket har tidigare kritiserat reglerna i utlänningslagen. Migrationsverket anser att nuvarande ordning är orimlig och onödigt formalistisk.
Åka iväg för att ansöka
– Det finns möjlighet att göra undantag i bestämmelserna. Men praxis har väl blivit på Migrationsverket att man säger då måste åka tillbaka för att söka uppehållstillstånd, säger Ulla Hoffmann till Flamman. Därför tycker de antagligen att de behövs en lagändring.
Barnombudsmannen Lena Nyberg har fått brev och telefonsamtal från personer som drabbats av problem som uppstår när en förälder tvingas åka ifrån sitt barn under en längre tid för att formellt ansöka om uppehållstillstånd. Barnombudsmannen har även haft ett möte med Migrationsverket i frågan.
– Familjer splittras i onödan. Barn har rätt till och behöver båda sina föräldrar. Det är oacceptabelt att skilja små barn från föräldrar på grund av processuella hinder. Jag hoppas att regeringen finner en snabb lösning på problemet, säger barnombudsman Lena Nyberg.
För lite hänsyn till barnen
I flyktingärenden tas generellt för lite hänsyn till barns rätt att vara med sina föräldrar, tycker Ulla Hoffmann.
– Vi hade en diskussion i samband med den tillfälliga lagändringen (tillfällig amnesti 2006, reds. anm.) vad ett spädbarn var. Migrationsverket bedömde treåringar som spädbarn och hävdade därmed att de inte hade hunnit få anknytning till Sverige. Visst är det så, att man tar liten hänsyn till barnen.
– Vi är kritiska till att barn måste vara ifrån sin ena förälder upp till ett halvår, säger Barnombudsmannen. Barn har inte samma tidsuppfattning som vuxna och kan inte överblicka tid på samma sätt som vuxna. Ett halvår kan upplevas som en evighet för ett barn.
– Det är en fullständigt barock situation, säger Fristadsfondens Ulla Hoffmann. Man har rätt att återförenas och att leva med sin familj i Sverige, ändå ska man skickas tillbaka och söka därifrån – fastän de inte kan neka honom eller henne uppehållstillstånd.
Hoffmann menar också att det är stor risk att den som flytt av politiska skäl förhindras att återvända till Sverige.
– Risken är uppenbar att man grips eller någonting händer så man inte kan komma tillbaka.