– Advokater har försökt anföra risken att bli direkt avvisad som skäl till att inte skicka tillbaka irakier som kommer till Tyskland via Sverige, säger Volker Gerloff, jurist i Tyskland, till Flamman.
I två fall har en domstol i Münster i så kallade ”fast appeals” (ungefär snabbutlåtanden) bedömt att det varit för farligt att sända flyktingar till Sverige, då de med största sannolikhet skulle utvisas till Irak. I snabbutlåtandena har man tagit fasta på att Sverige, enligt UNHCR, sänder tillbaka irakier till Bagdad utan hänsyn till vilken region de ursprungligen kommer från, eller vilken etnisk grupp de tillhör.
Det ena fallet gällde en man som tillhörde en minoritet. Domstolen bedömde det vara för riskfyllt för honom att vistas ensam i Bagdad. Domarna har dock kommit att ändras i senare utlåtanden.
Undantag från EU-regler
Enligt Dublinförordningen ska asylsökande i de flesta fall skickas till det EU-land de först anlänt till. Men det finns länder som gör undantag när det gäller vissa ”ursprungsländer”.
– Det finns tidigare domstolsbeslut i Tyskland om att inte sända tillbaka flyktingar till Grekland, då landet inte anses uppfylla minimikraven för att få ett rättssäkert mottagande, säger Volker Gerloff.
Det var enligt den principen det prövades om det var säkert att skicka tillbaka irakiska asylsökande till Sverige.
Grekland är på många sätt extremt när det gäller flyktingar. UNHCR har kritiserat landet, bland annat för att asylsökande har misshandlats av kustbevakningen och för att rättssäkerheten i asylprocessen är minst sagt bristfällig. ”Förhållandena är oacceptabla, inte bara för barn utan för alla mänskliga varelser”, säger Karl Kopp, från tyska människorättsorganisationen Pro Asyl, i en artikel på UNHCR:s hemsida om de grekiska flyktingcentren.
Färre till Sverige
För ett par år sedan var Sverige det EU-land som i förhållande till sin storlek tog emot flest flyktingar från Irak. Men andelen irakiska asylsökande har minskat sedan Sverige börjat bli mer restriktiv med att ge asyl till irakier. Istället tycks fler söka sig till Tyskland, Finland och Norge.
Anita Dorazio, som arbetat med flyktingars rättigheter i många år, har inte hört talas om diskussionen i Tyskland, men hon är inte förvånad. Hon menar att det finns en falsk bild i Sverige av att vi har en generös flyktingpolitik.
– Många som har fått avslag här har senare fått flyktingstatus i Kanada.
Joakim Hugoson är rättslig expert på Migrationsverket. Han har inte heller hört talas om att advokater i Tyskland ska ha försökt stoppa avvisningar till Sverige.
– Men det är klart att det kan ha anförts som skäl om sökanden trott sig ha större chanser till asyl i Tyskland. Däremot tycker jag det är rimligt att domstolen senare gått på tyska migrationsverkets linje. Det som kan utgöra skäl till undantag från Dublinförordningen är om asylsökanden inte skulle få ett rättssäkert bemötande, och det får man i Sverige.
Joakim Hugoson påpekar även att asylsystemen i Sverige och Tyskland skiljer sig så pass mycket åt att det är svårt att göra jämförelser.
– Tyskland utfärdar till exempel oftare tillfälliga uppehållstillstånd, medan Sverige antingen ger avslag eller permanent uppehållstillstånd.