Inrikes/Nyheter 02 oktober, 2017

Svårt sjuka Annas oro: Verkar jag sjuk nog?

Allt färre blir sjukskrivna, men har vi verkligen blivit friskare? Flamman har besökt gränslandet mellan sjukvård och byråkrati och träffat människorna som mer än något annat måste oroas för att uppfattas som friska.

Det är ett riktigt fint område. Vägarna slingrar uppför höjder där väldiga ekar döljer stora villor. Fast huset jag ringer på är mer normalt.
– Det är väldigt fint här fast lite prestationsinriktat, säger Anna. Jag kallar henne så.
För sju år sedan skrev jag en serie i Flamman om sjukförsäkringen, det var en fråga som nästan fällde Alliansregeringen. Fyra år senare var det kanske en av anledningarna till att vi fick en rödgrön regering. Nu vill jag veta vad som hänt med situationen för de sjukskrivna efter tre års styre. Det visar sig inte lätt att hitta personer som vill berätta, det finns så mycket skam. Anna ställer upp mot anonymitet.

Hon bjuder mig på kaffe och vi sätter oss ned i det avskalade men vackra vardagsrummet.
– Jag jobbade 12 till 15 timmar om dygnet, ja man gör ju det inom reklambranschen. Jag skiljde mig och insåg att det fungerar inte att vara själv med små barn och jobba så. Först blev jag dagmamma och sedan började jag på en förskola.
Hon älskade att arbeta med barn, men det var då som problemen började bli allvarliga.
– Jag har aldrig i mitt liv varit så sjuk som då, mitt immunförsvar bröts ned. Det var rejäla förkylningar men inom barnomsorgen går man ändå, man tar en Alvedon och näsdroppar och kämpar sig genom dagen. Jag visste att i många fall hade man inte en vikarie.

Personalomsättningen var extremt hög. Anna anser att de var underbemannade.
– Det som gjorde att jag kollapsade var att jag fick en riktigt extremt gruvlig förkylning, ett tag trodde läkarna att det var lunginflammation för jag hade svårt att andas. De hittade inget fel, kroppen la bara av. Jag var hemma i tre veckor, kände att jag förlorat massor av energi men kämpade.
– Sen kom jullovet… säger hon men så blundar hon, tystnar och ändrar sig.
– Detta var under våren. Det blir så här, min hjärna lägger bara av, det är en effekt av min sjukdom, ursäktar sig Anna.

Efter sommarlovet borde hon vara utvilad, men det kändes inte så. Så hände samma sak igen med en gruvlig förkylning någon gång i november.
– Jag gick tillbaka alldeles för tidigt, för jag upplevde att mina kollegor gick på knäna. Så blev det julledigt men jag kände att jag inte orkade gå tillbaka. Då sjukskrevs jag på 50 procent. Jobbade förmiddagar för det var då jag var piggast.
Så någon gång i mars 2015 var hon ute på gården med ungarna och kände att hon höll på att kollapsa.
– Jag måste avbryta och åka hem. Sedan var jag helt sjukskriven.

Jag har hört av andra hur det blir, det är två som sitter vid ett skrivbord och bara anklagar, du har fel har fel, vi har rätt har rätt

Anna hade därefter bara sporadisk kontakt med Försäkringskassan. De ringde bara och kollade läget vid några tillfällen. Men i januari 2016 skickade de ett så kallat övervägande. Det hade gått 365 dagar och då kunde hon inte vara utmattad längre enligt kassan.
– Jag ringde och grät i telefon: men vad är det som fattas i er dokumentation? Då hade vi börjat misstänka ME.
ME/CFS är den sjukdom som tidigare kallades kroniskt trötthetssyndrom. Den ska inte sammanblandas med utmattningsdepression, eftersom den är just kronisk  Det är en neurologisk sjukdom som kännetecknas av svårt funktionsnedsättande utmattning i kombination med andra problem som svår värk och sömnsvårigheter. Den inleds oftast just i samband med en infektion.
Anna bläddrar i en pappersbunt för att få fram fakta att visa mig, men ser lite förvirrad ut. Hjärnan har lagt av igen.
– Det är helt fantastiskt när jag ska leta upp fakta, ser du någonting?
En specialklinik verifierar att det är just ME Anna lider av. I motsats till utmattningsdepression, där det är viktigt att inte bli för passiv, leder för mycket aktivitet till att symptomen förvärras.
– Jag ska ha en stol när jag duschar, jag ska inte ha en vanlig tandborste, smådetaljer för att klara livet.
Nu inleds en närmast kafkaartad tid. Anna och hennes läkare försöker förgäves träffa handläggaren på Försäkringskassan. Men de vägrar. I stället erbjuds hon att träffa enhetschefen och en jurist som ska förklara hur reglerna ser ut.
– Jag har hört av andra hur det blir, det är två som sitter vid ett skrivbord och bara anklagar, du har fel har fel, vi har rätt har rätt. Det är bara en maktdemonstration och jag vet att jag inte kommer att orka med att svara dem. Min hjärna orkar inte.

Anna hänvisas till Arbetsförmedlingen, där hon får träffa en handläggare.
– Hon såg på två röda, du har ju ingen arbetsförmåga gumman, det tog henne en och en halv minut.
En utredning på stressrehab hade också visat att Anna inte klarade av att arbeta. Tiden som följde blev riktigt tung.
– Det var riktigt vidrigt och jag hade ändå lite sparade pengar. Vi sålde bilen för att kunna betala de nödvändigaste räkningarna. Vi fick dra ner på precis allt, men framförallt var det känslan av att vara så misstrodd som var fruktansvärd, och maktlösheten. Också min läkare, min sjukgymnast och min arbetsterapeut var lika maktlösa.
Det hörs ett pip i hallen.
– Ursäkta. Det är min hjälpreda. Jag använde pengar jag fått i arv efter min mamma för att köpa robotdammsugaren och andra hjälpmedel. Jag gör allt för att underlätta för min sambo.

