Hans ministrar hade på söndagen just svurits in inför den spanske kungen då Zapatero förklarade:
– Jag har instruerat den nye försvarsministern att redan i morgon dag, efter det att han avlagt ämbetsmannaeden, vidtaga alla nödvändiga åtgärder för att på kortast möjliga tid och under största möjliga säkerhet ta hem de spanska trupperna i Irak.
Zapatero infriar därmed ett löfte om att dra hem trupperna om inte FN övertar huvudansvaret för insatsen i Irak.
– Enligt de informationer vi kunnat inhämta under de senaste veckorna så blir det ingen resolution i FN som motsvarar våra villkor för att våra trupper skulle kunna stanna i Irak.
Den snabba truppreträtten överraskar eftersom premiärministern i fredags antydde en uppmjukning av sin position. Sitt tidigare fastlagda ”ultimatumdatum” den 30 juni hade han då undvikit. Först under direkta samtal med de olika spanska riksdagsgrupperna lyckades Förenade vänstern (IU) förmå honom att på nytt slå fast detta datum. En sådan överenskommelse var nödvändig eftersom den socialistiska minoritetsregeringen är beroende av Förenade vänsterns röster.
Alla utom representanterna för den förlorande högerregeringen lovordade premiärministerns modiga åtgärd. I olika spanska städer firades detta beslut vid folkmöten på gator och torg.
Den bortröstade högerregeringens representanter beteckande truppreträtten som ett ”knäfall” för terroristerna.
Efter attentatet den 11 mars har det inkommit ett flertal hot om att förvandla ”Spanien till ett helvete”.
Dessa hot har säkert spelat en roll. Zapatero skulle fått ta emot mycket kritik om nya terrorattentat inträffat innan de spanska trupperna tagits hem. Han vet mycket väl att högerpartiets skryt om att man slagit sönder alla terroristceller är just skryt och inget annat. Fortfarande efterlyses ett antal personer som förmodas ha haft med hoten och attentatet att göra.
Den spanska dagstidningen El País anser att det försämrade läget i Irak, där man inte kan garantera de spanska truppernas säkerhet, har spelat en viktig roll för det snabba beslutet.
Enligt samma tidning inleddes återtåget redan efter helgen då 200 soldater i Irak förflyttades till Kuwait. Och på sitt första regeringssammanträde diskuterade man återtåget som enligt militärernas beräkning kan ta en hel månad att genomföra. Den omtalade Shialedaren Muktada Al Sadr har redan uppmanat den irakiska befolkningen att inleda en vapenvila gentemot de spanska trupperna.
Det snabba beslutet om ett återtåg hänger säkert också samman med det tillspetsade läget i Palestina, där Israel med stöd av USA trappar upp sitt smutsiga krig med nya mord på palestinska ledare. En som är väl insatt i hela denna problematik är den nye spanske utrikesministern Miguel Ángel Moratinos. Han var tidigare FN:s speciella sändebud när det gällde fredsprocessen i Mellanöstern. Och Zapatero har själv snabbt distanserat sig från den israeliska politiken gentemot palestinierna.
Utrikesminister Morantino förklarade också att det spanska återtåget inte innebär att Spanien undandrar sig sitt ansvar för en demokratisering i Irak:
– Vi kommer att fortsätta att arbeta för att det genom FN och de viktigaste allierade uppstår en dynamik som kan förverkliga irakernas dröm om ett fritt och demokratiskt Irak.