I ett inslag i SVT intervjuas en före detta israelisk bosättare i Gaza, där bosättningar fanns fram till 2005. I klippet säger hon att det finns ”tiotusentals människor” som väntar på att få återvända till Gaza, bara de får klartecken på ”att det ska rensas och det är säkert”.
Inslaget anmäldes av flera personer till Granskningsnämnden, med motiveringen att intervjupersonen ”romantiserade ett framtida återvändande av israeliska bosättare till Gaza”, och att palestinska motröster saknades. Dessutom nämndes det inte i inslaget att bosättningarna i området klassificerats som illegala av FN.
Nu går granskningsnämnden på anmälarnas linje, och fäller inslaget för ensidighet. Enligt dem fick intervjupersonen ”stort utrymme att redogöra för sitt perspektiv på frågan om israeliska bosättningar i Gaza utan att få några kritiska frågor från reportern”.

Karin Ekman (bilden), tillförordnad programchef på SVT Nyheter, berättar att hon ser allvarligt på den och andra fällningar.
”Vi som redaktion har dem med oss i vårt fortsatta arbete. Vi jobbar hårt för att ge vår publik en saklig, opartisk och initierad rapportering”, skriver hon i ett mejl till Flamman.
Inslaget är ett av tre under där Granskningsnämnden under 2024 fällt SVT för inslag om Israel och Palestina. I samtliga fall är anledningen att man tagit Israels parti.
Den 7 oktober sände Rapport en historisk sammanfattning av konflikten, som enligt anmälarna inte nämnde något om Israels ockupationer eller bosättarpolitik. En annan anmälare kritiserade att orden ”Palestina” och ”palestinier” konsekvent undveks under genomgången. Inslaget fälldes av Granskningsnämnden för att ha utelämnat viktig information om Israels ockupation och bosättarpolitik i palestinska områden.
Ett annat Rapportinslag från den 23 oktober fälls för osaklighet. I inslaget visades en karta över Israel som gav intrycket att Golanhöjderna i södra Syrien tillhörde Israel. Höjderna ockuperades under sexdagarskriget 1967 och annekterades av Israel 1981, något som än i dag inte godkänts av FN.

Palestinagrupperna grundades 1976 och är Sveriges äldsta solidaritetsorganisation med Palestina. I ett mejl till Flamman skriver Johanna Wallin (bilden), projektsamordnare på organisationen, att de är kritiska mot public services bevakning av kriget:
”När det gäller bevakningen sedan i oktober anser vi att många redaktioner, däribland public service, till stor del misslyckas med uppdraget att erbjuda opartisk och trovärdig journalistik”, skriver hon, och förtydligar samtidigt att hon inte vill att bevakningen ska vara propalestinsk utan korrekt och faktabaserad.
Johanna Wallin skriver vidare att SVT haft ett alltför okritiskt förhållningssätt till Israel som part i kriget:
”Den israeliska militärens eller regeringens talespersoner kommer till tals som om deras utsagor vore fakta, utan uppföljningsfrågor eller någon kommentar ens till uppenbara lögner. Detta som kontrast till ett ibland öppet, ibland indirekt ifrågasättande av palestinska källors trovärdighet”.
Enligt Johanna Wallin brister rapporteringen inte bara i fråga om Gaza, utan också i andra frågor som rör Palestina, däribland situationen i östra Jerusalem och på Västbanken och frågor som rör den svenska regeringens förhållande till Israel.
”Sveriges regerings agerande i relation till situationen i Gaza granskas inte, ej heller kopplingar mellan den svenska och israeliska militärindustrin”, skriver Johanna Wallin, och tillägger att de hoppas att fällningarna nu leder till ”diskussioner internt på redaktionerna.”
Karin Ekman beskriver det som vanskligt att använda fällningarna som ett exempel på en trend inom SVT:s journalistik.
”Sedan krigsutbrottet har SVT Nyheter sänt många hundra timmars fördjupande och uppdaterande inslag om konflikten. Antalet anmälningar har ökat mycket kraftigt under den här tiden. Av dessa hundratals anmälningar har Granskningsnämnden bett oss yttra oss i 17 ärenden, varav vi fällts i tre och friats i nio”, skriver hon till Flamman.