Anna har haft 13 olika handläggare på försäkringskassan. Ett år efter att hon blivit utförsäkrad fick hon en ny handläggare som började gräva lite i pappren. Plötsligt fick Anna inte fler avslag och några gamla överklaganden gick igenom. Den handläggaren slutade efter ett halvår, och om några dagar ska det avgöras om det blir någon ersättning de kommande tre månaderna. Det är ett av skälen till att hon vill vara anonym.
– Ser de att jag är med i en intervju kan de tycka att jag har nog energi för att jobba. Jag har en kompis som kunde skjutsa sin son till skolan, 400 meter, en gång varannan vecka. Då anses hon plötsligt ha 25 procents arbetsförmåga.
Men det huvudsakliga skälet är omsorgen om sönerna, de vet inte allt.
– När det var som värst förnekade jag allt för alla. Det är ju så skuldbelagt i dag i samhället. Nu börjar jag snart grina. Man ses som svag och för sina barn vill man vara stark. Jag har gjort allt för att skydda dem.

Vi fick dra ner på precis allt, men framförallt var det känslan av att vara så misstrodd som var fruktansvärd, och maktlösheten

 

Anna fortsätter att kämpa, det är därför hon går med på en intervju.
– Jag känner att den lilla energi jag har den måste jag använda för att kämpa. Jag är beroende av trygghetssystemen och då måste jag kämpa för min egen skull och för andras skull. Även om jag inte kan få hjälp så kanske mina efterkommande kan få hjälp.
Hon tycker att facken gör ganska lite men nämner Kjell Rautio på LO som hon kallar för en ”gud”. Till stöd finns också solrosuppropet, en organisation för funktionsnedsatta och sjukskrivna.
– Du ser ju solrosorna utanför. Men de är ju själva sjuka och så kan det bli tyst ett tag. Sen blir någon lite piggare och så kör de ett tag. Det största stödet får jag från vårt internetforum, de är min familj.
Innan jag går frågar jag hur det kommer att vara efter intervjun.
– Det kommer att behöva bli en extremt lugn helg, min sambo och mina söner är förberedda. De kommer att ta sig in tyst och gå upp på sina rum. Jag kommer nog att ligga till tisdag eller onsdag. Jag försöker ligga i soffan ibland så att jag får lite stimulans, att ligga på rummet är dödens. Jag är väldigt social, jag älskar att jobba och hatar att vara hemma. Jag som varit stark som Pippi Långstrump och tävlat med killarna på gymet, det är så grymt.

Kjell
Kjell Rautio
.

 

Kjell Rautio är välfärdsutredare på LO. Han ser två positiva saker som hänt under den rödgröna regeringen. Stupstocken, utförsäkringen efter två och ett halvt år, har tagits bort. Man har också tagit steg för att mildra effekten av karensdagarna. Men man har hållit fast vid alliansregeringens tidsgränser vid 90, 180 och 365 dagar och dessutom skärpt kontrollen vid dem.
– Vi tycker att arbetsgivaren har väldigt lite tryck på sig och det finns en risk att man efter 180 dagar både blir av med sin anställning och sin ersättning från Försäkringskassan, säger Kjell Rautio.
De bristerna har eskalerat sedan 2015 då regeringen införde ett siffersatt mål till försäkringskassan att pressa ned sjukpenningtalet till 9,0 dagar per år.
– Vi menar att det lett till ökade brister både i rättssäkerhet och ekonomisk trygghet.
Det har även ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, påtalat. I en rapport i somras konstaterade man det finns jättestora kvalitetsbrister i bedömningarna vid 90 och 180 dagar. Två tredjedelar av ärendena som försäkringskassan behandlade vid 90 dagarsgränsen och en tredjedel vid 180 dagarsgränsen.

Till stor del handlade det om att man inte ens kontaktar arbetsgivaren för att säkerställa att de gjort vad de ska göra enligt lagens krav för att underlätta återgång till arbete.
– Det blir ett sätt för arbetsgivaren att bli av med personer man slitit ut.
Försäkringskassan har vänt trenden och de första månaderna i år har antalet personer som går på sjukpenning börjat sjunka.
– Vi menar att den beror på att man skärpt praxis. En indikation är att omprövningstiden på Försäkringskassan ökat kraftigt, under 2015 var den 25 veckor. JO har sagt att för att det ska vara rättssäkert får det inte vara en längre omprövningstid än sex veckor.
Försäkringskassan redovisar i sina egna siffror att andelen avslag på läkarintyg ökat från en procent i april 2015 till tre procent i april 2017. Från 2014 till 2016 har antalet personer som blivit av med sin ersättning vid 90 eller 180 dagar eller ett år ökat från 1,2 till 3,5 procent.
– Det ringer ett antal varningsklockor och regeringen bör se över kravställandet vid tidsgränserna ordentligt.

