Städarna på Södersjukhuset i Stockholm fick sin arbetstid och lön sänkt med fem procent när städföretaget NCA gjorde nedskärningar. För dem som arbetat längst kan det skilja nästan en tusenlapp i månaden i lön. Facket har protesterat, men arbetsgivarens agerande är inte olagligt.
– Tydligen finns det en dom i Arbetsdomstolen där man gjort den tolkningen att arbetsgivare har rätt att agera så här, förutsatt att de går ut till alla anställda, säger Lasse Fischer, ombudsman på Kommunal.
I framtiden kommer facken att se över om det finns någon möjlighet att driva på för en ändrad lagstiftning och täppa igen luckan i lagen.
– Annars finns risk för att det kan komma att bli vanligare bland arbetsgivare.
Till Kommunal Stockholms medlemstidning säger en anonym städare att dennes arbetsledare har uppmanat dem att arbeta full tid, trots att de inte får betalt för den sista halvtimmen.
Dåliga upphandlingar
Niclas Brodin, vd för NCA, menar att skälet till nedskärningarna är att konkurrensen i upphandlingar är hård. Han tillbakavisar uppgifterna om att städarna skulle ha fått uppmaningar om att jobba mer än de får betalt för.
– Jag är den första att beklaga att kunderna inte värdesätter en tjänst, men det lättaste för en inköpare verkar vara att ta det lägsta priset.
Han säger att företaget länge har försökt att hålla emot nedskärningar, men att städbranschen är så prispressad att det är svårt att vinna upphandlingar eller få uppdrag för ett företag som försöker att vara en bra arbetsgivare. Ofta hänvisas till Lagen om offentlig upphandling när man väljer det billigaste alternativet, vilket Niclas Brodin menar är en snäv tolkning av lagen.
– Jag kan ta en jämförelse; om jag skulle gå ner till Sergels torg och köpa en Hasselbladskamera för tusen kronor skulle jag kunna bli dömd för häleri. Det är uppenbart att det inte kan vara så här billigt. När vissa företag lägger upphandlingsbud där det inte finns utrymme för löner på kollektivavtalens lägstanivå borde politiker också förstå att det inte kan gå ihop, säger Niclas Brodin.
Att man valde lösningen med arbetstids- och lönesänkningar beror enligt honom på att man ville undvika att säga upp någon helt. Han säger också att företaget kommer prioritera att få upp arbetstiden om debiteringsgraden ökar.
Kan du förstå att personalen är upprörd?
– Jag har full förståelse för det. De har all rätt att vara både ledsna, arga och besvikna.