FRA-frågan har skapat problem inom de borgerliga partiernas ungdomsförbund. Niklas Wykman, ordförande i Moderata ungdomsförbundet hotar med att avgå och skriver på sin blogg att moderaterna har förlorat stödet hos många efter beslutet.
– Reinfeldt kan nu välja mellan att initiera ett samtal kring framtidens integritetsskydd i Sverige eller förlora en hel generation unga anhängare. Många har vi redan förlorat. Mejlen, facebook, SMS-inkorgen, överallt, människor som aldrig mer kommer att rösta på vårt parti eller engagera sig för vår sak, skriver Wykman på sin blogg.
Fredrik Reinfeldt svarar på Politikerbloggen.se:
– Jag tror ingen kan uttala sig på det sättet för en hel generation, utan vi är just i individualismens tidevarv. Även unga människor gör olika bedömningar av olika företeelser, och när väl dammet lagt sig och man lite mer fått följa vad det här egentligen har handlat om, så tror jag att man kommer att göra olika tolkningar av det.
Men protesterna är besvärande för moderpartiet moderaterna. Partiets kommunikationschef Pär Henriksson bad partiets tjänstemän att inte kampanja mot riksdagsbeslutet.
Fytne.nu publicerar Pär Henrikssons interna mejl, som ska ha skickats ut före omröstningen om lagen:
“Våra ledamöter och andra företrädare har varit och är fortfarande under stort tryck. Det är då särskilt viktigt att vi som medarbetare i moderaterna känner ett ansvar. Som tjänstemän i moderaterna ska vi därför inte delta i upprop, signa upp på Facebook-grupper eller på andra sätt aktivit opinionsbilda i en fråga där det finns ett tydligt beslut i riksdagsgruppen om en enhetlig partilinje.”
Till Dagens Media säger Henriksson
– Jag tror inte att de i sig har påverkat själva beslutsgången, men däremot kan man se hur sociala media – inte minst de grupper som bildades på Facebook – spelade en stor roll när det gäller att mobilisera och administrera engagemanget hos många människor. Det är en av de första gångerna man ser det i en så här stor skala i Sverige.
Under det nordiska ministermötet i Linköping ville Moderata ungdomsförbundet i Östergötland visa sitt missnöje med FRA lagen med en demonstration.Niclas Bengtsson, statsministerns och statsrådsberedningen presschef försökte då vid flera tillfällen stoppa den demonstration som ändå lyckades genomföras av MUF i måndags förra veckan, rapporterar Politikerbloggen.se.
Det finns mycket som talar för att FRA-beslutet särskilt upprört unga människor med borgerlig sympati, menar debattören Stig-Björn Ljunggren.
– Att övervaka folk på detta sätt i jakten på terrorister har ett brett folkligt stöd. Men här har regeringen retat upp en annan grupp, någon slags Stureplanselit som är väldigt ideologiskt driven, säger han till Dagens Media.
– Det finns ett antal personer där som har haft ett stort förtroende. Men de har fått en rejäl smäll nu. Federley, eller Feg-erley som han nu har börjat kallas, har ju vänt sig till denna grupp.