Carina Wellton har sjukersättning, tidigare hette det sjukpension, sedan några år för en MS-liknande sjukdom. Hon är ordförande för Solrosuppropet.
– Det var många sjuka och anhöriga som hade hoppats på att det skulle bli en förändring med den nya regeringen, för att de uttalade en sådan kritik mot utförsäkringarna.
Regeringen avskaffade visserligen den bortre parentesen men mycket återstår att göra.
– Magdalena Andersson ställde 2015 kostnaderna för flyktingmottagningen mot sjukförsäkringen och LSS, personlig assistans. Det är jäkligt fult. För att ha råd med att ta emot flyktingarna så var de tvungna att titta i vissa poster de skulle skära i, och det var sjukförsäkringarna och LSS. Det är precis det som hänt.

Regeringen skrev i sitt regleringsbrev till Försäkringskassan att deras mål är att få ner sjuktalen. Det är inte uttalat att man ska vara hårdare, det är inte så man skriver, men målet är att sänka sjuktalen. Då känner de en press uppifrån och vill uppfylla det.
– Det är hemskt.
Carina berättar om en vän som med fem hjärtoperationer inte fick sjukersättning under ett helt år. Solrosuppropet har kontaktatats av anhöriga till en person som avlidit i en hjärntumör – men ändå bedömts som 100 procent arbetsför.
Carinas läkare berättar att hon använder 20 procent av sin arbetstid för att skriva sjukintyg.
– Regeringen säger att de börjar uppfylla sitt mål, sjuktalen sjunker. Men det är inte för att folk blivit friskare, det är för att fler nekas. Det är magstarkt att de slår sig för bröstet.

Även om man skriver bra intyg där man försöker förklara bilden och gör en noggrann bedömning och föreslår en planering för rehabilitering får man ofta avslag på intygen

 

Hanna Åsberg är läkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin. Hon bekräftar att sjukskrivningarna tar mycket tid, speciellt besvärligt är de som avser långvarigt sjuka.
– Även om man skriver bra intyg där man försöker förklara bilden och gör en noggrann bedömning och föreslår en planering för rehabilitering får man ofta avslag på intygen eller så begärs kompletteringar. Vi skriver en massa andra intyg i vårt jobb, men det finns ingen annan dokumentation där vi får lika mycket problem.
Vid sådana fall brukar man ha möten med Försäkringskassan, läkaren, patienten och arbetsgivaren.
– Det är väldigt bra möten för då gör man en gemensam planering för den här personen. Efter det brukar man inte ha problem med sjukintygen. Det jag upplever är att Försäkringskassan inte kommer på de här mötena. Även med kort varsel kan man få reda på att de inte kommer. De hänvisar till att man inte vet om man kommer att godkänna den här sjukskrivningen. Det blir ett moment 22.

 

STOCKHOLM 20170803 Socialminister Annika Strandhäll under regeringens pressfika i Rosenbad. Foto: Erik Simander / TT / kod 11720

Annika Strandhäll. Foto: Erik Simander/TT.

 

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kommenterar till Flamman uppgifterna om de hårdare reglerna på följande sätt:
”Att färre ska behöva bli sjuka av sitt jobb, och att de som ändå blir det ska få ett gott stöd åter till hälsa och arbete, är det mål jag arbetar för. För att detta ska bli verklighet måste flera insatser göras samtidigt, det handlar om både ett bättre förebyggande arbete, men också ökat stöd i rehabiliteringen. Det är alla delar i det åtgärdsprogram som jag presenterade hösten 2015, och som sedan dess byggt på med fler delar. Och det har gett resultat.
Att göra som den förra borgerliga regeringen, låta människor gå utan stöd genom sjukförsäkringen för att sedan utförsäkras, är inte något jag vill se. Vi avskaffade den bortre parentesen och såg till att Försäkringskassan fick resurser att kunna ge ett gott stöd och stärka sin handläggning. Det innebär inte att allt är bra, vi behöver se till att varje individ får ett stöd i världsklass och att sjukförsäkringen innebär både trygghet och stöd vidare. I det arbetet är samverkan med arbetsmarknadens parter central.
Vi kan nu se att färre är sjukskrivna och att Försäkringskassan skriver ner sina prognoser. Det är bra, men det är en utveckling vi måste följa noga. Stödet till individen att bli frisk och kunna jobba igen behöver stärkas, det tänker jag fortsätta arbeta med”

 

Läs mer: 
Flamman intervjuar Niklas Altermark, statsvetare som forskar om regeringens socialpolitiska nedskärningar. 

Inrikes 01 maj, 2025

Röda biffar

Konstnären Maja Fredin började styrke träna som en del i ett konstprojekt. Foto: Pär Fredin. Maja Fredin ”Broiler, We Achieved failure” (ett lyckat misslyckande), 2024.

Gymmen har tagits över av högern – men vissa jobbar för att stoppa det. I Malmö har de startat en egen idrottsförening. Flamman möter den vältränade vänstern – som med hjälp av proteinpulver, gemenskap och tunga lyft växer sig större varje dag.

– Jag hatar den där affischen.

Kalle Söderberg, 30, pekar på en plansch med texten ”en fascist gymmade i dag – gjorde du det?”, innan han greppar den blanka metallstången ovanför huvudet och drar sig själv uppåt.

– Nazister som gymmar är inte läskiga. Det är de små killarna man ska vara rädd för, som tar med ett svärd till skolan.

Fönstret ovanför oss är täckt med ett rött tygskynke. På ena väggen hänger en fana från den kurdiska vänstermilisen YPG, på den andra en palestinsk flagga och en logga med texten Collective Effort. Just den här varianten verkar vara en pastisch på DDR:s statsvapen. Under den runda logotypen vilar två korslagda veteax.

