WASHINGTON. Klimatförändringarna och massproduktionen av biobränslen är två av orsakerna till stigande globala matpriser. Utvecklingen riskerar att slå hårdast mot världens fattigaste, enligt en ny rapport från amerikanska International Food Policy Research Institute, IFPRI.
Rapportens huvudförfattare Joachim von Braun, som också är generaldirektör för IFPRI, säger att trenden i fler decennier varit att priserna på mat har sjunkit. Men på senare tid har istället matpriserna snabbt börjat stiga, och inget tyder just nu på att priserna återigen ska sjunka. I rapporten påpekas att klimatförändringarna kommer att få negativa konsekvenser på matproduktionen, vilket även slagits fast av FN och USA:s jordbruksdepartement, enligt IFPRI.
Enligt rapporten kommer klimatförändringarna att påverka den nederbörd som bönder är beroende av både för sina odlingar och för sina kreatur. Effekten kan bli att spannmålsproduktionen i södra Asien kraftigt kommer att minska, medan produktionen av vete i stort sett kan ha upphört i Afrika år 2080.
En temperaturhöjning på över tre grader kan få effekten att matpriserna stiger med upp emot 40 procent, enligt rapporten.
Även odlingen av växter avsedda för biobränsle kan dramatiskt förändra tillgången till mat, och därmed leda till ännu högre livsmedelspriser. ”I takt med att biobränslen blir alltmer inkomstbringande så kommer mer jord, vatten och kapital att gå till produktionen av dessa”, skriver IFPRI i rapporten.
Enligt Timothy Sulser, som varit med och skrivit rapporten, har den ekonomiska tillväxten i länder som Indien och Kina bidragit till att allt fler människor efterfrågar en kost bestående av mycket kött, frukter och grönsaker. Detta samtidigt som världens fattiga får allt svårare att betala för den basmat som blir dyrare.