Flamman har ringt runt bland flera av de framträdande undertecknarna till vårens VägVal Vänster-upprop. Av dessa är det bara några som säger sig ha känt till papperets existens.
– Jag har sett papperet vid något tillfälle, det är inte något märkvärdigt, säger Dan Gahnström, politisk sekreterare i Uddevalla.
Enligt Gahnström är det inget märkligt med dokumentet.
– Det är klart att det förs diskussioner inför kongressen i olika former.
Det märkliga är snarare de reaktioner som VägVal Vänster-uppropet och dem som undertecknat det mött, menar Gahnström.
– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att ett öppet upprop skulle vålla sån uppståndelse och upprörda känslor.
En annan som säger sig ha läst papperet är Björn Grip, landstingsråd i Östergötland. Å ena sidan menar han att grundtankarna inte är så konstiga – det handlar om en genuin oro och att öppet söka påverka partiets politik – men håller samtidigt inte med om flera tankegångar i papperet.
En av dessa är att diskutera om en ”finsk situation” kunde vara önskvärd; alltså vad det finska Vänsterförbundet hade under många år med en avvikande minoritet som tolererades även i organiserad form.
– Det är inte något jag tycker om. Vi ska inte ha någon finsk situation i vårt parti. Men det ska vara självklart att man ska kunna diskutera och påverka partiets politik, såväl inom som utom formen för VVV-uppropet.
Enligt Björn Grip bör samtidigt nämnas vad som skett inom partimajoriteten. Han nämner några av stridigheterna i valberedningen och då en av dess ledamöter skickade e-brev till andra utvalda. Agerande i det fördolda, menade Björn Grip då.
– Jag moraliserar inte över vad Daniel Sestrajcic gjorde, men det ska finnas en logik i det man gör. Fördömer man det ena men inte det andra, då är man inkonsekvent.
Av dem som Flamman ringt runt till, är det dock bara Grip och Gahnström som har läst eller sett papperet i fråga. Besked om dess ursprung saknas.
– Jag kan inte påminna mig om att det är något jag lagt ögonen på, säger Tommy Hamberg, kommunalråd i Eskilstuna.
VägVal Vänster var ett upprop som handlar om vänsterpartiets val och syftar till att stärka partiet och stadfästa en breddning som redan skett, menar Hamberg. Och det var något annat.
– Jag kippar lite efter andan när jag hör detta. Jag vet inte den bakomliggande tanken hos den som skrivit detta, men en ”finsk situation”
vore direkt olyckligt. Det är dödfödda tankar.
Stefan Björling, ombudsman i Uddevalla och framträdande i valberedningen, har inte heller läst papperet.
– Jag ingår inte i något formaliserat nätverk av något slag, och känner inte till att det skulle finnas.
Han menar dock att papperet inte verkar vara någon stor sak – diskussioner inför kongresser hör till. Av samma mening är Staffan Norberg, Södertälje, och Anders Mårtensson, Växjö, som dock inte heller har sett papperet.
– Frågeställningarna låter inte så konstiga. Men själva dokumentet känner jag inte till, säger Staffan Norberg.
Behovet av fortsatta diskussioner finns kvar, menar han.
Partisekreterare Pernilla Zethraeus säger till Flamman att innehållet är ett ”övertramp”.
– Det här är oacceptabelt i ett demokratiskt parti.
Men hon vill tona ned dess betydelse.
– Steget mellan att vara missnöjd med kongressbeslut och det här – en handlingsplan och en dold agenda – är långt. Jag vet inte vem upphovsmannen är, men tror att det här är något isolerat.