– Det är raps, förtydligar Kalle.

Vi befinner oss på Skånes rödaste gym, i väntan på kvällens thaiboxningspass. Men ännu är det sen eftermiddag, och fortfarande ganska tomt i den stora källarlokalen intill Rosengårds mytomspunna bostadsområde Kinesiska muren.

En kille och en tjej småpratar medan de vilar ut på den röda gummimattan, medan deras tredje kamrat står vid en boxningspåse. Mjuk bossa nova som strömmar ur högtalarna och punkteras av hårda smällar som studsar mellan väggarna.

Collective Effort är långt ifrån först med att starta en idrottsförening för vänstern. Vid 1800-talets slut grundades flera sportföreningar inom den globala arbetarrörelsen. 1921 bildades organisationen Sportintern av en grupp socialistiska länder under ledning av Sovjetunionen. Tio år senare organiserade de en ”Spartakiad” i Berlin – en utmanare till Olympiska spelen, döpt efter den antika slavrebellen Spartakus.

En reproduktion av affischen, där en muskulös man stormar fram över världen och svingar ett järnklot mot ett gäng avsevärt mer korpulenta kapitalister, hänger i dag i Collective Efforts gym.

Många tycker att det är häftigt med muskler, och det är bra att visa att man inte behöver vara höger för att man tränar.

Något hundratal mil därifrån bor Fabian Grönvik, 26. Han bor i Sundsvall, pluggar på universitetet och tar 150 kilo i bänkpress. Han beskriver sig själv som en kroppsbyggare, även om han inte tävlar. Ursprungligen kommer han från Östersund.

– Många av gymmen i byarna där uppe är föreningsdrivna. Det är riktiga järngym, med den där Arnoldkänslan. Det är inte så estetiskt, en rå källare, men det är en charm i sig. Det är billigt, du kan köpa medlemskap för hela året för en tusenlapp.

Han beskriver sig själv som ”tydligt vänster” i en kapitalistisk träningsvärld där det är ”mycket fokus på att köpa grejer”, från tillbehör och kläder till olika tillskott. Och han har själv sett hur det påverkar möjligheterna att träna.

– På ett ställe där jag bodde fanns det ett kommunalt gym. Man kan ju tycka att offentliga gym är rimligt, något som vi borde ha. Men till sist fick de lägga ned det, efter att de anklagats för ojämlik konkurrens, säger han till Flamman.

– Det var det i och för sig säkert. Men jag ser inte problemet med det

Han går till gymmet sex dagar i veckan, och säger att träningen ger honom rutin och känslan av att arbeta mot ett mål.

Kollektion. I samband med att Flamman besökte gymmet lanserade de en ny tröja, här matchad med benskydd från thaiboxningspasset. Foto: Jacob Lundberg.

– På gymmet jobbar man dessutom bara för sig själv, till skillnad från på ett jobb.

Han berättar att han kom in i träningen via en kompis, men fördjupade sig via Youtube.

– Men jag märker att många där är ganska höger. Vissa ger träningstips men snackar samtidigt om högerpolitik, eller drar rasistiska och sexistiska skämt. Jag försöker hålla mig till dem som inte är så tydligt höger, men det är svårt att helt välja bort dem.

– Jag kan se hur gym- och kroppsbyggarkulturen spelar på högerns planhalva. Det är mycket idéer om att jobba på sig själv, att man har bara sig själv att tacka och att de som misslyckas bara behöver rycka upp sig.

För Fabian har det snarare gjort honom mer motiverad att träna och bli biffig.

– Om det är en identitetsmarkör mot högern att vara stor och krallig så kan man ta tillbaka det och vara en alternativ förebild för yngre. Många tycker att det är häftigt med muskler, och det är bra att visa att man inte behöver vara höger för att man tränar.

På senare år är det främst konservativa män som dominerat diskussionen om träning. Från den absurda, nynazistiska kroppsbyggarprofilen The Golden One och Andrew Tate – youtubare och hallick – till moderaternas Hanif Bali är det högersnubbar som spänner sina muskler i flödena framför oss.

Morgan Finnsiö (bilden), utredare på Expo, spårar högerns besatthet av träning tillbaka till alternativhögerns framväxt på 2010-talet. Han beskriver hur även svensk borgerlighet runt 2016 började imitera delar av ytterkantens estetik – vid ungefär samma tidpunkt som Hanif Bali och Svenska Dagbladets dåvarande ledarskribent Ivar Arpi började posta gymbilder på X. Men även i extremhögern är gymkulturen ett relativt nytt inslag.

– I början av 2010-talet var extremhögerns estetik mer hipster. Man skulle se urban ut, nästan vänstermedelklass. Men hajpen kring hipsterfascismen dog ut efter Charlottesville och ersattes av ett fokus på ultramaskulinitet, där träning ingick , säger Morgan Finnsiö.

Där smälte rörelsen ihop med den så kallade ”manosfären”, med figurer som Andrew Tate.

– Han är ett exempel på hur influerarkultur ofta kommer in på konspirationstankar. Han pratade ganska tidigt om ”The Matrix”, som hjärntvättar och håller tillbaka folk, och står för en idé om att vara en vinnare, en stark alfahanne, snarare än något direkt politiskt och rasideologiskt. Men extremhögern har av olika skäl omfamnat det budskapet, även om de kanske inte alltid gillar Tate personligen.

Varför fokuserar de just på träning?

– De försöker fånga upp något i samtiden som många unga killar är väldigt intresserade av. Utan att vi riktigt vet varför verkar många i dag vara neurotiska kring sin manliga identitet och sitt förhållande till kvinnor.

