Den tyska vänstern firade i höstas sitt bästa valresultat i fria val sedan 1930-talet och tågade med 52 nya mandat in i det tyska parlamentet. Valsegern möjliggjordes av ett sammangående av två vänsterpartier. Det var det västtyska partiet WASG som överraskande drog tillbaka sin egen lista för att samverka med PDS. PDS, som har sina fästen i det forna DDR, hade innan dess fått bevittna hur de egna svaga partidistriken i västra Tyskland utkonkurrerades av WASG, som bildats så sent som i januari 2005.
I somras beslutade de två partierna att bedriva en gemensam valkampanj och slutligen gå samman efter valet. PDS bytte namn till Die Linkspartei.PDS (Vänsterpartiet.PDS) och justerade sina stadgar för att möjliggöra partifusionen. Den planerade fusionen har dock visat sig vara komplicerad, vilket WASG:s partisekreterare Irina Neszeri redan inför det tyska valet antydde i en intervju med Flamman (den 18/8).
Egen WASG-lista i Berlin
Knäckfrågan, som nu hotar partifusionen i sin helhet, är regeringssamarbetet mellan PDS och socialdemokraterna i två östtyska tyska delstater, Mecklenburg-Vorpommern och huvudstaden Berlin. Vänsterregeringarna anklagas för att vara delaktiga i hårda sociala nedskärningarna och för att bedriva en antifacklig politik.
Framför allt i Berlin har striden under de senaste veckorna eskalerat, och WASG:s distriktsstyrelse har hotat med att ställa upp med en egen lista i delstatsvalet nästa år. I helgen röstade dessutom WASG Berlins distriktskonferens med mycket stor majoritet mot ett sammangående med Vänsterpartiet.PDS. Enligt Klaus Ernst, språkrör för WASG, kan detta innebära att partistyrelsen kan komma att intervenera i frågan.