– Men vi har också ett läge där psykisk ohälsa ökar, världen krisar, det är ekonomiskt jobbigt, och vi har dessutom en ökning av diagnosticeringar av NPF. Och vi har unga män som av alla möjliga skäl känner sig desorienterade, och upplever sig ha tappat kontrollen över tillvaron. Träning blir ett positivt inslag då. Det gör en stor skillnad för hur man mår.

När konstnären Maja Fredin, 33, började träna så var det som ett konstprojekt.

– Jag ställde mig kritisk mot hela wellness- och träningsindustrin, som jag ser som en produkt av nedmonteringen av välfärden. Utan skyddsnätet uppstår en individualism där man måste ta hand om sig själv. Det är mycket skuld om man inte tar hand om sig själv.

– Men jag tycker också det är vanligt som konstnär att man ställer sig utanför det man kritiserar, i stället för att försöka förstå det. Jag ville förstå tjusningen i det och gick in för det väldigt mycket, säger hon till Flamman.

Med tiden insåg hon att hon faktiskt gillade att gå till gymmet. I dag tränar hon 5–6 dagar i veckan.

Stark. Kalle Söderberg är en av det hundratal medlemmar som tränar på Collective Efforts gym i Rosengård i Malmö. Foto: Jacob Lundberg.

– Jag tycker om att ta i, att det går att se och räkna på resultaten. Det finns något med att bygga kroppen på ett sätt, man sliter sönder sig själv och bygger upp sig själv. Jag blir nyfiken på framtiden på ett sätt som jag inte varit innan. Hur kommer jag att se ut om en månad om jag fortsätter?

– Jag trodde inte att det skulle bli så viktigt för mig som det är nu. Det har blivit en rutin för mig att äta mina matlådor och gå till gymmet de speciella tiderna. Jag brukade älska att gå ut och festa, men har ingen lust att ens ta en öl på lördagskvällen. Det fuckar min målbild att ta 135 kilo i marklyft.

Att vara kvinna i den mansdominerade kroppsbyggarvärlden har inte varit friktionsfritt. Hon beskriver hur hon fått kommentarer från såväl nära vänner som familjemedlemmar, som oroat sig över hennes växande armar.

– Mitt mål är att bli så stor som möjligt, inte att bli mer attraktiv. När jag började bli ådrig och få stora biceps så frågade många vad min pojkvän skulle tycka om min kropp. Det hamnade väldigt mycket i fokus.

– Det finns ett värde som kvinna i att sluta se sig som det späda och svaga objekt man förväntas vara. Jag har hållit på med kampsport och kan försvara mig, men det här är något annat. Att estetiskt se stor ut och att veta att man kanske är starkast i rummet.

Hon beskriver sig själv som vänster, men samtidigt som en individualist.

– Jag är rädd att göra andra besvikna på min prestation och vill känna full kontroll över mig själv och se mina egna resultat. Men det är något jag slits med, jag tycker inte om det.

– Det är därför jag har blivit konstnär också.

Sociologen Roland Paulsen växte upp på en bondgård utanför Malung och har gymmat sedan han var 13.

– Pappa hade en bänkpress som stod i pannrummet.

I dag försöker han träna varje dag, men säger att det ”oftast bara blir sex dagar i veckan”.

Kritiker. Sociologen Roland Paulsen tränar sex gånger i veckan – men tror inte att gym skulle existera utanför kapitalismen. Foto: Jacob Lundberg.

– För mig ramar det in arbetsdagen, särskilt när jag jobbar ensam. De faktiska hälsofördelarna avtar dock snabbt. Där skulle det egentligen räcka med två korta helkroppspass i veckan.

Tidigare har uthållighetsträning associerats med medelklassen, medan styrketräning varit arbetarklassens domän. Roland Paulsen säger att träningen i dag blivit både mer klassöverskridande och mer ojämlik.

– Det är delvis en klassmarkör. Kontorsarbetare har i dag generellt bättre hälsa än kroppsarbetare, bland annat eftersom de har tid till återhämtning. Att förvänta sig att en person som arbetat fysiskt hela dagen ska gå till gymmet är orealistiskt.

– De stora teknikbolagens ledare har till exempel alla en fitnessframtoning. Det finns ett muskelideal som i dag blivit både klass- och könsöverskridande.

I boken Tänk om från 2020 skriver han om hur människor, i takt med att det materiella välståndet växt, blivit allt mer oroliga. Jag berättar att flera av de jag pratat med har beskrivit träningen som en möjlighet att ha kontroll över vardagen.

Revolutionen kanske inte sker på gymmet, men det är en härlig paus från allt som suger.

– När allt i livet står och skakar så blir den egna kroppen den sista gränsen att försvara. Om jag har kontroll över min kropp så kan man tänka att jag har lite kontroll i livet. Men det är också ideologi.

Riskerar inte det att leda till en illusion om trygghet?

– Jo, men att må dåligt är sällan produktivt heller. Men så länge som samhället stympar och begränsar livet så spelar det inte jättestor roll vad det gör som individ. För en individ är det möjligen att föredra att vara i form än att inte vara det, men politiskt gör det varken till eller från. Jag skulle tro att få revolutionärer genom historien haft tid för att gymma.

Även om han tillbringar mycket tid på gymmet är han kritisk mot hur träning organiseras i kapitalismen. Han beskriver hur de genomsyras av såväl ”arbetsideologi” som femininitets- och maskulinitetsideal, och speglar samhället snarare än att erbjuda ett avbrott från det.

– Gymmen är i sig ett uttryck för vårt produktionssätt. Det efterliknar taylorismen: man bryter ned rörelser i mekaniska och onaturliga moment. Det är en extrem effektivisering av kroppen som är gjord för att passa i ett fullspäckat arbetsschema.

Han beskriver det som ”en stympad form av rörelse som speglar vårt stympade liv i kapitalismen”.

– I ett socialistiskt samhälle tror jag inte att gym skulle existera. Men det går att tänka sig att mer njutbara former av träning skulle kunna ta mer plats. Träningen som en utopisk sfär, där man får glömma det instrumentella och bara ägna sig åt något för dess egen skull, som bland klättrare och surfare i dag. Men den typen av träning kräver tid och frihet.

Runt halv sju börjar salen på Collective Effort fyllas på, och snart har ett tjugotal personer samlats på mattan under lysrören. Åldrarna är mellan 20 och 50, och de flesta är killar.

Efter en uppvärmning drar jag på mig ett par obligatoriska benskydd och handskar som får mig att se ut som en seriefigur. Sedan hamnar jag mittemot Matilda Renkvist Quisbert, 37.

Jag ställer mig med vänster ben framåt, för att få maximal sträcklängd på högerarmen. Hon håller upp handskarna framför ansiktet. Jag slår rakt emot hennes ansikte, och med en dov puff parerar hon slaget. Jag får hålla mig i tungan för att inte säga ”förlåt” efter varje slag.

Sedan är det min tur att ta emot slag. Jag håller upp handskarna framför ansiktet, och reflexen att rygga tillbaka försvinner snabbt. Vi övar sparkar och slag.

Hopp. Tony, 30, och Notto, 23, tränar hoppsparkar under thaiboxningspasset på Collective Effort. Foto: Jacob Lundberg.

Utöver att sparkas och boxas är Matilda ordförande i föreningen.

– Men det är för att jag är bra på administration, inte på att slåss, säger hon.

Vi slår oss ned på en bänk i korridoren utanför träningssalen.

– 2017 var vi ett gäng från förbundet Allt åt alla som drog runt och letade efter källare på Norra Grängesbergsgatan. Vi slog oss ihop med ett gäng från Lund som redan tränade under namnet Collective effort, så vi har vuxit fram ur olika delar av vänstern, berättar hon.

– Vi snackade mycket då om att bygga mer långsiktiga och konkreta saker. Arbetet under flyktingkrisen var nära inpå, och vi hade även börjat erbjuda läxhjälp. Varför inte jobba in även rekreation i det? Eftersom många höll på med kampsport sedan innan så blev det naturligt.

Föreningen är uttalat socialistisk. Hur påverkar det er verksamhet?

– Vi har pratat mycket om vad som faktiskt utmärker oss, förutom att vi har Palestinaflaggor på väggarna. Vi vill bygga en kultur som är tillåtande, solidarisk och kamratlig. Framför allt i kampsport kan det vara stora skillnader i kulturen mellan olika gym. Vi ser också gärna att lokalen nyttjas för olika politiska ändamål.

– Vi har också en solidaritetsfond som vi delar ut till två gånger om året. Solidariska byggare, ett palestinskt fotbollslag som skulle åka till Gothia Cup och kurdiska Röda stjärnan är några av dem som tagit emot pengar. Man får nominera det som man tycker är bra.

I en kort paus får jag tillfälle att prata med Tony, 30. Han berättar att han inte tränade innan han kom hit. I dag går han på thaiboxning en gång i veckan, på nybörjarnivå.

– Jag gillar gemenskapen. Folk är snälla mot varandra.

Strax därefter ser jag honom öva hoppsparkar mot sin sparringpartner Notto.

Läs mer

Maja Fredin berättar att även hon börjat träna på ett annat gym – en atletklubb, med tydlig vänsterprofil.

– Där håller man på med tyngdlyftning och styrkelyftning, som har en historia i arbetarkulturen, och rynkar på näsan åt kroppsbyggande.

Hon beskriver träningen som en paus från en kaotisk omvärld.

– Det har blivit som en meditation. Jag kan hugga av mitt huvud en stund, och får bara vara kött. Revolutionen kanske inte sker på gymmet, men det är en härlig paus från allt som suger.

Inrikes/Nyheter 30 april, 2025

Kritik när sexualundervisning minskas: ”Trumpfasoner”

I Sverige har sexualundervisningen varit obligatorisk sedan mitten av 1950-talet. Foto: Viktoria Bank/TT.

Undervisning om samtycke och relationer ska i högre grad vila på enskilda lärare, föreslår en ny utredning. Första tecknet på en nedmontering av svensk sexualundervisning, menar Lina Fridén, ordförande för RFSU.

– Vi har haft obligatorisk sexualundervisning sedan 1955 i Sverige, och varje årtionde sedan dess har den stärkts och förbättrats. Det här är första gången vi ser att man börjar ta ett steg tillbaka, säger Lina Fridén, ordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Den drygt 900 sidor långa läroplansutredningen vid namn ”Kunskap för alla” kom tidigare i månaden, och pryds av ett gyllene äpple. Ett av utredningens många förslag är ”att vissa områden utgår eller tonas ned” i den övergripande läroplanen för hela skolan, däribland sexualitet, samtycke och relationer, som man anser lika gärna ”kan framgå i kursplanerna i bland annat biologi, samhällskunskap samt hem- och konsumentkunskap”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 30 april, 2025

Influerare kan få böta efter smygreklam: ”Konsekvent nonchalanta”

Bianca Ingrosso är en av ett 50-tal influerare som granskas av Konsumentverket. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Konsumentverket sätter ned foten mot dolda och otydliga reklamsamarbeten i sociala medier, och slår till mot ett 50-tal influerares bolag. Jämfört med traditionell marknadsföring är dagens nätreklam ofta ”en viskning snarare än en megafon”, enligt forskaren David Cardell.

”Update på veckans kyl”, skriver Bianca Ingrosso på Snapchat, och lägger upp en bild på sitt kylskåp. Där syns energidrycker, ägg, enorma jordgubbar på en tallrik, och ostar från kändissyskonens matföretag Mino Market – ”av och för personer som kanske tar italienska råvaror på lite för stort allvar”.

Hon är ett av de 50 fall som nu granskas av Konsumentverket och rör kändisar med egna företag, som sömlöst visar upp produkter från dem på sina personliga konton.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
TV 30 april, 2025

Grillen #4: Vem är Sveriges Elon Musk?

I veckans Grillen: Vem vill ta rollen som Sveriges svar på Elon Musk, finns ungdomens källa i Venedig och vilka svenskar hejar på Turkiet nu när Joakim Medin riskerar 27 år i turkiskt fängelse.

Grillen gästas av Roland Paulsen, sociolog och hängiven träningsfantast, för att prata om gym är höger och hur vi skulle kunna träna under socialismen.

Avsnittet går även att se på Youtube.

Om avsnittet

Medverkande:
Leonidas Aretakis
Paulina Sokolow
Jacob Lundberg

Gäst:
Roland Paulsen

Vinjett:
Kornél Kovács

Kamera:
Javier Cordova

Klippning:
Petter Evertsen

Inrikes 30 april, 2025

Kommunister och socialdemokrater firar 1 maj – med ”samma” affisch

De två affischerna, beskurna. Bild: Skärmdump.

Två snarlika, 70-talsdoftande affischer skapar förvirring bland Stockholms 1 maj-firare. Den ena kommer från Kommunistiska partiet – och den andra från Socialdemokraterna. ”Kommunister brukar inte gilla att festa med sossar”, säger Andrea Törnestam (S).

Röda fanor. Människor samlade i gemensam protest, i festliga men stiliserade grundfärger. Och ett ballt typsnitt, som hämtat från en svunnen era av utsvängda jeans och fräsiga muskelbilar.

Den ena affischen berättar om Kommunistiska partiets demonstration under parollen Röd front. Den andra om den efterfest på Slaktkyrkan i Stockholm som anordnas samma kväll av Socialdemokraterna i Stockholm.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 30 april, 2025

Intervju i SD-nära kanal kan fälla Boråsmannen

Riks logotyp samt den åtalade 68-åringen. Foto: Skärmdump / Privat.

Den 68-årige man som körde in i en Palestinademonstration hävdar att han är oskyldig. ”Ska jag göra ett terroristdåd så tar jag väl inte med mig damerna”, säger han i förhöret. Men en intervju med Youtubekanalen Riks talar till mannens nackdel, enligt åklagaren.

I dag väcktes åtal mot den 68-åring som körde in i en Palestinademonstration i Borås förra sommaren. Mannen åtalas för försök till grov misshandel samt hets mot folkgrupp.

– Min bedömning är att han har sett demonstrationståget och avsiktligen kört in i den på grund av att det varit till stöd för Palestina, säger åklagare Carolyn Westeröd till Flamman.

Hon menar att bevisningen mot mannen är god.

– Det är baserat på de uttalanden och inlägg han delat i sociala medier under juli och augusti. Det är både på X och på Facebook, där han delat meddelanden som vi bedömer vara av hatbrottskaraktär.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Essä 30 april, 2025

I omvårdnadens dans knyts kroppen till kapitalismen

Personlig assistans kräver ett nära fysiskt samarbete. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT.

När min brukare äntligen kan bada igen, efter månader av lyfthinder och kompromisser, blir den nya takliften både en seger och en sorg. I personlig assistans vävs kroppar, maskiner och känslor samman i ett arbete som både skapar och förbrukar oss.

Den nya takliften är på plats i badrummet. Äntligen kan han bada igen – det bästa han vet. Efter att min brukare brutit benet tvingades vi ta ett långt uppehåll, då det blev för svårt att få över honom i badkaret. I stället gick vi över till duschstol.

Att få en lift var inte enkelt. Det krävdes utredningar och överväganden. Var bad verkligen nödvändigt för hälsan? Behövde hans kropp det? Kunde inte vi assistenter göra liftens jobb med våra egna kroppar?

Liften är en liten seger. För honom – och för oss. Men också en förlust. Ett tecken på att hans kropp håller på att förfalla. Och att våra kroppar gör detsamma. Våra ryggar klarar inte längre att kompensera när hans smidighet sviktar. Den sänkbara sjukhussängen, badrumsliften, elrullstolen – alla de tekniska hjälpmedlen höjer hans livskvalitet och skonar våra kroppar. Men de förändrar också vårt arbete. Tidigare var det kropp mot kropp. Nu står en maskin emellan oss.

Våra ryggar klarar inte längre att kompensera när hans smidighet sviktar.

Jag började arbeta extra i hemtjänsten redan i gymnasiet. På helger och somrar gick jag hem till pensionärer i Hässelby Gård, städade, handlade och delade ut matlådor. När jag var 25 började jag arbeta nätter som personlig assistent åt min moster.

I sjutton år jobbade jag nätter – en påfrestning både fysiskt och mentalt. Att leva så nära en nära släktings dödsångest, nattliga panik och andningsnöd slet hårt. Omställningarna mellan nattarbete och dagliv blev allt svårare.

Sedan kom döden. Ett litet sår blev till blodförgiftning. Min mosters kropp gav upp, även om sinnet fanns kvar. Hon sjönk in i en allt djupare sömn. Jag fick ta beslutet på sjukhuset att stänga av hennes livsuppehållande maskiner och se henne ta sina sista andetag. Det knäckte mig.


I en text jag skrev efter hennes död försökte jag beskriva den ”moster-maskin” vi hade blivit under våra år tillsammans: hur vi assistenter, apparaterna och min moster kopplades samman i en noggrann koreografi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 29 april, 2025

Sami Suliman höll ett tal där han beklagade sig över ”de tre Arons” makt över Sverige. Skärmdump.

”De är alla sionister”, dundrar talaren från scenen. Det är demonstration för Palestina vid Odenplan den 12 april, och Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig framställs som mytologiskt mäktig. ”Han är livsfarlig och kan tysta en statsminister, och kan göra vad han vill i vårt land. Kom ihåg hans namn.”

Nu är talaren, en av medarrangörerna av de sedan drygt två år veckovis återkommande Palestinademonstrationerna i Stockholm, varm i kläderna. Han ser ett mönster eftersom flera personer han ogillar heter Aron. De, framgår det underförstått, har ett särskilt samband med varandra. ”Aron ett, Aron två, Aron tre – ett kraftigt spindelnät i media och politik.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 28 april, 2025

Flamman firar historisk upplaga på Sturehof

Kulturredaktör Paulina Sokolow, nyhetsredaktör Jacob Lundberg, chefredaktör Leonidas Aretakis och reporter Liz Fällman.

Efter en rekordartad tillväxt firar Flamman en efterlängtad milstolpe på jämngamla Östermalmskrogen Sturehof. ”Vår främsta uppgift är att granska överklassen, så varför inte göra det på nära håll”, säger chefredaktör Leonidas Aretakis.

Den socialistiska veckotidningen Flamman växer som aldrig förr.

Från att i decennier ha skvalpat runt två till tre tusen prenumeranter har tidningen skapat kvartalsrapporter som skulle göra Elon Musk avundsjuk.

Sedan första numret 2023 har man växt från under 3 000 till över 5 000 prenumeranter.

– Det gläder mig att vår satsning på orädd, rolig och fritänkande journalistik betalar sig. Det här är en laginsats – vi har kul ihop på redaktionen, och det märks på resultatet, säger Leonidas Aretakis.

Flamman har vuxit till en publicistisk storspelare: citerad i riksmedier, närvarande i centrala debattpaneler och med eko långt utanför Sveriges gränser.

Satirtävlingen i januari 2023 uppmärksammades i bland annat Le Monde och Süddeutsche Zeitung, och utlöste attacker i Erdogans närstående tidning Sabah. Tävlingen ledde också till att Flammans chefredaktör tilldelades yttrandefrihetspriset till Lars Vilks minne.

– Folk kastar sig över allt från våra gräv till våra essäer. Vi har en blandning av material som vi är ensamma om, och dessutom en egen ton, säger nyhetsredaktör Jacob Lundberg.

Med den nya tv-satsningen Grillen, och profilerade poddar som Forum, Apans anatomi och Kalam suedi har man dessutom etablerat sig som ett bredare mediehus, som nu dessutom fylls på med Sveriges mest inflytelserika litteraturpodd Gästabudet.

Tidningens nyskapande omslag tas ofta fram i samarbete med samtida konstnärer.

– Det märks att folk verkligen vill skriva hos oss, och säg en annan svensk veckotidning som är så här snygg? säger kulturredaktör Paulina Sokolow.

Flamman har levt många liv sedan starten som socialdemokratisk rösträttstidning i Malmfälten 1904–1906: från VPK-tidning efter partisplittringen 1917, via hårdkommunistisk utbrytare med APK 1977, till dagens oberoende socialistiska röst sedan 1991.

I dag förenar tidningen en självständig utrikeslinje – med enhälligt stöd för Ukraina, skarp kritik mot Israels brutala krigföring och ett lika starkt motstånd mot antisemitism – med en konsekvent solidaritet med arbetande människor.

– Vi struntar helt i vem vi gör förbannad. Våra läsare förväntar sig självständiga ställningstaganden och oväntade ingångar, och vår enda lojalitet är med dem, säger Leonidas Aretakis.

Att spränga 5 000-vallen – en siffra Flamman inte sett sedan 1970-talet – är en historisk händelse. Den firas nu på klassiska Sturehof, grundat 1905, kvällen innan första maj.

– Vår främsta uppgift är att granska överklassen, så varför inte göra det på nära håll.

Krönika 26 april, 2025

Tiktok är en av de främsta nyhetskällorna för unga. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

För två veckor sedan skaffade jag Tiktok. I början hatade jag varje sekund av det. Min relation till selfiekameran har annars varit att rygga tillbaka i förskräckelse efter att ha råkat slå på den av misstag. Men jag vill inte vara aktiv på X längre och Bluesky är sin egen lilla filterbubbla – så nu är det selfievideo som gäller.

När högern vann det svenska valet 2022 pratade många efteråt om deras framgångar bland unga väljare. I skolvalet fick Sverigedemokraterna 20,8 procent, medan Moderaterna lockade mer än var fjärde ungdom.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr